ایران پرسمان

آخرين مطالب

قیمت گوشت کاهشی می‌شود؟ اقتصاد روز

قیمت گوشت کاهشی می‌شود؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایسنا / رئیس شورای تامین دام کشور ضمن ارائه گزارشی از میزان دام موجود در کشور درباره قیمت دام زنده اظهار کرد: قیمت دام زنده در محدوده 250 تا 260 هزار تومان و گوساله با احتساب نژاد و کیفیت در محدوده قیمتی170 تا 195 هزار تومان است. 
سال1400-1399 بود که به دلیل خشکسالی و کاهش نزولات آسمانی بسیاری از نقاط جهان از جمله ایران درگیر خشکسالی شدند و بر اساس داده‌های سازمان هواشناس کشور، در این سال بیشتر مناطق کشور در وضعیت خشکسالی متوسط تا بسیار شدید قرار داشتند. خشکسالی شدید و بسیار شدید در بیشتر مناطق غرب، جنوب غرب، شمال شرق و استان‌های کرمان، هرمزگان، سیستان و بلوچستان، گیلان و سمنان بود. این خشکسالی بسیار شدید در مناطق غرب و جنوب غرب که سرچشمه رودهای بزرگ جنوب غرب همچون دز، کارون و کرخه بسیار خود را نشان می‌داد و خشکسالی متوسط تا بسیار شدید در نوار شمالی و شمال شرق کشور، تاثیرات مخرب خود را بر عملکرد بخش‌های کشاورزی و دامداری نشان می‌داد.
اگر همان بازه زمانی که خشکسالی قوت گرفت تا به امروز مقایسه کنیم شاهد این خواهیم بود که قیمت هر کیلو گوشت گوسفندی در سال 1399حدود 130 هزار تومان بوده است این رقم در سال 1400 به 180 هزار تومان در بازار رسید. اما در حال حاضر قیمت‌ گوشت گوسفندی تولید داخل بیش از 500 هزارتومان و گوساله بالای 450 هزار تومان است و بر اساس اطلاعات مرکز آمار ایران، گوشت قرمز و گوشت ماکیان به‌صورت ماهانه درگیر تورم 1.7 درصدی و سالانه دچار تورم 53.2 درصدی است.
در این میان نیز به دلیل خشک بودن اقلیم ایران و دسترسی محدود به مراتع و همچنین تامین نهاده‌های مورد نیاز تولید از طریق واردات هزینه تولید افزایشی است و به گفته رئیس شورای تامین دام کشور در چنین شرایطی نمی‌توان چندان انتظار کاهش قیمت داشت. هر چند که فعلا بازار دام در یک ثبات نسبی قرار دارد. در ادامه این مطلب به شرایط دام و قیمت و میزان تولید داخل و واردات پرداخته خواهد شد.
منصور پوریان- رئیس شورای تامین دام کشور- در گفت‌وگو با ایسنا ، درباره شرایط دام موجود در کشور اظهار کرد: وضعیت ذخایر دام متناسب با میزان تقاضا است. از جمله دلایل این مطابقت این است که به منظور تنظیم بازار به‌صورت منظم واردات در دو بخش گوساله و گوسفندی منجمد زیر قیمت 300 هزار تومان و گوشت گرم با قیمت حدود 380 هزار تومان انجام می‌شود. بخش دوم تقاضا نیز در زمینه گوشت تولید داخلی است و اگر بخواهیم برآورد درستی داشته باشیم، جامعه را اگر تقسیم‌بندی کنیم بیشترین میزان تقاضای گوشت منجمد و وارداتی به دلیل قیمت پایینی که دارد، طبقه متوسط و روبه پایین جامعه است.
وی درباره ذخایر دام موجود در کشور افزود: 70 میلیون راس جمعیت دام گوسفندی سبک در کشور است که حدود 47 تا 48 میلیون آن دام مولد و باقی آن دام غیرمولد است و طبیعتا بخش عظیمی از آن جهت کشتار است و بخش دیگر آن نیز تا قبل از پروار کامل به کشتار می‌رسد بنابراین ذخیره بزرگی است. در بخش گوساله نیز جمعیت قابل کشتار حدود 500 هزار راس است. گوساله تفاوت خیلی زیادی با گوسفند دارد. منظور از ذخایر مناسب این است که میزان تولید، پاسخگوی بازار و تقاضا در بازار است.
بیشترین تقاضای گوشت در دسته وارداتی‌هاست یا تولید داخلی؟
رئیس شورای تامین دام کشور ادامه داد: تقاضای گوشت قرمز در کشور در دو قالب پرمصرف‌ها و کم‌مصرف‌ها جا می‌گیرد، خانوار شامل کم‌مصرف‌ها می‌شوند و متقاضی گوشت گرم هستند و پادگان‌ها، زندان‌ها، واحدهای آموزشی، مطبخ‌های بزرگ و از این قبیل در گروه پرمصرف‌ها جای می‌گیرند و نیاز آن‌ها از طریق واردات و گوشت‌های هندی، برزیلی، مغولی و یخ زده تامین می‌شود و فشاری که این کارخانه‌ها و ... به بازار داخل وارد می‌کردند و ماده گوساله و گوسفند که مولد هستند برای آن‌ها کشتار می‌شد از بین رفت در واقع از ابتدای سال 1403 که واردات خوبی انجام شد، نیاز پرمصرفان تامین شد و فشار از بازارهای داخلی برداشته شد.
وی افزود: بیشترین مصرف‌کننده و متقاضیان ما در کف بازار، خانوار و رستوران‌های کوچک هستند و تولید داخل ما می‌تواند این نیاز را برآورده کند البته به این معنا نیست که بازار نیازی به گوشت ندارد. برای بازار همیشه گوشت نیاز است و اگر نیاز پرمصرفان تامین شود و فشاری به بازار وارد نشود، در سال جاری می‌توانیم شاهد بالارفتن جمعیت گله‌ها و رشد تولید دام باشیم.
رئیس شورای تامین دام کشور ادامه داد: با توجه به بالارفتن هزینه تولید گوشت داخلی، قیمت دام زنده در محدوده 250 تا 260 هزار تومان و گوساله با احتساب نژاد و کیفیت در محدوده قیمتی 170 تا 195 هزار تومان است. قیمت گوشت وارداتی که به‌صورت گسترده در بازار توزیع می‌شود، نسبت به گوشت داخلی قیمت پایین‌تری دارد. قیمت‌ گوشت گوسفندی تولید داخل بیش از 500 هزار تومان و گوساله بالای 450 هزار تومان است؛ بنابراین تهیه آن برای طبقه متوسط دشوار است.
پوریان ادامه داد: بازار گوشت به دنبال تهیه کالای مورد نیاز است. تفکیکی که باید در جمعیت دام لحاظ کنیم به این صورت است که باید این را در نظر بگیریم تمام دام ما مناسب کشتار نیست. جمعیت 70 میلیونی دام سبک ما قابلیت استحصال گوشت ندارد. بخشی از آن مولد است و بخش غیرمولد که اصلا مناسب کشتار نیستند و ما باید به دام‌های کشتاری توجه بیشتری داشته باشیم.
ذخایر دامی کشور در شرایط مناسبی قرار دارد
وی افزود: حدود 12 تا 13 میلیون راس دام مناسب کشتار در کشور داریم که جمعیت بسیار مناسبی است و ذخایر مناسبی در بازار وجود دارد. هر چند که از این جمعیت با کشتار کاسته می‌شود اما باید توجه داشته باشیم که با زایش‌هایی که رخ می‌دهد به این جمعیت افزوده می‌شود. فصل پاییز برای جنوب و جنوب غرب کشور، فصل زایش و به پیک زایش معروف است؛ بنابراین جمعیت کشتاری فعلا برای بازار مناسب است و عرضه به صورت گسترده‌ای صورت می‌گیرد. سایر اقلام دامی نیز کشتار می‌شود.
رئیس شورای تامین دام کشور درباره تفاوت گوسفند و گوساله اظهار کرد: گوساله دام سنگین وزن و پرحجمی است و همچون گوسفند داشتن نیست بنابراین در دامداری‌های بسته نگهداری می‌شود و اگر بتوانیم ثباتی در قیمت نهاده‌ها داشته باشیم همانطور که طی چندماه گذشته نیز این ثبات را تجربه کردیم، می‌توان گفت که در شرایط نسبتا مناسبی قرار خواهیم گرفت. در حال حاضر نیز ثبات خوبی در بازار به لحاظ کیفی و کمی و همچنین میزان تولید و قیمت وجود دارد.
آیا قیمت گوشت کاهشی می‌شود؟
وی در پاسخ به این پرسش که آیا در کنار این ثبات شرایط بازار می‌توانیم شاهد کاهش قیمت نیز باشیم یا خیر؟ مطرح کرد: کاهش قیمت تابع هزینه است. تولید در کشور ما با تولید در کشورهای دیگر متفاوت است. کشورهایی آسیایی از جمله ارمنستان، گرجستان، روسیه، قرقیزستان و... که از آن‌ها واردات گوشت انجام می‌شود، به دلیل اینکه اقلیم خوب و شرایط مرتعی مناسبی دارند، هزینه‌های تولید بسیار پایینی دارند. اما ایران اقلیم خشکی دارد و از مراتع کافی نیز برخوردار نیست و فقر مرتع داریم و این موجب شده که تولید گوشت در کشور ما بیشتر از طریق نهاده‌های دامی انجام شود.
پوریان ادامه داد: بیشترین حجم نهاده از جمله جو، ذرت و... از طریق واردات تامین می‌شود بنابراین ما با شرایط افزایش هزینه پایه تولید مواجه هستیم. سال گذشته یکی از اقدامات خوبی که انجام شد این بود که به‌صورت مدت‌دار نهاده‌ها را در اختیار تولیدکننده قرار می‌دادند و این مسئله بسیار به شرایط تولید کمک کننده بود. همچنین اقدام مناسب دیگری که انجام شد این بود که دام پایه پروار از کشور پاکستان وارد شد و در اختیار دامداران قرار گرفت که تا برج 10 وارد مرحله کشتار می‌شود. این مسائل توانستند تا حدودی به احیای دامداری دام سنگین کمک کند. اگر وزارت جهاد کشاورزی همچنان نهاده مدت‌دار را با قیمت مصوب و مناسب در اختیار دامدار قرار دهد شرایط مساعدی خواهیم داشت. هر التهابی که در بازار نهاده رخ می‌دهد قیمت و در نتیجه میزان تولید دام را تحت تاثیر قرار می‌دهد.
وی افزود: دام پایه پروار برای تولیدکننده بسیار مهم است چراکه وقتی دام پایه پروار را با هزینه بالایی خریداری کند، هزینه نهایی و قیمت هزینه‌ای نیز افزایش می‌یابد اما وقتی دام پایه پروار با هزینه مناسبی در اختیار تولیدکننده قرار می‌گیرد، قیمت هزینه نیز کاهش می‌یابد. برای کاهش قیمت اگر بتوانیم در مبدا اقدامات مناسبی انجام دهیم، هزینه تولید کاهش می یابد و در نتیجه نیز گوشت با قیمت مناسب‌تر و به‌صورت رقابتی‌تر با واردات، جایگاه خود را در بازار پیدا کند.
رئیس شورای تامین دام کشور نسبت به فروش گران‌تر برخی قطعات گوشت اظهار کرد: در بازار گوشت، به دلیل اینکه بیشترین تقاضا به سمت گوشت‌های وارداتی است، قصاب‌ها به دلیل اینکه بتوانند امور خود را بهتر پیش ببرند، برخی قطعات همچون راسته و فیله را با قیمت‌های بالاتری عرضه می‌کنند.
تولید 750 هزار تن گوشت خالص و نیاز یک میلیون و 200 هزار تنی کشور
پوریان درباره میزان مصرف گوشت قرمز در کشور تصریح کرد: بر اساس آمار موجود، میزان مصرف گوشت قرمز در کشور بین یک میلیون تا یک میلیون و 200 هزار تن است و این درحالیست که میزان تولید ما در کشور 900 هزار تن در سال است. از این 900 هزار تن بخشی نیز خروجی لاشه است و گوشت خالص نیست. 70 درصد از تامین گوشت داخلی ما از گوساله است و میزان تولید خالص گوشت سالانه کشور حدود 700 تا 750 هزار تن است و با کسری حدود 300 هزار تن در سال مواجه هستیم؛ بنابراین این میزان کسری را باید از طریق واردات تامین کنیم.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1175542/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آغاز فروش خودروهای وارداتی از فردا

فروش خودروسازان و قطعه‌سازان کاهش یافت

روایت ایزدخواه از تسهیلات باورنکردنی بانک آینده به شرکتهای زیرمجموعه

افشاگری نماینده مجلس: به مردم سوخت بی‌کیفیت می‌دهیم!/تهران 20

شرط دریافت معافیت مالیات بر اجاره

دیدار مدیر کل بنیاد شهید و امور ایثارگران بوشهر با تعدادی از ایثارگران بخش سعدآباد

توله شیرها در حال تمرین مهارت شکار روی دُم مادر

قدیمی‌ترین جاده جهان بیخ گوش تهران

5 عنوان فارسی در فهرست کتابخانه کودک مونیخ منتشر شد

قدردانی عراقچی از نقش‌آفرینی چین برای کمک به حفظ صلح در منطقه‌

دیدار روسای مجالس ایران و ترکیه

چرا پیدا شدن پیکر شهید نیلفروشان چند هفته زمان برد؟

ورود 2 تانک اسرائیلی به قنیطره سوریه

حمله وزیر انرژی رژیم صهیونیستی به یونیفل

دومای روسیه: دوران سلطه واشنگتن به پایان رسیده است

حملات شدید حزب‌الله به شهرک‌ها و مواضع ارتش رژیم صهیونیستی

دولت دست خود را از جیب مردم بیرون آورد

صبح نو: فرزندان قالیباف از لبنان برگشتند، به سوئیس نرفتند

فهرست اَبَر بدهکاران به‌روزرسانی شد

بیست سال مراقبت از یک ببر کور

حیواناتی بر روی کره زمین که تا به حال ندیده اید!

نانوحسگری برای تشخیص سریع تب مدیترانه‌ای

جدیدترین تصاویر از فرزند رهبر انقلاب در یک مراسم

نبویان: مقایسه فعالیت‌های هسته‌ای ایران با کره شمالی که سلاح هسته‌ای دارد، غیرمنصفانه است

تاکید عراقچی بر افزایش تلاش‌ها برای جلوگیری از تحمیل جنگ بر منطقه

حزب الله کرمئیل را به آتش کشید

حملات مشترک سوریه و روسیه به مواضع تروریست‌ها در ادلب

قیمت گوشت کاهشی می‌شود؟

زمان حراج بعدی سکه اعلام شد

شرایط پرداخت ارز مسافرتی به زائران عمره مفرده اعلام شد

اهدای مدال پارالمپیک توسط قهرمان ملی به مادر شهید البرزی

دیدار سرپرست بنیاد شهید آذربایجان‌شرقی از مادر شهید پورالوار در تبریز

دیدار مسئولان خراسان شمالی با خانواده شهید "ابوالفضل کریمی"

اجرای 3 پروژه زیرساختی فرهنگی برای اولین بار در بنیاد شهید استان ایلام

چرا حضرت معصومه (س) ازدواج نکردند؟

آیا حضرت معصومه سلام الله علیها شهید شدند؟

مقام علمی حضرت فاطمه معصومه (س)

حکمت/ هر که به مردم رحم نکند، خداوند رحمت خود را از او باز دارد

کاهش اثرات منفی مواد مخدر با نانوبادی‌ها

ربات‌های تسلا تقلبی از آب درآمدند

هدست «ویژن» اپل سال آینده عرضه می‌شود

برنده نوبل ادبیات 2024 در حمایت از غزه در نشست مطبوعاتی شرکت نکرد

معرفی برگزیدگان جشنواره «روستاها و عشایر دوستدار کتاب»

پزشکیان: مشکلات منطقه باید از طریق مذاکره میان کشورهای منطقه حل و فصل شود

گزارش صداوسیما از دومین روز اجلاس IPU با حضور هیئتی از نمایندگان و قالیباف

پیام رئیس جمهور به مناسبت روز جهانی استاندارد

گزارش آمنه سادات ذبیح‌پور از رایزنی‌های وزیر خارجه در مسقط؛ عراقچی اعلام کرد پیامی برای آمریکا فرستاده نشده است

وزیر کشور پیام داد

دست زدن کل کابینه پزشکیان برای همتی؛ ماجرا چه بود؟

4 رئیس جمهوری که به اندازه ترامپ خوش‌شانس نبودند