ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ تصمیم‌گیری دولتی در تله سیاست روز

سرمقاله شرق/ تصمیم‌گیری دولتی در تله
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - شرق / «تصمیم‌گیری دولتی در تله» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم کیومرث اشتریان است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
مهم‌تر از رفع فیلتر، «بحران تعلل» در نظام تصمیم‌گیری است. یکی از مهم‌ترین عوامل قدرت دولت‌ها میزان توانایی آنها در تصمیم‌گیری است. رفع فیلتر «واتس‌اپ» و «گوگل‌پلی» از ابعاد گوناگونی عبرت‌آموز است و نشان از وجود «بحران تعلل» در ساختار تصمیم‌گیری کشور دارد. فیلترکردن «گوگل‌پلی» آنچنان بی‌معناست که به قول طنزپردازی «عقل ویژه‌ای» می‌خواهد. شاید آسان‌ترین تصمیم در فضای مجازی رفع فیلتر از این دو «اپلیکیشن» بود.
چنین تصمیمی اما در تودرتویی نهادی در نظام تصمیم‌گیری پیچیده شده است و چه پیچ‌وتاب‌ها که نمی‌خورد، چه قیل و قال‌ها که نمی‌آفریند و چه رنج‌ها و مشقت‌ها که بار نمی‌کند. «هر مشکلی آسان شود از پرتو تصمیم/ اشکال در این است که تصمیم نداریم» (فرخی). حال، چنین سیستمی در اموری همچون FATF، روابط خارجی، مذاکرات هسته‌ای، بحران آب، ناترازی انرژی و... چگونه می‌تواند تصمیم بگیرد؟ جالب‌تر از همه نامه تظلم‌خواهی نمایندگان مجلس است که از شورای دیگری استدعا دارند که در مصوبه خود ملاحظاتی را رعایت کند.

این از پدیده‌های عجیب نظام‌های تصمیم‌گیری است که نهادی که در قانون اساسی حق انحصاری قانون‌گذاری دارد، این‌چنین بی‌وجه شده باشد. حقیقت این است که افراد در نهادهای تصمیم‌گیری از حداقل عقل متعارف برخوردارند و می‌دانند که فیلترینگ بی‌فایده است اما مسئله این است که آنان در تله موقعیت خود گرفتارند. برخی (بلکه بسیاری) از آنان نگران‌اند که جایگاه ویژه خود را در میان یک گروه اندک از دست بدهند، از این رو دَم برنمی‌آورند. گره در پای دارند و عزم تصمیم نمی‌کنند. یک گروه اندک بر سر گردنه‌های خاصی از نردبان قدرت ایستاده‌اند که هر لحظه می‌توانند مانع «بالارفتن» از پلکان قدرت و منزلت و ثروت باشند. از این روست که تصمیم‌گیری در امور ساده در کشور به شدت پیچیده می‌شود؛ چون منافع یا منزلت تصمیم‌گیران به مویی بند است.
 این در حالی است که تصمیم‌گیری برای برخی موارد در فاصله فقط چند ماه و پس از آن صورت می‌گیرد که بی‌اعتباری حیثیت بین‌المللی کشور در افکار عمومی بین‌المللی به اوج می‌رسد. سطوح بالاتر در چرخه تصمیم‌سازی هم ساکت‌اند و اراده‌ای برای اصلاح آن ندارند؛ گویی خود نیز به تسخیر درآمده‌اند. این تعارض در نظام تصمیم‌گیری زوایای پنهانی دارد که درباره آن حتی در محافل خصوصی حکومتی نیز حساسیتی برنمی‌انگیزد. نماد دیگری از فشار حلقه‌ها بر تصمیم‌گیری مراجع و گمراه‌کردن نظام تصمیم‌گیری آن‌گاه بود که برخی از بزرگان را به صدور فتوا بر ضد تماس تصویری از طریق اپراتور ایرانی ترغیب کردند و شد آنچه دیدیم. نمونه دیگر تعلل و ناتوانی نظام تصمیم‌گیری در بهره‌برداری از فرصت‌هایی است که در سیاست خارجی از دست رفت و دلار را از پنج هزار تومان به 80 هزار تومان رساند. آن‌گاه که ساختارهای سیاسی درون‌سیستمی از اعتبار و اعتمادبه‌نفس لازم عاری شوند و نتوانند شجاعانه تصمیم بگیرند یا اینکه نتوانند از ترس گروه‌های فشار درون و بیرون حکومت نظر کارشناسی خود را به راحتی ابراز کنند، حکایت همچنان باقی است.
حکومت‌ها به اشکال گوناگون به تسخیر درمی‌آیند؛ یا به تسخیر شرکت‌ها و مؤسسات بزرگ یا گروه‌های فشار یا نفوذ نیروهای خارجی یا اینکه در تله وفاداران سینه‌چاک و کم‌دانش خود می‌افتند. وقتی همواره از ظرفیت یک گروه خام استفاده کنید، خود به‌تدریج ناچار از دنباله‌روی از جهالت آنان می‌شوید. «گَرَت عقل به جهالت شود رفیق/ باش تا دولتت شود به غایت تحمیق». در قطعه‌ای از فیلم کمال‌الملک می‌بینیم که وقتی مظفرالدین شاه برای فرمان مشروطیت اظهار تمایل می‌کند، یکی از درباریان با فریادی اوباش‌گونه می‌گوید: «اعلیحضرت از این فرمایشات نفرمایند والا من شکم خودم را پاره می‌کنم». این وفاداری وقتی به منافع گره بخورد و در زرورقی از ارزش‌ها یا در غباری از ملاحظات امنیتی پیچیده شود، فاجعه‌بارتر می‌شود. دولت در تله حلقه‌هایی از مدعیان می‌افتد و به ناچار و در نهایت مجبور به دنباله‌روی از آنان می‌شود.
همانان که کمترین ارتباطات اجتماعی را دارند یا از آداب معاشرت سیاسی و اجتماعی کم‌بهره‌اند یا در حصار تحلیل‌های امنیتی گرفتارند. گوش‌سپردن به اینان جز آسیب‌پذیری سیاسی سرانجامی ندارد و البته متأسفانه هیچ‌گاه نیز توان فهم پیامدهای کارهای خویش را ندارند و هیچ‌گاه نیز مسئولیت‌پذیر نیستند و همیشه شکست‌های خود را بر گردن دیگران می‌اندازند، از این ‌رو هیچ‌گاه نمی‌توانید آنان را متقاعد کنید. حکومت‌ها باید مراقبت کنند که نظام تصمیم‌گیری به تسخیر شماری اندک (از هر قشر و گروهی) درنیاید و این گروه اندک با استثمار قانون و سوء‌استفاده از ابزارهای قانونی همه ارکان تصمیم‌گیری را به تسخیر خود درنیاورند. بر کارشناسان آزاده است که مشفقانه پند و اندرز دهند، نظام تصمیم‌گیری را از هراس بیهوده از اصلاحات برهانند و مقام امن اصلاح دائمی را به آنان نشان دهند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1202469/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اطلاعیه جدید سامانه جامع تجارت درباره تعیین منشا ارز

مرور تمام اتفاقات سال 2024 ایران از نگاه هوش‌مصنوعی

خدا مانند طبیب است به نسخه ای که می دهد عمل کنید

اولین ابرخازن خودشارژ جهان با بازدهی فوق‌العاده

داستانک/ گل نرگس

مشاور فرمانده سپاه: اگر قرار است با آمریکا مذاکره کنیم، باید حق خود را بگیریم

رهبر انقلاب: جبهه‌ی مقاومت نه از پیروزی‌ها مغرور باید بشود، نه از شکست‌ها مأیوس

قرائت آیات قرآن در ابتدای مراسم سالگرد شهادت حاج قاسم در حضور رهبر انقلاب

قائم مقام سابق دادستان ویژه روحانیت: سعید جلیلی با سخنرانی میرحسین موسوی در تلویزیون مخالفت کرد

شعرخوانی با لهجه کرمانی در دیدار خانواده‌های شهدای مدافع حرم و مقاومت با رهبر انقلاب

وال‌استریت‌ژورنال: آتش‌بس غزه در دوره بایدن بعید است

شکاف در حامیان ترامپ

سازمان ملل: اسرائیل بیش از 140 بار درخواست حضور در شمال غزه را رد کرده است

کیهان: کارتر هم آرزوی براندازی جمهوری اسلامی را به گور برد

سرمقاله هم میهن/ دلار چند؟

دولت ارز را گران کرد اما گردن دو قوه دیگر بیندازید!

دستور موقت دیوان عدالت برای جلوگیری از افزایش قیمت برق

مهلت یک هفته‌ای برای ترخیص 626 خودروی وارداتی

ورود پلنگ به یک منزل در اسفراین

عینک مخصوص ماهیگیری برای دیدن عمق آب

نزدیک‌ترین منظومه ستاره‌ای به خورشید

تولید یک جونده‌کش کاملا گیاهی توسط یک شرکت دانش‌بنیان ایرانی

مصوبات جدید مجلس؛ دریافت هدایای شخصی توسط شهرداران، دهیاران و اعضای شوراها ممنوع شد

انتقاد گودرزوند از نمایندگان متقاضی استیضاح وزیر اقتصاد

نویای «حیدر حیدر» حاضران در حسینیه امام خمینی(ره) هنگام ورود رهبر انقلاب

واکنش نائب رئیس مجلس به قطع میکروفن یک نماینده

روایتی از سلوک روابط خانوادگیِ حاج قاسم، که کمتر به آن پرداخته شده است

سردار نقدی: حضور ما در سوریه عاقلانه‌ترین تصمیم بود

توئیت ربیعی درباره فشارهای زیادی که این روزها بر دولت وارد می‌کنند

ایران تجاوز مجدد آمریکا و انگلیس به یمن را محکوم کرد

شاباک: عملیات جاسوسی برای ایران 4 برابر شده است

تخت روانچی به هند می‌رود

تکذیب حمله به کاروان وزیر آب و انرژی حکومت طالبان

استعفای دسته‌جمعی مشاوران ارشد ریاست‌جمهوری کره جنوبی

ترامپ رکورددار عهدشکنی؛ خروج آمریکا از "سازمان جهانی بهداشت"

شهادت 17 فلسطینی دیگر در غزه

مصدومیت ده‌ها نفر بر اثر ازدحام جمعیت در حاشیه مراسم سال نو میلادی در قطر

حمایت از مردم فلسطین در آستانه سال نوی میلادی

مذاکره با ترامپ، پیشنهاد ساده‌لوحانه یا خیانت به منافع ملی؟

سرمقاله سازندگی/ امنیت شهروندان

ارزش سهام عدالت بالا رفت

بازار شکلات از بیت کوین سبقت گرفت

زمان دهمین عرضه اولیه سال مشخص شد

صحنه‌هایی زیبا از آتش بازی در برج خلیفه به مناسبت سال نو میلادی

نامه هدایت به بیان آیت الله جوادی آملی

لحظات وحشتناک از آتش‌سوزی داخل یک اتوبوس مسافربری در استانبول

10 اتفاق شگفت‌انگیز حوزه فناوری در سال 2024

انتشار رمانی با نقش آفرینی مریم میرزاخانی

نیکزاد آغاز سال جدید میلادی را تبریک گفت

حال و هوای حسینیه امام خمینی پیش از دیدار امروز رهبر انقلاب