ایران پرسمان

آخرين مطالب

فیلترینگ؛ ملتی گروگان اندکی جهان ما

فیلترینگ؛ ملتی گروگان اندکی
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
فرزاد نعمتی| لابد این شعر سهراب سپهری را شنیده‌اید: «من قطاری دیدم که سیاست می‌برد و چه خالی می‌رفت». در سال‌های اخیر بارها در شبکه‌های اجتماعی دیده‌ام که بسیاری از مردم نومید از سیاستمداران، این قطعه را به اشتراک گذاشته‌اند. برای ما دانشجویان علوم سیاسی، تماشای اینکه چنین نگرشی به سیاست وجود دارد، برخورنده است.
هرچه باشد ما از ارسطو آموخته‌ایم که سیاست، ارباب علوم است. با کمی درنگ اما حق می‌دهم به دیگران که درباره سیاست چنین فکر کنند؛ به‌خصوص به مردمان کلافه از وعده‌های شیرین اولیه سیاستمداران که بعد وقتی زمان تحقق‌شان فرا می‌رسد، اغلب باید به ته‌نوشت‌شان چنین نگریست: «هزار وعده خوبان! یکی وفا نکند.» با این تفاسیر شاید بتوان موضع خوش‌بینانه‌تری از سهراب در پیش گرفت و نوشت، قطار سیاست بسیار سنگین و کند حرکت می‌کند. این یکی به شرایط سیاست‌ورزی در ایران‌مان هم بیشتر شباهت دارد. کافی است نگاه کنیم به نحوه تصمیم‌گیری در این مملکت.
بگذارید چند مثال بزنم. شما یادتان می‌آید چند سال است کشور درگیر این است که بالاخره به FATF بپیوندیم یا نه؟ تا جایی که حافظه من یاری می‌دهد لااقل یک دهه. گفتن‌اش به زبان ساده است اما در عمل، خدا می‌داند این تردیدها و تعویق‌ها چه پیامدهایی برای ایران در پی داشته. مثال دیگر، همین سخن چندروز پیش حسن روحانی که گفته، همه شرایط برای احیای برجام در بهار 1400 فراهم بوده اما به‌واسطه رقابت‌های سیاسی محقق نشده است.
الان زمین چهار بار دور خورشید چرخیده و ما هنوز اندر خم یک کوچه‌ایم. شاید بگویید اینها تصمیم‌های بسیار کلانی هستند و نیازمند تدقیق و تأمل. بسیار خب، با این تصمیم بلاتکلیف‌مانده تعطیلی دو روز در هفته چه کنم؟ این را چه می‌شود گفت؟ یا نمونه‌ای دیگر، برداشتن فیلتر از شبکه‌های اجتماعی را چگونه باید سنجید؟
رفع فیلترینگ یکی از اصلی‌ترین وعده‌های پزشکیان بود. چند ماه دیگر این وعده یک‌ساله می‌شود. بااین‌همه با وجود نظر موافق رئیس‌جمهور و هیئت‌دولت، این گره کور هنوز در شورای عالی فضای مجازی باز نشده. شما خودتان را بگذارید جای همان مردمی که شعر سهراب را زیر لب زمزمه می‌کنند؛ به آنها حق نمی‌دهید؟ فردی با رأی بیش از 16 میلیون ایرانی، رئیس‌جمهور شده اما در شورایی با 28 عضو که 10 نفر از آنها هم شخصیت‌های حقیقی هستند، باید درباره مسئله‌ای به این سادگی اجماع‌سازی کند که تلگرام، توئیتر و اینستاگرامی را که بسیاری از مسئولان همین کشور در آنها با فیلترشکن فعالیت دارند، رفع فیلتر بکند یا نه؟
باور بفرمایید آدم با دیدن چنین وضعیتی یاد همان جمله‌ای می‌افتد که قیصر به خان‌دایی می‌گفت: «اه خان‌دایی، تو آدمو مأیوس می‌کنی». با چنین دست‌ فرمانی تصمیم‌ درباره همین مسئله هم شاید به عمر ما قد ندهد و همین مردم را عاصی کرده. فقط هم در عرصه رسانه و ارتباطات نیست. انواع و اقسام شوراهایی که در کشور شکل گرفته ـ ولو با نیاتی خوب ـ اینک دست‌وپاگیر شده‌اند و نفس سیاست، فرهنگ و اقتصاد را بریده‌اند. نتیجه؛ نومیدی روزافزون ملت از امکان تدبیر امور و بهبود شرایط. شاید بگویید این هم قسمتی از بازی سیاست دموکراتیک است.
اصلاً یکی از نقدها به دموکراسی‌ها هم همین فرآیند زمان‌بر آنهاست و برای همین برخی از مخالفان دموکراسی می‌گویند این همه بحث و جدل سودی به حال جامعه ندارد. باید کسی باشد که تصمیم بگیرد و دستور بدهد. این نقد اما به وضعیت فعلی ما چندان وارد نیست. اگر اعضای این شوراها، برای نمونه همین شورای عالی فضای مجازی، همه منتخبان مردم در انتخاباتی رقابتی بودند، آن وقت می‌شد این کندی را تا حدی توجیه کرد اما وقتی چنین نیست و نام بسیاری از این آقایان حتی برای پیگیران اخبار هم چندان آشنا نیست، باید گفت اینجا ما دچار همان وضعیتی شده‌ایم که در قصه‌ها شنیده‌ایم؛ هم چوب را می‌خوریم هم پیاز را، تازه پول هم باید بدهیم. جدا از این باور کنید اگر اعضای این شوراها نماینده مردم بودند، برای اینکه دور بعدی هم بتوانند از مردم رأی بگیرند، سرعتی بیشتر به تصمیم‌گیری خود می‌دادند و اهمیت بیشتری هم برای نظر اکثریت مردم قائل می‌شدند.
وقتی چنین نباشد و قدرت داشته باشی اما نیازی به پاسخگویی احساس نکنی، می‌شود همین قطار سنگین سیاست فعلی که نیازهای ملتی گروگان گروهی اندک می‌شود و حس سرخوردگی جامعه را فرا می‌گیرد. با سهراب شروع کردیم و با عجم اوغلو و جیمز رابینسون به پایان ببریم که در «چرا ملت‌ها شکست می‌خورند؟»، اصلی‌ترین شرط توسعه را گذار از همین اندک‌سالاری می‌دانند.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1245667/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

انصارالله حادثه بندرعباس را تسلیت گفت

رایزنی وزیران خارجه ایران و مصر

فیلترینگ؛ ملتی گروگان اندکی

واشنگتن پست: سبک مذاکره ترامپ چقدر شانس موفقیت دارد؟

2 عامل مهم در بورس؛ پیش بینی از وضعیت بازار سرمایه برای فردا

گفتگوی پزشکیان با شبکه تلویزیونی جمهوری آذربایجان؛ از روابط سیاسی تا کریدور زنگزور

رئیس گمرک اعلام کرد: نگرانی بابت خدمات گمرکی وجود ندارد

پیش‌بینی دبیر کانون صرافان ازبازار ارز

این قرآنی که فرستادیم...

ای که دستت می‌رسد کاری بکن...

وقتی موهای بچه رو به زور کوتاه میکنند

ترفندهای جالب مخصوص طبیعت گردی

باکتری‌های مهندسی شده سلامت خاک را علامت می دهند!

تصاویر آهسته از لحظه پرتاب استارشیپ

«عشق، زن، خاورمیانه» روانه بازار کتاب شد

ای با همه کس به صلح و با ما به خلاف

پیام تسلیت خانواده شهید حاج‌قاسم سلیمانی در پی حادثه بندر شهید رجایی

عراقچی، گروسی را در جریان مذاکرات قرار داد

نتانیاهو دوباره علیه قدرت هسته‌ای ایران یاوه‌گویی کرد

گفتگوی پزشکیان با شبکه تلویزیون دولتی جمهوری آذربایجان

ارتش اسرائیل دستور العمل افزایش خدمت سربازی را اجرایی کرد

معاریو: هیچکس از نتانیاهو حمایت نمی‌کند

کرملین: مواضع خاورمیانه و اتحادیه اروپا در قبال روسیه متفاوت است

اشک‌هایی که دیده نشد؛ دانش‌آموز دختر دیگری در دبیرستان خودکشی کرد

از مهم‌ترین بندر ایران چه می‌دانیم؟

سایه جنگ آبی و اتمی بر شبه قاره هند

اصلاحات در قوه قضاییه؛ پایان دادگاه‌های ویژه اقتصادی

جداسازی یارانه برای خانوارهای جدید آسان می‌شود

معمای الپالیتو؛ نفت ایران به ونزوئلا می رسد؟

چند درصد از کالاهای اساسی از طریق بندر شهید رجایی وارد می‌شود؟

در پشت پرده صنعت خودرو چه می گذرد؟

آیا دلار سقوط می‌کند؟

معاون اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی: مشکلی در زمینه تامین روغن وجود ندارد

درباره‌ی اولین روزنامه ایران چه می‌دانید؟

برترین صدیقان از نظر امام صادق(ع)

هفت تکنیک ژاپنی برای غلبه بر تنبلی

ترفند تشخیص دلار تقلبی!

نجات گوزن‌های قرمز از انقراض توسط محققان دانشگاه تربیت مدرس

«از سرزمین بی‌پرنده تا قلعه» منتشر شد

سالیوان: توافق احتمالی بین ایران و آمریکا با توافق 2015 تفاوتی ندارد

سفیر ایران زیر ذره‌بین؛ چرا فقط موبایل دست نماینده ایران دیده شد؟

پیام رهبر انقلاب درپی حادثه دردناک بندرعباس: مسئولان امنیتی و قضائی هرگونه سهل‌انگاری یا تعمّد را کشف و بر طبق مقررات پیگیری کنند

نقل قول سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس از امیر ایرانی؛ اصابت قرار دادن ناوشکن زاگرس در دریای سرخ جوک قرن بود

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس به نقل از تخت روانچی: دور بعدی مذاکرات شنبه آینده است

جلیلی: کسانی که 10 سال پیش منکر وجود مکانیسم ماشه بودند، امروز «کاسه‌ی چه‌کنم» به دست گرفته‌اند!

اهدای خون توسط عارف، عراقچی و اعضای کابینه دولت

سفیر ایران در روسیه: مسکو سه فروند هواپیما ویژه مهار آتش همراه با نیروهای امدادی به بندر شهید رجایی اعزام کرد

ویدئویی جدید از لحظه حمله رژیم صهیونیستی به ضاحیه بیروت

آمریکا بار دیگر یمن را بمباران کرد

فرانسوی‌های معترض علیه کمک به اوکراین خواستار استعفای ماکرون شدند