ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله خراسان/ راز عقب نشینی ترامپ سیاست روز

سرمقاله خراسان/ راز عقب نشینی ترامپ
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - خراسان / «راز عقب نشینی ترامپ» عنوان یادداشت روز در روزنامه خراسان به قلم محمد سعید احدیان است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
«در این جلسه به مبنای مذاکراتی خیلی نزدیک شدیم و اگر در جلسه آینده بتوانیم مبنا را قطعی کنیم، فکر می کنم بخش زیادی از راه را رفتیم و فکر می کنیم بر اساس آن مبنا می توانیم گفت و گوهای واقعی را آغاز کنیم.» این جمله وزیرامورخارجه کشورمان بود که نشان می دهد در مذاکرات دیروز، ویتکاف با چارچوب مذاکراتی ایران موافق بوده است که البته هفته آینده بعد از گرفتن نظر پایتخت ها قطعی می شود. اما معنی این مبانی مذاکراتی و اهمیت آن چیست؟ 
مبانی مذاکراتی یعنی این که موضوع مذاکرات دقیقا چه خواهد بود. غیر از لفاظی هایی که ترامپ کرده بود، براساس آن چه وی در سند سیاستی رسمی خود در برابر همه خبرنگاران امضا کرد، او نه تنها دنبال برچیده شدن صنعت هسته ای ایران بود بلکه خلع سلاح ایران و ممانعت از حمایت از گروه های مقاومت را اهداف خود در تعامل با ایران مطرح کرده بود اما آن چه از گفته آقای دکتر عراقچی استنباط می شود این است که آمریکا پذیرفته است که صرفا فعالیت نظامی هسته ای ایران دستور کار مذاکراتی قرار گیرد و این مسئله یعنی عقب نشینی بزرگی که روز اول چندان قابل باور نبود. اما این تغییر موضع(البته فعلا) در چه مسیری به دست آمد؟آیا با شیوه ای که برخی با اعلام مواضع خوشبینانه به دنبال آن بودند، به دست آمد؟ اگر مروری به گذشته کنید خواهید دید که اتفاقا مواضع رسمی مقامات ایران از رهبرانقلاب تا دیگر مسئولان قوا محکم و از سر بی میلی به مذاکره بود. پس چه فرایندی طی شد که ما به چنین نتیجه ای رسیدیم؟
قبلا در یادداشت های گذشته توضیح داده بودم که قاعده ای که مسئله هسته ای ایران را در چارچوب آن می توان تحلیل کرد «بازی بزدل» است اما حالا مخصوص شخصی با ویژگی های شخصیتی مثل ترامپ می خواهم یک منطق روشنی را که برای همه قابل فهم است بیان کنم.
واقعیت این است که اگر در برابر گنده لاتی مثل ترامپ ضعف نشان دهید به سرنوشتی مثل زلنسکی دچار می شوید که هم تحقیر می شوید و هم هیچ نتیجه ای در مذاکره نمی گیرید و فقط لحظه به لحظه بر امتیازخواهی های او اضافه می شود. راهبردی که در برابر چنین پدیده ای می تواند ما را به نتیجه برساند، حرف های به ظاهر مسالمت آمیز که پیام ضعف به طرف مقابل منتقل کند، نیست بلکه مواضع مقتدرانه و محکم با تهدیدهای متقابل است در حالی که مسیر دیپلماسی نیز باز بماند. عقب نشینی از مواضع ابتدایی دولت آمریکا در برابر ایران نتیجه چنین راهبردی بود که توسط رهبرانقلاب مدیریت شد. بخش های کلیدی این هندسه قدرت را می توان موارد زیر ذکر کرد: مواضع مقتدرانه، هوشمندانه و همراه با منطق رهبرانقلاب، انسجام و یکدستی همه مسئولین رده بالای کشور مخصوصا همراهی قوی رئیس جمهور با مواضع رهبرانقلاب، تهدیدهای معتبر و سنجیده مسئولین سیاسی و فرماندهای نظامی مخصوصا مواضع رئیس مجلس در راهپیمایی روز قدس و مواضع سردار حاجی زاده، تاکید بر مذاکره غیرمستقیم که هم راه دیپلماسی را باز گذاشت و هم راه باج خواهی را بست و البته حضور معنادار مردم در راهپیمایی روز قدس و همچنین حفظ سبک زندگی عادی مردم به رغم تهدیدهای نظامی آمریکا که دشمن را از موثر بودن حمله نظامی دچار تردید کرد.
بازار
فهم این مسئله که رعایت شیوه عقلانیت انقلابی در دیپلماسی تا چه حد در نتیجه مهم است، اصلی است که برای ادامه راه ضروری است و نیاز به همراهی مردم و نخبگان با راهبردهای نظام دارد.
اما نکته پایانی که باید مدنظر قرار گیرد خوشبینی بیش از اندازه از یک نشست است چرا که اولا ما با رئیس جمهوری روبه رو هستیم که به سادگی از مواضع خودش عبور می کند به گونه ای که اکنون که این یادداشت را می نویسم معلوم نیست دقایقی دیگر که قرار است ترامپ صحبت کند آیا همان مواضع نماینده تام الاختیارش را تایید می کند یا خیر؟ ثانیا اگر به تعبیر آقای عراقچی مبانی مذاکرات تثبیت شود تازه شروع یک ماجرای به شدت پیچیده و سخت است که بتوان به الگویی دست یافت که طرف مقابل از عدم فعالیت نظامی هسته ای ایران اطمینان حاصل کند و ما از رفع تحریم ها به شکل واقعی یقین حاصل کنیم.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1239668/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله اعتماد/ الزامات شعار سال-3

کیهان: مذاکرات عملیات فریب ترامپ است

طلای جهانی اندکی ارزان شد

بخش کشاورزی معاف از پرداخت هرگونه مالیات

ناترازی انرژی، ترمز تولید خودرو را کشید

هدف گذاری بیمه دی برای جهش بزرگ در سال 1404

طنز؛ برخورد با مفسدین کوچک و بزرگ!

یک شهاب سنگ باستانی آخرین زمان جاری بودن آب در مریخ را فاش کرد

«کهکشان‌ها، کو زمینم؟»؛ دکلمه‌ای از حسین پناهی

اولیانوف: دور بعدی مذاکرات ایران و آمریکا در وین برگزار نمی‌شود

رئیس جمهور در ماه آینده به استان کرمانشاه سفر خواهد کرد

واکنش انگلیس به مذاکرات ایران و آمریکا

حماس: فشار نظامی اشغالگران علیه غزه یک قمار ازپیش‌باخته است

سرمقاله هم میهن/ آنان که شنبه‌شب نخوابیدند

«نوسانات ساختگی»؛ واکنش «کیهان» به کاهش قیمت دلار پس از مذاکرات

خلف وعده دولت درباره سود بازرگانی خودرو؛ تثبیت عوارض100 درصدی

استفاده از سود سهام عدالت برای پروژه‌های نیمه‌تمام استان‌ها

بازدید رئیس کل بیمه مرکزی از بیمه دی کرمانشاه/ تأکید بر توسعه خدمات بیمه‌ای در منطقه

وقتی فروشگاه برج ترامپ هم محصولات چینی می‌فروشد!

سرقت از یک جواهرفروشی در لس‌آنجلس!

این قارچ حاوی تلخ‌ترین ماده شناخته شده برای بشر است

موسویان: دو ساعت مذاکره مثبت ایران و آمریکا موجب شد ارزش پول ملی حدود 20 درصد افزایش یابد

واکنش یک نماینده مجلس به اظهارات رسایی: چرا دروغ می‌گویید؟

توضیحات آشنا درباره توییت جنجالی؛ تعلق خاطر من به انقلاب، امام و رهبری نه قابل انکار است و نه قابل برگشت

اقدام بی‌سابقه الجزایر علیه فرانسه

ترامپ: بایدن اگر یک «جو» عقل داشت، اجازه شروع جنگ اوکراین را نمی‌داد

سرمقاله سازندگی/ تخریب هاشمی؟

ترامپ اهل معامله است نه تعهد

پیش‌بینی طلای 3500 دلاری تا پایان سال 2025

نخستین جلسه شورای مدیران مدیران بنیاد گیلان برگزار شد

حکمت/ بزرگترین گناه انسان

گردشگری/ هفتمین روستای شگفت انگیز جهان در استان خراسان جنوبی!

ورود 25 ماهواره ایرانی به مدار لئو/ایران در آستانه پرتاب ماهواره مخابراتی به مدار ژئو تا سال 1405

«عطار نیشابوری»، صدای مشترک روح بشری در تمام دوران‌هاست

سرمقاله دنیای اقتصاد/ مذاکرات عمان و گامی مهم به سمت تصمیم‌گیری‌های حیاتی

اتصال حدود 115 هزار مشاور املاک به سامانه کاتب

تقویم تاریخ/ روز بزرگداشت ادیب و عارف شهیر «شیخ فرید الدین عطار نیشابوری»

تفال/ حال دل با تو گفتنم هوس است

پژوهشگران از آب دریا بتن ساختند

شناسایی کتیبه‌ای شاعرانه به فارسی و عربی در بنگلادش

تقدیر وزیر خارجه امارات از ایران به‌خاطر ورود به گفتگوی غیرمستقیم با آمریکا

توضحیات آشنا درباره توییت جنجالی؛ تعلق خاطر من به انقلاب، امام و رهبری نه قابل انکار است و نه قابل برگشت

صالحی: امکان درگیری آمریکا با ایران را بسیار ضعیف می‌بینم

خیز اپوزیسیون ترکیه؛ 10 میلیون امضا علیه اردوغان

وزیر خارجه آلمان: در غزه به آتش‌بس قاطع نیاز داریم

ترامپ: تعرفه‌های جدید در راه است

سرمقاله خراسان/ عطار، فراتر از مرزهای فرهنگی

زمان واریز اعتبار کالابرگ دهک‌های 4 تا 7 اعلام شد

ایران در آستانه پرتاب ماهواره مخابراتی به مدار ژئو تا سال 1405

ترامپ: بزودی درباره ایران تصمیم می‌گیریم