ایران پرسمان

آخرين مطالب

تهدیدی برای هژمونی دلار سیاست روز

تهدیدی برای هژمونی دلار
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - وطن امروز /متن پیش رو در وطن امروز منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
در حالی که کمتر از 48 ساعت از جلوس ترامپ بر صندلی کاخ سفید می‌گذرد، تهدیدهای او علیه اتحادیه بریکس خبرساز شده است. او در پیامی در شبکه ایکس، اعضای این پیمان را تهدید کرد در صورت حذف دلار و ایجاد ارز جایگزین در معاملات‌شان، آنها را با تعرفه‌های 100 درصدی مواجه خواهد کرد.
این تهدید بلافاصله با واکنش سران کشورهای عضو مواجه شد. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین اعلام کرد توسل آمریکا به زور و تحریم برای اجبار کشورها به استفاده از دلار، نتیجه معکوس دارد. دلار در چندین کشور جذابیت خود را از دست داده و روند تحلیل آن شروع شده و در حال شتاب گرفتن است.
اتحادیه بریکس که در ابتدا شامل برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی بود با گسترش و اضافه شدن 6 عضو جدید (عربستان سعودی، ایران، امارات متحده عربی، مصر، آرژانتین و اتیوپی)، اکنون نماینده حدود 45 درصد جمعیت جهان و نزدیک به یک‌سوم تولید ناخالص داخلی (GDP) جهان است. این بلوک همچنین 36 درصد مساحت زمین را پوشش می‌دهد که نشان‌دهنده تأثیر جغرافیایی و جمعیتی گسترده آن است. این در حالی است که سهم کشورهای «گروه 7» (G7) از جمعیت و زمین به ترتیب حدود 9.7 و 16.1 درصد است.
از نظر اقتصادی، بریکس با تولید ناخالص داخلی نزدیک به 30.8 تریلیون دلار در سال 2023 (همراه با اعضای جدید)، به طور فزاینده‌ای به عنوان وزنه‌ای در برابر کشورهای غربی مطرح شده است. علاوه بر این، این بلوک حدود 44.4 درصد از ذخایر نفت جهان را در اختیار دارد و سهم قابل‌توجهی از تولید گندم جهانی (48.7 درصد) را نیز شامل می‌شود. این تأثیرات نشان‌دهنده قدرت اقتصادی و منابع طبیعی بریکس است که می‌تواند نظم جهانی موجود را تغییر دهد.

در کازان چه گذشت که ترامپ را نگران کرد؟
در جریان شانزدهمین اجلاس بریکس که مدتی قبل در کازان روسیه برگزار شد، قدرت‌یابی افزون‌تر و میل به ایستادگی این نهاد در مقابل آمریکا و متحدان اروپایی آن مشهود بود. در این اجلاس نمایندگان بیش از 30 کشور از جمله «مسعود پزشکیان» رئیس‌جمهوری ایران و رؤسای جمهور برخی دیگر از کشورها همچون چین، آفریقای جنوبی و نخست‌وزیر هند حضور داشتند. این نخستین بار بود که اعضای اصلی و سران کشورهای جدید عضو بریکس به طور همزمان حضور داشتند.
در جریان این اجلاس، چندین راهکار برای کاهش وابستگی به دلار آمریکا مطرح شد. یکی از محورهای اصلی، توسعه سیستم پرداخت مشترک «پل بریکس» بود که به‌طور خاص طراحی شده تا نقش دلار در معاملات تجاری را کاهش دهد. این سیستم قرار است از فناوری بلاکچین و ارزهای دیجیتال بانک مرکزی (CBDC) استفاده کند. به‌ عنوان نمونه، پیشنهاد شد یوان دیجیتال به عنوان یکی از ارزهای کلیدی برای پرداخت‌ها به کار گرفته شود.
علاوه بر این، طرح‌هایی برای تقویت همکاری اقتصادی از طریق سیستم‌های پرداخت موبایلی بین‌المللی و ایجاد یک پلتفرم مشترک تجارت الکترونیک ارائه شد. هدف این اقدامات، افزایش استقلال اقتصادی کشورهای عضو بریکس و کاهش سلطه دلار بر سیستم مالی جهانی است. این نشست همچنین به ایجاد نهادهایی مشابه «اف‌ای‌تی‌اف» اشاره کرد که به تنظیم‌گری در زمینه شفافیت مالی و تراکنش‌های بین‌المللی کمک می‌کند.
قدرت‌ بریکس چگونه به تهدیدی برای دلار تبدیل شد؟
در 2 دهه گذشته، بریکس به عنوان یک نیروی مهم اقتصادی و سیاسی در سطح جهان شناخته شده ‌است. این بلوک نه‌تنها جهت توسعه اقتصادی کشورهای عضو، بلکه به عنوان یک چالش احتمالی برای هژمونی آمریکا عمل کرده ‌است. در ارتباط با اینکه چرا ترامپ و تیم او، این ائتلاف را به‌طور ویژه هدف حمله‌های خود قرار می‌دهند باید به چند نکته اشاره کرد:
1- چالشی برای نظم بین‌المللی و رهبری آمریکا: ترامپ و تیم او، بریکس را به ‌عنوان تهدیدی مستقیم برای هژمونی آمریکا در عرصه‌های اقتصادی و سیاسی جهانی می‌بینند. این بلوک به دنبال کاهش وابستگی کشورهای عضو به دلار آمریکا، تقویت ارزهای محلی و ایجاد یک نظم چندقطبی است. ترامپ که سیاست «اول آمریکا» را در پیش گرفته، به هرگونه تلاش برای محدود کردن نفوذ دلار و نهادهای تحت سلطه آمریکا (مانند صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی) واکنش شدید نشان می‌دهد.
2- نگاه ترامپ به چین به ‌عنوان دشمن: یکی از اعضای کلیدی بریکس، چین است که ترامپ آن را بزرگ‌ترین رقیب اقتصادی و ژئوپلیتیک آمریکا معرفی می‌کند. سیاست‌های تجاری سختگیرانه ترامپ علیه چین در دولت نخست وی مانند جنگ تعرفه‌ای و محدودیت‌های فناوری، نشان‌دهنده نگرانی او از رشد قدرت چین بود. چون چین نقش محوری در بریکس دارد، بنابراین این سازمان نیز به‌طور غیرمستقیم به هدف حمله‌های ترامپ در دولت دوم وی تبدیل شده ‌است.
3- رقابت ژئوپلیتیک با روسیه: روسیه به ‌عنوان یکی دیگر از اعضای بریکس، در مرکز سیاست‌های ترامپ قرار دارد. اگرچه ترامپ در دولت نخست خود گاهی به دلیل روابط شخصی با ولادیمیر پوتین مورد انتقاد قرار می‌گرفت اما تیم او، روسیه را تهدیدی برای منافع آمریکا در اروپا و خاورمیانه می‌دانست. از آنجا که روسیه نقش فعالی در بریکس ایفا می‌کند و نزدیک به 3 سال در جنگ اوکراین، غرب را به چالش کشیده ‌است، این سازمان نیز بخشی از رقابت ژئوپلیتیک بین آمریکا و متحدان غربی با روسیه است.
4- کاهش نفوذ دلار با قدرت گرفتن بریکس: بریکس به‌دنبال ایجاد سیستم‌های مالی جایگزین مانند «بانک توسعه جدید» و «پل بریکس» است که هدفش کاهش وابستگی کشورهای عضو به نظام مالی تحت سلطه آمریکا است. ترامپ و تیم او به‌شدت با هرگونه اقدام برای تضعیف دلار مخالفت می‌کنند، زیرا دلار ابزاری کلیدی برای حفظ نفوذ اقتصادی و سیاسی آمریکاست.
در همین زمینه «ژیلبرتو مارینگونی» استاد دانشگاه در سائوپائولو معتقد است امتناع کشورهای عضو بریکس از استفاده از دلار آمریکا در معاملات تجاری خود، می‌تواند در نهایت منجر به افول آمریکا شود. به همین دلیل است که ترامپ نسبت به این انجمن از الفاظ تهاجمی و تهدید استفاده می‌کند.
5- ملی‌گرایی افراطی در نگاه ترامپ: ترامپ و مشاورانش در دولت اول وی به‌ویژه افرادی مانند «مایک پمپئو» و «جان بولتون» به‌شدت از ایدئولوژی ملی‌گرایانه و ضدجهانی‌سازی حمایت می‌کردند. از دید آنها، بریکس نماینده‌ای از جهانی‌سازی و همکاری بین‌المللی بود که منافع آمریکا را در اولویت قرار نمی‌داد؛ چنین رویکردی به احتمال قوی در دولت دوم ترامپ هم حاکم خواهد بود، چنانچه قبل از ورود وی به کاخ سفید، نشانه‌هایی از این رویکرد به چشم می‌خورد.
ترس ترامپ از فرو ریختن هژمونی آمریکایی با ظهور بریکس
به گزارش «وطن امروز»، حملات مکرر ترامپ و تیم وی به بریکس ناشی از نگرانی‌های عمیق آنها از کاهش نفوذ اقتصادی و سیاسی آمریکا در جهان است. بریکس، به ‌عنوان یک ائتلاف مستقل و چندقطبی، تهدیدی برای نظم جهانی تحت رهبری آمریکا محسوب می‌شود.
سیاست خارجی ترامپ همواره بر اساس مقابله با این تهدیدها تنظیم می‌شود، بویژه با تمرکز بر چین و روسیه که اعضای کلیدی این بلوک هستند. در نهایت، این حملات نشان‌دهنده تعارض گسترده‌تر بین سیاست‌های «اول آمریکا» و تلاش‌های جهانی برای ایجاد یک نظم چندقطبی است.
از نگاه کارشناسان اقتصاد بین‌الملل، تهدید تعرفه 100 درصدی آمریکا بر اعضای بریکس از سوی ترامپ به دلیل هراس آمریکا از تضعیف بیشتر دلار و جایگزینی ارز این گروه است و واکنش‌های غیرعادی او نشان‌دهنده پایان اقتصاد بازار آزاد و تمام ادعاهای لیبرالیسم و نئولیبرالیسم در حوزه اقتصادی و تیر خلاص به پول آمریکاست؛ واقعیتی که ترامپ آن را بخوبی درک کرده‌ است و این نگرانی‌ها اکنون با ورود او به کاخ سفید جدی‌تر خود را نشان داده است و ترامپ امروز امیدوار است با تهدید و تخریب ائتلاف‌های ناهمسو، هژمونی فروپاشیده خود و رویای آمریکایی را بازسازی کند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1212263/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شوخی داماد پزشکیان با خبرنگار صدا و سیما: لباس هست برو کار کن

کمیک موشن "عیادت" روایتی شاعرانه از یک حادثه تروریستی

مرام امیرالمؤمنین علی علیه السلام در برخورد با مخالفانش

خدا ما را با اعضای خود ما می‌گیرد!

پزشکیان اهواز را به مقصد تهران، ترک کرد

نظر جالب وزیر ارشاد درباره بیل به دست شدن پزشکیان

جزئیات گفتگوی وزرای خارجه ایران و عراق

هشدار دستیار اجتماعی پزشکیان؛ به اصلاحات سخت اقتصادی نیاز داریم

ارزیابی انگلیس از معاهده ایران و روسیه

ضربه سنگین جولانی به پوتین با لغو قرار داد بندر طرطوس

قاضی آمریکایی دستور ترامپ درباره حق شهروندی را مسدود کرد

سیگنال‌های ظریف از داووس

عوامل تاثیرگذار بر بازار طلا و سکه

قالیباف: مشکل اقتصاد آن است که مردم را از تصمیمات و برنامه‌ریزی‌ها حذف کرده‌ایم

تصاویر داخل هتل سوخته در ترکیه

همه‌چیز‌ دربارۀ نوشتن وصیت‌نامه

پزشک بزرگی که به دستور شاه از هیأت علمی دانشگاه برکنار شد!

گوناگون/ حراج یک کلاه‌خود باستانی

سرود زیبای «طیرا ابابیل» هدیه حسینیه معلی به کودکان غزه

ساعت چطور کار می‌کنه؟

شعر انتخابی حامد رحمانی حسینی در مرحلهٔ سوم رقابت شاعران

مقام حماس: مذاکرات دور دوم آتش‌بس غزه از 2 هفته دیگر آغاز می‌شود

حماس: طرح پاکسازی قومی اسراییل را ناکام گذاشتیم

نیویورک‌تایمز: ترامپ نماد دو اردوی انزواطلبان و مداخله‌جویان است

باز هم فرار جلیلی

ممنوعیت واردات خودروی کارکرده با سن بالاتر از 5 سال

پیش‌بینی یک کارشناس از قیمت ارز؛ دلار 72 هزار تومان می‌شود؟

اظهارات قالیباف در مورد اجرای دوباره طرح کالابرگ الکترونیکی در کشور

دور افتخار هایما در بازار خودرو

شکمی که با حلال سیر میشه چرا از حرام پر بشه؟!

شکست گرما با فناوری پیشرفته؛ ابداع فناوری که دما را 9 درجه کاهش می‌دهد

شعر انتخابی محمدباقر قلندری در مرحلهٔ سوم رقابت شاعران

مومن نسب: ظریف را بازداشت و بازجویی کنید

آمادگی یگان‌های نیروی دریایی سپاه برای برگزاری رزمایش در خلیج فارس

متشنج شدن فضای نشست رییس جمهور و پا در میانی آیت الله جزایری

قالیباف: شاهد تغییر شکل توطئه‌های دشمن هستیم

سلامی: از حصر اقتصادی دشمن نگران نیستیم

سرلشکر سلامی: هرگز از تهدید و ارعاب نظامی دشمن نگران نشدیم‌

اتحادیه عرب: اشغال لبنان توسط اسراییل هیچ توجیهی جز توسعه‌طلبی ندارد

رئیس جمهور لبنان: آوارگان سوری باید به کشور خود بازگردند

گزینه صدراعظمی آلمان: با 10 سال سیاست پناهندگی اشتباه مواجه هستیم

عراق:«تحت سیطره و یا اراده هیچ کشوری قرار نداریم

تازه ترین تحولات فلسطین؛ آمادگی‌ها برای آغاز مرحله دوم آتش‌بس در غزه

اردوگاه جنین هدف تجاوزات مجدد اسراییل قرار گرفت

ترامپ: احتمالا کمک مالی به شهرهای پناهگاه مهاجران را کاهش خواهم داد

تصمیم خبرساز ترامپ؛ بعد از بولتون نوبت به پمپئو و هوک رسید

بین سطور سخنرانی ترامپ در روز تحلیف برای ایران

زدوبند فروش یک واکسن

پس لرزه‌های شکست‌، گریبان رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل را گرفت

چسبندگی بورس به مسیر صعودی