ایران پرسمان

آخرين مطالب

اقدام مشترک برای جلوگیری از آتش جنگ در شاخ آفریقا سیاست روز

اقدام مشترک برای جلوگیری از آتش جنگ در شاخ آفریقا
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - شفقنا / خبرگزاری الجزیره در مطلبی به قلم مالاتو تشومه ویرتو- سیاست‌مدار اهل اتیوپی که از اکتبر 2013 رئیس‌جمهور این کشور بود- به اقداماتی پرداخته که برای جلوگیری از وقوع یک درگیری دیگر در شاخ آفریقا باید در دستور کار قرار گیرند.
به گزارش خبرگزاری الجزیره؛ رئیس‌جمهور سابق اتیوپی در این مطلب با اشاره به این که «ایزایاس افورکی رئیس‌جمهور اریتره تلاش دارد درگیری‌های شمال اتیوپی را دوباره شعله‌ور کند»؛ نوشته که «او را به هر شکل ممکن باید متوقف کرد».
مالاتو تشومه ویرتو نوشته: شاخ آفریقا منطقه‌ای متلاطم و ملتهب است که تاریخ و واقعیت‌های معاصرش با واقعیت‌های خاورمیانه درهم ‌آمیخته است. در واقع این منطقه نیز درست مانند خاورمیانه در میان آب‌های استراتژیکی واقع شده است که زندگی میلیون‌ها نفر به آن بستگی دارد و قاره‌ها را به هم متصل می‌کند و بنابراین صحنه رقابت شدید ژئوپلیتیکی است. قدرت‌های بزرگ و بازیگران منطقه‌ای به طور مداوم به دنبال منابع استراتژیک گسترده آن درگیری‌هایی را موجب می‌شوند که باعث ویرانی و نابودی منطقه و مردمش می‌شود.
اریتره مدت‌هاست که حضوری مشتاقانه در این نمایش جنگی داشته است. در واقع این کشور در نزدیک به نیم قرن گذشته تقریباً در تک‌تک درگیری‌های منطقه درگیر بوده است و سودان، سودان جنوبی، سومالی و اتیوپی همگی به درجات مختلفی تحت تأثیر دسیسه‌های این کشور قرار گرفته‌اند. [در این زمینه می‌توان گفت که] جاه‌طلبی‌های ایزایاس افورکی اولین و تنها رئیس‌جمهور اریتره از سال 1993 به بعد باعث شده که کشورش در بسیاری از درگیری‌های منطقه- گاه حتی مایل‌ها دورتر از مرزهای خود- از جمله درگیری‌های منطقه دریاچه‌های بزرگ شرکت فعالی داشته باشد. به نظر می‌رسد ایزایاس مانند آتش‌افروزی که قادر به مقاومت در برابر وسوسه آتش‌افروزی نیست، نه تنها بی‌اراده به سمت جنگ و درگیری کشیده می‌شود، بلکه خودش هم به دنبال این کار است و مشتاقانه از آن استقبال می‌کند!
سلطنت 32 ساله ایزایاس در اریتره یک داستان هشداردهنده است. این کشور از زمان استقلال فاقد تمام ابزارهای سنتی حکومت‌داری بوده- که در اکثر کشورها بدیهی فرض می‌شود. اریتره در واقع در این مدت نه قانون اساسی داشته، نه مجلس، و نه خدمات اداری و دولتی؛ بلکه در این کشور تنها و تنها یک مقام وظایف اجرایی، قانون‌گذاری و حکم‌رانی را انجام می‌دهد- که کسی نیست مگر پرزیدنت ایزایاس.
در اریتره تحت حکمرانی ایزایاس خدمت سربازی اجباری و نامحدود است و بنابراین جوانان اریتره‌ای اغلب هر ریسک و خطری را برای فرار از حضور تمام‌عمر در ارتش رئیس‌جمهور به جان می‌خرند. این هم باعث شده صادرات عمده اریتره، علاوه بر طلای غیرقانونی، مردان و زنان جوان پرشماری باشد که جان خود را به خطر می‌اندازند تا هر جور شده خود را به کشورهای همسایه و در صورت امکان اروپا برسانند. در واقع مردم اریتره دسته‌دسته از کشور خود فرار می‌کنند تا درگیر خدمت اجباری سربازی و دیگر واقعیت‌های دیستوپیایی ایجادشده توسط رژیم نشوند.
جنگ تجارت و حرفه اصلی اریتره است. در حقیقت به نظر می‌رسد اریتره صرفا به دلیل تحریک درگیری در این‌جا و آن‌جای منطقه، حمایت از شورشیان، یاغیان یا دولت‌هایی که به دنبال ایجاد جنگ و تفرقه در سراسر منطقه هستند، به وجود آمده- و این‌ها دلیل وجودی این کشور هستند.
امروزه روز ایزایاس یک بار دیگر درگیر مانورهایی شده که به همان اندازه که قابل پیش‌بینی هستند، مخرب و ویرانگر نیز به شمار می‌آیند.
در حقیقت در حال حاضر ایزایاس بعد از سال‌ها خصومت شدید و درگیری مستقیم با جبهه آزادی‌بخش خلق تیگری- حزبی که از سال 1975 بر منطقه تیگری اتیوپی حکومت کرده و از سال 2020 تا 2022 نیز علیه دولت فدرال جنگیده- سعی دارد از اختلافات درون صفوف این گروه سوء استفاده کند.
تاریخ و سابقه این درگیری‌ها طولانی و تلخ است. در اواخر دهه 1990، درگیری بین اریتره و اتیوپی به یک جنگ خونین منجر شد. پس از سال‌ها خونریزی، ابی احمد نخست‌وزیر اتیوپی موفق شد در سال 2018 با انعقاد توافقنامه صلح بین دو کشور جایزه صلح نوبل را نیز دریافت کند.
اما متأسفانه، آشتی اتیوپی با اریتره صلح بلندمدتی به همراه نداشت و دلیلش هم وجود رهبری مانند ایزایاس بود که برای ایجاد ارتباطات تجاری و زیرساختی بین اتیوپی و اریتره اهمیتی قائل نبود و تمایلی به همکاری اقتصادی نداشت.
بنابراین هنگامی که جبهه آزادیبخش خلق تیگری در سال 2020 با سرنگونی دولت نخست‌وزیر ابی تلاش کرد قدرت را در اتیوپی بازپس گیرد، ایزایاس به این اتفاق به عنوان یک فرصت نگاه کرد و در واقع شانس خود را در آن دید و حمله نیروهای اریتره به تیگری را کلید زد- که ویرانی‌های بسیاری در پی داشت. در ادامه؛ توافقنامه صلح پرتوریا 2022 که به درگیری بین جبهه آزادیبخش خلق تیگری و دولت اتیوپی پایان داد، یک پیروزی دیپلماتیک برای اتیوپی و اتحادیه آفریقا بود. اما این یک شکست شخصی برای ایزایاس بود که صلح را مانعی برای گسترش نفوذ خود می‌دید.
به زودی هم مشخص شد که ایزایاس به دنبال ادامه نامحدود درگیری در منطقه تیگری بود و بنابراین سعی کرد با ایجاد یک نیروی شبه‌نظامی در اتیوپی تلاش‌های خود برای برای باطل کردن توافقنامه صلح پرتوریا را افزایش دهد. به تازگی هم ایزایاس با عناصری از جبهه آزادیبخش خلق تیگری که از توافق صلح پرتوریا ناراضی بودند، اهداف مشترکی پیدا کرده و نیروهای مشترکی را سامان داده که می‌تواند توافق صلح پرتوریا را تهدید کند.
دسیسه‌های بدبینانه و خطرناکی که نه فقط توافق صلح پرتوریا را تهدید می‌کند، بلکه پیامدهای فاجعه‌باری برای اتیوپی و کل منطقه نیز خواهد داشت.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1223639/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نویسنده مشهور آمریکایی: چرا زلنسکی تسلیم فشار‌های ترامپ نشد؟

رئیس‌ جمهور آمریکا به دنبال «شاه» شدن

آخرین خبرها از وام مسکن

عقب‌نشینی سازمان بورس از تایید مجمع ایران‌خودرو

عاقبت شوخی‌های بدون‌فکر تو پمپ بنزین

توصیه‌های دکتر انوشه در بازار تاریخی کاشان!

جنگ وحشیانه مانتیس و عقرب

این ربات انسان‌نمای عجیب با 1000 عضله شبیه انسان‌ها تکان می‌خورد

کتاب سید عزیز

کدام مقامات بلندپایه ایران در مراسم شهیدان نصرالله و صفی‌الدین حضور خواهند داشت؟

لاریجانی: آمریکا و رژیم صهیونیستی سیاست را با اداره یک املاکی اشتباه گرفتند

رایزنی دیپلمات پاکستانی با ظریف

روزنامه اسرائیلی: نتانیاهو طرح ترامپ برای غزه را جدی نگرفته است

تصاویری از سنگ مزار سید حسن نصرالله

اعتراف اپوزیسیون: خارجی‌ها هم ما را جدی نمی‌گیرند!

هم‌میهن: از مذاکره هوشمندانه وشرافتمندانه ضرر نمی‌کنیم

حق سلامت ایرانیان در خطر تهدید

روایت «رسانه آمریکایی» از تنها کشوری که همچنان از اف-14 استفاده می‌کند

چه کسانی باید استیضاح شوند؟

قیمت مذاکره

پیش بینی قیمت طلا و سکه 5 اسفند 1403

روایت تجارت نیوز از بورس که قربانی سیاسی کاری مجلس شد!

رکورد تورم مواد غذایی در 32 ماه اخیر شکسته شد

فعال اقتصادی: طبقه حقوق بگیر به نفس نفس افتاده است

هنر ساخت میزهای منحصر به فرد با چوب رزین گیاهان

تحول لباس پزشکان در طول تاریخ از نگاه هوش مصنوعی

بارش شدید برف در کلاردشت

فرار متهم از طبقه سوم دادگاه

تخم‌گذاری 700 هزار لاک‌پشت زیتونی در ساحل اودیشا

اگر یکی از بخش‌های نماز را فراموش کردیم چه کنیم؟

نفوذ سارق از سقف به درون سوپرمارکتی در بریتانیا

محبوس شدن در آسانسور؛ چرا نباید نگران کمبود اکسیژن باشید؟

تصاویری از جلوه‌گری زمستان در طالقان

4 گوشه دنیا/ این زن 92 ساله تا چند قدمی مرگ رفت

قابلیت Pikaswaps معرفی شد؛ جایگزین‌کردن المان‌های ویدیو با هوش مصنوعی

شعری زیبا از قیصر امین پور

وزیر اطلاعات: راهبرد ایران «تهدید در برابر تهدید و تعرض در برابر تعرض» است

الیاس حضرتی: برای حل مشکلات نیازمند اصلاحات اقتصادی و حل مسائل سیاست خارجی هستیم

علی ربیعی: در شرایط ایران امروز ناگزیر به بازگشت خردمندانه به جامعه هستیم

درگذشت اولین فرمانده دافوس بعد از انقلاب اسلامی

گزارشی از رزمایش مشترک ذوالفقار 1403 ارتش در سواحل مکران

وزارت خارجه روسیه سفر لاوروف به ایران را تأیید کرد

تمرین دفاع مستحکم یگان‌های نیروی دریایی ارتش از سواحل

دریادار ایرانی: همزمان 5 ناوگروه عملیاتی و آموزشی را به دریاها اعزام کرده‌ایم

چشم‌های بینایی که امنیت‌‌‌آفرین است

زلنسکی: «امنیت اوکراین جدا از امنیت اروپا نیست»

وزیر خارجه آمریکا خواستار آزادی فوری اسرای باقی مانده توسط حماس شد

فراخوان جهاد اسلامی برای مشارکت گسترده در تشییع پیکر سید حسن نصرالله و سید هاشم صفی‌الدین

شهر نیویورک از دولت ترامپ شکایت کرد

حماس: آماده مقاومت و مبارزه در کرانه باختری و هر مکان دیگری هستیم