یک توصیه برای افزایش اثربخشیِ برخی واکسنها
دانش و فناوری
بزرگنمايي:
ایران پرسمان - ایسنا /بر اساس یک مطالعه جدید، داشتن روحیه خوب میتواند باعث افزایش اثربخشی برخی واکسنها مانند واکسن کووید-19 شود.
متخصصان میگویند این کشف میتواند به توسعه درمانهای جدیدی کمک کند که با هدف بهبود روحیه افراد پیش از تزریق واکسن طراحی میشوند تا به این ترتیب، پاسخ ایمنی بدن را تقویت کنند.
در حالیکه پیشتر عوامل روانشناختی مانند استرس با اثربخشی واکسنهای مرسوم مانند واکسن آنفلوانزا که حاوی نمونهای ضعیفشده از ویروس است، مرتبط دانسته شده بودند، این پژوهش به بررسی تاثیر خلق و روحیه بر (واکسنهای) فناوری جدیدتر آرانای پیامرسان (mRNA) پرداخته است.
واکسنهای آرانای پیامرسان مانند آنهایی که برای کووید-19 استفاده میشوند، ماده ژنتیکی را وارد بدن میکنند که به سلولها دستور میدهد پروتئینی خاص تولید کنند تا بدن تحریک به پاسخ ایمنی شود.
در این پژوهش، گروهی از دانشگاه کاردیف از 184 نفر پیش از تزریق دز اول واکسن کووید-19 نمونه خون گرفتند.
سپس از شرکتکنندگان خواسته شد پرسشنامهای را تکمیل کنند که برای سنجش میزان استرس، اضطراب، افسردگی و روحیه مثبت طراحی شده بود.
چهار هفته پس از تزریق دز دوم واکسن، دومین نمونه خون از آنها گرفته شد.
به گزارش ایندیپندنت، متخصصان دریافتند سطح پادتن در افرادی که مثبتترین روحیه را گزارش کرده بودند، 16 درصد بیشتر از افرادی بود که پایینترین سطح مثبتنگری را داشتند.
پروفسور «کاویتا ودهارا» از دانشکده روانشناسی دانشگاه کاردیف، گفت: پژوهشها در مورد واکسنهای مرسوم مانند واکسن آنفلوانزا نشان دادهاند که برخی عوامل روانشناختی مانند استرس با کاهش اثربخشی واکسنها بهویژه در بزرگسالان مسنتر، مرتبط بودهاند.
وی گفت: در دوران همهگیری شواهدی وجود داشت که نشان میداد این واکسنهای آرانای پیامرسان نسبت به واکسنهای سنتیتر، محافظت بیشتری ارائه میدهند. ما علاقهمند بودیم بدانیم آیا بهرغم برتری این واکسنها، عوامل روانشناختی همچنان میتوانند بر میزان اثربخشی آنها تاثیر بگذارند یا خیر. این نخستین بار است که این ارتباطها در زمینه واکسنهای آرانای پیامرسان بررسی شدهاند.
در همین حال، میزان پادتن در افراد دچار افسردگی متوسط، 18 درصد کمتر از کسانی بود که هیچ نشانهای از افسردگی نداشتند.
پروفسور ودهارا گفت این یافتهها که در نشریه «مغز، رفتار و ایمنی» (Brain, Behaviour and Immunity) منتشر شده با ارائه برخی از بهترین شواهدی که تاکنون به دست آمده است نشان میدهند که عوامل روانشناختی با واکنش بدن به واکسن آرانای پیامرسان مرتبط اند.
او افزود: این آثار، خفیف اما قابلتوجه هستند زیرا ما این ارتباطها را در واکسنهایی میبینیم که در غیر این صورت بسیار موثرند بهویژه در جوانان که معمولا واکنش خوبی به واکسنها نشان میدهند.
این یافتهها بر ضرورت درک این مسئله تاکید دارند که این آثار چگونه رخ میدهند و چگونه میتوانیم درمانهای جدیدی برای بهینهسازی روحیه افراد هنگام تزریق واکسن طراحی کنیم تا اطمینان حاصل شود که واکسنها به بهترین شکل ممکن عمل میکنند.
واکسن یکی از مهمترین تدابیر بهداشتی محسوب میشود که تاکنون ایجاد شده است و چنان که پژوهشها نشان میدهند، واکسنها در هر دقیقه جان شش نفر را در جهان نجات میدهند.
اما همه از فواید واکسنها بهرهمند نمیشوند. این پژوهش به ما کمک میکند بفهمیم چگونه میتوان واکسنها را در آسیبپذیرترین گروهها اثربخشتر کرد.
لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1237736/