ایران پرسمان

آخرين مطالب

افزایش یا کاهش تعرفه‌ واردات خودرو چه تاثیراتی بر قیمت‌ها دارد؟ اقتصاد روز

افزایش یا کاهش تعرفه‌ واردات خودرو چه تاثیراتی بر قیمت‌ها دارد؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایسنا / در حالیکه تعرفه 100 درصدی واردات خودروهای برقی و هیبریدی موجی از نگرانی و نارضایتی را در میان مصرف‌کنندگان به‌راه انداخته بود، مسئولان در جلسه‌ای مهم تصمیم گرفتند فعلاً این تعرفه‌ها را تغییر ندهند تا از شوک قیمتی و آشفتگی در بازار خودرو جلوگیری شود؛ اما بازار هنوز چشم‌انتظار تصمیمات بعدی است، زیرا هنوز تکلیف تعرفه خودروهای بنزینی مشخص نیست؛ موضوعی که می‌تواند بازار خودرو داخلی را تحت تاثیر قرار دهد.
عصر روز گذشته (شنبه) در آغاز فعالیت رسمی کشور در سال 1404، جلسه بررسی تعرفه‌ خودروها با حضور معاون اول رئیس جمهور، وزیر صنعت، معدن و تجارت، رئیس سازمان برنامه و بودجه، رئیس کل بانک مرکزی و مقامات ارشد دستگاه‌های ذیربط برگزار شد.
در قانون بودجه سال 1404، حقوق ورودی تمام خودروهای سواری وارداتی از جمله هیبریدی و برقی 100‌ درصد تعیین شده بود که این تصمیم با واکنش‌های منفی از سوی مصرف‌کنندگان رو به رو شد؛ چراکه پیش‌بینی قطعی شده بود که با اعمال این تعرفه‌، افزایش ناگهانی و قابل توجهی در قیمت انواع خودروهای وارداتی، برقی و هیبریدی در بازار به وجود خواهد آمد و به دنبال آن، بازار خودروهای داخلی را مجدد تحت تاثیر قرار خواهد داد و هدف از سرگیری واردات خودرو به کشور که تنظیم بازار، ایجاد ثبات، تنوع‌بخشی به بازار بوده را تحت‌الشعاع قرار خواهد داد.
بر همین اساس در جلسه روز گذشته، تصمیم بر این شد که تعرفه خودروهای هیبریدی و برقی، طبق روال گذشته تعیین و تغییری در این تعرفه صورت نگیرد اما مقرر شد که پس از بررسی‌ و کارشناسی دقیق پیرامون تعرفه خودروهای بنزینی، تصمیم‌گیری نهایی صورت پذیرد و تعرفه‌های این نوع خودروها اعلام شود.
در راستای کنترل بازار و جلوگیری از هرگونه اثرات روانی تورمی و التهاب در بازار، محمدرضا عارف- معاون اول رئیس جمهور- در این جلسه تاکید کرد: توام با اتخاذ هرگونه تصمیمی، بایستی آثار تورمی و روانی آن تصمیم در جامعه را مدنظر داشت و تصمیمات به‌ گونه‌ای نباشد که آرامش روانی جامعه به مخاطره بیفتد.
تعرفه‌های واردات خودرو بر قیمت خودروها در بازار ایران چه اثری دارد؟
در حقیقت، افزایش یا کاهش تعرفه واردات خودرو در هر کشور، به‌ویژه در بازاری محدود و وابسته به سیاست‌های وارداتی همچون ایران، می‌تواند اثرات چند وجهی و عمیقی بر بازار خودرو داشته باشد؛ بدین ترتیب در این گزارش قصد داریم به بررسی تاثیر تعرفه‌های واردات خودرو بر قیمت خودروها در بازار ایران بپردازیم.
* اولین نکته‌ای که در خصوص بررسی این اثرگذاری به‌ذهن می‌رسد، اثر بر قیمت است؛ آنچه که وجود دارد این است که قطع به یقین میزان تعرفه‌هایی که برای واردات خودرو تعیین می‌شود، تاثیری مستقیم بر قیمت خودروهای وارداتی خواهد داشت. در حقیقت تعرفه واردات خودرو به‌عنوان یک هزینه اضافی بر قیمت تمام‌شده خودرو اعمال می‌شود.
بطور مثال اگر همان تعرفه 100 درصدی بر خودروهای سواری که در قانون بودجه سال 1404 آمده بود، اعمال شود، قیمت خودرو وارداتی تقریباً دو برابر قیمت جهانی آن خواهد شد. به‌عنوان مثال یک خودرو با قیمت 30 هزار دلار در بازار جهانی، در صورت اعمال تعرفه 100 درصدی (بدون در نظر گرفتن سایر هزینه‌ها)، با قیمتی حدود 60 هزار دلار (معادل بیش از سه میلیارد تومان) به دست مصرف‌کننده ایرانی خواهد رسید.
قطع به یقین، این افزایش قابل توجه، باعث کاهش قدرت خرید متقاضیان و کوچک شدن بازار هدف این خودروها می‌شود.
* تأثیر غیرمستقیم بر بازار خودروهای داخلی
افزایش قیمت خودروهای وارداتی، معمولاً با اثر روانی افزایشی بر قیمت خودروهای داخلی همراه است؛ چراکه واردات خودرو به‌عنوان یک ابزار تنظیم بازار و کنترل قیمت خودروهای داخلی تلقی می‌شود، بنابراین با افزایش تعرفه، واردات کاهش یافته یا صرفه اقتصادی خود را از دست می‌دهد؛ بنابراین انحصار شرکت‌های داخلی حفظ شده و فضا برای افزایش قیمت در بازار داخلی فراهم می‌شود.
به‌طور خاص، خودروسازان داخلی ممکن است با استناد به افزایش هزینه‌های تولید یا مقایسه با خودروهای وارداتی گران‌تر، اقدام به افزایش قیمت کنند.
* تأثیر بر رقابت‌پذیری و کیفیت محصولات داخلی
یک نکته در خصوص تعیین تعرفه این است که افزایش تعرفه‌های بالا، باعث می‌شود خودروسازان داخلی فشار کمتری برای بهبود کیفیت و کاهش قیمت احساس کنند، چراکه از یک سو رقابت کاهش پیدا کرده و بازار از محصولات جدید و با کیفیت جهانی محروم می‌ماند و از سوی دیگر شاید انگیزه‌ای برای نوآوری، به‌روزرسانی فناوری و افزایش بهره‌وری تولید باقی نماند و مجدد تجربه سال‌های گذشته که خودروسازان هرچه تولید می‌کردند، مردم مجبور به خرید بودند، تکرار می‌شود.
* آثار روانی و تورمی
پر واضح است که اعمال ناگهانی تعرفه‌های بالا، با نوسانات روانی شدید در بازار همراه است؛ فعالان بازار، مصرف‌کنندگان و حتی خودروسازان داخلی دچار بی‌اعتمادی، احتکار یا افزایش تقاضای ناگهانی می‌شوند. این موضوع می‌تواند التهاب عمومی، افزایش قیمت‌های کاذب و اختلال در روند عرضه و تقاضا را به دنبال داشته باشد.
موضوع اعمال تغییر در میزان تعرفه هرکالا، بر قیمت، بازار و وضعیت آن در کشور اثرگذار خواهد بود و خودرو نیز نه‌تنها از این موضوع مستثنی نیست که به سبب اهمیت بازار آن و استراتژیک بودن صنعت خودرو، بیشتر مورد توجه است و جو روانی اثرات را دو برابر می‌کند.
در نتیجه می‌توان گفت تعرفه‌های بالا شاید در نگاه اول به‌عنوان منبع درآمدی برای دولت یا ابزاری برای حمایت از تولید داخل تلقی شود، اما در عمل، اگر بدون برنامه‌ریزی و ملاحظات بازار اجرا شود، می‌تواند به افزایش قیمت خودروهای وارداتی، اختلال در تنظیم بازار داخلی، افزایش قیمت خودروهای تولید داخل، تضعیف رقابت‌پذیری صنعت خودروسازی کشور و افزایش فشار اقتصادی بر مصرف‌کننده نهایی منجر شود.
بنابراین، همان‌طور که در جلسه اخیر مقامات دولتی مطرح شد، هرگونه تصمیم‌گیری در خصوص تعرفه‌ها باید با در نظر گرفتن آثار تورمی، روانی و اجتماعی آن انجام شود تا از آسیب به بازار و نارضایتی عمومی جلوگیری شود.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1237400/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عاقبت بیت‌کوین واقعا چه خواهد بود؟

بروجردی: آقای علی‌آبادی! قطع برق خانه‌های مردم را متوقف کنید

سرمایه‌گذاری در صنعت انرژی با 40 درصد سود پیش‌بینی‌شده

قیمت هر دست کله پاچه به دو میلیون تومان رسید

سامانه تشکل‌های شاهد و ایثارگر بشری رونمایی شد

بهار در تالش زیبا و بزرگ، گیلان

وقتی سمورهای دریایی کنجکاو میشوند

لحظه وحشتناک انفجار تانکر سوخت

آیا ما بیش از حد نگران اطلاعات نادرست هستیم؟

جایگاه امیدواری در ادبیات فارسی!

صباغیان: پاسخ ترامپ و نتانیاهو ساخت سلاح هسته‌ای است

دشت لای قرآنِ سخنگوی دولت به خبرنگاران

روایت علی مطهری از تصمیم نظام درباره مذاکره با آمریکا

نماینده قزوین: با بمب و موشک هیچ نظامی سقوط نکرده و نخواهد کرد

نماینده رودبار خطاب به وزارت خارجه: توصیه‌های رهبری درخصوص مذاکرات را مد نظر قرار دهید

بیانیه 250 نماینده در محکومیت تحریم وزیر نفت

مهاجری: اگر به جای ترامپ بودم برای سرمایه‌گذاری‌ در ایران دورخیز می‌کردم

حریری: آیا شرایط کشور طبیعی و ریلکس است که فعالیت‌های دیپلماتیک محدود شده است؟

اظهارات جدید عراقچی درباره مذاکرات روز شنبه با آمریکا

واکنش منفی سنای آمریکا به تمدید مهلت تیک‌تاک

تظاهرات در پاریس در حمایت از مردم غزه

افشای ابعادی از رسوایی در ارتش رژیم صهیونیستی

ترامپ از بودجه نظامی یک تریلیون دلاری آمریکا خبر داد

واگذاری کنترل پایگاه «بگرام» افغانستان به آمریکا واقعیت دارد؟

سرمقاله جام جم/ مذاکرات غیرمستقیم آزمون دیگری برای ترامپ

سرمقاله جوان/ تمهیدات مردمی‌سازی شعار سال

عباس عبدی: هزینه‌ها و وام‌های تشویقی برای فرزندآوری اتلاف منابع است

رشد 58 هزار واحدی شاخص کل بورس

مدیرعامل توانیر: محدودیتی برای برق صنایع در نظر گرفته نشده است

شعبده باورنکردنی میز شناور، درست مقابل چشمان تماشاگران!

زیمنس اکسزلیبری؛ بازگشتی به دوران موبایل‌های خاص و کلکسیونی

فوران عظیم آتشفشان «کانلااون» در فیلیپین

باغ شازده ماهان در کرمان

علی دهباشی از بیمارستان مرخص شد

قهرمان پور: امکان دارد برخلاف انتظارها توافق حاصل شود

واکنش طنزآمیز نمایندگان مجلس به شعرخوانی پیمان فلسفی؛ به‌به! احسنت!

معاون اسبق وزیر نفت: حمله آمریکا به ایران مردم آنها را به کف خیابان‌ها می‌کشاند

چهره نتانیاهو پس از صحبت‌های ترامپ درباره مذاکره با ایران سوژه شد

توقیف شناور حامل سوخت قاچاق توسط نیروی دریایی سپاه

بلایی که مقاومت بر سر استارت‌آپ‌های اسرائیلی آورد

حبس سردبیر نشریهٔ آلمانی به‌خاطر شوخی با وزیر

سرمقاله همشهری/ مدیریت مغفول در بحران آب

زلزله خبر مذاکره غیر مستقیم در بازارها؛ ریزش وحشتناک بازار طلا

فرزین: تثبیت نرخ ارز سیاست ارزی بانک مرکزی شده است

رئیس مجلس: می‌توانیم بحران مسکن را طی برنامه هفتم حل کنیم

صحنه‌های عجیب از عبور نورهای قطبی از دید ایستگاه فضایی

سوخت گیری اولین هواپیمای نظامی رادارگریز جهان

چرا تقریباً تمام موجودات زنده اکسیژن تنفس می‌کنند؟

سروده بهاری حداد عادل با طعم غزه و فلسطین

توصیه‌های عراقچی به مرضیه افخم پیش از عزیمت به محل مأموریت