ایران پرسمان

آخرين مطالب

در میانۀ جنگ و آتش‌بس؛ تحلیل «زیدآبادی» از سفر لاریجانی سیاست روز

در میانۀ جنگ و آتش‌بس؛ تحلیل «زیدآبادی» از سفر لاریجانی
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
درباره سفر لاریجانی به بیروت

احمد زیدآبادی| سیاست «ابهام» همچنان نقطۀ مرکزی موضع جمهوری اسلامی در برابر تحولات لبنان و جنگ بین اسرائیل و حزب‌الله است. این ابهام فقط تا زمان امضای توافق آتش‌بس قابل دوام است. پس از علنی شدن مفاد توافق راهی جز موافقت یا مخالفت با آن باقی نمی‌ماند، حتی اگر باز هم با ادبیات دوپهلو و مبهم بیان شود.
تبادل آتش بین اسرائیل و حزب‌الله تشدید شده است. جنگنده‌های اسرائیلی شبانه‌روز بیروت و بعلبک را در هم می‌کوبند. محمد عفیف، سخنگوی حزب‌الله آخرین قربانی معروف اینگونه حملات به لبنان است. آقای عفیف در مقر حزب بعث لبنان در قلب بیروت هدف حمله قرار گرفت.
از آن سو، حملۀ پهپادها و شلیک راکت‌های حزب‌الله به مناطق شمالی و مرکزی اسرائیل همچنان ادامه دارد. بندر حیفا و تأسیسات اطراف آن به طور خاص هدف این حملات است و آژیر خطر در شهرهای مرکزی اسرائیل پی در پی به صدا در می‌آید. ناظران سیاسی، تشدید جنگ در این مرحله را، مقدمۀ اعلام آتش‌بس بین دو طرف می‌دانند، مرحله‌ای که هر کدام می‌کوشند با وارد کردن ضربه‌ای سخت‌تر به طرف مقابل، امتیاز سیاسی بیشتری را نصیب خود سازند.
طرح آتش‌بس بین اسرائیل و حزب‌الله از هفته‌ها پیش تدوین شده و پس از چند بار رفت و برگشت در پایتخت‌های مختلف و رفع برخی از ابهامات آن، اکنون در اختیار نبیه بری رئیس پارلمان لبنان است تا نظر نهایی طرف لبنانی را دربارۀ آن اعلام کند.
طرح آتش‌بس که در 13 بند تدوین شده است، عمدتاً حاصلِ کار عاموس هوچستین مشاور ویژۀ جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکاست که برای به ثمر رساندن آن بارها به خاورمیانه سفر کرده و با تمام کشورها و نیروهای دخیل در مسئلۀ لبنان مذاکره کرده است.
هوچستین که کابینۀ متبوع او روزهای آخر عمر خود را در واشنگتن‌دی‌سی سپری می‌کند، برای ادامۀ ابتکار دیپلماتیک خود، نظر موافق دونالد ترامپ رئیس‌جمهور منتخب آمریکا را به دست آورده است. طرح آتش‌بس بر مفاد قطعنامۀ 1701 شورای امنیت سازمان ملل بنا شده است؛ قطعنامه‌ای که از یک سو، نیروهای حزب‌الله را به عقب‌نشینی از مرز اسرائیل تا شمال رودخانۀ لیطانی و استقرار ارتش و نیروهای بین‌المللی به جای آنها فرا می‌خواند و از سوی دیگر، اسرائیل را به عقب‌نشینی از هر نقطه از خاک لبنان ملتزم می‌کند.
دولت لبنان به رهبری نجیب میقاتی سرپرست نخست‌وزیری، بر اجرای قطعنامۀ 1701 بدون افزودن هر شرط دیگری بر آن تأکید دارد و نبیه بری نیز با ادبیاتی مشابه بر این موضوع تأکید می‌کند. با این حال، از محتوای طرح آتش‌بس تاکنون هیچ منبع رسمی گزارشی منتشر نکرده است. فقط برخی رسانه‌های اسرائیلی آن را متضمن سازوکارهای پیچیده نظارتی قلمداد کرده‌اند، سازوکاری که گویا قرار است آمریکا و فرانسه نقش نظارت بر اجرای آن را به عهده گیرند.
در چنین شرایطی سفر اخیر علی لاریجانی به‌عنوان نمایندۀ رهبری به سوریه و لبنان، معنای واضح خود را پیدا می‌کند. از آنجا که جمهوری اسلامی به عنوان حامی اصلی حزب‌الله از ترتیبات آتش‌بس در لبنان تأثیر می‌پذیرد، بنابراین سفر آقای لاریجانی را باید در کوششی در جهت اطلاع از جزئیات طرح آتش‌بس و انتقال موضع ایران دربارۀ مفاد آن به مقام‌های لبنانی و سوری تفسیر کرد.
سفر آقای لاریجانی به دمشق و بیروت، با حملۀ شدید اسرائیل به این دو پایتخت عربی همزمان شد. درحالی‌که علی لاریجانی مشغول مذاکره با مقام‌های سوری در دمشق بود، ارتش اسرائیل محل حضور فرماندهان جهاد اسلامی فلسطین را در آن شهر هدف گرفت و دو تن از آنان را ترور کرد. در بیروت هم در زمان ورود آقای لاریجانی، صدای اصابت بمب‌های ارتش اسرائیل بر سر ضاحیه قطع نشد.
آقای لاریجانی در مورد مأموریت خود به دمشق و بیروت، چیز مهمی به رسانه‌ها درز نداد. حرف‌های او در این زمینه کلی و عمدتاً تأکید بر حمایت جمهوری اسلامی از مردم سوریه و لبنان و حزب‌الله بود. با این همه، علی لاریجانی در پاسخ به پرسش خبرنگاری که تلویحاً او را به کارشکنی و به هم زدنِ طرح آتش‌بس متهم کرد، به صراحت گفت که به قصد «به هم زدن چیزی به لبنان سفر نکرده است.»
آقای لاریجانی پس از اطلاع از مفاد طرح آتش‌بس نیز بندهایی از آن را مثبت و بندهای دیگری را نیازمند بحث و بررسی دانست. این بدان معناست که علی لاریجانی اصل طرح را رد نکرده اما نسبت به بخش‌هایی از آن اعلام تحفظ کرده است. قابل حدس است که طرح دو نقطۀ کانونی دارد. یکی لزوم عقب‌نشینی ارتش اسرائیل از خاک لبنان که طبق برخی گزارش‌های رسانه‌ای باید ظرف یک هفته عملی شود.
واضح است که این بخش از طرح در نظر آقای لاریجانی مثبت آمده است. دوم لزوم عقب‌نشینی نیروهای حزب‌الله به شمال رودخانۀ لیطانی به انضمامِ ساز و کارهایی که از بازگشت آنها به مناطق مرزی و مسلح شدن دوبارۀ آنان جلوگیری کند. موافقت آقای لاریجانی با این بخش از طرح آتش‌بس روشن نیست.
قاعدتاً بدون وجود چنین بندی در طرح، آتش‌بس محقق نمی‌شود اما پذیرش آن از طرف نمایندۀ رسمی نظام جمهوری اسلامی هم نشانۀ انعطافی است که تاکنون جز به زبان اشاره و کنایه از زبان برخی مقام‌های ایرانی شنیده نشده است.
بدین ترتیب، سیاست «ابهام» همچنان نقطۀ مرکزی موضع جمهوری اسلامی در برابر تحولات لبنان و جنگ بین اسرائیل و حزب‌الله است. این ابهام فقط تا زمان امضای توافق آتش‌بس قابل دوام است. پس از علنی شدن مفاد توافق راهی جز موافقت یا مخالفت با آن باقی نمی‌ماند، حتی اگر باز هم با ادبیات دوپهلو و مبهم بیان شود.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1187663/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گردش مالی 25 همتی یک طلافروش 35 ساله

نرخ عوارض آزادراه‌های دولتی افزایش یافت

همتی: ستاد تنظیم بازار تصمیمی برای افزایش قیمت‌ها نخواهد گرفت

صحنه شگفت انگیز از طبیعت جزیره هنگام

بازیگوشی دو پلنگ برفی در شیب صخره ای با ارتفاع زیاد

نبرد جوجه تیغی و مار

مداحی زیبایی از حاج میثم مطیعی

خلق تصاویر دیدنی به بهانه روز جهانی اوریگامی

راه‌حل جالب لویی‌ویتون برای پنهان کردن ساخت و ساز نمای فروشگاه خود در منهتن

چرا انتشار دست‌نوشته‌های نیما یوشیج مهم است؟

دورترین کهکشان کشف شده!

چالش نماشعر برای گروه چهارم سرزمین شعر

پیش‌بینی ظریف از مواضع توئیتری ترامپ درباره مذاکره با ایران

جانشین رئیس ستاد کل نیروهای مسلح: آذربایجان جایگاه مهمی در سیاست دفاعی ایران دارد

سلحشوری: کلینیک ترک بی‌حجابی بخاطر بودجه‌ای که می‌گیرد، راه افتاده است

عبدی خطاب به خزعلی: چرا با کارهای بی‌منطق مخالفت نمی‌کردید؟

ظریف: دولت‌ها همگی سر و ته یک کرباس‌اند و صدای ما را نمی‌خواهند بشنوند

گزافه‌گویی‌های نتانیاهو علیه ایران در کنست

ماجرای جدیدترین حمله به خانه نتانیاهو در قیساریه چه بود؟

گزارش روزنامه آمریکایی از نگرانی کارشناسان در قبال رویکرد اقلیمی «ترامپ»

کشور برای مصرف خانگی باید برق را جایگزین گاز کند

مسئله دوتابعیتی‌ها در پیچ نزاع سیاسی

قانون و رؤسای‌جمهور سابق

ربع‌ سکه 1403 چند قیمت خورد؟

وزیر اقتصاد: دولت به هیچ وجه به دنبال اقتصاد دستوری نیست

زورش نرسید خرس را در ماشین زندانی کند!

گوناگون/ چرا پیامبران و ائمه معصومین استغفار می‌کردند؟

جواهری به نام شبنم‌ صبحگاهی

هنرنمایی جنگنده سوخو 57 روسی در نمایشگاه چین

این مرد آبادان را از سقوط حتمی نجات داد!

تست امروز مجموعه استارشیپ

اطلاع‌رسانی سخنگوی هیات رئیسه مجلس درباره رسیدگی به موضوع انتصاب ظریف

فراخوان توئیتری مطهری به نفع مردم غزه

ظریف: دلیل اصلی مشکلات توئیتر در ایران، فیلترینگ است

مقام سابق وزارت خارجه: امروز ترامپ رسما اعلام می‌کند که من جنگ جدیدی شروع نمی‌کنم

حماس رسما انتقال دفتر خود به ترکیه را تکذیب کرد

وحشت آوارگان فلسطینی هنگام بمباران وحشیانه رژیم صهیونیستی

هجمه‌های تمام نشدنی علیه ظریف

زمستان سخت پزشکیان؛ کمبود گاز در آغاز فصل سرد

افزایش قیمت سکه و طلا؛ نوسان دلار در کانال 68 هزار تومان

پاییز رویایی جاده دیلمان در گیلان

لحظه هولناک ریزش یک ساختمان در هند

استراحت و گردش بچه های ‌قو بر روی بالهای مادرشان

اروپایی‌ها اینجوری غذای ایرانی سفارش می‌دهند!

چند تا گره کاربردی و مفید

توضیح جالب علمی برای تغییر فصل ها

جادوی نوشتن از دید دکتر شکوری

تقاضای فعال اصلاح‌طلب از پزشکیان و عارف

واکنش مقامِ وزارت راه به تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه کشتیرانی ایران

عراقچی: اگر قدرت نباشد، دیپلماسی ابتر خواهد ماند