ایران پرسمان

آخرين مطالب

گوناگون/ پرنده منقرض‌شده به طبیعت برگشت! اقتصاد روز

گوناگون/ پرنده منقرض‌شده به طبیعت برگشت!
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - خبرآنلاین / دیدن یک ردپا کافی بود تا محققان از یک اتفاق حیرت‌انگیز خبر بدهند؛ داستان درباره پرنده‌ای است که در سال 1898 میلادی خبر انقراضش منتشر ‌شده بود و 50 سال بعد دوباره کشف شد.
تاکاهه (طاووسک جزایر جنوبی) پرنده‌ای با پرهای آبی-سبز خیره‌کننده است که قادر به پرواز نیست و ساختار بدنش متعلق به دوره ماقبل تاریخ است؛ این پرنده جذاب فقط در نیوزیلند یافت می‌شود و روزگاری در هر دو جزیره شمالی و جنوبی نیوزیلند فراوان بود؛ اما تدریجاً تعداد آن‌ها رو به کم شدن گذاشت و درنهایت چند قرن پیش کاملاً ناپدید شد.
در سال 1898 میلادی بود که پرنده‌شناسان اعلام کردند که تاکاهه جزیره جنوبی (Porphyrio hochstetteri) منقرض‌شده است؛ اما واقعیت چیز دیگری بود. این پرنده در دره‌های کوهستانی دورافتاده پنهان‌شده بود تا اهمیت فرهنگی عمیقی که برای مائوری ها (مردم بومی نیوزیلند) داشت، همچنان حفظ شود.
گمشده‌ای که در سال 1948 دوباره پیدا شد
در افسانه‌های مائوری، این پرنده یک تائونگا (گنجینه) است و کشف مجدد آن در سال 1948 میلادی نه‌تنها یک معجزه بیولوژیک بود، بلکه تعهد یک ملت برای حفظ تنوع زیستی منحصربه‌فرد خود را دوباره شکوفا نمود.
حدود نیم‌قرن، اعتقاد بر این بود که تاکاهه جزیره جنوبی کاملاً منقرض‌شده است؛ اما در سال 1948 میلادی، مجموعه‌ای از سرنخ‌های مرموز (از صداهای ناشناخته پرندگان گرفته تا ردپاهای غیرمعمول) در نزدیکی دریاچه Te Anau امیدها درباره حیات این پرنده را دوباره زنده کرد. دکتر جفری اوربل، پزشک علاقه‌مند به تاریخ طبیعی، با تیم کوچکش بررسی در این زمینه را آغاز نمود.

ایران پرسمان

در 20 نوامبر 1948 او و تیمش کاوش در کوه‌های ناهموار و دورافتاده مورچیسون که مملو از دره‌های شیب‌دار، پوشش گیاهی انبوه و شرایط سخت کوهستانی بود را آغاز کردند و باوجود ابزارهای اندکشان به‌جاهایی رفتند که به‌ندرت کاوش شده بود و با دنبال کردن گزارش‌هایی از ردپاها و نشانه‌های عجیب، به اعماق منطقه نفوذ کردند.
درنهایت آن‌ها پرنده‌ای را دیدند که با همه پرندگانی که تا آن روز دیده بودند فرق داشت؛ موجودی تنومند و رنگارنگ با ترکیبی جذاب از پرهای آبی و سبز و منقاری قرمز. تاکاهه که مدت‌ها گمان می‌رفت منقرض‌شده ، با اقتدار در مقابل آن‌ها ایستاده بود؛ غافل از اینکه سال‌هاست صحبت از منقرض شدن او از روی کره زمین مطرح‌شده بود.
ثبت و مستندسازی این کشف، کار ساده‌ای نبود، اما دکتر اوربل و تیمش موفق شدند تا از طریق عکس‌ها و شواهد فیزیکی، رؤیت مجدد تاکاهه را ثابت کنند و این اتفاق در سراسر جهان خبرساز شد و جان تازه‌ای به مطالعه زیست‌شناسی حفاظت داد.
تاکاهه، پرنده‌ای با عادات منحصربه‌فرد
با مشاهده مجدد تاکاهه، نه‌تنها قدرت بالای انعطاف‌پذیری این پرنده ثابت شد، بلکه عادات منحصربه‌فردش نیز موردتوجه قرار گرفت. این پرنده در علفزارهای کوهستانی رشد می‌کند و با کندن برگ‌های چمن، به ساقه‌های نرم آن می‌رسد و از آن‌ها تغذیه می‌کند. آن‌ها در طول زمستان به ارتفاعات پایین‌تر می‌روند و در مناطق جنگلی پناه می‌گیرند. تاکاهه ها تک همسر هستند و روابط بلندمدتی دارند؛ در هر فصل یک جوجه پرورش می‌دهند و به‌دقت از لانه‌هایشان که در پوشش گیاهی متراکم می‌سازند، محافظت می‌کنند.
کشف مجدد این پرنده، در حقیقت پیروزی پایداری انسان و کنجکاوی زیست‌محیطی بود که البته بر شکنندگی گونه‌ها در برابر تخریب زیستگاه‌هایشان و شکارچیان تأکید داشت. تلاش برای یافتن تاکاهه، اولین قدم در سفری طولانی در مسیر حفظ نه‌تنها یک پرنده، بلکه نمادی از میراث وحشی نیوزیلند بود.

ایران پرسمان

آغاز تلاش‌ها برای حفاظت از تاکاهه
هنگامی‌که اخباری درباره مشاهده مجدد تاکاهه در طبیعت منتشر شد، سراسر نیوزیلند و فراتر از آن، غرق در حیرت و شوک شد. این کشف مجدد جرقه‌ای برای انجام اقدامات فوری گردید؛ چراکه دوستداران محیط‌زیست و مقامات دولتی اهمیت حفاظت ازاین‌گونه نادر و نمادین را به‌خوبی می‌دانستند.
در یکی از اولین اقدامات، کوه‌های مورچیسون به‌عنوان منطقه حفاظت‌شده اعلام شد تا اطمینان حاصل شود که زیستگاه طبیعی این پرنده توسط فعالیت‌های آسیبی نخواهد دید و جانورانی ازجمله قاقم‌ها (نوعی راسو) و موش‌ها به‌عنوان شکارچیان تاکاهه و عاملی تأثیرگذار در انقراض جمعیت پرندگان بومی را در نیوزیلند شناسایی اعلام شدند.
سرویس حیات‌وحش نیوزیلند هم سریعاً برنامه‌ای را برای بقای تاکاهه طراحی کرد. تلاش‌های اولیه شامل کنترل شکارچیان، بازسازی زیستگاه و نظارت دقیق بر جمعیت باقی‌مانده آن‌ها بود. محققان میدانی شروع به مطالعه رفتار، رژیم غذایی و الگوهای پرورش این‌گونه از پرندگان کردند تا نیازها و چالش‌های آن‌ها را بهتر درک کنند.
با گذشت سال‌ها، تلاش‌های حفاظتی پیچیده‌تر شد. برنامه پرورش در اسارت برای افزایش تعداد و ایجاد یک شبکه ایمنی برای گونه‌ها آغاز گردید و پرندگان به پناهگاه‌های بدون شکارچی منتقل شدند تا در محیط‌های امن زادوولد و رشد کنند.

ایران پرسمان


تاکاهه، داستان موفقیت‌آمیز خوش‌بینی محتاطانه
امروزه تاکاهه نمونه درخشانی است که نشان می‌دهد چطور تلاش‌های اختصاصی حفاظتی می‌تواند یک‌گونه را از آستانه انقراض بازگرداند.
طبق برآوردهای اخیر جمعیت تاکاهه، از تعداد محدودی که در سال 1948 دوباره کشف شده بود، به‌طور پیوسته به حدود 500 قطعه افزایش‌یافته؛ شاید این تعداد هنوز هم کم به نظر برسد، اما نشان‌دهنده روندی باورنکردنی برای حفاظت از پرنده‌ای است که زمانی گمان می‌رفت منقرض‌شده است.
در حال حاضر نام تاکاهه به‌عنوان گونه "درخطر انقراض" در فهرست قرمز IUCN ثبت‌شده که نشان‌دهنده وضعیت شکننده آن است؛ اما درعین‌حال از اقدامات مهمی که برای حفاظت از آن صورت گرفته خبر می‌دهد. جمعیت این‌گونه جانوری در سراسر پناهگاه‌های بدون شکارچی، دیگر مناطق حفاظت‌شده سرزمین اصلی و البته خانه اصلی آن‌ها در کوه‌های مورچیسون پراکنده‌شده است. در این پناهگاه‌ها تهدیدهایی مثل شکارچیانی ازجمله قاقم ها و تخریب زیستگاه‌ها که زمانی جمعیت‌های تاکاهه را به خطر می‌انداختند در میان نبوده و همین در جلوگیری از انقراض این‌گونه زیبا تأثیر زیادی داشته است.

ایران پرسمان


یکی از دلایل خوش‌بینی محتاطانه این است که بسیاری از عواملی که تا پیش‌ازاین تاکاهه را تا یک‌قدمی انقراض پیش برده بودند، حالا موردتوجه قرارگرفته‌اند. برنامه‌های فشرده برای کنترل شکارچیان، تأثیر گونه‌های مهاجم در انقراض این پرنده را به حداقل رسانده و ایجاد پناهگاه‌های بدون شکارچی محیط‌های امنی را برای پرورش جوجه‌های تاکاهه فراهم می‌کند. علاوه بر این، اخلاق حفاظتی و آگاهی عمومی نیوزیلند حمایت گسترده‌ای را برای حفاظت از این پرنده و دیگر گونه‌های بومی ایجاد کرده است.
بااین‌حال، چالش‌ها همچنان باقی است. چرخه تولیدمثل کند و الزامات زیستگاه تخصصی تاکاهه به این معنی است که بازیابی آن هنوز در برابر تغییرات محیطی، شیوع بیماری‌ها و محدودیت‌های بودجه آسیب‌پذیر است. حافظان محیط‌زیست همچنان به نظارت دقیق جمعیت‌ها ادامه می‌دهند تا مطمئن شوند که فرصت ایده‌آلی برای رشد این پرنده جذاب در زیستگاه‌های بازسازی‌شده فراهم باشد.
منبع: forbes

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1201547/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد شهید با ایثارگران قم

تا به حال صدای گروه پنگوئن ها را شنیده اید؟

سخنگوی دولت با مادر اولین شهید ارامنه دیدار کرد

وزارت خارجه رژیم اسرائیل پس از انتقاد پاپ از جنگ غزه سفیر واتیکان را احضار کرد

سرمقاله وطن امروز/ تبعات ناواقع‌نمایی از «مذاکره»

کم‌کاری به بهانه «تحریم»؛ دیروز واکسن و آب خوردن، امروز ناترازی و آلودگی

نمایی زیبا از ابهت خرس قهوه ای در زمستان

قراردادن نمونه آزمایشی اوریون

یک دلیل برای زندگی کافیه!

وزیر کشور: همه انبیای الهی حامل پرچم توحید و تکریم انسان بودند

نایب رییس کمیسیون اصل 90: فضای مجازی رها است

سرمقاله شرق/ روز حسرت

صادرات مرغ به 33 هزارتن رسید

حکمت/ از سیرى ناپذیرى بپرهیزید

هنرمند ژاپنی که چهره حیوانات رو میسازه!

انتقاد روزنامه فرهیختگان به مومن‌نسب: یادتان رفته قبلا چه می‌گفتید و چه می‌کردید؟

کنایه هاشمی‌طبا به مدیران کشور: تصمیم گرفته‌اند، هیچ تصمیمی نگیرند

سرمقاله کیهان/ مقامات ترکیه این توصیه را جدی بگیرند

جزئیات واریز 2 تا 4 میلیون تومان سود سهام عدالت اعلام شد

تفال/ حال دل با تو گفتنم هوس است

میرسلیم: نیازی به قانون جدید عفاف و حجاب نداشتیم

ترامپ: کریسمس سربازان چینی در پاناما مبارک!

کشته‌شدن 14 تن از اعضای گروه تروریستی الجولانی در طرطوس

رژیم صهیونیستی 301 بار توافق با لبنان را نقض کرد

سرمقاله خراسان/ معجزه کت و شلوار برای تروریست‌ها

سرمقاله دنیای اقتصاد/ جایگاه ارزیابی در چرخه سیاستگذاری

معاون سیاسی وزیر کشور: دولت با هفت‌ساله شدن شورای شهر مخالف است

سقوط مرگبار یک کودک از ساختمانی مرتفع

ایران با کریدور استراتژیک دور می‌خورد؟

چند نکته درباره رفع مرحله‌ای فیلترینگ

درگیری اهالی حومه طرطوس با نیروهای تحریرالشام

کشف دستگاه‌های جاسوسی اسرائیل در نوار غزه

«دیپلماسی قهر و اجبار» ترامپ با ایران

پیش بینی قیمت دلار 6 دی 1403

چگونه باید در بازار نوسانی ارز دیجیتال سرمایه‌گذاری کرد؟

این آدیداس مخصوص عروس

تصاویری دیدنی از بزرگترین هواپیمای جهان

وقتی بچه پاندا شاکی میره پیش مامانش

گوناگون/ پرنده منقرض‌شده به طبیعت برگشت!

آذین‌بندی خیره‌کننده محله‌ای در آمریکا

گوناگون/ بزرگترین آبشار جهان اینجا پنهان شده

گوناگون/ یافتن موجودی که 50 هزار سال قبل در زمین می‌زیست

گوناگون/ خطرناک‌ترین و بزرگترین شکارچی تاریخ

آتش درون ماست! جهنم از نگاه یک فیلسوف

تصاویری از آخرین لحظات ترسناک از داخل هواپیمای آذربایجانی

تصویری شگفت انگیز از طوفان شش ضلعی سیاره ی کیوان

شاعرانه/ پیر به ظاهر جوان! چه بر تو گذشته‌ست؟

پیام تبریک رهبر انقلاب به مناسبت میلاد حضرت مسیح(ع)

وزیران خارجه امارات و ترکیه اوضاع سوریه را بررسی کردند

فارن افرز: ایران باید در آینده سوریه سهم داشته باشد