ایران پرسمان

آخرين مطالب

رشد اقتصادی 8 درصدی به چه میزان سرمایه جدید نیاز دارد؟ سیاست روز

رشد اقتصادی 8 درصدی به چه میزان سرمایه جدید نیاز دارد؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - تجارت نیوز / با وجود اینکه دولت‌ها مدعی سیاست‌گذاری برای جذب سرمایه هستند، آمارها و ارزیابی فعالان اقتصادی حاکی از آن است که عملکرد دولت بزرگ‌ترین تهدید برای سرمایه گذاری در ایران است. به همین دلیل تغییر ریل سیاست‌گذاری در این زمینه، یکی از مهم‌ترین پیش‌نیازهای تحقق رشد اقتصادی هشت درصدی محسوب می‌شود.
رشد اقتصادی باثبات یکی از مهم‌ترین لازمه‌های بهبود وضعیت رفاه و معیشتی هر کشور است اما رشد اقتصادی ایران در سال‌های گذشته، روندی ناامیدکننده طی کرده است؛ به طوری که میانگین رشد اقتصادی در دهه 90 حدود صفر بود و پس از آن نیز ارقام ثبت‌شده برای رشد اقتصادی، چندان قابل دفاع نبوده‌اند.
این در حالی است که یکی از اهداف مهم برنامه‌های پنجم، ششم و هفتم توسعه رشد اقتصادی سالانه هشت درصدی بوده است. از سوی دیگر اهمیت رشد اقتصادی باعث شده که از سال 1398 به این سو، شعار سال مربوط به تولید باشد اما امسال برای نخستین بار، به طور مشخص بر تاثیر سرمایه گذاری برای رشد اقتصادی در شعار سال تاکید شد.
حال سوال اینجاست که دستیابی به رشد اقتصادی هشت درصدی به چه میزان سرمایه گذاری نیاز دارد و چرا اقتصاد ایران طی سال‌های اخیر در جذب این سرمایه ناکام بوده است؟
بازار
رشد اقتصادی هشت درصدی به سرمایه گذاری سالانه 13,400 همتی نیاز دارد
مجید کریمی ریزی، رئیس مرکز تسهیل تامین مالی تولید وزارت امور اقتصادی و دارایی، بهمن‌ماه سال گذشته اعلام کرد: «اعداد و ارقام محاسبه‌شده برای منابع مورد نیاز به منظور سرمایه گذاری، با توجه به مدل‌های اقتصادی و کار کارشناسی سازمان برنامه و بودجه، به طور متوسط در طول دوره برنامه هفتم، 13,400 هزار میلیارد تومان پیش‌بینی‌شده که البته این موضوع با در نظر گرفتن سهم 35 درصد بهره‌وری از رشد اقتصادی هشت درصدی است.»
او همچنین تاکید کرد: «این میزان سرمایه گذاری می‌بایست در یک روند افزایشی از حدود هشت هزار میلیارد تومان در سال 1404 به حدود 25 هزار میلیارد تومان در پایان برنامه (سال1407) افزایش یابد.»
افزون بر آن، کارشناسان اقتصادی نیز ارقام متفاوتی از حدود 100 تا 700 میلیارد دلار را به عنوان سرمایه مورد نیاز برای تحقق رشد اقتصادی سالانه هشت درصدی اعلام کرده‌اند. با این حال، بررسی‌ها نشان می‌دهند روند تشکیل سرمایه در سال‌های اخیر، بسیار کمتر از این ارقام بوده است.
نگاهی به روند سرمایه گذاری در اقتصاد ایران
نمودار زیر، آمار بانک مرکزی از روند تشکیل سرمایه ثابت ناخالص از سال 1390 تا 1402 را نشان می‌دهد. بر این اساس، در دهه 90 میانگین رقم تشکیل سرمایه ثابت ناخالص سالانه، تنها 436 هزار میلیارد تومان بوده است. البته این رقم در سال‌های پس از آن روندی صعودی را طی کرده و در سال 1402 به 3,836 هزار میلیارد تومان رسیده است که البته همچنان اختلاف بسیاری با سرمایه گذاری لازم برای تحقق رشد اقتصادی دارد.
شاخص امنیت سرمایه گذاری در بدترین وضعیت طی 6 فصل اخیر
بی‌شک یکی از مهم‌ترین عوامل ناکامی اقتصاد ایران در جذب سرمایه به تحریم‌ها و انزوای ایران در اقتصاد جهانی است که سرمایه گذاری خارجی را با محدودیت‌های بسیار مواجه کرده است. با وجود این، در داخل مرزها نیز عوامل متعددی امنیت سرمایه گذاری در اقتصاد را تهدید می‌کنند.
مرکز پژوهش‌های مجلس که از زمستان سال 1396 به این سو، با انتشار گزارش‌های فصلی «پایش امنیت سرمایه گذاری» به بررسی وضعیت این بخش مهم اما نادیده گرفته شده اقتصاد ایران می‌پردازد، در جدیدترین گزارش خود وضعیت امنیت سرمایه گذاری در تابستان سال 1403 را بررسی کرده است.
شاخص امنیت سرمایه گذاری در ایران، رقمی بین صفر تا 10 است که نمره 10 بدترین حالت ممکن و نمره صفر، بهترین حالت ممکن آن محسوب می‌شود. نتایج این گزارش که علاوه بر آمارهای رسمی، از ارزیابی هشت هزار و 481 فعال اقتصادی نیز به منظور بررسی وضعیت امنیت سرمایه گذاری با هفت نماگر به‌دست آمده، حاکی از آن است که شاخص امنیت سرمایه گذاری در تابستان 1403 به 5.81 واحد رسیده که بالاترین رقم در 6 فصل اخیر محسوب می‌شود.
دولت؛ متهم ردیف اول فقدان امنیت سرمایه گذاری
مولفه‌های آماری و نظرسنجی‌ها از فعالان اقتصادی نشان می‌دهند که از میان هفت نماگر اصلی، «عملکرد دولت» و «ثبات اقتصاد کلان»، بزرگ‌ترین تهدیدها برای امنیت سرمایه گذاری در کشور محسوب می‌شوند. «تعریف و تضمین حقوق مالکیت»، «فرهنگ وفای به عهد و صداقت و درستی»، «شفافیت و سلامت اداری» نیز در رده‌های بعدی قرار گرفته‌اند. مناسب‌ترین وضعیت اما در دو شاخص «ثبات و پیش‌بینی‌پذیری مقررات و رویه‌های اجرایی» و «مصونیت جان و مال شهروندان از تعرض» ثبت شده است.
به علاوه، طبق ارزیابی فعالان اقتصادی، «میزان حمایت مسئولان استانی از داوطلبان سرمایه گذاری»، «عمل کردن مسئولان ملی به وعده‌های داده شده» و «احقاق حقوق قانونی در ادارات دولتی» مهم‌ترین مولفه‌هایی هستند که سرمایه گذاری در ایران را ناامن کرده‌اند.
لزوم تغییر ریل سیاست‌گذاری‌ها برای جذب سرمایه
حضور شاخص عملکرد دولت در رتبه نخست عوامل تهدیدکننده امنیت سرمایه گذاری و نامناسب‌تر شدن آن در فصول اخیر، آن هم در شرایطی که دولت‌ها مدعی تلاش برای بهبود وضعیت سرمایه گذاری هستند، نشان‌دهنده لزوم تغییر ریل سیاست‌گذاری در این مسیر است. چراکه حتی با فرض اینکه دولت‌ها در مسیر بهبود وضعیت سرمایه گذاری قدم برداشته‌اند، به نظر می‌رسد فعالان اقتصادی مشارکت‌کننده در پایش‌ها، سیاست‌ها و حمایت‌های دولت در این زمینه را ناکام می‌دانند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1237448/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چرا کاهش نرخ بیکاری باعث افزایش اشتغال نشد؟

ضوابط خرید و فروش آرد ابلاغ شد

کفایت شناسه یکتابرای استعلامات مالیاتی

بازار سهام آمریکا دوباره سقوط کرد

وعده معاون وزیر برای رفع مشکل تامین زمین محرومان

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد مازندران با 175 تن از جامعه ایثارگری

هنرش واقعا قابل تحسینه

کوه های زیبای اندونزی

جوجه های طاووس

با آب مغناطیسی، سیب‌زمینی سرخ‌شده سالم‌تر بخورید!

داستانک/دختر و رعدوبرق

پاسخ رنجبران به حمله میثم نیلی به عراقچی

دیدار تخت‌روانچی با معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا

نیروگاه اتمی بوشهر از مدار خارج شد

عراقچی با رئیس‌ جمهور الجزایر دیدار و گفت‌وگو کرد

رویترز: ایران نسبت به مذاکرات آینده با ایالات متحده شکاک است

بررسی سناریوهای پس از برجام در نشست سه‌جانبه مسکو

پیش‌بینی ولی نصر از روند مذاکرات ایران و آمریکا

کری خوانی وزیر خزانه‌داری ترامپ: در جنگ تجاری چین بازنده اصلی خواهد بود

رئیس‌جمهور لبنان: اسرائیل ثبات جنوب لبنان را تهدید می‌کند

زلنسکی مدعی اسارت 2 تبعه چینی در میدان جنگ شد

تحرکات بی‌سابقه نظامی ارتش مصر در مرز با اسرائیل

جهاد اسلامی: ترامپ و نتانیاهو جنایات اسرائیل را توجیه می‌کنند

سرکرده سابق ارتش آزاد سوریه کشته شد

رشد 3.6 درصدی صادرات کالا و خدمات در برنامه ششم توسعه

گوناگون/ بازسازی چهره جنگجوی 4000ساله

نخ‌های جوان‌ساز چهره را بشناسید

کلمات قابل تقلب اند

نماینده ترامپ در مذاکرات با ایران کیست؟

چرا سطح مذاکره‌کنندگان ایران و آمریکا در عمان متفاوت است؟

ابراز خوشحالی ظریف از انتخاب مسئول مذاکرات ایران و آمریکا

روحانی: اگر بنا بود مذاکرات برجام غیرمستقیم باشد، نه در دو سال، که در 20 سال هم به توافق نمی‌رسیدیم

ژاپن، چین را «چالش استراتژیک بی‌ سابقه» نامید

درخواست اروپا از چین برای ورود به بحران اوکراین

احتمال خروج نیروهای آمریکا از کشورهای حوزه نفوذ اوکراین

متقاضیان گواهی اسقاط خودرو بخوانند

تداوم برخورداری مؤسسات خیریه از قانون نرخ صفر مالیاتی

مدیرعامل اسبق فرابورس: وضع بورس در سال جاری ارتباط مستقیمی با نتیجه مذاکرات دارد

جزئیات افزایش مستمری بازنشستگان؛ وام هم 50 میلیون تومان شد

نمایی از شهر زیبای رُم را ببینید

به Positano ، مشهورترین شهر در ساحل آمالفی ایتالیا خوش آمدید!

ترکمن صحرا؛ هنر دست طبیعت

طولانی ترین پل شیشه ای معلقِ ایران در کردستان

گوناگون/ در 100 سالگی برای اولین بار مادر شد؛ پیرترین حیوان در اسارت

مسیر ریلی دورود به اندیمشک در لرستان

فضای زیبای مراکش را ببینید

حکمت/ اندوه و نگرانی امیرالمؤمنین علی(ع)

ویدئویی هولناک از شیر ماده که گردن بوفالو را شکست

آکسیوس: عمان از زمان انتقال پاسخ ایران به ترامپ، پیام‌هایی بین دو طرف رد و بدل کرده‌

مذاکرات ترکیه و اسرائیل؛ حوادث در سوریه چرخش خواهد داشت؟