ایران پرسمان

آخرين مطالب

رکورد تورم مواد غذایی در 32 ماه اخیر شکسته شد اقتصاد روز

رکورد تورم مواد غذایی در 32 ماه اخیر شکسته شد
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - تجارت نیوز / جدیدترین گزارش مرکز آمار از شاخص قیمت مصرف‌کننده نشان می‌دهد که تورم مواد غذایی در محاسبات ماهانه از شاخص 6.7 درصد عبور کرده است. این بالاترین رقم تورم خوراکی‌ها در 32 ماه اخیر و پس از طرح موسوم به «جراحی اقتصادی» به حساب می‌آید.
پس از حذف کالاهای اساسی از شمول دریافت ارز ترجیحی 4200 تومانی و اجرای طرح «جراحی اقتصادی» در اردیبهشت 1401 که رئیس جمهوری و وزیر اقتصاد دولت سیزدهم مبدع آن بودند، بلافاصله اثرات مخرب آن در بازار کالاهای اساسی، ازجمله خوراکی‌ها تخلیه شد و خود را در شاخص تورم مواد غذایی خرداد 1401 که به حدود 26 درصد در یک ماه رسید، نشان داد.
حال پس از گذشت 32 ماه، بار دیگر بدون آنکه در ظاهر طرح‌های ابداعی دولت به اجرا گذاشته شود، رکورد تورم ماهانه مواد غذایی شکسته شده و طبق داده‌های رسمی مرکز آمار شاخص تورم خوراکی‌ها در بهمن 1403 از 6.7 درصد گذشته است. چنانکه سرانجام افزایش قیمت کالاهایی نظیر سیب‌زمینی، سبزیجات، برنج و … خود را در محاسبات مرکز آمار ایران هم تخلیه کرده است.


سبزیجات رکورددار تورم مواد غذایی
بررسی داده‌های مربوط به تورم مواد غذایی در بهمن 1403 نشان می‌دهد که سبزیجات و حبوبات با تورم ماهانه 16.9، تورم نقطه به نقطه 106 درصد و تورم سالانه 43.5 درصد بیشترین میزان افزایش قیمت را به خود اختصاص داده‌اند که در چند سال گذشته این تورم بی‌سابقه بوده است. این محصول کشاورزی که نقش مهمی در سفره خانوار ایرانی دارد مسیر صعودی را پیش گرفته و در وضعیت قرمزی قرار دارد.
بررسی شرایط بازار نیز حاکی از آن است که کمبود و گرانی برخی اقلام مانند سیب‌زمینی، تعادل بازار را برهم زده است. برخی کارشناسان و مسئولان علت این اتفاق را افت دمای هوا، کاهش کشت سیب‌زمینی و افزایش صادرات می‌دانند و معتقدند نرخ ارز تجاری در ماه‌های گذشته انگیزه را برای صادرات افزایش داده است. همین امر موجبات افزایش و کمبود این محصول را در بازار فراهم کرده است.
همچنین، دیگر سبزیجات و میوه‌ها نیز افزایش بهای ملموسی را در بهمن بر جای گذاشته‌اند که علت اصلی این امر افزایش نرخ دلار برای واردات بود. روند تغییرات قیمت میوه و خشکبار، نان و غلات و نوشابه‌های غیرالکلی نیز نشان‌دهنده تورم بالای این محصولات در دسته خوراکی‌ها و آشامیدنی‌هاست.
میوه و خشکبار با تورم ماهانه 8.7 درصد، نان و غلات با تورم ماهانه 7.4 درصد و نوشابه‌های غیرالکلی با تورم 7.3 درصد به ترتیب در ردیف دوم، سوم و چهارم کالاهای با تورم بالا قرار گرفته‌اند.
پیش‌تر اسدالله کارگر، رئیس اتحادیه میوه و سبزی، در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز توضیح داد که افزایش صادرات و کاهش تولید میوه و صیفی‌جات بازار را با کمبود و گرانی مواجه کرده است. همچنین شبکه‌ای از دلالان و واسطه‌ها نیز بازار میوه و خشکبار را بر دست گرفته‌اند و مانع از ثبات قیمتی و افزایش تورم در بازار می‌شوند.
رشد 106 درصدی قیمت سبزیجات در مقایسه با بهمن سال گذشته
سبزیجات با تورم نقطه‌ای 106 درصدی بالاترین و بیشترین میزان تورم را در سال 1403 به خود اختصاص داده‌اند. بدین ترتیب مصرف‌کنندگان سبزیجات به طور میانگین 106 درصد بیش از بهمن ماه 1402 برای خرید سبزیجات هزینه کرده‌اند.
پس از آن میوه و خشکبار با تورم 40 درصدی قرار دارند و بعد از آن هم بیشترین میزان افزایش قیمت به نوشیدنی‌های غیرالکلی تعلق دارد. تورم نقطه به نقطه این گروه به 39.6 درصد رسیده است.
همانطور که پیش‌تر تجارت‌نیوز توضیح داده بود یکی از مهم‌ترین دلایل تورم نوشابه، افزایش نرخ ارز است. بسیاری از مواد اولیه برای تولید نوشابه از خارج کشور وارد می‌شود. در نتیجه عدم ثبات نرخ ارز بر قیمت نوشابه تأثیر گذاشته است. همچنین افزایش قیمت جهانی نیز بازار قهوه ایران را دستخوش تغییر کرده و نرخ این محصول را بالا برده است.
بالاترین نرخ تورم مواد غذایی در بازه سالانه به چه محصولی رسید؟
براساس داده‌های ارائه‌شده از سوی مرکز آمار ایران همچنان سبزیجات با 43.5 درصد افزایش قیمت، سردمدار تورم بالا در میان گروه‌ خوراکی‌هاست. این گروه که در ماه گذشته بیشترین افزایش قیمت را در تورم ماهانه، نقطه به نقطه و سالانه تجربه کرد، همچنان روند افزایشی را در این ماه هم در پیش گرفته که نشان‌دهنده تداوم فشارهای بازار و افزایش هزینه‌های تولید، حمل‌ونقل، کمبود عرضه، نوسانات فصلی یا مشکلات در تأمین نهاده‌هاست.
همچنین گروه قند، شکر و شیرینی‌ها با 33.4 درصد افزایش قیمت، رتبه دوم بیشترین میزان تورم را به خود اختصاص داده‌اند. قیمت قند و شکر در طول یکسال گذشته تاکنون نوسانات بسیار زیادی را پشت سر گذاشته است. فعالان و کارشناسان معتقدند راه‌اندازی سامانه بازارگاه به عاملی برای رشد مجدد نرخ شکر بدل شد. زیرا از آنجایی که اتحادیه بنکداران محور اصلی توزیع کالا بود در این سامانه مشاهده نشد و به دلیل نامشخص بودن منبع تأمین شکر، قیمت شکر افزایش یافت.


لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1223729/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نویسنده مشهور آمریکایی: چرا زلنسکی تسلیم فشار‌های ترامپ نشد؟

رئیس‌ جمهور آمریکا به دنبال «شاه» شدن

آخرین خبرها از وام مسکن

عقب‌نشینی سازمان بورس از تایید مجمع ایران‌خودرو

عاقبت شوخی‌های بدون‌فکر تو پمپ بنزین

توصیه‌های دکتر انوشه در بازار تاریخی کاشان!

جنگ وحشیانه مانتیس و عقرب

این ربات انسان‌نمای عجیب با 1000 عضله شبیه انسان‌ها تکان می‌خورد

کتاب سید عزیز

کدام مقامات بلندپایه ایران در مراسم شهیدان نصرالله و صفی‌الدین حضور خواهند داشت؟

لاریجانی: آمریکا و رژیم صهیونیستی سیاست را با اداره یک املاکی اشتباه گرفتند

رایزنی دیپلمات پاکستانی با ظریف

روزنامه اسرائیلی: نتانیاهو طرح ترامپ برای غزه را جدی نگرفته است

تصاویری از سنگ مزار سید حسن نصرالله

اعتراف اپوزیسیون: خارجی‌ها هم ما را جدی نمی‌گیرند!

هم‌میهن: از مذاکره هوشمندانه وشرافتمندانه ضرر نمی‌کنیم

حق سلامت ایرانیان در خطر تهدید

روایت «رسانه آمریکایی» از تنها کشوری که همچنان از اف-14 استفاده می‌کند

چه کسانی باید استیضاح شوند؟

قیمت مذاکره

پیش بینی قیمت طلا و سکه 5 اسفند 1403

روایت تجارت نیوز از بورس که قربانی سیاسی کاری مجلس شد!

رکورد تورم مواد غذایی در 32 ماه اخیر شکسته شد

فعال اقتصادی: طبقه حقوق بگیر به نفس نفس افتاده است

هنر ساخت میزهای منحصر به فرد با چوب رزین گیاهان

تحول لباس پزشکان در طول تاریخ از نگاه هوش مصنوعی

بارش شدید برف در کلاردشت

فرار متهم از طبقه سوم دادگاه

تخم‌گذاری 700 هزار لاک‌پشت زیتونی در ساحل اودیشا

اگر یکی از بخش‌های نماز را فراموش کردیم چه کنیم؟

نفوذ سارق از سقف به درون سوپرمارکتی در بریتانیا

محبوس شدن در آسانسور؛ چرا نباید نگران کمبود اکسیژن باشید؟

تصاویری از جلوه‌گری زمستان در طالقان

4 گوشه دنیا/ این زن 92 ساله تا چند قدمی مرگ رفت

قابلیت Pikaswaps معرفی شد؛ جایگزین‌کردن المان‌های ویدیو با هوش مصنوعی

شعری زیبا از قیصر امین پور

وزیر اطلاعات: راهبرد ایران «تهدید در برابر تهدید و تعرض در برابر تعرض» است

الیاس حضرتی: برای حل مشکلات نیازمند اصلاحات اقتصادی و حل مسائل سیاست خارجی هستیم

علی ربیعی: در شرایط ایران امروز ناگزیر به بازگشت خردمندانه به جامعه هستیم

درگذشت اولین فرمانده دافوس بعد از انقلاب اسلامی

گزارشی از رزمایش مشترک ذوالفقار 1403 ارتش در سواحل مکران

وزارت خارجه روسیه سفر لاوروف به ایران را تأیید کرد

تمرین دفاع مستحکم یگان‌های نیروی دریایی ارتش از سواحل

دریادار ایرانی: همزمان 5 ناوگروه عملیاتی و آموزشی را به دریاها اعزام کرده‌ایم

چشم‌های بینایی که امنیت‌‌‌آفرین است

زلنسکی: «امنیت اوکراین جدا از امنیت اروپا نیست»

وزیر خارجه آمریکا خواستار آزادی فوری اسرای باقی مانده توسط حماس شد

فراخوان جهاد اسلامی برای مشارکت گسترده در تشییع پیکر سید حسن نصرالله و سید هاشم صفی‌الدین

شهر نیویورک از دولت ترامپ شکایت کرد

حماس: آماده مقاومت و مبارزه در کرانه باختری و هر مکان دیگری هستیم