مرندی: عملکرد وزارت خارجه در این مذاکرات عاقلانه بوده
جهان ما
بزرگنمايي:
ایران پرسمان - انصاف نیوز / سیدمحمد مرندی، تحلیلگر سیاسی بر این باور است که فرمان وزارت خارجه ایران در مذاکرات ایران و آمریکا عاقلانه است. او ضمن اینکه میگوید نسبت به این مذاکرات نه خوشبین و نه بدبین است به دیگران نیز توصیه میکند همین دید را داشته باشند.
او در این مصاحبه توضیح داد که باتوجه به ملون بودن موضعگیریهای ترامپ در تمام موضوعات مهم بینالمللی نمیشود انتظار حل آسان مشکلات را داشت. او تاکید کرد که ایران باید موضع قدرت خود را حفظ کند تا بتواند به نتیجه برسد.
مرندی همچنین تصور اینکه مذاکره با آمریکا در موضوعاتی مانند یمن، فلسطین و… منجر به صلح شود را نادرست میدانست. او اضافه کرد که حتی کنار گذاشتن موشکهای ایران باعث نمیشود کمتر از سوی ترامپ تهدید شود. مرندی میگفت اگر چنین کنیم تحلیلگرانی که حالا چنین فکر میکنند روز جنگ ایران را ملامت خواهند کرد.
بازار ![]()
انصاف نیوز: نقش چین و روسیه در مذاکرات ایران و آمریکا چه خواهد بود؟
ایران با همه کشورهای 5+1 در ارتباط است. معاونین وزارت امور خارجه ایران، روسیه و چین پیش از آغاز این مذاکرات در مسکو دیدار و گفتوگو داشتند. بعد از دور اول مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا هم آقای عراقچی به مسکو رفت. او بعد از دور دوم مذاکرات غیرمستقیم هم به چین رفت. این نشان میدهد که وزارت خارجه سیاست خارجی خود را محدود به مذاکرات نمیداند و به دنبال تعامل و رابطه سازنده با کشورهای مختلف است.
انصاف نیوز: شاید عدهای هم برداشتشان از این سفرها این باشد که روسیه و چین در تعیین سیاستهای ما نقش دارند. نظرتان در این مورد چیست؟
این نگاه اشتباهی است و به نظرم کم لطفی به مسئولان وزارت امور خارجه و کشور است. حتی نخبگان حکومتی در غرب از استقلال سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران همیشه حرف میزنند.
خوب است بدانید آنهایی که میخواهند رابطه ایران، روسیه و چین را تخریب کنند به مخاطبین روسی و چینی هم القا میکنند که دو کشور دیگر در حال معامله کردن روابط با غرب هستند.
انصاف نیوز: این امر که روسیه به نوعی رقیب ایران در حوزه انرژی محسوب میشود نمیتواند دلیلی برای تعیین کنندگی روسیه باشد؟
در حوزه انرژی فقط ایران و روسیه صادرکننده نیستند. کشورهای زیادی هستند که صادرکننده هستند. علاوه بر این، بازارها و پالایشگاههای ایران و روسیه متفاوت از یکدیگرند. پالایشگاههای مقصد ایران و روسیه متفاوت از یکدیگرند.
با این استدلال باید بگوییم هر کشوری که که گندم تولید میکند هم با ما رقیب است. بنابراین ما باید همهی مرزهایمان را ببندیم و با همه بد باشیم.
در حال حاضر با روسیه منافع مشترک زیادی داریم و روسیه برخلاف آمریکا و اروپا نه ما را تهدید کرده، نه دنبال فشار حداکثری بوده و نه فرماندهان نظامی ما را ترور کرده است.
کلا رابطهی ما با کشورهای مختلف جهان، کشورهای غیرغربی، به سرعت در حال بهبود است.
انصاف نیوز: بعضی تحلیلگران گفتهاند ای کاش ایران از فرصتهای مذاکره استفاده کند و باعث شود که قدری از فشار روی فلسطین و یمن و لبنان هم کم شود. نظر شما در اینباره چیست؟
تلاش ایران همیشه این بوده. ولی اگر قرار بود آمریکا و اسرائیل فقط با گفتگو دست از جنایت بردارند، شرایط دنیا امروز به این شکل نبود. نه نسل کشی بود، نه جنگ تجاری بود، و نه جنگ در اروپا بود.
آمریکاییها به یمن حمله میکنند به این خاطر که آن کشور در برابر نسلکشی ایستاده. اسرائیل به لبنان تجاوز کرده به این دلیل که لبنان تلاش کرد جلوی نسلکشی را بگیرد. مسئله اصلی این جنایات برتری جویی است. ولی در هر حال، قطعا ایران از همه ابزار خود برای کمک به مردم منطقه استفاده می کند.
آیا کسی فکر میکند اگر انصارالله دست از حمایت از مردم فلسطین بردارد اسرائیل نسلکشی را متوقف میکند؟ اگر حزبالله سلاحش را زمین بگذارد اسرائیل نسلکشی را متوقف میکند؟ اگر یمنیها سلاحشان را زمین بگذارند آمریکا به یمن حمله نمیکند؟ اگر خود ما موشکهایمان را کنار بگذاریم احتمال حملهی آمریکا به ما بیشتر میشود یا کمتر؟ قطعا همگی میدانند که تهدید بیشتر میشود.
به نظر من اگر روزی خدای نکرده به ما حمله شود، همان کسانی که در رسانههای فارسی زبان غربی این گفتمان را تعقیب میکنند، زودتر از بقیه خواهند گفت چرا به متحدین خود پشت کردید؟ چرا سلاح خود را زمین گذاشتید؟ چرا ایران به دست خودش خود را آسیب پذیر کرد؟
انصاف نیوز: فکر میکنید بازی ترامپ در این مذاکرات چیست؟! این روند ادامه پیدا میکند؟! و چقدر طول خواهد کشید؟
در داخل آمریکا میگویند نمیدانیم ترامپ به کدام سمت و سو میرود. ترامپ در همین جنگ تجاری دائما در حال تغییر موضع خود است. نسبت به غزه و اوکراین و … هم همین طور است. هم خودش و هم اطرافیان او حرفهای متناقضی میزنند.
وقتی ترامپ در همهی زمینههای بینالمللی و داخلی قابل پیش بینی نیست و حتی خودش هم نمی داند که فردا به چه سمت و سویی میرود بنابراین نمیشود گمان کنیم که مسائل به راحتی حل میشود. حل مسائل فقط با مذاکرات بسیار دقیق و حفظ توانمندی نظامی و حفظ دوستان خودمان و گسترش دوستی در منطقه و فراتر از منطقه میسر است.
ما باید در شرایط قدرتمندی باشیم تا طرف مقابل مجبور شود توافقی را بپذیرد که برای مردم ما نتیجهبخش باشد.
انصاف نیوز: شما به این مذاکرات خوشبین هستید؟
من نه خوشبینم و نه بدبینم. هر وقت نتیجهاش را دیدیم میتوان قضاوت کرد. توصیهام این است که نه کسی امید ببندد و نه ناامید باشد. فعلا با همین فرمانی که وزارت خارجه به جلو میرود عاقلانه است.
لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1244409/