ایران پرسمان

آخرين مطالب

فرصت مسقط اقتصاد روز

فرصت مسقط
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
همه‌چیز از بمب خبری ترامپ در دوشنبه‌شب به وقت ایران آغاز شد: «روز شنبه مذاکره‌ای بزرگ با ایرانی‌ها خواهیم داشت.» همه در ابتدا همان حس‌وحال بنیامین نتانیاهو، نخست‌‌وزیر اسرائیل، در کاخ سفید را داشتند و در شوک اعلام ناگهانی این خبر به سر می‌بردند. وزن تحلیل‌ها در ایران عمدتا به سمت بازی رسانه‌ای و روانی رئیس‌جمهور آمریکا معطوف بود، اما بودند تحلیلگرانی که معنای اظهارات ترامپ را همان پذیرش مذاکره غیرمستقیم مورد نظر ایران البته با ادبیات ترامپ مبنی بر مذاکره مستقیم تحلیل کردند.
بازار
فارغ از شکل مذاکره که به نظر می‌رسد با اصرار ایران غیرمستقیم و در دو میز جداگانه با وساطت بدر البوسعیدی، وزیر خارجه سلطان‌نشین عمان، در مسقط برگزار خواهد شد، محتوای گفت‌وگوهاست که تعیین‌کننده مرحله بعد آن هم به شکل مستقیم خواهد بود. بنابراین روز شنبه 23 فروردین - 12آوریل شروع فرآیند مذاکرات منتج به یک توافق مشخص و نه روز توافق خواهد بود. به عبارت بهتر می‌توان مذاکره غیرمستقیم تهران و واشنگتن در مسقط را یک نقطه‌عطف و ورود به دالان مذاکرات ملموس با توجه به رویکرد ترامپ دانست.
در همین ارتباط سید‌عباس عراقچی در جریان سفر به الجزایر در پاسخ به سوالی درباره «مذاکرات غیرمستقیم و همچنین تاکید ترامپ بر مستقیم ‌بودن مذاکرات» گفت: شکل مذاکره مهم نیست که مستقیم باشد یا غیرمستقیم. به نظر من آنچه اهمیت دارد، موثر یا غیرموثر بودن مذاکرات است، جدی بودن یا جدی نبودن طرفین در مذاکرات است، نیات طرفین در مذاکره است و اراده برای رسیدن به یک راه‌حل. این موارد در هر گفت‌وگویی ملاک عمل است.
عراقچی در ادامه گفت: اینکه شکل مذاکرات چگونه باشد، تابع مسائل مختلفی است. شکل موردنظر ما، مذاکرات غیرمستقیم است. دلایل آن نیز قبلا گفته شده است. مذاکراتی که آنها بخواهند از طریق فشار و تهدید، اراده خود را تحمیل کنند، یک مذاکره نیست و در حقیقت دیکته ‌کردن است. درحقیقت ما به این شیوه به‌هیچ‌وجه اعتقادی نداریم. از نظر ما شیوه غیرمستقیم بهتر می‌تواند یک مذاکره واقعی و منتج به نتیجه را تضمین کند و ما به این شیوه پیش خواهیم رفت.
وزیر خارجه ایران درباره نمونه مذاکره غیرمستقیم گفت: مذاکره غیرمستقیم اصلا چیز عجیبی نیست. در تاریخ روابط بین‌الملل به‌کرات اتفاق افتاده است. کشورهایی هستند که به دلایل تاریخی، خصومت‌ها و هر دلیلی حاضر نیستند با هم ملاقات کنند. موارد متعددی دراین‌باره وجود دارد. همین الان مذاکره بین روسیه و اوکراین به صورت غیرمستقیم و اتفاقا از طریق آمریکا صورت می‌گیرد، یعنی آمریکایی‌ها واسطه هستند. دو طرف حاضر نیستند به دلایلی که خودشان می‌دانند، با یکدیگر ملاقات رودررو داشته باشند و ملاقات از طریق یک میانجی یا واسطه انجام می‌شود.
او با بیان اینکه «در موضوع ما، عمان واسطه است چراکه ما به عمان به خاطر گذشته و سابقه خوبی که در همین ارتباط داشته، اطمینان و اعتماد داریم»، گفت: امیدوار هستیم که با اراده جدی طرف مقابل برای رسیدن به یک راه‌حل دیپلماتیک مواجه باشیم. این در مذاکرات مهم است. عراقچی درباره شایعاتی مبنی بر اینکه «ابتدای مذاکرات به‌صورت غیرمستقیم است و اگر حسن‌نیت آمریکا اثبات شود، مذاکرات رودررو خواهد شد»، گفت: ما چنین قراری نگذاشته‌ایم. او در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه «آیا پیش‌شرطی برای مذاکرات وجود دارد یا خیر؟»، گفت: هیچ پیش‌شرطی از نظر ما پذیرفتنی نیست و وجود هم ندارد. عراقچی همچنین درباره طرف‌های مذاکره گفت: اطلاعی که ما داریم، آقای (استیو) ویتکاف (نماینده ویژه ترامپ در امور غرب آسیا) حضور دارد و از طرف ایران هم بنده هستم.
پیش‌تر علی لاریجانی، مشاور رهبر انقلاب، هدف مذاکرات غیرمستقیم را فهمیدن مطالبات طرف مقابل و امتیازهای مقابل بیان کرده بود که نشان می‌دهد تهران درصدد است تا با مطالبات و امتیازهای آمریکا در مذاکرات آشنا شود و اگر جدیتی در مواضع طرف و امتیازهای مشخص دید، به سمت ادامه مذاکرات آن هم در شکل مستقیم حرکت کند.
آغاز گفت‌وگوها با اروپا، چین و روسیه
پیش از اعلام خبر مذاکرات ایران و آمریکا، روز دوشنبه اعلام شد که نشست گفت‌وگوهای هسته‌ای با حضور ایران، چین و روسیه روز سه‌شنبه در مسکو برگزار خواهد شد. در همین ارتباط این مذاکرات سه‌جانبه با حضور کارشناسان سه طرف دیروز سه‌شنبه به میزبانی روسیه برگزار شد. این گفت‌وگوها پشت درهای بسته و بدون حضور خبرنگاران برگزار شد. همزمان دمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین، روز سه‌شنبه گفت که مسکو از گفت‌وگوهای ایران و آمریکا بر سر موضوع هسته‌ای ایران حمایت می‌کند و حامی حل‌وفصل سیاسی این موضوع است.
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، روز دوشنبه در نشستی خبری در این باره گفت: در رابطه با موضوع هسته‌ای به طور مستمر با طرف‌های مقابل، یعنی سه کشور اروپایی، چین و روسیه، در حال رایزنی و مذاکره بوده و هستیم. ظرف امروز و فردا یک نشست سه‌جانبه دیگر در مسکو داریم که چین و روسیه و ایران در مورد جنبه‌های مختلف مرتبط با موضوع هسته‌ای، برجام و قطعنامه 2231 گفت‌وگو خواهند کرد. سه کشور ایران، روسیه و چین در 24 اسفند 1403 نیز نشستی در پکن با حضور ماجائوشو معاون وزیر امور خارجه چین، کاظم غریب‌آبادی معاون وزیر امور خارجه ایران، و سرگئی ریابکوف معاون وزیر امور خارجه روسیه درباره برنامه هسته‌ای ایران و موضوعات دیگر برگزار کردند.در تحولی دیگر مجید تخت‌روانچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران، در سفر به وین با معاون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیدار و رایزنی کرد. او روز سه‌شنبه و در جریان این سفر با اولاف اسکوگ، معاون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که به‌عنوان جانشین انریکه مورا منصوب شده است، دیدار و رایزنی کرد.
به سوی برجام به‌روز‌شده؟
با توجه به تاکید ایران بر مذاکره غیرمستقیم با آمریکا و همزمان آغاز گفت‌وگوها با دیگر طرف‌های برجامی به نظر می‌رسد که تهران بنا دارد سایر طرف‌های برجامی را به فرآیند مذاکره با آمریکا متصل و مجددا زمینه توافق مدل برجام به‌روز‌رسانی‌شده با حضور همه بازیگران را پایه‌گذاری کند. سفر روزهای آینده مدیرکل آژانس به تهران می‌تواند مذاکرات فنی با این نهاد را نیز آغاز کند و آن را به یک نتیجه ملموس برساند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1238391/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرپرست اداره کل بنیاد شهید اصفهان با خانواده جانباز شهید عرفان در کاشان دیدار کرد

روایتی از پاسخ رهبرانقلاب به درخواست ویژه وزیر دفاع عربستان

کمالوندی: معاون گروسی به تهران می‌آید

تحریم های جدید آمریکا علیه یمن

پیام تسلیت مدیر کل بنیاد استان سیستان و بلوچستان در پی درگذشت مادر شهیدان نارویی

همه لذات آمریکا را سه طلاقه کردم!

واکنش جالب ورزشکار زن ایرلندی مقابل حریف صهیونیستش

پاسخ جالب امام خمینی (ره) که برای این روزها گفته شده است!

صحبت‌های جالب یک مسیحی درباره اسلام

بازسازی ماجرای کم فروشی قوم شعیب (ع) در قرآن با استفاده از هوش مصنوعی

معرفی کتاب یک عاشقانه آرام؛ روایت زندگی و عشق ماندگار

حضور عراقچی در مراسم روز ارتش در مسکو

هرکسی را که مخالف ما بوده و یا هست را حذف می‌کنیم!

حمله جنگنده های آمریکایی به یمن

ترامپ: با چین به توافق خوبی خواهیم رسید

استیو ویتکاف کیست؟

لاوروف و روبیو، تلفنی گفت‌وگو کردند

تهران در محاصره 55 بحران

فارن پالیسی: نتانیاهو جنگ دوم غزه را آغاز کرده است؟

کن نیوز مدعی شد: ورود 2 هواپیمای جدید به ناوگان هوایی کشور

بُهت بازار خودرو از شوک رانا

مقایسه جالب متروی آمریکا و چین

استوری/ صلی الله علیک یا اباعبدالله

نور چند دقیقه طول میکشه از خورشید به سیارات دیگر منظومه شمسی برسد؟

ستاره‌ای که اتم‌ها را متلاشی می‌کند

داستانک/نقل قول بد

ترامپ: ایران نمی‌تواند سلاح هسته‌ای داشته باشد

سفر عراقچی به مسکو در یک برهه حساس

دیدار فرماندهان ارتش و سپاه باهمدیگر در آستانه روز ارتش

اتحادیه اروپا در پی تغییر معادلات: آیا تجارت با آمریکا محدود خواهد شد؟

زخمی شدن پیرمرد کشاورز فلسطینی به ضرب گلوله شهرک نشینان صهیونیست

مالیات از خانه‌های خالی فقط خالی‌بندی شد!

تابناک مدعی شد: جزئیاتی جدید از مذاکرات مسقط

عباس عبدی: تندروهای طرفدار شبه‌‏علم نقشی مخرب در دوره کرونا داشتند

بازی بزرگ‌تر پشت درهای بسته

گزارش صداوسیما از ماجرای توزیع عادلانه یارانه انرژی

نرخ سود بین‌بانکی افزایش یافت

جزئیات متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان؛ پرداخت وام کارگران بازنشسته 500 میلیون ریالی شد

عیادت مدیرکل بنیاد مازندران با سه خانواده شهید در نکا

مادر شهیدان والامقام «پسندی» به فرزندان شهیدیش پیوست

ماشین درحال آتش گرفتن رو از پمپ بنزین خارج کرد!

گوناگون/ نماد «تک‌چشم» در مصر باستان چه معنایی داشت؟

شیوه عجیب پیاده کردن ماشین از باربر

دزد گوشی که خیلی زود لو رفت!

واکنش جالب فیل ها نسبت به وقوع زلزله

استفاده از ربات ها برای سم پاشی در باغ

داستانک/ حکایت زندگی

وزارت خارجه عمان: "رم" میزبان دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا

واکنش سازمان ملل به دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا

توضیحاتی درباره دیدار رهبر انقلاب و «خالد بن سلمان»