ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ این فرصت بی‌سابقه را از دست ندهیم سیاست روز

سرمقاله شرق/ این فرصت بی‌سابقه را از دست ندهیم
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - شرق / «این فرصت بی‌سابقه را از دست ندهیم» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم کوروش احمدی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
مشهور است که جمهوری اسلامی هیچ فرصتی را برای ازدست‌دادن فرصتی از دست نمی‌دهد. فهرست طویلی از فرصت‌های ازدست‌رفته در این 46 سال را می‌توان برشمرد. با شروع به کار ترامپ در آمریکا فرصت بی‌سابقه‌ای شکل گرفته است که نباید از دست برود. با توجه به شرایط داخلی و منطقه‌ای، ازدست‌رفتن این فرصت کشور را با شرایط دشواری مواجه خواهد کرد. دلایل بی‌سابقه‌بودن فرصت کنونی برای یک توافق جامع به شرح زیر است:
- فکر می‌کنم ترامپ بعد از شروع به کار به نحوی که برای اطرافیان و متحدان منطقه‌ای او نیز تعجب‌آور بوده، برخوردی معتدل در قبال ایران داشته‌ است. از قبل هم با توجه به تجربه دور اول او مشخص بود که او خواستار مذاکره با ایران خواهد شد، اما این احتمال هم وجود داشت که این کار را هم‌زمان با شروع «فشار حداکثری» انجام دهد. حتی با وجود اینکه رویه و لحن ترامپ در دو هفته اخیر در قبال دوستانی مانند کانادا، مکزیک، کلمبیا، پاناما، دانمارک و اروپا تند و تهدیدآمیز بوده است، شاهد رویه مشابهی در قبال ایران نیستیم و حتی تندروهای اطراف ترامپ نیز در این مورد با او هماهنگ بوده‌اند. به علاوه، علائمی مانند عدم انتقاد از ایران در شورای حقوق بشر و قطع کمک مالی به تعدادی از نهادهای مخالف ایران نیز گویاست. این رویه می‌تواند به ایجاد جو مناسب کمک کند.

2- نزدیکی عملکرد ترامپ به آنچه «توازن از راه دور» (offshore balancing) خوانده می‌شود، بیشترین نزدیکی را با ترجیحات ایران برای منطقه دارد. او اگرچه تابع هیچ دکترین و راهبرد خاصی نیست و عمدتا نوعی «منطق معاملاتی» بر کردارش حاکم است، اما ظاهرا ترجیح می‌دهد که مداخله‌اش در خاورمیانه از راه دور، بدون جنگ و از طریق تکیه بر دو، سه کشور بزرگ منطقه باشد. این رویه می‌تواند در جهت کاهش اصطکاک بین ایران و آمریکا مؤثر باشد.
3- ظاهرا ترامپ این بار مایل است بر میراثی که باقی خواهد گذاشت، متمرکز شود و هدف اصلی‌اش جلوگیری از پیشی‌گرفتن چین بر آمریکا باشد. تقابل با چین در آمریکا نیز یک امر اجماعی است و به همین دلیل مارکو روبیو در سنا با اتفاق آرا تأیید شد. روسیه و مسائل تجاری با کشورهای غربی اولویت‌های بعدی ترامپ هستند. برای ای کاخ سفید ن منظور، او حل مشکلات فرعی را ضروری می‌داند. این بار اولویت‌های ترامپ با اولویت‌های نتانیاهو متفاوت است و این ممکن است به حل عادلانه مشکلات ایران و آمریکا کمک کند.
4- قرارگرفتن کاخ سفید و کنگره در دست جمهوری‌خواهان می‌تواند نقش مهمی در تسهیل یک توافق جامع بین ایران و آمریکا داشته باشد. چراکه اولا به طور کلی جریانات تندرو راحت‌تر می‌توانند وارد توافقات دشوار شوند. ثانیا دموکرات‌ها در آمریکا مشوق جمهوری‌خواهان برای توافق خواهند بود، در حالی که در 1394 جمهوری‌خواهان کنگره که اکثریت را داشتند، مخالف برجام و مقوم مخالفت اسرائیل و عربستان بودند. ثالثا این بار امثال اسرائیل و عربستان نخواهند توانست با تکیه بر دموکرات‌ها علیه رئیس‌جمهور اقدام کنند. رابعا تضمین یک توافق احتمالی که برای ایران مهم است، این بار می‌تواند از طریق تصویب یک توافق جامع الزام‌آور در کنگره حاصل شود.
5- ایجاد شرایط جدیدی در خاورمیانه طی 17 ماه گذشته می‌تواند تسهیل‌کننده کار بین ایران و آمریکا برای نیل به توافق جامع باشد. سقوط دولت اسد در سوریه و ادعای غربی‌ها درباره تضعیف متحدان منطقه‌ای و امکانات دسترسی ایران می‌تواند از اهمیت مسائل منطقه کاسته باشد. این امر ممکن است برخلاف گذشته موجب کاهش مخالفت امثال عربستان و رژیم اسرائیل با تحقق توافقی بین ایران و آمریکا نیز بشود. محافل عبری و عربی در گذشته مدعی بودند که لغو تحریم‌ها به ایران امکان بیشتری برای حمایت از متحدان منطقه‌ای خود می‌دهد. آنها در آمریکا و اروپا و در سازمان ملل علیه آنچه «میلیشیای مسلح» در کشورهای عربی می‌نامیدند، همسو و فعال بودند. برنامه موشکی ایران نیز می‌تواند مشکل بزرگی نباشد و مقاومتی در برابر مخالفت بحق ایران با هرگونه معامله‌ای در این مورد صورت نگیرد. در شرایط جدید حداقل به نظر می‌رسد که برخلاف گذشته محافل عربی با توافقی بین ایران و آمریکا مخالف نباشند. هدف اصلی آنها اجتناب از ترکش‌های احتمالی یک برخورد نظامی است.
در چنین شرایطی، توجه به روان‌شناسی ترامپ و اجتناب از پیش‌شرط‌هایی مثل ایجاد اعتماد و انجام اقداماتی از سوی آمریکا برای این منظور مهم است. «اعتماد» اساسا هیچ موضوعیتی در روابط بین‌الملل ندارد. هیچ دو رهبری (حتی ترامپ و نتانیاهو) به هم اعتماد ندارند. حتی اگر رهبران دو کشور امروز به هم اعتماد کنند، چون نمی‌دانند فردا چه کسی جانشین آنها خواهد شد، اصل را بر عدم اعتماد می‌گذارند. «احترام» نیز متقابل است. برداشتن پرچم آمریکا از کف زمین در ریاست‌جمهوری اقدام پسندیده‌ای بود. ترک برخی شعارها حداقل در محافل رسمی نیز می‌تواند به احترام متقابل کمک کند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1216774/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازار طلا ترمز برید؛ نگاهی به تغییرات قیمتی در بازار طلا و سکه

یکه‌تازی بازار طلا؛ تحلیلی بر نوسانات طلا در روز سه شنبه 16 بهمن ماه

رئیس سازمان بورس: رشد اقتصادی در گرو سرمایه‌گذاری و تشکیل سرمایه است

صدور مجوز واردات 50 هزار تن برنج و سیب زمینی

شمس‌الدین حسینی: به دنبال افزایش فعالیت در صندوق بین‌المللی پول بودیم، به ما گفتند لیبرال!

جانبازان با ایثارگری و مجاهدت به نظام اقتدار و کشور ما امنیت بخشیدید

رازهایی از زندگی امام سجاد(ع)

استخراج مروارید از دل صدف

طبیعت زیبای کجور مازندران

اولین عینک هوشمند مجهز به سمعک از سازمان غذا و داروی آمریکا مجوز گرفت

«پسر عنکبوتی» به کتابفروشی‌ها آمد

عضو هیات رئیسه مجلس: قانون انتخابات شوراها به تغییرات اساسی نیاز دارد

همتی: بعضی از اقدامات در سال‌های گذشته باعث خروج مردم از صحنه شد، این برای نظام خوب نیست

بررسی نامه کمال خرازی به رهبری درمورد قانون تابعیت در کمیسیون اجتماعی مجلس

سرتیپ رحیم زاده مشاور عالی فرمانده کل ارتش شد

رئیس شورای عالی انجمن حسابداران خبره ایران: بدهی‌های «بابک زنجانی» تسویه شد

سوریه و فلسطین محورهای نشست خبری مشترک وزیران خارجه ترکیه و مصر

آکسیوس: ترامپ نتانیاهو را دوست ندارد و به او بی‌اعتماد ندارد

مسکو به افزایش بودجه نظامی اتحادیه اروپا اعتراض کرد

سخنگوی حماس: مذاکرات مرحله دوم آتش بس شروع شده است

ورود احمد الشرع به آنکارا

طرح عجیب سناتور آمریکایی برای مقابله با هوش مصنوعی چینی

راهبرد جدید امنیت ملی

پشت ماسک کرونا

طلسم واگذاری ایران خودرو شکسته می‌شود؟

بازار طلا ترمز برید؛ تحلیلی از از تغییرات قیمتی در بازار طلا و سکه

بررسی نحوه ثبت قراردادهای یکسان در معاملات اموال غیرمنقول

«چرخ فالکرک» اولین بالابر کشتی چرخان در جهان

وقتی داور رو با حریف اشتباه میگیری!

تصویرسازی شخصیت‌های شاهنامه با هوش مصنوعی

پل‌های ریلی دیگر نمی‌لرزند

نویسنده معروف به تجاوز و قاچاق انسان متهم شد

عارف: دستور دولت این است که به نفع بخش خصوصی کنار برود

وکیلی: سمفونی وفاق، محلی برای سازهای ناکوک باقی نگذاشته است

بروجردی: دولت سوئد در دام گروهک تروریستی منافقین قرار گرفته است

درخواست رئیس‌جمهور از مردم برای مدیریت مصرف انرژی

فرمانده کل ارتش: نهضت خودکفایی و خوداتکایی از نیروی هوایی آغاز شد

اتهام‌زنی علیه ایران از قلب پناهگاه تروریست‌ها

جولانی راهی ترکیه شد

وقوع تیراندازی در سوئد

واکنش شولتز به درخواست جنجالی ترامپ

واکنش حزب الله به اقدام خصمانه استرالیا علیه شیخ نعیم قاسم

لاوروف از پشت‌پرده تلاش‌های غرب در موضوع سوریه پرده برداشت

کره شمالی ظرفیت غنی‌سازی اورانیوم را گسترش داده است

نخست‌وزیر سابق ایتالیا: ترامپ «چالشی مرگبار» برای اتحادیه اروپا است

عیدی امسال کارمندان چقدر افزایش یافته است؟

نامه پزشکیان به فرزین: بانک مرکزی تنها متولی رمزارز است

نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه سمنان با سه تن از جانبازان سرافراز شهرستان سمنان دیدار و گفت و گو کرد.

جذاب‌ترین رقابت کاراته

شبیه‌سازیِ پریدن به درون یک چاه که از مرکز کره زمین عبور کرده است!