ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله وطن امروز/ سناریـــوهای مذاکره مسقط اقتصاد روز

سرمقاله وطن امروز/ سناریـــوهای مذاکره مسقط
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - وطن امروز / «سناریـــوهای مذاکره مسقط» عنوان یادداشت روز در روزنامه وطن امروز به قلم محبوبه نیاورانی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
دونالد ترامپ در دیدار با نتانیاهو، خبر از آغاز مذاکرات ایران در روز شنبه داد. هرچند برخی از رسانه‌ها در داخل ابتدا این اظهارات ترامپ را جوسازی رسانه‌ای خواندند اما بعد از ساعاتی این خبر توسط مقامات ایرانی نیز تائید و گفته شد روز شنبه در مسقط پایتخت عمان مذاکرات غیر مستقیم برگزار می‌شود. البته که این اطلاع‌رسانی نه از بابت صداقت آمریکا بلکه بدلیل خصوصیت شخصیتی ترامپ است که زیست‌اش در رسانه است و هر دستاوردی را برای فروش و عرضه به مدیا می‌خواهد. همین مسأله وارد مذاکره شدن با چنین فردی را بسیار مشکل می‌سازد. اصل یک مذاکره به محرمانگی آن است بویژه آنکه طرف‌هایی وجود دارند که مذاکره میان تهران و واشنگتن را به زیان منافع و اهداف شوم خود می‌دانند.
سابقه مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا به دولت سیزدهم بر می‌گردد که به نتیجه نرسید و به گفته حجت‌الاسلام نبویان «حتی با تحویل 4 زندانی قرار بود 6 میلیارد دلار بدهی کره به ایران پرداخت شود اما به جای انتقال پول با هواپیما به ایران سیاست اشتباه واریز به حساب در قطر انجام شد» و تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران نتوانست دستاوردی از آن مذاکرات داشته باشد و هنوز یک دلار از آن پول به دست ایران نرسیده است.
امروز رفتن ایران پای میز مذاکره از این جهت است که ترامپ سعی داشت از ایران چهره‌ای ضد مذاکره و دیپلماسی بسازد و با بهانه دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای و ایران‌هراسی اجماع جهانی علیه کشورمان ایجاد کند. بنابراین هدف اولیه ایران از ورود به مذاکرات راستی‌آزمایی نیت واقعی آمریکا درباره حل‌وفصل پرونده هسته‌ای است. البته برخی از مقامات ایران بار‌ها هشدار داده‌اند که اگر ایران مجبور شود و راه‌های پیش روی خود بسته ببیند ممکن است دکترین هسته‌ای خود را تغییر دهد. بنابراین آغاز این مذاکره نشانه‌ای از عقلانیت ایران در تعامل با جامعه جهانی است و در صورت وجود اراده واقعی از سوی آمریکا، امکان دستیابی به نتایج مثبت وجود دارد.
اما آنچه که سرنوشت این مذاکرات را نامعلوم می‌سازد رفتار ترامپ و اظهارات متناقض و سیاست‌های متغیر اوست. نگاه تهران نیز به رفتار‌های گذشته ترامپ همچنان با بدبینی همراه است.
بازار
از سوی دیگر، تاکنون هیچ کشوری تجربه مذاکره با ترامپ را نداشته و پیش از این نیز ثابت کرده که تنها به دنبال یک عکس یادگاری برای شوآف رسانه‌ای است و نه حل موضوع. همچنانکه به صورت غیرمنتظره درباره شروع مذاکرات ایران وآمریکا خبر می‌دهد و به دروغ آنرا مذاکره مستقیم می‌نامد. از نظر ایران شکل مذاکره، مهم نیست آنچه که اهمیت دارد، جدیت طرفین و نیات و اراده آن‌ها در رسیدن به توافق دارای اولویت است و نه مستقیم و غیر مستقیم بودن آن.
 با این حال سه سناریو پیش روی مذاکرات مسقط است. حالت اول اینکه ترامپ به دنبال عکس یادگاری باشد و با همین مذاکره بدون نتیجه، جشن پیروزی بگیرد. در این صورت نه جنگی می‌شود و نه تحریم‌ها برداشته می‌شود و مسائل مشکلات بین دو کشور همچنان باقی می‌ماند.
سناریوی دوم، اراده ترامپ برای حل موضوع است. همچنانکه عراقچی، رئیس تیم مذاکره‌کننده ایران نیز تأکید کرده است «آمریکا این شانس را دارد که بالاخره یک رئیس جمهور صلح داشته باشد. » دراین صورت ضمن اینکه ایران صلح‌آمیز بودن صنعت هسته‌ای خود را ثابت می‌کند، آمریکا نیز تحریم‌ها علیه ایران را لغو خواهد کرد.
برای رسیدن به حالت سوم که علی لاریجانی اخیراً آنرا مطرح کرده است یعنی «امکان تعریف منافع اقتصادی مشترک بین ایران و آمریکا» راه زیادی پیش رو است و با توجه به سابقه بدعهدی آمریکا چنین سناریویی دور از دسترس است، مگر آنکه ترامپ، در عمل نیز تفاوت خود را با دیگر رؤسای جمهور آمریکا ثابت کند و بدون آنکه افسار خود را دست صهیونیست‌ها بدهد از فرصت ایران برای پروژه‌های اقتصادی خود بهره ببرد. 
البته ایران ثابت کرده که برای تمام گزینه‌ها آماده است چه جنگ و چه مذاکره. همچنانکه رسانه‌های اسرائیلی اعتراف کرده‌اند: «ما سرگرم تعرفه‌ایم، ایران پدافند می‌سازد، تهدید نظامی را دور می‌کند و تحریم‌ها را با مذاکره خنثی می‌سازد.»
حال باید منتظر ماند و دید که آیا تیم ترامپ در انجام مذاکره جدی و با حسن نیت است و آیا آنکه این مذاکرات منافع ایران را تأمین می‌کند یا خیر؟ البته داشتن ابتکارعمل، هوشمندی و داریت در مذاکراه نیز در گرفتن نتیجه مؤثر خواهد بود. 
همچنان‌که تیم دیپلماسی دولت چهاردهم تاکنون با استفاده از تجربه 8 سال دولت روحانی و با پرهیز از دوگانه دیپلماسی و میدان، توانسته بحران‌ها و مسائل خود را رتق و فتق کند و حال با همین استراتژی یک فرصت تاریخی برای بازسازی سیاسی، اقتصادی، معیشتی و دیپلماتیک کشور پیش روی خود دارد.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1238459/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرپرست اداره کل بنیاد شهید اصفهان با خانواده جانباز شهید عرفان در کاشان دیدار کرد

روایتی از پاسخ رهبرانقلاب به درخواست ویژه وزیر دفاع عربستان

کمالوندی: معاون گروسی به تهران می‌آید

تحریم های جدید آمریکا علیه یمن

پیام تسلیت مدیر کل بنیاد استان سیستان و بلوچستان در پی درگذشت مادر شهیدان نارویی

همه لذات آمریکا را سه طلاقه کردم!

واکنش جالب ورزشکار زن ایرلندی مقابل حریف صهیونیستش

پاسخ جالب امام خمینی (ره) که برای این روزها گفته شده است!

صحبت‌های جالب یک مسیحی درباره اسلام

بازسازی ماجرای کم فروشی قوم شعیب (ع) در قرآن با استفاده از هوش مصنوعی

معرفی کتاب یک عاشقانه آرام؛ روایت زندگی و عشق ماندگار

حضور عراقچی در مراسم روز ارتش در مسکو

هرکسی را که مخالف ما بوده و یا هست را حذف می‌کنیم!

حمله جنگنده های آمریکایی به یمن

ترامپ: با چین به توافق خوبی خواهیم رسید

استیو ویتکاف کیست؟

لاوروف و روبیو، تلفنی گفت‌وگو کردند

تهران در محاصره 55 بحران

فارن پالیسی: نتانیاهو جنگ دوم غزه را آغاز کرده است؟

کن نیوز مدعی شد: ورود 2 هواپیمای جدید به ناوگان هوایی کشور

بُهت بازار خودرو از شوک رانا

مقایسه جالب متروی آمریکا و چین

استوری/ صلی الله علیک یا اباعبدالله

نور چند دقیقه طول میکشه از خورشید به سیارات دیگر منظومه شمسی برسد؟

ستاره‌ای که اتم‌ها را متلاشی می‌کند

داستانک/نقل قول بد

ترامپ: ایران نمی‌تواند سلاح هسته‌ای داشته باشد

سفر عراقچی به مسکو در یک برهه حساس

دیدار فرماندهان ارتش و سپاه باهمدیگر در آستانه روز ارتش

اتحادیه اروپا در پی تغییر معادلات: آیا تجارت با آمریکا محدود خواهد شد؟

زخمی شدن پیرمرد کشاورز فلسطینی به ضرب گلوله شهرک نشینان صهیونیست

مالیات از خانه‌های خالی فقط خالی‌بندی شد!

تابناک مدعی شد: جزئیاتی جدید از مذاکرات مسقط

عباس عبدی: تندروهای طرفدار شبه‌‏علم نقشی مخرب در دوره کرونا داشتند

بازی بزرگ‌تر پشت درهای بسته

گزارش صداوسیما از ماجرای توزیع عادلانه یارانه انرژی

نرخ سود بین‌بانکی افزایش یافت

جزئیات متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان؛ پرداخت وام کارگران بازنشسته 500 میلیون ریالی شد

عیادت مدیرکل بنیاد مازندران با سه خانواده شهید در نکا

مادر شهیدان والامقام «پسندی» به فرزندان شهیدیش پیوست

ماشین درحال آتش گرفتن رو از پمپ بنزین خارج کرد!

گوناگون/ نماد «تک‌چشم» در مصر باستان چه معنایی داشت؟

شیوه عجیب پیاده کردن ماشین از باربر

دزد گوشی که خیلی زود لو رفت!

واکنش جالب فیل ها نسبت به وقوع زلزله

استفاده از ربات ها برای سم پاشی در باغ

داستانک/ حکایت زندگی

وزارت خارجه عمان: "رم" میزبان دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا

واکنش سازمان ملل به دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا

توضیحاتی درباره دیدار رهبر انقلاب و «خالد بن سلمان»