علیاف: مسئولیت سقوط هواپیمای آذربایجان با روسیه است
اقتصاد روز
بزرگنمايي:
ایران پرسمان - فارس / رئیسجمهور جمهوری آذربایجان دوشنبه به تشریح آخرین جزئیات پرونده سقوط هواپیمای این کشور پرداخت.
«سرپوش گذاشتن بر این حادثه توسط سازمانهای دولتی روسیه و تمرکز بر نظریههای پوچ باعث تعجب، تأسف و خشمِ بهحق میشود.» این را علیاف درباره سقوط هواپیمای خطوط هوایی جمهوری آذربایجان گفت.
الهام علیاف، رئیسجمهور جمهوری آذربایجان در دیدار با خانواده خدمه هواپیمای امبرائر 190 که در قزاقستان سقوط کرده است، فدراسیون روسیه را مسئول این حادثه معرفی کرد.
به گزارش خبرگزاری دولتی جمهوری آذربایجان «آذرتاج»، علیاف با تشریح سانحه هوایی گفت که در 25 دسامبر یک هواپیمای مسافربری AZAL در مسیر باکو به گروژنی «به دلیل اصابت خارجی در نزدیکی گروژنی» کنترل خود را از دست داد.
وی ضمن تشکر از خلبانان و خدمه هواپیما در این باره افزود که به لطف اقدام «حرفهای» و «قهرمانانه» خلبان، این هواپیما توانست در نزدیکی آکتائو فرود اضطراری کند و از خلبانان و خدمه هواپیما تقدیر خواهد شد.علیاف در ادامه به «عملیات کُویور» اشاره و تشریح کرد که هنگام وجود خطر در حریم هوایی هر کشور، آنها فوراً اقدام به بستن حریم خود میکنند و آن را اعلام مینمایند و این اقدام در روسیه عملیات کویور نام دارد.
رئیسجمهور جمهوری آذربایجان در این باره تأکید نمود که در سانحه مذکور، این اقدام «پس از شلیک به هواپیما از زمین اعلام شده بود» و در نتیجه یک «مسئله جنایی بسیار جدی» پیش آمده است.
وی به اتفاقی مشابه این سانحه در ده روز پیش از آن اشاره کرد که در آن با اعلام بسته شدن حریم هوایی، هواپیمای AZAL در میانه راهِ گروژنی تغییر مسیر داده و به فرودگاه بازگشت؛ اما در روز حادثه خدمه در جریان وجود خطر هوایی قرار نگرفتند.
علیاف در ادامه به تلاش نهادهای دولتی روسیه برای سرپوش گذاشتن بر این حادثه معترض شد و گفت که پروسه باز کردن جعبه سیاه هواپیما در برزیل آغاز شده است. وی در این باره اظهار داشت: «تحلیل جعبه سیاه در برزیل با حضور نمایندگان آذربایجان، قزاقستان و روسیه آغاز شده و اطلاعاتی در این باره به احتمال در آینده نزدیک اعلام خواهد شد.»رئیسجمهور جمهوری آذربایجان اعلام کرد که «مثل روز روشن است که هواپیما توسط تجهیزات جنگ الکترونیک، غیر قابل کنترل شده بود.
مسئلهی دیگری که برای ما روشن بوده آن است که هواپیما به دلیل آتش از سوی زمین آسیب دیده بود.»الهام علیاف افزود که دلیل تغییر مسیر هواپیما به سمت آکتائو مشخص نیست و اطلاعات کافی در این زمینه وجود ندارد، اما پس از باز شدن جعبه سیاه معلوم خواهد شد.
وی بار دیگر به خانواده خدمه هواپیما و همچنین خانواده تمام قربانیان آن تسلیت گفت و تأکید کرد که به دلیل اقدامات شجاعانه و قهرمانانه خدمه، بالغ بر 30 نفر جان سالم به در بردند.علیاف بیان کرد که «ما خواستار عدالت و مجازات مسئولین مرگ شهروندان آذربایجانی در این فاجعه خواهیم بود.»
رئیسجمهور جمهوری آذربایجان افزود که اگر حریم هوایی روسیه در نزدیکی شهر گروژنی به موقع بسته میشد و تمامی قوانین خدمات زمینی و همچنین هماهنگیهای لازم میان نیروهای نظامی ارتش روسیه و سرویسهای غیرنظامی صورت میگرفت، این حادثه رخ نمیداد.
الهام علیاف تأکید کرد: «من میتوانم با اطمینان کامل بگویم که مقصر مرگ شهروندان جمهوری آذربایجانی در این فاجعه با نمایندگان فدراسیون روسیه است.»
وی افزود: «ما خواستار عدالت هستیم، ما خواستار مجازات مجرمانیم، ما خواهان شفافیت کامل و رفتار انسانی هستیم.»علیاف اظهار داشت که اگر ما شاهد تلاش مقامات فدراسیون روسیه از ابتدای وقوع حادثه برای برگزاری تحقیقات بیطرفانه درباره این فاجعه بودیم، احتمالاً با باز شدن جعبه سیاه توسط کمیته هوانوردی بین دولتی موافقت میکردیم، اما اقدامات آنها منجر شد که جعبه سیاه را به برزیل ارسال کنیم.
رئیسجمهور جمهوری آذربایجان در این باره افزود: «زمانی که ما شاهد تلاشهایی برای لاپوشانی پرونده، نادیدهگیری آن با چند پرنده و یا انفجار گاز سیلندر بودیم، هم من و هم اذعان عمومی جمهوی آذربایجان درباره بیطرفانه بودن این تحقیقات در این چارچوب تردید جدی پیدا کردیم.»
وی در این باره به نظریههایی اشاره کرده است که پیش از تأیید رسمی ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه از نقش پدافند هوایی این کشور در سقوط هواپیما مطرح شده بود. در خبرهای اولیه از سانحه، برخورد پرندهها به موتور هواپیما و همچنین انفجار یک سیلندر گاز را عوامل محتمل در سقوط اعلام کرده بود.
علیاف افزود که جعبه سیاه هماکنون در حال رمزگشایی است و نتایج اولیه آن در آینده نزدیک مشخص میشود و تصویر کلی فاجعه معلوم خواهد شد و البته این موضوع بخش مهمی از تحقیقات کامل درباره این فاجعه و مجازات عاملان آن خواهد بود.
به دنبال سقوط هواپیمای مسافربری خطوط هوایی جمهوری آذربایجان در آکتائو قزاقستان، چهارشنبه 25 دسامبر دستکم 38 نفر جان باختند و 29 تن دیگر نیز جان سالم به در بردند. در این حادثه چند شهروند جمهوری آذربایجان، روسیه و قزاقستان جان خود را از دست دادند، اما بیشتر قربانیان از جمهوری آذربایجان بودند.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه پس از وقوع سانحه در تماس تلفنی با همتای جمهوری آذربایجانی خود بابت سقوط هواپیمای «آذربایجان ایرلاین» در حریم هوایی روسیه عذرخواهی کرد.
با این وجود الهام علیاف پس از حادثه خواستار عذرخواهی فدراسیون روسیه، تحت پیگرد قرار دادن عاملان و پرداخت غرامت شده بود.پیش از این و یک روز بعد از درخواست رئیسجمهور جمهوری آذربایجان از روسیه برای پذیرفتن مسئولیت سقوط مرگبار هواپیما در قزاقستان و مجازات عاملان، دادستان کل جمهوری آذربایجان در بیانیهای اعلام کرده بود که مسکو به باکو خبر داده که اقدامات فشردهای برای شناسایی افراد مقصر و مسئول کردن آنها در حال انجام است.
لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1205550/