ایران پرسمان

آخرين مطالب

حق نظامی به درستی ادا نشده است خردنامه

حق نظامی به درستی ادا نشده است
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایسنا / قدمعلی سرامی، نویسنده، شاعر و پژوهشگر حوزه زبان فارسی و عضو هیأت ‌امنای بنیاد فردوسی است که پژوهش‌های فراوانی بر روی آثار شاعران کلاسیک ایران انجام داده است. 
همزمان با هفته بزرگداشت مقام حکیم نظامی توسط انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و به ‌این مناسبت با این پژوهشگر زبان فارسی درباره شاخصه‌های آثار نظامی گفت‌وگویی انجام شده است که متن آن در پی می‌آید.
پیش‌تر اشاره کردید که حق حکیم نظامی در قیاس با دیگر چهره‌های ادب کهن پارسی ادا نشده است، اگر ممکن است در این‌باره بیشتر توضیح دهید.‌
نظامی یکی از بزرگ‌ترین شاعران و عرفای ایران‌زمین است که چنان که باید قدرش دانسته نشده است. باوجود این که او شایستگی این را داشته تا در ردیف یکی از مشاهیر فارسی‌زبان، از شهرت بیشتری برخوردار شود، اما شهرت او در این سال‌ها به اندازه آثار شاعرانی چون خیام، فردوسی، حافظ، سعدی و مولانا نبوده است. به همین خاطر است که معتقدم حق حکیم نظامی در دنیای امروز ما به درستی ادا نشده است. یک بار در سخنرانی‌ای که داشتم به این نکته اشاره کردم که اگر بخواهیم کتابخانه‌ای درباره شاعری چون خیام بنا کنیم، می‌توان در این کتابخانه، چندهزار کتاب فراهم آورد. یا درباره شخصیت‌هایی چون فردوسی، مولانا و سعدی نیز به همین ترتیب. ولی اگر بخواهیم درباره نظامی یک کتابخانه احداث کنیم، حاصل آن کتابخانه‌ای با چندصد جلد کتاب خواهد شد؛ درحالی‌که آثار این مرد بزرگ، شایستگی این را دارند که درباره هرکدامشان صدها اثر پژوهشی و تحقیقی نوشته شود.
مواجهه شما با آثار نظامی برای اولین بار به چه زمانی برمی‌گردد؟
اولین بار زمانی که دانشجوی دوره لیسانس بودم، در درسی که با دکتر حسن سادات ناصری داشتم مقاله‌ای درباره نظامی نوشتم و در این مقاله این نکته را اثبات کردم که «خسرو و شیرین» باوجود آن‌که یک اثر غنایی است، ژرفنای عرفانی دارد.
عشق یعنی رستن از ما و منی
دوستی کردن پدید آید از دشمنی
فکر کنید اگر بشر، پاره دوم این مصرع شعر نظامی را پیاده می‌کرد، آن زمان دشمنی‌ها به دوستی‌ها تبدیل می‌شد و دیگر شاهد جنگ‌های کوچک و بزرگ امروز در سراسر کره زمین نبودیم. از این‌ها گذشته، نظامی شخصیتی است که دوگانگی موجود در همه پدیدارها را به ما گزارش می‌کند:
آن که هم نو است و هم کهن است
سخن است و در این سخن سخن است
از نظر او سخن، که فرآورده و محصول زبان است هم نو و هم کهن است، چندان که تمام پدیدارهای عالم نو و کهنه‌اند. عمر این دنیا چندمیلیارد سال است؟ نمی‌دانیم. چقدر از عمر این دنیا باقی است؟ نمی‌دانیم. ولی بااین‌حال، خاصیت دنیا این است که در عین کهنگی، همیشه نو هم است.
به باور شما شاخص‌ترین اثر نظامی کدام است؟
شگفت‌انگیزترین اثر نظامی «خمسه» اوست؛ البته برخی به اشتباه، خمسه را شامل پنج حکایت می‌دانند، درحالی که این اثر مشتمل بر شش حکایت است. دو اثر مربوط به «اسکندرنامه»، یک اثر «خسرو و شیرین»، دیگری «هفت پیکر»، یک اثر «لیلی و مجنون» و درنهایت «مخزن الاسرار». اما این اثر به «خمسه» معروف شده است. ما در این اثر، عالی‌ترین اندیشه‌های نظامی را می‌بینیم که تماماً دارای حکمت و پند هستند و به درد روزگار خودش و بعد از او هم می‌خورد. جالب است که اندیشه نظامی با وجود آن که متعلق به قرن ششم است اما همچنان در دنیای امروز کاربرد دارد. او بیش از آن‌که یک شاعر باشد، عارف بوده است. «اسکندرنامه‌»اش رنگ و بوی حماسی دارد و درعین‌حال، دارای مفاهیم عرفانی، حکمی فلسفی هم هست. یا «هفت پیکر» با این که اثری عاشقانه است اما در بطن خود متعالی‌ترین اندرزها را به بشر می‌دهد. نظامی معتقد است هر انسانی دو مادر دارد، یکی مادر خون و دیگری مادر خاک.
گرچه بهرام دو مادر بود
مادر خاک مهربان‌تر بود
مادر خون بپرورد با ناز
مادر خاک از او ستاند باز
«مام وطن» واژه‌ای به یادگار از روزگار باستان است. می‌توان گفت، این خاک است که مادر اصلی همه ما است، همان‌طورکه از خاک پدید آمده‌ایم سرانجام هم درآغوش این مادر برای همیشه آرام خواهیم گرفت. ازین‌روست که معتقدم، حق آثار نظامی درادبیات ما به شکل کامل ادا نشده است. 
به‌عنوان یک مدرس دانشگاه و پژوهشگری که عمرتان را صرف تحقیق بر متون ادبیات کلاسیک کرده‌اید، فکرمی‌کنید چرا حکایت «خسرو و شیرین» در بین سایر منظومه‌های نظامی از شهرت بیشتری برخوردار شده است؟
بدون شک تمام آثار او دوست‌داشتنی است، ولی «خسرو و شیرین» دراین بین عالمگیرتر است. به‌طوری که حتی امروز شیوه «خسرو و شیرین‌خوانی» داریم و حتی گوشه‌ای از موسیقی امروز ما هم به این عنوان نام گذاشته شده است. «خسرو و شیرین» هم مانند خوانش شاهنامه با ملودی‌های خاصی ترکیب شده، مثل شیوه‌ای که درسال‌های اخیر از خیام‌خوانی در بوشهر پدیدار آمده است. نظامی در «خسرو و شیرین» خوانش موسیقایی ارائه کرده و این اثر ویژگی‌های بی‌شماری دارد. پیش‌تر اشاره کردم، او درعین این‌که شاعری داستان‌پرداز است عارف هم هست.
درباره مخزن‌الاسرار چطور؟
این منظومه با همه کوتاهی، از بلندترین سروده‌های عرفانی زبان ما به شمار می‌رود و قابلیت این را دارد که بارها شرح و تفسیر شود. «مخزن‌الاسرار» منظومه‌ای در سطح «گلشن راز» شیخ محمود شبستری است و حتی به باور من از آن هم متعالی‌تر است. نظامی در این منظومه، به راستی، اعجاز در ایجاز کرده و مطالب درونی خویش را با ما در میان گذاشته است. به بیانی، بنیادی‌ترین اندیشه‌های عرفان ایرانی-اسلامی را در این اثر می‌توان دید.
ای همه هستی از تو پیدا شده
خاک ضعیف از تو توانا شده
این بیت مطلع و سرآغاز «مخزن‌الاسرار» است و در مصرع‌های بعدی، او داستان تکامل هستی از هسته آغازین تا پایان را برای ما شرح می‌دهد. اگر در عرفان نظامی ژرف‌تر بنگریم، خواهیم دید که سالیان سال پس از او، مولانا جلال‌الدین مثنوی خود را به گونه‌ای پیدا و پنهان از نظامی وام گرفته است. او در واقع شاعری است که در تمامی اشعارش دوگانگی همه اجزای جهان هستی را با ما درمیان می‌گذارد.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1229217/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تولید کالاهای اساسی در کدام استان‌ها بیشتر است؟

احتمال قطعی‌های برنامه‌ریزی شده آب تهران در ماه‌های آینده

طبیعت برفی روستای شولم

بهترین بازیکن دنیا!

استوری/ ای دلخوشی زهرا تنهام نزار

معیار و میزان سنجش اعمال در قیامت

نقلی از کتاب توحید شیخ صدوق(ره) در مورد رحمت پروردگار

استوری/ تسلیت وفات حضرت خدیجه (سلام‌الله‌علیها)

مایه آرامش پیامبر (ص)

ممکن است با ورود به درون سیاهچاله، مرگ آن را ببینیم!

تصویری واضح از سطح سیاره ی مریخ

شاعرانه/ گمان مبر که ز مهر تو دست وادارم

وقتی کسی آواز می خواند

توئیت مهدی فضائلی در پاسخ به برخی برداشت‌ها از صحبت‌های رهبر انقلاب درباره دولت شهید رئیسی

اعتراض برهانی به پیامک‌های توقیف خودرو به خاطر بی‌حجابی توسط آتش‌به‌اختیارها

فرمانده سپاه قدس: تمام مسلمان ها اهل مقاومت هستند

نیک‌بین، نماینده مجلس: 4 هزار پیامک فحش برای من فرستادند

نشست کارشناسی ایران و سه کشور اروپایی اواخر اسفند

سخنگوی شورای نگهبان: انتخابات شوراها سال 1405 برگزار خواهد شد

ویتکاف برای نهایی‌شدن توافق مواد معدنی اوکراین طی این هفته, ابراز امیدواری کرد

نخست وزیر گرینلند: رفتار ترامپ محترمانه نیست، خواستار روابط نزدیک با آمریکا نیستیم

مسکو: انگلیس تحریک‌کننده اصلی درگیری‌های جهان است

جزئیات نقشه اسرائیل برای بلعیدن اراضی جنوب لبنان

خزانه‌دار سابق انگلیس، نخست‌وزیر کانادا شد

نیروهای جولانی نزدیک به 1000 غیرنظامی سوری را کشتند

کشتار و آتش زدن منازل در شهر علوی‌نشین «قرداحه» سوریه

آمریکا 83 درصد برنامه‌های USAID را تعطیل می‌کند

حادثه دریایی در انگلیس؛ آتش‌سوزی در نفتکش

جنگ چقدر به ایران نزدیک است؟

خنجر ارزی شرکت‌های دولتی و شبه‌دولتی به پهلوی اقتصاد!

پایداری‌چی‌ها هدفی جز تخریب دولت و انتقام از پزشکیان ندارند!

ایران آماده مذاکره هسته‌ای؟

چگونه بهترین هتل را در یزد رزرو کنیم؟

این افراد مشمول سود سهام عدالت نمی‌شوند

هزینه نمایش وب سایت شما در رتبه‌های برتر چقدر است؟

تکذیب واردات برنج فاسد به کشور

طلوعی زیبا در شهر لاهیجان

کل‌کل جالب دو خانواده مطرح قرائت جهان اسلام در تلاوت سوره بلد

صدای فوق العاده‌ نوجوان نانوا اهل اصفهان

ضیافت افطار در خانه پدری برای زائران

آبشار لاتون در جنوب شهرستان آستارا

ترسناک ترین سیاره های جهان؛ سیاره هایی که جرئت نزدیک شدن به آنها را نداریم

شاعرانه/دگر از درد تنهایی، به جانم یار می‌باید

یک متحصن قانون حجاب: عده‌ای پول‌های کلان دادند و قبول نکردیم

عارف: حل ناترازی‌های انرژی در کشور جزو اولویت‌های اصلی و راهبردی دولت است

توضیحات دفتر محسن رفیق دوست درباره مصاحبه جنجالی او

حماس: زبان تهدید نتیجه‌ای نخواهد داشت

ادعای وزیر خارجه اسرائیل: حماس درحال برنامه‌ریزی برای گشودن جبهه‌ای جدید علیه ما از سوریه است

صدها غیرنظامی در آفریقا، قربانی حملات پهپادهای ارزان قیمت

تداوم تیره روزی‌های بورس پس از استیضاح همتی