ایران پرسمان

آخرين مطالب

روزگاری که ماه هم مثل زحل، حلقه داشت دانش و فناوری

روزگاری که ماه هم مثل زحل، حلقه داشت
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - خبرآنلاین / در حال حاضر هیچ‌کدام از قمرهای سیارات واقع در منظومه شمسی حلقه ندارند؛ اما مطالعه جدید نشان می‌دهد که در صورت ایجاد چنین حلقه‌هایی، آن‌ها ممکن است حتی درحالی‌که توسط سایر اجرام منظومه شمسی کشیده می‌شوند، برای یک‌میلیون سال پایدار باقی بمانند. چنین یافته‌هایی این معما که چرا اقمار منظومه شمسی همگی بدون حلقه هستند را عمیق‌تر می‌کند. احتمالاً می‌دانید که بسیاری از اعضای خانواده منظومه شمسی، با حلقه‌هایی احاطه‌شده‌اند که زحل شاید شناخته‌شده‌ترین نمونه‌ای باشد که توسط هشت حلقه اصلی ساخته‌شده از هزاران حلقه کوچک‌تر محصور هستند؛ طبق مشاهدات انجام‌شده در مأموریت‌های فضایی وویجر، سه سیاره بیرونی دیگر نیز دارای حلقه‌هایی هستند. این سیستم‌های حلقه‌ای که از تکه‌های یخ و سنگ‌هایی با اندازه‌های مختلف تشکیل‌شده‌اند، توسط قمرهای کوچک چوپانی که نیروهای گرانشی آن‌ها را تکه‌تکه کرده و موقعیتشان را تغییر می‌دهند، حفظ می‌شوند.
شاید زمین هم حلقه داشته
در مطالعات جدیدتر با استفاده از تلسکوپ‌های زمینی، حلقه‌هایی به نمایش درآمدند که چندین سیارک فراتر از مدار مشتری و سیارات کوچکی مثل Haumea که شکلی تخم‌مرغی دارد را احاطه کرده‌اند. حتی این احتمال وجود داشته که روزگاری زمین و مریخ هم حلقه داشته‌ بودند. البته تا امروز هیچ مطالعه‌ای به‌طور قطع وجود حلقه‌هایی در اطراف هر یک از 300 قمر منظومه شمسی را ثابت نکرده است و مطالعه‌ای در سال 2008 که ادعا می‌کرد رئا، قمر مشتری دارای حلقه است، اشتباه بوده.

ایران پرسمان


عدم وجود حلقه، موضوع جالبی است؛ چراکه فرآیندهای فیزیکی که باعث ایجاد حلقه‌ها می‌شوند، ازنظر تئوری ممکن است هم در سیارات و هم در قمرهای آن‌ها رخ دهند. متئو تیسکارنو، دانشمند سیاره‌شناسی مؤسسه SETI در کالیفرنیا به این نکته اشاره‌کرده که وقتی زباله‌ها شروع به چرخش به دور یک جسم می‌کنند، ممکن است حلقه‌ای به دور آن جسم شکل بگیرد. این زباله‌ها ممکن است در پی برخورد یک سیارک یا ستاره دنباله‌دار از بدنه خود جسم به اطراف آن پرتاب‌شده باشند یا شامل توده‌های یخی باشند که توسط آتش‌فشان‌های انجمادی قدرتمند به بیرون از آن جسم پرتاب‌شده‌اند.
او ادامه داد: «با گذر زمان، نیروهای گرانشی جسم، این زباله‌ها را به شکل یک حلقه مرتب می‌کنند؛ اما بسیاری از قمرها از برخورد این سیارک‌ها یا آتش‌فشان‌های انجمادی آسیب‌دیده‌اند و از همین رو تا امروز بدون حلقه باقی مانده باشند.»
شکار حلقه‌های ماه گم‌شده
این مشاهدات ماریو سوکرکیا، اخترفیزیک‌دان دانشگاه گرنوبل فرانسه و همکارانش را بر آن داشت تا به بررسی این موضوع بپردازند که آیا حلقه‌های قمرها می‌توانند پایدار باشند یا خیر.
مطالعه سوکرکیا و همکارانش در سال 2022 نشان داد که ازنظر تئوری، قمرهای ایزوله می‌توانند حلقه‌های ثابتی در اطراف خود داشته باشند؛ اما در این مطالعه اثرات گرانشی دیگر قمرها و سیارات در نظر گرفته نشد.
برای بررسی این موضوع، مطالعه جدیدی انجام و نتیجه آن در اکتبر 2024 منتشر شد. سوکرکیا و همکارانش، پنج مجموعه از قمرهای کروی و سیارات همسایه آن‌ها، ازجمله زمین و ماه را انتخاب کردند. آن‌ها برای هر مجموعه، حلقه‌هایی را به همه قمرها اضافه کردند و در ادامه نحوه رفتار حلقه‌ها در طول یک‌میلیون سال و درحالی‌که توسط قمر مادر، سایر قمرهای مجاور و سیاره به‌طور گرانشی کشیده می‌شدند را شبیه‌سازی کردند. محققان همچنین محاسبه کردند که ذرات حلقه در طول یک هزاره چطور به طرز آشفته‌ای حرکت می‌کنند تا پایداری حلقه‌ها را تعیین کنند.

ایران پرسمان


محققان در انتظار آن بودند که بی‌ثباتی را در حلقه‌ها مشاهده کنند ولی این مدل نشان داد که با حذف چند قمر، ازجمله قمر می‌ماس سیاره زحل که "ستاره مرگ" نامیده می‌شود، حلقه‌های قمرها پایدار هستند؛ مخصوصاً در قمر یاپتوس سیاره مشتری. نکته عجیب اینجاست که ماه، به‌عنوان تنها قمر زمین هم 95% شانس پشتیبانی از یک سیستم حلقه‌ای پایدار در شبیه‌سازی‌ها را داشت.
سوکرکیا دراین‌باره توضیح داد: «ما فکرش را هم نمی‌کردیم که قمرها در یک محیط گرانشی متخاصم، با وجود بسیاری از قمرها و سیارات دیگری که حلقه‌هایشان را مختل می‌کنند، همچنان ثباتشان را حفظ کنند. در عوض این محیط‌های متخاصم، به‌جای تخریب حلقه‌هایشان، با ایجاد ساختارهایی مثل شکاف‌ها و امواج (مشابه آنچه در حلقه‌های زحل مشاهده می‌شود) زیبایی زیادی به آن‌ها می‌بخشند.»
این حلقه‌ها کجا رفتند؟
حالا سؤالی که مطرح می‌شود این است که چرا حالا قمرها حلقه ندارند؟ طبق توضیح محققان، عوامل غیر گرانشی ازجمله تابش خورشید و ذرات باردار از میدان‌های مغناطیسی سیارات مادر قمرها، باعث از هم پاشیدن حلقه‌های قبلی شده‌اند. هرچند که همه محققان با یافته‌های این مطالعه موافق نیستند؛ تیسکارنو که در این مطالعه شرکت نداشت، معتقد است که احتمالاً حلقه‌ها در درازمدت توسط کشش‌های گرانشی خود قمرهای مادر از بین رفته‌اند.

ایران پرسمان


او دراین‌باره توضیح داد: «از آنجا که اکثر قمرهای منظومه شمسی بسیار آهسته می‌چرخند (مثل چرخش ماه به دور زمین که یک وجه یا صورت را به سمت سیاره خود نگه می‌دارد)، هر ذره حلقه‌ای باید بسیار سریع‌تر از چرخش ماه، در مدار آن قمر حرکت کند؛ بنابراین کشش‌های گرانشی از قمرهای مادر، در طول زمان طولانی، باعث فروپاشی مدارهای ذرات حلقه می‌شوند تا جایی که درنهایت با سطح قمر برخورد کنند.»
این بدان معناست که اگر درگذشته ماه، تنها قمر زمین، حلقه‌هایی داشته بوده هم این حلقه‌ها مدت‌ها پیش به سطح ماه برخورد کرده و از بین رفته‌اند.
منبع: livescience

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1210535/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رئیس‌ کمیسیون اصل نود: نزدیک به 10 سال است که در انتظار تکمیل سامانه املاک هستیم

مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن: هیچ دستگاهی حق آدرس گرفتن از مردم را ندارد

سرقت عجیب از خودپرداز!

وقتی دوست داری خواب لاکچری داشته باشی و نمیشه!

چینی ها اینطوری با تقلب مقابله میکنن!

یکی از خطرناک‌ترین جاده دنیا

بزرگ‌ترین تصویر موزاییکی ثبت شده تلسکوپ هابل

آداب جالب تعارف کردن در شعر

«معاهده مشارکت جامع راهبردی بین ایران و روسیه» از نگاه نیویورک‌تایمز

اقامه نماز رهبر انقلاب بر پیکر دو قاضی شهید

جلسه هیئت دولت به ریاست پزشکیان برگزار شد

ترامپ به فیلتر تیک‌تاک واکنش نشان داد

ابوعبیده: طوفان الاقصی، آخرین میخ بر پیکر اسرائیل است

بایدن سند آتش‌بس غزه را به نام خود زد

پاپ فرانسیس به آتش بس غزه واکنش نشان داد

سخنگوی گردان‌های قسام: طوفان الاقصی چهره منطقه را تغییر داد

وزیر دارایی اسراییل: پایان جنگ یک شکست وحشتناک برای ما است

ترامپ، اسرائیل و ایران: ترکیب قابل اشتعال

واشنگتن در ابهام

نگاهی به نامه 120 نماینده مجلس در مورد FATF

آیا خرید ارز ترامپ توصیه می‌شود؟

عضو موسسه تحقیقات دامی کشور: قیمت شیر الان 18 هزار تومان است، ولی از روستایی 10 هزار تومان می‌خرند

پیش بینی قیمت دلار 1 بهمن 1403

کارشناس اقتصادی: 5 دهک اول جامعه هیچ تسهیلاتی دریافت نکرده‌اند

سریع ترین راه فروش فوری خودرو

اولین جلسه ستاد برنامه‌ریزی شاهد و ایثارگر در دولت چهاردهم برگزار شد

شهادت، اکسیر حیات امت اسلام است

ضرب المثل/ صد رحمت به دزد سر گردنه

انفجار مرگبار یک تانکر سوخت در نیجریه

وقتی اجلت هنوز نرسیده!

یخ‌های مسحورکننده روی دریاچه میشیگان

چند ترفند جالب تردستی که فکرش را نمی‌کنید!

یک ویدئو نوستالژی و حال خوب کن

بلعیدن استخوان توسط کرکس ظرف چند ثانیه!

واضح ترین و بزرگترین تصویر تاریخ از کهکشان آندرومدا

بخشی از کتاب/آیا او نیمه گمشده من است؟

نظر علی مطهری درباره حجاب زنان غزه در سخت‌ترین شرایط ممکن

آغاز رزمایش امنیتی نیروی زمینی ارتش از امشب

سرلشکر باقری: با همکاری پاکستان، مرز را به مرز دوستی با ارتباطات اقتصادی گسترده تبدیل می‌کنیم

تصاویری از محل تبادل اسرای فلسطینی و نظامیان صهیونی در مقابل زندان عوفر

چرا تیک تاک در آمریکا فیلتر شد؟

ارتش رژیم صهیونیستی 3 اسیر اسرائیلی را تحویل گرفت

77 اسیر فلسطینی تا ساعاتی دیگر آزاد می‌شوند

تیپ اسراییلی «ناحال» از نوار غزه عقب‌نشینی کرد

روایت «نیویورک‏‏‌تایمز» از مذاکرات لحظه آخری «آتش‌بس غزه»

ایمانی مطرح کرد: پیام ترورهای احتمالی اسرائیل

حمله «جوان» به حامیان مذاکره: ماموریت نمایندگان ترامپی!

انتقاد تسنیم از تصویب مجوز رجیستری آیفون‌های قاچاق

با هزینه یک جلسه ماساژ یک ساعته، ماساژور تفنگی دائمی بگیرید

شیب افزایش قیمت‌ها در بازار طلا و ارز کند شد؛ نیم سکه ثابت ماند