ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله آرمان امروز/ سیاستگذاری فضای مجازی؛ اخلاق یا قانون؟ اقتصاد روز

سرمقاله آرمان امروز/ سیاستگذاری فضای مجازی؛ اخلاق یا قانون؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - آرمان امروز / «سیاستگذاری فضای مجازی؛ اخلاق یا قانون؟» عنوان یادداشت روز در روزنامه آرمان امروز به قلم علی میرزا محمدی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
این روزها رفع احتمالی فیلترینگ فضای مجازی، مخالفت‌ برخی خطیبان مذهبی را در پی داشته است. اما پرسش این است که آیا فیلترینگ راهکار مناسبی برای کنترل ناهنجاری‎‌های فضای مجازی است؟؛ ناهنجاری‌هایی که این طیف با کلیدواژه ولنگاری‌های فضای مجازی از آن نام می‌برند.
در این زمینه، چند نکته قابل ذکر است:
نکته اول اینکه، فیلترینگ دو کارکرد مهم برای حامیان آن دارد. اول اینکه با اینکار می توانند در مواقع لازم به پیام رسان‌های فلیتر شده بر چسب ضدیت با حاکمیت بزنند. این برچسب زنی، تداوم فلیترینگ را هم در افکار عمومی و هم در میان تصمیم‌سازان رسانه‌ای قابل توجیه جلوه می دهد. دوم اینکه حامیان فیلترینگ به خوبی اطلاع دارند که به رغم این فلیترینگ، کاربران، راه‌هایی برای استفاده از این پیام رسان ها خواهند یافت. در نتیجه چرا از این مساله به عنوان فرصتی برای درآمدزایی استفاده نکنند!؟ بر این مبنا، این مساله موضوعی دو سر برد برای حامیان فیلترینگ است.
حامیان فلیترینگ، به خوبی می دانند که فلیترینگ هیچ تاثیری در کنترل ناهنجاری‌های فضای مجازی ندارد، اما اینکار حلقه‌هایی را خواسته یا ناخواسته شکل داده است که از آن بهره‌های کلانی می‌گیرند. در این حلقه، منافع برخی نهادهای غیر دولتی و حتی دولتی و فرادولتی در هم آمیخته است. به واقع، فلیترینگ و اجبار کاربران ایرانی به بهره ‌یری از فلیترشکن، کارکردی همانند مالیات غیر مستقیم و باج‌گیرانه پیدا کرده است که کاربران ایرانی مجبور به پرداخت آن هستند.

نکته دوم آنکه، اگر دغدغه واقعی کنترل ناهنجاری فضای مجازی، در خطیبان مذهبی و نخبه های سیاسی وجود دارد، منشاء مشکل را باید در جایی دیگر جستجو کنند. فضای مجازی، در وجود هنجارها و ناهنجاری‌ها شباهت بسیار زیادی به فضای عینی و چهره به چهره جامعه دارد. در این فضا، رذایل اخلاقی چون دروغ، چشم هم چشمی، تفاخر، فساد، ذلت و خواری، تملق و چاپلوسی، کبر، خشم، بی غیرتی، نمّامی، فحاشی، نفاق و دوروئی، حفظ ظاهر برای جلوه‌گری و فریب مردم، نامجوئی و شهرت طلبی، افشاء راز، حسد، سبکی و جلفی، تهمت، ریختن آبروی دیگران و …همانند فضای واقعی قابل رصد است.
اما برای بسیاری از این موارد نمی‌توان جرم انگاری کرد. این رذایل بیشتر در حیطه مسایل اخلاقی و فرهنگی قرار دارند. در نتیجه کنترل آنها، نیازمند طرح مباحث و بایدها و نبایدهای اخلاقی است و ارتباط چندانی با فیلترینگ ندارد. به عبارت صریح تر، با وجود فیلترینگ همچنان این مسایل ادامه خواهند یافت.
نکته سوم آنکه، اگر علمای اخلاق ورود به این فضای مجازی را در شان خویش نمی‌بینند چگونه می‌توانند با دور بودن از آن و عدم لمس و رصد مسایل آن برای کنترل رذایل اخلاقی رشد یافته در آن، رهنمود ارائه نمایند. متاسفانه به این مساله توجه نمی‌شود که هرچند اخلاق از منظر اسلامی از اصول ثابت، عام، فراگیر و همگانی برخوردار است، اما برساخت مسایل اخلاقی در فضای مجازی و فضای واقعی از دیدگاه افراد یکسان نیست. در نتیجه افراد به زعم خود، نتیجه گیری اخلاقی متفاوتی درباره یک موضوع واحد در فضای چهره به چهره و مجازی دارند. بر این مبنا برخی تصور می کنند که مجازی بودن، چونان دیوار و پرده‌ای است که موجب می‌شود ماهیت رذایل اخلاقی در آن- اگر نگوییم دگرگون- دست کم، کمرنگ می‌شود.
عدم توجه نهادهای مذهبی- فرهنگی به تفاوت برساخت مسایل اخلاقی در فضای مجازی و واقعی و دون شان دانستن ورود علمای اخلاق به فضای مجازی موجب شده است رذایل اخلاقی این فضا به درستی تبیین نشود. متاسفانه این نهادها و برخی خطیبان مذهبی بی‌آنکه مسایل این عرصه را به درستی رصد و تبیین کنند تصور می‌کنند به صرف دوری و فیلترینگ و تاکید صرف بر جرم انگاری، مسایل آن کنترل خواهد شد.
در حال حاضر بیشتر نهادها و صنف‌های شغلی، کدهای اخلاقی برای شاغلان رشته خود تدوین کرده اند که فارغ از قانون و به واسطه ارزش‌هایی که افراد از دوران کودکی با آنها بزرگ شده اند آنها را دعوت به رعایت اصول اخلاقی در قالب احترام به حقوق خود، دیگران، و محیط زیست می‌کند. جامعه ایرانی نیز در فضای مجازی نیازمند تدوین این کدهای اخلاقی و تشریح و توسعه آنها ست.
تا زمانی که این بستر اخلاقی در فضای مجازی ایرانیان توسعه پیدا نکند هرگونه قانونگذاری و جرم انگاری از طرف طیفی از تصمیم سازان به اقدامی خشن و ضد مدنی تعبیر و تفسیر خواهد شد.
از طرف دیگر ، اگر به مسایل فضای مجازی، خارج از نگاه امنیتی و سیاسی، نگاهی فرهنگی و اخلاقی داشته باشیم، می‌شود در تدوین کدهای اخلاقی فعالیت در این فضا، با مالکان و مدیران پیام رسان‌های مطرح جهانی چون ایستاگرام وتلگرام رایزنی کرد تا این محیط‌های رسانه ای به محیط بهتر و امن تری تبدیل شوند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1188793/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دفاع وزیر صمت از گرانی خودروها؛ افزایش قیمت باید در دولت قبل انجام می‌گرفت ولی رها شده بود!

ممنوعیت ورود پسته ایران از دستور کار اتحادیه اروپا خارج شد

گوناگون/ خلق هنر محیطی با زباله و استخوان!

جاده گویسGois عجیب ترین جاده دنیا!

برگی از تاریخ/ شهید محمد بنیادی؛ از تحصیل دروس حوزوی تا شهادت در کسوت فرماندهی

اتفاق عجیب در چین؛ ربات کوچک 12 ربات بزرگ را ربود!

دوستت دارم و دانم ک تویی دشمن جانم!

توئیت فضائلی درباره نقل قول معاون رئیس جمهور از رهبر انقلاب

جزئیات اقدامات ایران در پاسخ به قطعنامۀ شورای حکام

تخت‌روانچی: ایران و عربستان به دنبال برقراری صلح در منطقه هستند

گزارش صداوسیما از تمام قطعنامه‌های شورای حکام علیه ایران

ساز مخالف نخست وزیر یک کشور اروپایی درباره نتانیاهو

واکنش‌های جهانی به حکم بازداشت مقامات صهیونیست

نظامیان صهیونیست از دستورات سرپیچی می‌کنند

واکنش کاربران فضای مجازی به حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودروهای ایران خودرو و سایپا

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

نیمی از متقاضیان وام فرزندآوری تسهیلات دریافت نکردند

چهره عجیب یک ماهی با حالت افسرده و ناراحت!

لحظه جالب بنزین زدن هواپیمای ویژه و فوق امنیتی رئیس جمهور آمریکا در دل آسمان

صعود اعجاب‌انگیز خرس سیاه و توله‌هایش از ارتفاع

برخورد عجیب با خودروی پارک شده جلوی در پارکینگ!

گوسفندی با ظاهر خرگوش

اقدام عجیب این دختر چینی در زنده خواری هشت پای نگون بخت

خیابان های استانبول در سال 1957

التماس پرنده مادر برای حفظ جوجه هایش

لذت یک روباه از بارش برف

گوناگون/ وضعیت مرمت یک امامزاده

«اُپن‌ای‌آی» دوره آموزشی رایگان هوش مصنوعی برای معلمان برگزار می‌کند

شبم از بی ستارگی شب کور!

عارف: عزم ایران و روسیه بر توسعه روابط در بالاترین سطح استوار است

کوبا وتوی قطعنامه غزه توسط آمریکا را محکوم کرد

استرالیا به وزیر سابق رژیم صهیونیستی ویزا نداد

روته با ترامپ درباره اوکراین دیدار می‌کند

چه کشورهایی نتانیاهو را دستگیر می‌کنند؟

حمایت سناتور آمریکایی از حکم دستگیری بی‌بی

12 کشته در حمله به زیارتگاه اهل تصوف در افغانستان

بایدن جرقه جنگ جهانی سوم را زد؟

تغییر در قیمت بلیت هواپیما به بهانه گرانی سوخت

گورستان دیویس-مونتان؛ پایگاهی با 4،000 هواپیما به ارزش 34 میلیارد دلار

رونمایی از یک شمش طلا با وزن 300 کیلوگرم در دبی

دیگه به پلمپ و آکبند بودن گوشی هم نمیشه اعتماد کرد!

تصویری زیبا از بلعیدن شکار!

نمایی از اقیانوس اطلس در صحرای نامیب

این غار خاص؛ با نام ده شیخ 135 میلیون سال قدمت دارد

سیدحسن خمینی: باید منیت را کنار گذاشت

سید هاشم الحیدری: دشمنان القا می‌کنند فقط در ایران گرانی است؛ وضع معیشتی مردم ایران چند برابر بهتر از اروپا و آمریکاست

واکنش ائمه جمعه به اقدامات خصمانه نروئیکای اروپایی و مطالبه از دولت

تیز کردن منقار عقاب، تصویری که تا به حال ندیده اید!

شیرها در حال ضیافت گرفتن با گورخر نگون بخت