ایران پرسمان

آخرين مطالب

افضل کاشانی که بود؟ خردنامه

افضل کاشانی که بود؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایسنا / سیدعلی میرافضلی از نگارش کتابی درباره افضل کاشانی خبر داد و به ارائه توضیح درباره این شخصیت و کتابش پرداخت.
این رباعی‌شناس، پژوهشگر و عضو وابسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی در گفت‌وگو با ایسنا درباره کتاب جدید خود با عنوان «رباعیات افضل کاشانی»، اظهار کرد: افضل‌الدین محمد کاشانی از حکما و فلاسفه قرن ششم است؛ یعنی متعلق به نسلی است که بعد از حکیم عمر خیام به عرصه آمدند. این حکیم فردی گوشه‌گیر بود و در روستایی از توابع کاشان به نام مرق زندگی می‌کرد و آثاری به زبان فارسی پدید آورده که بسیار حائز اهمیت است، مخصوصاً رساله‌های فلسفی افضل کاشانی که در غنا بخشیدن به زبان فارسی در تقریر اندیشه‌های فلسفی و علمی مؤثر بوده‌اند.
او با اشاره به انتشار «مصنفات افضل» به اهتمام مینوی و مهدوی، «رباعیات بابا افضل کاشانی» به اهتمام سعید نفیسی و «دیوان حکیم افضل‌الدین محمد مرقی کاشانی» به کوشش مصطفی فیضی و دیگران، گفت: در این کتاب که قرار است با عنوان «رباعیات افضل کاشانی» چاپ شود، منابع اشعار افضل کاشانی را در چهار دسته بررسی کرده و رباعیات هر دسته را جداگانه آورده‌ و تحلیل کرده‌ام. یک دسته از آن‌ها، نسخه‌ای از مصنفات افضل است که قدیمی‌ترین دست‌نویس است و در کتابخانه نور عثمانیه ترکیه نگهداری می‌شود. این نسخه در 674 هجری قمری کمتر از 70 سال بعد از مرگ افضل توسط یکی از همشهریانش کتابت شده است. در این نسخه که نسخه ارجمندی است، 39 رباعی به نام افضل ثبت شده است که از قدیمی‌ترین سندهای شاعری افضل به شمار می‌آید.
میرافضلی افزود: منبع دوم جُنگ‌ها و سفینه‌های کهن خطی و چاپی هستند که در فاصله مرگ افضل در حدود 610 هجری قمری تا اوایل قرن نهم گردآوری شده‌اند. من آثار مربوط به این دورۀ دویست‌ساله را بررسی و 32 منبع را شناسایی و رباعیات آن‌ها را استخراج کرده‌ام. این منابع بالغ بر 68 رباعی دارند. چند دهۀ بعد در دوره تیموری، اواسط قرن نهم، افرادی به فکر تدوین رباعیات منسوب به افضل افتادند. من با به‌کارگیری هشت دست‌نویس از مجموعه رباعیات منسوب به افضل و پنج دست‌نویس کمکی دیگر، 296 رباعی گرد آورده‌ام که محصول تلاش ادیبان قرن نهم است. این‌ها دستۀ سوم منابع محسوب می‌شوند.
این رباعی‌پژوه همچنین گفت: منبع چهام، تذکره‌های شعر هستند که اتکایشان به این مجموعه‌های قرن نهم است، با تفکیک آن‌ها را بررسی کرده و رباعیات افضل را بر اساس اینکه رباعیات به چه ‌کسانی جز افضل منسوب است، دسته‌بندی کرده‌ام؛ قدمت و قوت منابع، یک‌دستی و فرم یکسان اندیشگانی و زبانی از موضوعاتی است که در بررسی رباعیات افضل به آن‌ها توجه داشته‌ام و بر اساس این موضوع، از بین همه منابع، احتمالا 71 رباعی، رباعی قطعی افضل هستند و بقیه رباعیات منسوب به او به شمار می‌روند. بحث مفصلی درباره رباعیات منسوب به افضل و نقد آن‌ها انجام داده‌ام. همچنین نکات تازه‌ای در مورد زندگی افضل و شاگردان او پیدا کرده‌ام که در کتاب موجود است.
میرافضلی درباره اینکه به‌نظر می‌رسد افضل از جمله شاعرانی است که کمتر به او پرداخته شده و چرایی دلایل این موضوع گفت: با توجه به تحقیقاتی که پیش‌تر مرحوم نفیسی و چهار تن از پژوهشگران انجام داده‌اند، دیگران نیازی احساس نکرده‌اند که سراغ او بروند و کار جدیدی انجام دهند. وقتی وارد این عرصه شدم، متوجه شدم بسیاری از رباعیاتی که به او منسوب است، از او نیست. منابعی که مورد استفاده این بزرگواران بوده، اغلب نسخه‌های متأخر و مربوط به قرن سیزدهم است و به‌ندرت از نسخه‌های کهن بهره برده‌اند؛ در حالی که من در این تحقیق بیش از 30 منبع کهن و هشت نسخه از قرن نهم را به کار گرفته‌ام. هیچ کدام از این هشت نسخه در دسترس محققان پیشین نبوده است. البته مینوی تصویر یکی از آن‌ها را در اختیار داشته، ولی از آن استفاده نکرده است. کم‌توجهی به این شاعر اندیشمند بیشتر از آن جهت بوده که مثل حکیم عمر خیام آوازۀ جهانی نداشته و محققان هم به آنچه موجود بوده، بسنده کرده‌اند و تحقیق جدیدی صورت نداده‌اند.
این رباعی‌پژوه درباره اینکه قدیمی‌ترین نسخه مربوط به 70 سال بعد از افضل کاشانی بوده است و در این مدت ممکن است اشعاری اضافه شده باشد که قابل تحقیق و راستی‌آزمایی نباشد، گفت: با توجه به اینکه افضل کاشانی دور از محافل علمی و ادبی و مراکز قدرت بوده است، بعد از مرگش نسخه‌های زیادی از شعرهایش کتابت نشده و اشعارش بیشتر در دست شاگردانش بوده است. اشعار افضل بیشتر در منطقه کاشان و اصفهان رواج داشته و یکی از همشهریانش آن‌ها را گردآوری کرده است. در قرن هشتم، در برخی سفینه‌های ادبی آن منطقه مثل روضهالناظر عزیز کاشانی، انیس‌الوحده محمود گلستانه و مونس الاحرار جاجرمی مقداری از اشعار افضل ثبت و ضبط شده که درخور اهمیت است. بعد از این تاریخ، شبیه آنچه برای خیّام اتفاق افتاده، به مرور زمان حجم رباعیات منسوب به افضل رو به افزونی نهاده و از 39 رباعی به 300 رباعی و سپس 700-800 رباعی رسیده است. علتش هم این است که قالب رباعی، بستر مناسبی دارد که شعر دیگران به نام شاعران بزرگ و نامدار انتشار یابد. این معضل در اشعار منسوب به افضل نیز وجود دارد. بنابراین، لازم است که اشعار الحاقی به دیوان افضل کاشانی از اشعار اصلی تفکیک شود تا با معرفی و عرضۀ شعرهای واقعی او، بتوان در مورد جهان فکریِ افضل با دقت بیشتری سخن گفت.

ایران پرسمان


لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1237188/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مصرف 40 درصد برق کشور توسط کولر‌ها

مستند سازی که به دوربین جان بخشید!

او بزرگترین حرف‌هارا می‌زد وخودش اعتقاد داشت

کشف علمی محققان برای درمان مرگبارترین نوع سرطان!

درختان آمازون، همکاران خاموش در ردیابی استخراج غیرقانونی طلا

بخشی از کتاب/ زندگی روبه جلو

شاعرانه/ شب روان را رخ او مشعله دارست امشب

پزشکیان: اگر ما بی‌دفاع شویم همان بلایی را سر ما می‌آورند که در غزه بر سر مردم آوردند

زمان بررسی CFT و پالرمو در مجمع اعلام شد

هشدار عبدالله گنجی؛ ‌ترامپ روایت اول را در دست گرفته است!

ادعای بانکی‌پور: پزشکیان به رهبری گفت اگر بنا باشد قانون حجاب اجرا شود، من استعفا می‌دهم

هاآرتص: ارتش تصمیم دارد رفح را به بخشی از منطقه حائل تبدیل کند

تظاهرات حمایت از غزه در پاریس

تصاویری از آتش‌سوزی خانه‌ای پس از حمله هوایی رژیم صهیونیستی

تعرفه‌هایی که برای آمریکا دردسر ساز شد

سرمقاله آرمان امروز/ چشم انداز مذاکرات ایـران و آمـریکا

نایب‌رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس: همه در اتاق بازرگانی از ما طلبکارند و ارز می‌خواهند

مشکل ثبت گوشی  آیفون های 14و 15 به زودی حل می‌شود

ادامه طرح کالابرگ در 1404 به‌شرط تأمین اعتبار سازمان برنامه

کتاب زندگی‌نامه شهید جواد جهان‌بیکی رونمایی شد

طوفان شن در چین با آسمانی شبیه صحنه‌های آخرالزمانی

ورود لاستیک سرگردان آتشین به یک مغازه

ضرب المثل/ هم چوب را خورد هم پیاز، هم پول داد!

درمان آلزایمر با استفاده از ترکیبات ضد پیری

تصفیه آب کل جهان با میکروب‌هایی که به تازگی کشف شده‌اند

راهی نوین برای مقابله با بحران مقاومت آنتی‌بیوتیکی کشف شد

تحقق اولین تماس ویدئویی کوانتومی از فاصله 410 کیلومتری

شکایت احمد دهقان به خدا!

دکترای افتخاری برای نویسنده برنده نوبل

پشت‌پرده سانسور کتاب‌ها در آمریکا

کتاب «گذری بر نگاه تفکیک زمین‌ شهری» منتشر شد

آیت‌الله جنتی: حل مشکلات کشور در گرو تحقق شعار سال است

همسر شهید رئیسی: محبت عجیب مردم در یکسال گذشته ما را شرمنده کرده است

پزشکیان: رهبری با سرمایه‌گذاری مشروع آمریکایی‌ها در کشور هیچ مخالفتی ندارند

روایت روحانی از گفت‌وگوی تلفنی با اوباما

جنایت هولناک رژیم صهیونیستی؛ 70 شهید و زخمی در حمله به شجاعیه غزه

پکن ادعای زلنسکی درباره جنگیدن اتباع چینی برای روسیه را رد کرد

حمله با سلاح سرد در قدس اشغالی؛ یک صهیونیست زخمی شد

سرمقاله جام جم/ نباید به مذاکره با آمریکا خوشبین بود

سرمقاله وطن امروز/ سناریـــوهای مذاکره مسقط

پرداخت سود سهام عدالت متوفیان متوقف شد

ورق قیمت‌ها برگشت؛ طلا و سکه صعودی شد

صعود 24 هزار واحدی شاخص کل بورس

تسلیت در پی درگذشت خواهر بزرگوار مدیرکل توسعه منابع انسانی

ای وجدان‌های نیم خفته...

شناسایی احتمالی کوچکترین ذره جهان با بزرگترین شکافنده اتم جهان

تالیف دو فصل از یک کتاب بین‌المللی توسط عضو هیات‌ علمی دانشگاه علم و فرهنگ

روسیه و چین، تهدیدی برای اینترنت ماهواره‌ای استارلینک

قلب تپنده فناوری ایرانی؛ از راکتور تا درمان سرطان

ارتباط جریان خون با سفتی مغز و خطر آلزایمر