ایران پرسمان

آخرين مطالب

زلزله سیاسی در ترکیه سیاست روز

زلزله سیاسی در ترکیه
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - تسنیم / متن پیش رو در تسنیم منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست.
علاوه بر مخالفین و منتقدین کمالیست و چپ، حالا بسیاری از تحلیلگران محافظه کار ترکیه نیز معتقدند که دستگیری امام اوغلو، نتیجه یکی دیگر از تصمیمات هیجانی و عجولانه اردوغان است و او دوباره ترکیه را ناآرام کرده است.
بازار


این روزها بازار ترکیه دوباره به هم ریخته و کنترل نرخ دلار برای بانک مرکزی این کشور، بسیار دشوار و هزینه بردار است.
گفته می‌شود، از نخستین ساعات پس از دستگیری اکرم امام اوغلو و ناآرامی‌هایی که پس از آن روی داد، بانک مرکزی نزدیک به 15 میلیارد دلار از ذخایر خود را از دست داده است.
بازار ترکیه یک بار دیگر دچار تنش شد و نرخ دلار به یک باره از 36 لیره به 40 لیره افزایش یافت. دولت نیز، تنها چاره را در عرضه کلان دلار ارزان دید و به همین خاطر، بخش قابل توجهی از آن چند میلیارد دلار که در چند ماه اخیر با مشقت فراوان جمع آوری شده بود، از بین رفت. 
اما چرا چنین اتفاقی روی داد؟ چه شد که ترکیه در اوج بحران اقتصادی و در شرایطی که به زحمت در حال مدیریت بازار بود، دوباره دچار شوک بزرگتری شد؟ بسیاری از منتقدین اردوغان می‌گویند، او عامل اصلی تمام این مشکلات است. چرا که در برابر اقدامات و کنش‌های مخالفین و رقبای خود، کنترل خشم خود را از دست می‌دهد. علاوه بر مخالفین و منتقدین کمالیست و چپ، حالا بسیاری از تحلیلگران محافظه کار ترکیه نیز معتقدند که دستگیری امام اوغلو، نتیجه یکی دیگر از تصمیمات هیجانی و عجولانه اردوغان است و او دوباره ترکیه را ناآرام کرده است. 
بگذارید ببینیم، تحلیلگران ترکیه چه نگاهی به این موضوع دارند:
کورو: دستگیری امام اوغلو، چیزی از کودتا کم ندارد
فهمی کورو از تحلیلگران مشهور ترکیه، بر این باور است که دستگیری شهردار استانبول، رویداد مهمی است و تاثیر و بازتاب آن، حالا حالاها فضای سیاسی و اجتماعی ترکیه را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
او اقدام سیاسی قوه قضاییه برای دستگیری امام اوغلو را یک اقدام سیاسی می‌داند که اثرات اجتماعی و تبلیغاتی آن، دقیقاً مانند یک کودتای نظامی است. 
کورو می‌گوید: «این حادثه یک نقطه عطف بزرگ است. اگر به یاد داشته باشید در سال 2001 میلادی در نشست شورای عالی امنیت ملی، دعوایی بین رییس جمهور احمد نجدت سزر و بلنت اجویت نخست وزیر ترکیه روی داد. رییس جمهور در مقام یک حقوقدان دانشگاهی، چنان عصبانی شد که کتابچه قانون اساسی ترکیه را بر سر اجویت کوبید. این خبر، بازار را به هم ریخت و ترکیه تنها در عرض چند ساعت، صدها میلیون دلار ضرر کرد. اما دستگیری امام اوغلو، حتی از آن واقعه نیز مهمتر بود. همچنان که محوی اغیلمز اقتصاددان مشهور ما نیز اشاره کرده، دولت با دستگیری شهردار استانبول کاری کرد که تنها در عرض 4 روز نزدیک به 15 میلیارد دلار ضرر کنیم. مطمئناً، پس لرزه‌های این زلزله سیاسی، فعلاً ادامه خواهد داشت».


فهمی کورو در ادامه می‌گوید: «چرا صاحبان قدرت آگاهانه چنین راهی را در پیش گرفتند؟ هر انسان عاقلی می‌دانست که چنین اقدامی، باعث هرج و مرج خواهد شد؟ ساده است! تمام این اقدامات انجام شد تا امام اوغلو از سر راه برداشته شود! لغو اعتبار مدرک تحصیلی شهردار استانبول، یعنی او نخواهد توانست در دُور بعدی انتخابات با اردوغان رقابت کند. با توجه به تجربه سیاسی رئیس جمهور طیب اردوغان که همچنین رهبر حزب عدالت و توسعه است، غیرقابل تصور است که افراد حاضر در دولت نتوانند با نیم قرن تجریه سیاسی، اتفاقات چند روز اخیر را پیش‌بینی کنند. آیا اتفاقی که در حال رخ دادن است می‌تواند مربوط به یک طرح فراتر از امام اوغلو باشد؟ احتمالاً باید هدف بزرگتری داشته باشند. اگر نه چنین خسارت سنگینی به هیچ وجه قابل توجیه نیست».
برکان: موقعیت اردوغان، سست و لرزان است
عصمت برکان از دیگر تحلیلگران محافظه کار ترکیه می‌گوید: «اردوغان در سال 2023 میلادی، برای یک دوره 5 ساله دیگر، به عنوان رییس جمهور برگزیده شد. اما تنها یک سال از پیروزی او گذشته بود که در انتخابات شهرداری‌ها، یک شکست بزرگ را متحمل شد و حزب او به رده دوم سقوط کرد. اوزگور اوزل رهبر حزب جمهوری خلق، حتی پس از آن پیروزی بزرگ، مشروعیت جایگاه اردوغان را زیر سوال نبرد و به دنبال روابط عادی و محترمانه بود. اما ظاهراً اردوغان و حزب او دچار سوءظن و پارانویا شده‌اند و تنها راه چاره را در این دیدند که شهردار موفق استانبول را به زندان بفرستند تا شاید راه را بر شکست‌های بعدی ببندند!»

ایران پرسمان

عصمت برکان در ادامه می‌گوید: «درک دلایل دستگیری امام اوغلو، برای اکثر ناظران سیاسی از جمله من، سخت بود و هنوز هم درک منطق پشت آن دشوار به نظر می‌رسد. از آنجایی که رئیس جمهور اردوغان بیش از 3.5 سال ریاست جمهوری را در پیش داشت، به نفع اردوغان بود که تنش‌های سیاسی را در چنین سطح بالایی آغاز نکند بلکه دعوا را به تعویق بیاندازد. اما تنش سیاسی از نوامبر به بعد بالا گرفت و در نهایت به غروب 27 اسفند رسید. لغو مدرک دانشگاهی اکرم امام اوغلو، حملات سحرگاهی صبح روز بعد و در نهایت دستگیری امام اوغلو در صبح یکشنبه به این معنی است که کنترل تنش از دست اردوغان خارج شده است. حالا مشروعیت اردوغان واقعاً زیر سوال رفته و در یک انتخابات غیررسمی بیش از 13 میلیون نفر به امام اوغلو برای نامزدی انتخابات رای دادند. در نتیجه فرار اردوغان از انتخابات پیش از موعد، سخت و ناممکن است».
کیراس: اردوغان به دنبال مهندسی سیاسی است
ابراهیم کیراس از تحلیلگران سیاسی و اقتصادی ترکیه نیز اقدام اردوغان را برای دعوا با شهردار استانبول و دستگیری و عزل او را خطرناک و دارای پیامدهای دشوار توصیف کرده و می‌نویسد: «حتی حامیان دولت و کسانی که بخشی از حزب حاکم هستند، می‌پرسند: چرا اردوغان دست به چنین اقدام عجیبی زد؟ در شرایطی که کشور در بحران اقتصادی گیر کرده و دولت مردم را به ریاضت اقتصادی دعوت می‌کند، چرا به یک باره خود اردوغان بازار را به هم ریخت و حاصل تمام ریاضت‌های اقتصادی دو سال اخیر را بر باد داد؟ اصلاحات اقتصادی و ثبات کشور و جامعه مهم‌تر است یا حذف یک رقیب سیاسی؟ از سوی دیگر، وقتی شرایط بین‌المللی فرصت استثنایی و بزرگی را برای ترکیه به ارمغان آورده، چرا به جای استفاده صحیح و جلب حمایت اکثریت ملت، شرایط کشور را آشفته کردند؟ بهتر بود که دولت و حزب اردوغان، برای جلب حمایت مردم، مطالبات و گلایه‌های آنان را دریابند و کیفیت حکمرانی را بالا ببرند؛ نه این که با دستگیری رقیب بالقوه، کل ثبات کشور و بازار را از بین ببرند».
کیراس همچنین نوشته است: «عجیب است که اردوغان، هنوز هم به جای اقناع افکار عمومی، به دنبال مهندسی سیاسی کشور است. به جای آن که شرایط جامعه را درک کند، صرفاً برای حفظ قدرت خود، از قوه قهریه و ابزار زور استفاده می‌کند. اردوغان در مقام رییس جمهور، باید مردم کشور را در آغوش کشد نه این که دوقطبی به راه بیاندازد و همه را تحریک کند».
آک یول: 15 میلیون رای را نادیده نگیریم
حزب جمهوری خلق، با برگزاری یک انتخابات غیررسمی و حزبی، از شهروندان ترکیه خواست تا در همان روزی که امام اوغلو در دادگاه محاکمه می‌شد، پای صندوق‌های رای بروند و بگویند آیا با نامزدی او در انتخابات آتی موافق هستند یا نه. 
طاها آک یول از تحلیلگران مشهور ترکیه درباره اهمیت این موضوع نوشته است: «این واقعیت که نزدیک به 15 میلیون نفر به پای صندوق‌های رای رفتند و صف‌های طولانی برای انتخابات اولیه تشکیل دادند را نمی‌توان به بسیج حزبی تقلیل داد. دستگیری امام اوغلو فنر دلار را رها کرد و بانک مرکزی، مجبور شد تنها در عرض چند ساعت، چندین میلیارد دلار خسارت را تحمل کند. بازار بورس هم مختل شد و اقتصاد ترکیه، آشفته و بی‌نظم شد. دلیل همه این مشکلات یک چیز است: فقدان قوه قضاییه مستقل در ترکیه. آری در نظام ریاستی ابداعی اردوغان، قوه قضاییه به حیاط خلوت دولت و حزب حاکم تبدیل شده است».
آک یول د ر پایان نوشته است: «راه برون رفت از این بحران، تضمین استقلال قوه قضائیه، حرکت از دموکراسی رفاقتی و فرمایشی به دموکراسی واقعی، انتصابات بر اساس شایستگی و ایجاد ترتیباتی است که نظم و ثبات اقتصادی کشور را لحاظ کند».

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1234716/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نحوه بخشودگی جرائم تکالیف مالیات بر ارزش افزوده زمستان 1403 ابلاغ شد

تولید نفت و گاز در سال 1403 رکورد زد

آیا تورم واقعا کاهش یافته است؟!

حکمت/ دوستان خدا...

عوامل تأثیرگذار بر وابستگی به اینترنت در نوجوانان

چاپ جستاری در نامواژه‌های موسیقی ایران

ستاد کل نیروهای مسلح بیانیه داد

نتانیاهو به‌رغم حکم بازداشت، عازم مجارستان می‌شود

قدردانی نتانیاهو از آمریکا در پی تجاوز نظامی گسترده به یمن

بفرمایید افطاری در کاخ‌ سفید!

جبران عقب افتادگی مزدی کارگران ظرف 3 سال

ورود 51 واحد نیروگاهی با ظرفیت 1500 مگاوات به شبکه سراسری برق

سود سهام عدالت در فواصل منظم واریز می شود

اجرای برنامه‌های تحولی اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان ایلام در سال 1404

ما مهمان‌های خوبی نبودیم

توصیه آیت الله فاطمی نیا (ره) برای پایان ماه رمضان

اینجا خوزستان، دشت شیمبار فوق العاده زیبا

بافت تاریخی یزد

کمک هوش مصنوعی به مقابله با زوال عقل

تبریک نوروزی دانش‌آموزان زبان فارسی ارمنستان

تجاوز، شکنجه و مرگ؛ روایتی هولناک از جنایات اسرائیل علیه زندانیان فلسطینی

فنلاندی‌ها به دلیل تغییر سیاست‌های آمریکا، نگران امنیت خود هستند

رایزنی نخست‌ وزیر لبنان و ولی‌عهد عربستان درباره تحولات منطقه

90 درصد چک‌ها در بهمن ماه 1403 وصول شد

کلیسای ماگنولیا سنت پل در استراسبورگ

حیوان خانگی مورد علاقه ام!

ناراحت بشه از گناهش میبخشمش!

گوناگون/ نگاهی به اعمال شب و روز عید فطر

اقامه نماز عید فطر در مکه

پزشکیان: نوع رفتار آمریکایی‌هاست که ادامه مسیر مذاکره را مشخص می‌کند

پوتین: الحاق گرینلند به آمریکا روندی تاریخی است

دانشجویان دانشگاه کلمبیا باز هم پای فلسطین ایستادند

اقامه نماز عید فطر در مسجد جامع مسکو

مسکو: تنها راه صلح، اداره موقت اوکراین توسط سازمان ملل است

ادعای تازه نتانیاهو: آماده مذاکره درباره مرحله نهایی جنگ هستیم

ارتش روسیه کنترل شهرک زاپوریژیا در دونتسک را به دست گرفت

سند محرمانه سیا فاش کرد: «تابوت عهد» پیدا شد

برنامه کویت برای اقتصاد بدون‌ نفت

چرا ائتلاف مستبدان ترامپ شکست می‌ خورد؟

شاخص بورس 32هزار واحد رشد کرد

عقب نشینی قیمت در بازار طلا؛ دلار قرمزپوش شد

آموزش فن کمر به گیلکی

مداحی زیبای امیرعلی

خداحافظ ای ماه خدا

آبشار ویسادار سومین آبشار مرتفع گیلان

فرمولی ساده برای چک سلامت قلب با ساعت هوشمند

فردا که از وراثت این خاک دم زنند؛ در دست توست قبله‌ اول! قباله‌ای

پیشنهاد کتاب نوروزی به انتخاب‌ احمد پوری

ماجرای شایعه انتصاب ظریف به جای علی‌اکبر ولایتی

افشاگری مقام پیشین ایتالیا درباره «مأموریت مخفی» برای زلنسکی