ایران پرسمان

آخرين مطالب

«نبود مشتری» اسم رمز ادامه بنگاه‌داری بانک‌ها اقتصاد روز

«نبود مشتری» اسم رمز ادامه بنگاه‌داری بانک‌ها
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - فارس / در حالی که طبق قانون از سال 94 بانک‌ها باید املاک و سهام غیر مرتبط خود را واگذار می‌کردند؛ اما اطلاعیه‌ی بانک‌ها نشان می‌دهد مزایده‌های واگذاری همچنان به نتیجه نمی‌رسند.
این روزها اگر سری به اطلاعیه‌های بانک‌ها در سایت کدال بزنیم بیشترین چیزی که توجه می‌کند اطلاعیه‌های مربوط به «برگزاری مزایده» و واگذاری املاک یا سهام شرکت‌های تحت تملک بانک‌ها است.ارجاع تمام این اطلاعیه‌ها هم به «قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر» و سیاست ابلاغی بانک مرکزی است. اطلاعیه‌هایی که البته چند روز بعد به اطلاعیه «عدم حصول نتیجه از برگزاری مزایده» تبدیل می‌شوند.قانون «رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور» اردیبهشت ماه سال 1394 ابلاغ شد. طبق ماده 16 این قانون بانک‌ها موظف بودند تا مدت 3 سال سالانه حداقل 33 درصد از اموال خود اعم از منقول، غیر منقول و سرقفلی را که به تملک آنها و شرکت های تابعه آنها درآمده است و به تشخیص شورای پول و اعتبار و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مازاد هستند، واگذار کنند.در مورد 17 این قانون هم به جریمه بانک‌هایی که از این حکم تخلف کنند پرداخته شده است. بند ب این ماده می‌گوید که عایدی املاک غیر منقول مازاد بانک‌ها در سال 95 با نرخ 28 درصد مشمول مالیات می‌شود و هر سال 3 درصد به آن اضافه می‌شود تا به 55 درصد برسد.

حالا این قانون در در حال 10 ساله شدن است؛ اما بانک‌ها همچنان دارای املاک و سهام شرکت‌های غیرمرتبط بسیاری هستند که تاکنون نه تنها واگذار نشده‌اند، بلکه به تعداد آنها اضافه شده است. بررسی مزایده‌های بانک شهر نشان می‌دهد که این بانک از ابتدای امسال تاکنون اقدام به فروش حدود 1280 مورد از املاک خود کرده است؛ اما کمتر از 50 مورد از آن‌ها پیشنهاد خرید داشته است.سایر بانک‌ها هم وضعیت مشابهی دارند. اطلاعیه‌های مکرر بانک‌ها در خصوص واگذاری املاک و سهام شرکت‌ها و عدم استقبال از آن‌ها به وضوح خریدار نداشتن آن‌ها را نشان می‌دهد.
چرا بانک‌ها املاک خود را نمی‌فروشند؟
جواد نقوی، کارشناس اقتصادی نیز می‌گوید است بانک‌ها اموال و دارایی ثابت خود را ارزیابی و به عنوان دارایی در ترازنامه خود ثبت می‌کنند. با توجه به رکود در بازار مسکن و املاک بانک مجبور است قیمت خود را کاهش دهد و این به معنای زیان بانک است؛ بنابراین ساده انگاری است که فکر کنیم بانک‌ها در این شرایط اموال خود را می‌فروشند.از طرف دیگر بانک‎ها شرکت‌های زیرمجموعه زیادی دارند که طبق قانون باید آن را واگذار می‌کردند.
علی سرزعیم، سرپرست بانک توسعه تعاون معتقد است بانک‌ها ناخواسته وارد بنگاه‌داری شده‌اند چون وام‌گیرندگان بخش خصوصی، یا شرکت‌های دولتی و دولت وام گرفته‌اند و به تعهد خود عمل نکرده‌اند و به جای آن یک بنگاهی به بانک واگذار شده است. او پیش از این گفته بود در شرایطی که بورس مدتها قرمز بوده است و قیمت‌ها افت کرده است کسی خریدار نیست. علاوه بر اینکه آیا به صلاح است در این شرایط این بنگاه‌ها واگذار شوند؟
علی محمد احمدی، کارشناس مسائل اقتصادی معتقد است بانک‌ها به جای انجام وظایف خود، بنگاه‌داری و شرکت‌ داری می‌کنند و هر روز به نسبت قبل از وظایف خود فاصله می‌گیرند و همین امر موجب شده است، دارایی‌هایی که فرصت نقد شوندگی دارند با مشکل مواجه شوند.
کمک بانک‌ها به بخش‌های رقیب تولید
به گفته این کارشناس اقتصادی قوی‌ترین هلدینگ های بانک‌ها مربوط به هلدینگ‌های مسکن هستند و شرایطی را ایجاد کردند که منابع به جای اینکه در اختیار بنگاه‌های واقعی تولید و اقتصاد قرار گیرد در اختیار بنگاه‌های خودشان قرار گرفته است.علاوه بر این انحراف منابع مالی با بنگاه داری بانک‌ها از مسائلی است که کارشناسان بر روی آن تاکید دارند.
محمد امینی رعایا، کارشناس اقتصادی می‌گوید که بنگاه‌داری بانکها از این بابت مذموم است که در جهت بزرگ کردن کیک اقتصاد کشور نیست و بخش‌های مولد را رونق نمی‌دهد. در واقع بانک‌ها با چنین اقداماتی نه تنها بخش‌های مولد را از ظرفیت خلق پول خود محروم می‌کنند، بلکه به رونق بخش‌های غیرمولد که رقیب سرمایه‌گذاری مولد هستند نیز کمک می‌کنند.
او معتقد است که استفاده از قدرت خلق پول بانک برای اموری همچون خرید و انباشت ملک و املاک یا سهام شرکت‌هایی که در بخش‌های مولد فعال نیستند، به طور حتم یک امر مذموم است و نهادهای نظارتی و به طور خاص بانک مرکزی باید برای جلوگیری از آن تدابیری را اتخاذ کند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1208104/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیش بینی محسن رضایی درباره آینده سوریه

استخراج رمزارز در ایران آزاد شد؟

هلاکت 2 صهیونیست در سرزمین‌های اشغالی و تایلند

حمایت از رنانی

کمین شگفت‌انگیز مقاومت در شمال غزه

زندانیان به خط مقدم فرستاده شدند

سیاست و قمار اسد

روشنفکر بی‌ادعا

سهمیه‏‌بندی خاموش ؟

یمن، پدیده ناشناخته برای اسرائیل

رادیکال‌ها؛ هم «وهم» هم «وهن»!

علت افزایش مصرف بنزین مشخص شد؛ کاهش مصرف سی‌ان‌جی!

تنوع سبد سوختی خودروهای سواری در کشورهای مختلف در مقایسه با ایران

ابلاغ دستورالعمل اجرایی تامین ارز شرکتهای دارویی تا سقف 200 میلیون دلار

گزارش صدا و سیما از تاخیر 5 ماهه در تشکیل جلسه هیات مقررات زدایی کسب و کار

«نبود مشتری» اسم رمز ادامه بنگاه‌داری بانک‌ها

4گوشه دنیا/ پایان هولناک دو عضو ستاد انتخاباتی ترامپ!

نمایی متفاوت و عجیب از آتش‌سوزی هولناک لس‌آنجلس

برف‌بازی ‎پلیس با کودکان

لحظه سرقت 20 کیلو طلا از جواهرفروشی در ترکیه

سوختن بیمارستان از غره تا لس آنجلس!

برگی از تاریخ/ تصویری از دختر پناهجوی بوسنیایی که جهان را شوکه کرد!

اهتمام مرحوم حاج‌آقا رحیم ارباب به یک ذکر در ماه رجب

حضرت امیرالمومنین علی فرمود مردانی تربیت می شوند که...

دانشمندان یک پایگاه داده ژنتیکی جدید متشکل از نیم میلیون جهش ساختند

سگ‌های رباتیک حالا می‌توانند با الهام از سُم گوزن‌ها در گل‌ولای راه بروند

بخشی از کتاب/ یک روز قشنگ بارانی

داستانک/ بهانه ای برای باهم بودن

ارتش از سامانۀ پدافند لیزری رونمایی کرد

دیدار نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور یمن با مشاور ارشد وزیر امور خارجه

اتهام‌پراکنی نخست‌وزیر سوئد علیه تهران و مسکو

تاکید یک مقام طالبان بر پایبندی به اجرای توافقات با تهران

تعیین نماینده ویژه در امور سوریه توسط عراقچی

قدردانی نتانیاهو از حمایت استثنائی آمریکا از اسرائیل در تماس با بایدن

60 درصد خانواده‌های غزه پس از جنگ سرپناهی ندارند

بیانیه پایانی نشست ریاض درباره سوریه

همدردی ایران با سوختگان

پیام‌های رزمایش‌های اخیر

شریان؛ تندروتر از پایداری؟

راز مهره مار

سناریوهای ایران و آمریکا

قیمت ساخت هر متر خانه در تهران به 30 میلیون تومان رسید

معامله 116 قطعه شمش طلای یک کیلویی در مرکز مبادله ایران

جهان در آستانه دلار زدایی

این 5 سوت طلا رو رایگان هدیه ببر! بدون قرعه کشی

گشتی در کوچه‌های شهر مکه

عاشق اسم توان بهترین قافیه‌ها...

سومین تراشه نورالینک در مغز یک بیمار کاشته شد

اولین ماهواره چوبی جهان در مدار قرار گرفت

اما غیبتش خیلی آزار دهنده بود ...