ایران پرسمان

آخرين مطالب

بازوی سیاسی پمپاژ ترس فعال شد جهان ما

بازوی سیاسی پمپاژ ترس فعال شد
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - فرهیختگان /متن پیش رو در فرهیختگان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
علی مزروعی| اخیراً رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA)، اظهاراتی درباره برنامه هسته‌ای ایران مطرح کرده که مطابق معمول خالی از رویکردهای ضد ایرانی نیست؛ اما این بار برای اینکه مسیر کمپین فشار به ایران، جهت وادار کردن تهران به مذاکره زیاده‌خواهانه ترامپ، بسته نشود، صراحتاً گفت که ایران بمب هسته‌ای ندارد. او در بخشی از این گفت‌وگو که با شبکه «La Nacion» آرژانتین انجام شده، تأکید کرد: «برای اینکه کسی گمراه نشود، تأکید می‌کنم؛ ایران سلاح هسته‌ای ندارد.» گروسی همچنین به جدّیت تهدیدات نظامی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، علیه ایران اشاره کرده است.
اظهارات گروسی، تهدیدات نظامی ترامپ و فشارهای بین‌المللی، همگی بخشی از یک راهبرد چندوجهی برای وادار کردن ایران به مذاکره هستند. در این شرایط، احیای برجام یا جایگزینی آن با توافقی جدید همچنان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد، اما فشارها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که ایران را به سمت مذاکره سوق دهند. به همین دلیل، بهانه‌جویی‌ها برای فعال کردن مکانیسم ماشه احتمالا شدیدتر از گذشته خواهد شد تا این پیام به ایران ارسال شود که در بعد سیاسی، اعمال فشار به ایران جدی است. با این حال، ظرفیت آمریکا برای باز کردن جبهه‌ای جدید علیه ایران محدود است و تهدیدات نظامی بیشتر جنبه روانی دارد تا عملیاتی. تشدید درگیری‌ها در غزه و یمن نیز به خودی خود پیام جدیدی برای ایران ندارد و نمی‌تواند به‌عنوان اهرم فشار مؤثری عمل کند.
راهبرد آمریکا؛ تهدید نظامی و فشار دیپلماتیک
دونالد ترامپ پس از بازگشت به قدرت در ژانویه 2025، بار دیگر سیاست فشار حداکثری علیه ایران را احیا کرده است. او در اظهاراتی در اواخر اسفند 1403 (مارس 2025)، حملات نظامی به مواضع حوثی‌ها در یمن را «قاطع و قدرتمند» توصیف کرد و هشدار داد که اگر ایران به حمایت از این گروه ادامه دهد، با واکنش سخت آمریکا مواجه خواهد شد.
این تهدیدات در حالی مطرح می‌شود که ترامپ در کارزار انتخاباتی خود وعده پایان دادن به جنگ‌ها در جهان را داده بود. با این حال، تشدید درگیری‌ها در غزه، یمن و عدم توفیق در پایان دادن به جنگ اوکراین نشان می‌دهد که این وعده تاکنون محقق نشده و حتی ممکن است به پیچیده‌تر شدن اوضاع منجر شود.
تهدید ایران از طریق حمله به یمن، نشانه‌ای از محدودیت‌های عملیاتی و سیاسی ترامپ است؛ چراکه یمن از سال‌ها پیش صحنه درگیری‌های فرسایشی بوده و حملات اخیر آمریکا به حوثی‌ها پیام جدیدی به ایران منتقل نمی‌کند. این انتخاب نشان می‌دهد که ظرفیت آمریکا برای باز کردن جبهه‌ای جدید علیه ایران، به‌ویژه در شرایط کنونی که درگیری‌ها در غزه و اوکراین ادامه دارد، کاهش یافته است. بنابراین، تهدیدات نظامی ترامپ بیشتر جنبه روانی و دیپلماتیک دارد تا عملیاتی.
نامه تهدیدآمیز ترامپ به ایران و راهبرد رسانه‌ای او برای معتبر جلوه دادن این تهدیدات، بخشی از تلاش او برای کسب دستاورد سیاسی بدون هزینه جنگ است و می‌توان آن را تلاشی برای جبران ناکامی‌ها و نمایش قدرت دیپلماتیک دانست. او به دنبال ایجاد فشار روانی و وادار کردن ایران به پذیرش مطالباتش بدون هزینه جنگ است. این راهبرد نیازمند کمپین‌های رسانه‌ای و سیاسی است که تهدیدات را بزرگ‌نمایی کرده و آن‌ها را معتبر جلوه دهند. کمپینی که به نظر می‌رسد رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز مواضعش را با آن تنظیم کرده است.
بندبازی گروسی روی طناب ترامپ
گروسی در اظهارات خود به ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران اشاره کرده که به گفته او، برای ساخت 6 یا 7 سلاح هسته‌ای کافی است. این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که ایران بارها اعلام کرده برنامه هسته‌ای‌اش صرفاً برای مقاصد صلح‌آمیز است و هیچ قصدی برای نظامی‌سازی آن ندارد.
گروسی همچنین تهدیدات نظامی ترامپ را جدی توصیف کرده است. این اظهارات نشان‌دهنده تلاش آژانس برای حفظ تعادل میان هشدار به ایران و باز نگه داشتن مسیر مذاکره است. آژانس از یک سو می‌خواهد با برجسته کردن تهدیدات نظامی، به‌طور غیرمستقیم ایران را به سمت مذاکره سوق دهد و از سوی دیگر، دوز این تهدید را تا حدی بالا نمی‌برد که ایران از مذاکره ناامید شده و قید آن را بزند.
این رویکرد نشانه‌ای دیگر از هماهنگی ضمنی میان آژانس و قدرت‌های غربی، به‌ویژه آمریکا است که به دنبال احیای مذاکرات هسته‌ای یا جایگزینی برجام با توافقی جدید هستند. آمریکا و متحدانش از طریق نهادهای بین‌المللی مانند آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و شورای امنیت سازمان ملل، فشار بر ایران را افزایش داده‌اند.
اقدام عملیاتی که در دستور کار قرار دارد نظامی نیست
یکی از بندهای کلیدی یادداشت اجرایی ترامپ، الزام نماینده آمریکا در سازمان ملل به همکاری نزدیک با متحدان کلیدی برای تکمیل روند بازگرداندن تحریم‌ها و محدودیت‌های بین‌المللی علیه ایران است. این یادداشت اجرایی بار دیگر ایران را به نقض پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT) متهم کرده و از نماینده آمریکا در سازمان ملل خواسته است که در این نهاد بین‌المللی، تهران را به پاسخگویی وادارد.
در همین راستا، برگزاری منظم جلسات شورای امنیت برای بررسی آنچه «تهدیدات ایران علیه صلح و امنیت بین‌المللی» خوانده شده، به‌عنوان یک وظیفه کلیدی تعیین شده است.
ترویج ترس خودتحریمی است
در این میان، برخی رسانه‌های داخلی ایران با انتشار تیترهای عجولانه و همراه با ترس از جنگ، به تکمیل پازل فشار بین‌المللی کمک کرده‌اند. گزارش‌هایی که بر احتمال وقوع جنگ تأکید دارند یا تهدیدات ترامپ را بیش از حد بزرگ‌نمایی می‌کنند، می‌توانند به‌طور ناخواسته این پیام را به نهادهای بین‌المللی و آمریکا منتقل کنند که ایران از این تهدیدات هراس دارد.
چنین برداشتی ممکن است طرف مقابل را به ادامه و تشدید فشارها ترغیب کند، زیرا تصور می‌کند این راهبرد در حال نتیجه دادن است. ترویج کمپین ترس نه‌تنها به مذاکرات غیرمستقیم کمکی نمی‌کند، بلکه می‌تواند موضع ایران را در برابر فشارهای بین‌المللی تضعیف کند.
اگر نهادهای بین‌المللی و آمریکا احساس کنند که ایران تحت تأثیر این تهدیدات قرار گرفته، ممکن است رویکرد تهاجمی خود را تشدید کنند و شانس هرگونه گفت‌وگوی سازنده کاهش یابد. اوج چنین رویکردی را نیز می‌توان فعالسازی مکانیسم ماشه دانست. یعنی رسانه‌های داخلی که تهدیدات نظامی آمریکا را ضریب می‌دهند نه‌تنها دست تیم مذاکره کننده را خالی می‌‍‌کنند بلکه تشدید اقدامات دیپلماتیک و بازگشت قطعنامه‌های ضدایرانی سازمان ملل را محتمل می‌سازند. در مقابل، رسانه‌ها می‌توانند با تمرکز بر توانمندی‌های دفاعی ایران، پایبندی به مواضع اصولی و تأکید بر آمادگی برای مذاکره از موضع قدرت، به تقویت جایگاه کشور کمک کنند.
برای خنثی کردن رویکرد تهدید‌آمیز ترامپ باید از معتبرسازی تهدیدات او نیز پرهیز شود. تکرار این جمله که «برای جلوگیری از جنگ باید مذاکره کنیم» دقیقاً همان چیزی است که آمریکا می‌خواهد.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1237818/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عباس عبدی: هزینه‌ها و وام‌های تشویقی برای فرزندآوری اتلاف منابع است

رشد 58 هزار واحدی شاخص کل بورس

مدیرعامل توانیر: محدودیتی برای برق صنایع در نظر گرفته نشده است

شعبده باورنکردنی میز شناور، درست مقابل چشمان تماشاگران!

زیمنس اکسزلیبری؛ بازگشتی به دوران موبایل‌های خاص و کلکسیونی

فوران عظیم آتشفشان «کانلااون» در فیلیپین

باغ شازده ماهان در کرمان

علی دهباشی از بیمارستان مرخص شد

قهرمان پور: امکان دارد برخلاف انتظارها توافق حاصل شود

واکنش طنزآمیز نمایندگان مجلس به شعرخوانی پیمان فلسفی؛ به‌به! احسنت!

معاون اسبق وزیر نفت: حمله آمریکا به ایران مردم آنها را به کف خیابان‌ها می‌کشاند

چهره نتانیاهو پس از صحبت‌های ترامپ درباره مذاکره با ایران سوژه شد

توقیف شناور حامل سوخت قاچاق توسط نیروی دریایی سپاه

بلایی که مقاومت بر سر استارت‌آپ‌های اسرائیلی آورد

حبس سردبیر نشریهٔ آلمانی به‌خاطر شوخی با وزیر

سرمقاله همشهری/ مدیریت مغفول در بحران آب

زلزله خبر مذاکره غیر مستقیم در بازارها؛ ریزش وحشتناک بازار طلا

فرزین: تثبیت نرخ ارز سیاست ارزی بانک مرکزی شده است

رئیس مجلس: می‌توانیم بحران مسکن را طی برنامه هفتم حل کنیم

صحنه‌های عجیب از عبور نورهای قطبی از دید ایستگاه فضایی

سوخت گیری اولین هواپیمای نظامی رادارگریز جهان

چرا تقریباً تمام موجودات زنده اکسیژن تنفس می‌کنند؟

سروده بهاری حداد عادل با طعم غزه و فلسطین

توصیه‌های عراقچی به مرضیه افخم پیش از عزیمت به محل مأموریت

رایزنی فرزانه صادق با الهام علی‌اف در باکو

واکنش سفیر ایران در اسپانیا به مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا

پیکر پدر علم مدیریت راهبردی ایران تشییع شد

دیدار نوروزی روحانی با حضور نوبخت، همتی زنگنه و ظریف

توضیح مهاجرانی درباره تکذیب سفر معاون پارلمانی رئیس جمهور

ترامپ پیشنهاد تعرفه‌ای اتحادیه اروپا را رد کرد

دلیل احضار نتانیاهو به کاخ سفید از نظر رسانه صهیونیستی

سرمقاله اعتماد/ چرخه تکراری انقلاب و استبداد در خاورمیانه-1

سرمقاله کیهان/ کلید رمز تهدیدات آمریکا علیه ایران چیست؟

زلزله خبر مذاکره غیر مستقیم در بازارها؛ رشد خیره‌کننده بورس و ریزش وحشتناک بازار طلا

قابی زیبا از ال شالتن در آرژانتین

برخورد یک خودرو با عابران در لس‌آنجلس

نمایی زیبا از باغستان های قزوین

ابداع مدل جدیدی برای درک انبساط جهان

دیدگاه مولانا پیرامون جهان ظاهر و جهان معنا

روایت فارس از شایعه‌سازی‌ جدید دشمن با ترور خیالی سردار حاجی‌زاده!

شاهچراغی از قالیباف حُکم گرفت

چین: از حل‌وفصل دیپلماتیک مسئله هسته‌ای ایران استقبال می‌کنیم

توصیه‌های عراقچی به سفیر جدید ایران در سازمان‌های بین‌المللی

ایران و آمریکا در عمان؛ آیا توافقی برد-برد در راه است؟

اولین نشست سخنگوی دولت در سال 1404؛ از کالابرگ و مذاکرات تا برکناری دبیری و پیامک‌های حجاب

سرمقاله آرمان ملی/ چرا ترامپ دنبال جنگ نیست؟

بی‌بی؛ نئوکان‌ دوآتشه

لیست مهم‌ترین رقیب‌های گوگل دیسپلی ادز

صادرات خرما مجاز شد

عارف: امسال شاهد ناترازی برق نخواهیم بود