ایران پرسمان

آخرين مطالب

خوانش انحرافی از سقوط نظام سوریه اقتصاد روز

خوانش انحرافی از سقوط نظام سوریه
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - روزنامه جوان /متن پیش رو در جوان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
اصلاح‌طلبان علت سقوط نظام سیاسی سوریه را با دو عبارت «دیکتاتور» و «مردم» معنا می‌کنند و تقریباً هیچ دلیل دیگری بر‌ای آن ارائه نمی‌کنند و هیچ متغیر دیگری را برای آن برنمی‌شمارند. البته در سقوط دولت افغانستان که به دست گروهی همفکر با تحریرالشام اتفاق افتاد، اصلاً نقدی به دولت مستقر نداشتند و حرفی از حضور 20 ساله امریکا نزدند و از مردم افغانستان نیز ذکری نکردند، فقط طالبان را گروهی تروریستی اعلام کردند و به جمهوری اسلامی متلک می‌انداختند و در داستان سوریه نیز خوانشی ارائه می‌دهند که این‌همانی با جمهوری اسلامی باشد. 
آیا سقوط نظام سوریه به خاطر نبود دموکراسی بود و اگر این بود مردم مقابل تیربار‌های سوار بر تویوتا‌ها می‌ایستادند و کشته می‌شدند؟ یا اصلاً آن تیربار‌ها وجود نداشت؟ سؤال اساسی این است که در کدام کشور عربی دموکراسی است و مردم حاکم‌اند؟ چرا حرکتی که علیه اسد شد علیه امثال اردن، مراکش، مصر و عربستان نمی‌شود؟ اگر اسد متعلق به اقلیت مذهبی بود، چرا در بحرین چنین نمی‌شود؟ ممکن است در قبال این سؤالات گفته شود که آن کشور‌ها اقتصاد بهتری دارند لذا رفاه نسبی نبود دموکراسی را امکان‌پذیر می‌کند. اگر پاسخ این است پس علت سقوط نظام سیاسی سوریه دو عامل بیشتر نیست؛ اول مشکلات حاد اقتصادی و دوم توطئه خارجی. اگر این دو علیه هر کدام از کشور‌های عربی اتفاق بیفتد، همین خواهد شد. اما اصلاح‌طلبان مسئله‌شان سوریه نیست؛ آنان روشنفکرانی هستند که حتی در قدرت هم باشند، اپوزیسیون هستند و این داستان ادامه دارد. تفاوت‌شان در نگاه به افغانستان و سوریه دقیقاً حرکت معکوس نسبت به آن چیزی است که گمان می‌کنند نظر نظام است. در افغانستان احساس می‌کردند نظام از دولت مستقر راضی نیست، پس با طالبان است و اینجا احساس می‌کردند نظام با دولت سوریه است. اگر احساس می‌کردند نظام با تحریرالشام است حتماً به تحریرالشام حمله می‌کردند. راهبرد فقط خلاف جهت نظام شنا کردن است و هیچ انگیزه و راهبرد دیگری ندارند. 
اما دلایل جامع حتمی سقوط نظام سیاسی سوریه چیست؟ دلایل آن در دو دسته قابل تقسیم‌بندی است: 1- دلایل ریشه‌ای و تاریخی، 2ـ دلایل آنی و زمانی. 
 دسته اول به این معناست که نیروی انسانی نظام‌های تک‌حزبی عمدتاً لاغر می‌شود و نیرو‌های تحت انقیاد هم به مررو به حاشیه رانده می‌شوند. حال اگر دشمن خارجی بتواند نیرو‌های موصوف را‌تر و خشک و برایشان هزینه کند، موفق می‌شوند. البته نزاع امنیتی- نظامی 60 ساله سوریه با صهیونیست‌ها و اشغال بخشی از این کشور که در 13 سال اخیر تشدید شد و با اشغال بخش دیگری از کشور در هفت سال گذشته در شمال غرب و شرق سوریه، حالت فوق‌العاده را در سوریه استمرار داد و بلکه تحمیل کرد. همین وضعیت امکان اصلاحات داخلی را به خاطر احتمال بروز بی‌ثباتی، از نظام حاکم سلب کرد. 
دشمنان قسم‌خورده و آماده به کار نیز از عوامل مهم احتیاط در شروع اصلاحات در سوریه بود. 
اما در خصوص عوامل آنی و زمانی می‌توان 1- تحریم و قانون سزار را عامل مهم دانست. سوریه مانند ایران زیرساخت‌های درون‌زا برای دوران تحریم نداشت، منابع و مزیت‌های ارزآوری مانند پتروشیمی‌ها یا نفت را نیز نداشت، بنابراین در 13 سال اخیر منابع تحلیل رفت و زیرساخت‌ها و حقوق نه تنها ترمیم نشد که بدتر شد و ارتش را نیز شامل شد. 
2- ایدئولوژی برای مبارزه حیاتی و حتمی است. آنچه تحریرالشام از آن بهره برد و ارتش سوریه فاقد آن بود. ارتش سکولار- کلاسیک سوریه فاقد این ایدئولوژی بود و از سوی دیگر ضعف تجهیزات روزآمد و رفاه نسبی نیز داشت و سرجمع این‌ها مقاومت را بی‌معنا کرد. 
3- انحلال نیروی مردمی 120 هزار نفری بومی سوریه که به دست حاج قاسم تشکیل شد و آموزش دید و سازماندهی شد نیز عامل مهمی بود. این نیروی ایدئولوژیک به بهانه کمبود منابع مالی بعد از داعش به 20 هزار نفر تقلیل یافت و سپس منحل شد و در روز حادثه نبود.
4- هم مرزی ادلب به عنوان پایگاه تروریست‌ها با ترکیه، مزیت نسبی آنان بود. اگر استقرار آنان در استان‌های مرکزی سوریه بود، امکان گسیل سلاح، نیرو، پول و تویوتا به این راحتی ممکن نبود. 
5- تخلیه انبار‌های سلاح در کمک به حزب‌الله یا بمباران مستمر به دست صهیونیست‌ها از عوامل دیگری بود که دولت با کمبود تجهیزات برد کوتاه مواجه بود. 
6- فاصله جغرافیایی با ایران و اشراف صهیونیست‌ها و امریکا بر مسیر‌های ترانزیتی زمینی و هوایی از دیگر دلایلی بود که اقدامات اورژانسی ایران را غیر ممکن می‌کرد. 
7- جنگ روانی و روایت اول تروریست‌ها و الجزیره با اخباری مبنی بر فرار اسد، کودتای ارتش، خیانت روسیه، عدم دریافت حقوق ارتشیان، استقبال مردم از تروریست‌ها و... خود بخشی از عوامل تسریع‌کننده حرکت تروریست‌ها بود. 
بدون تردید توطئه ترکیه و صهیونیست‌ها و امریکا کمتر از انگیزه ایدئولوژیک نیرو‌های میدانی تحریرالشام نبود. بنابراین سرجمع آنچه را که اتفاق افتاد، باید در تک‌حزبی بودن نظام سیاسی، اقتصاد ضعیف و کمبود شدید منابع و دشمنان با انگیزه خارجی دانست. 
ایران همیشه سه انگیزه برای حفظ سوریه داشت. اول تعهد اخلاقی به اسد پدر و پسر بود که در جنگ تحمیلی در کنار ما بودند و قاعده جنگ عرب- عجم را پاره کردند و اسد پسر در این 20 سال حاضر نشد ایران و حزب‌الله را به پول عرب‌ها بفروشد و همیشه پیشنهادات را رد کرد. 
دوم، نقش سوریه در محوریت و عقبه جنبش‌های مبارز علیه صهیونیست‌ها بود که از جهت مکانی فراخ‌تر از غزه و لبنان بود و پناهگاه جنبش‌های اسلامی و بخشی از پازل مقاومت بود. 
سوم، خط ارتباطی ایران- حزب‌الله بود که از سوریه انجام می‌شد، زیرا لبنان راه زمینی دیگری جز سوریه به ایران و جهان ندارد. البته تردید نباید کرد که ایران با تجربه یمن و غزه ثابت کرده است که راه‌های ارتباطی را خواهد یافت و حزب‌الله همچنان اسطورگی خواهد کرد. 
دوران ماه عسل فعلی در سوریه به دلیل تنوع گروه‌ها، سلفی‌گری، مشکلات اقتصادی و کمبود امنیت و تنوع بازیگران تمام خواهد شد. جریان حاکم در سوریه بالاخره باید بخش‌های جدید اشغال شده سوریه به دست صهیونیست‌ها را در پرونده خود ببیند و برای آن فکری بکند و مردم سوریه را از این تحقیر برهاند. اگر وارد این کارزار شود، تنها نیرویی که جرئت دارد به آن کمک کند، ایران است ولاغیر، زیرا راهبرد قطعی و اعلام شده جمهوری اسلامی این است: هرکس با صهیونیست‌ها بجنگد مورد حمایت ما خواهد بود.

عبدالله گنجی

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1198503/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خاموشی یلدا؛ سنت‌های ایرانی قربانی بحران‌های اقتصادی

نتایج قرعه‌کشی خودرو‌های وارداتی اعلام شد

تورم در انگلیس بار دیگر رکورد زد

گوناگون/ اگر ائمه معصوم‌اند پس چرا استغفار می‌کنند؟

بچه‌ امیرالمومنین (ع) هم باشی فرق است مادرت که باشد

مقابله با یخ زدگی خیابان‌ها و ماشین‌ها در فنلاند

شیراز شهر خوش رنگ و لعاب ایران

گوناگون/ قبر آدم و حوا کجاست؟

نحوه‌ صحیح پوشیدن کفش کوهنوردی

طراحی و ساخت موتور حفاری درون چاهی توسط متخصصان جهاد دانشگاهی شریف

دلا نزد کسی بنشین که او از دل خبر دارد

رهبر انقلاب پیام تسلیت صادر کردند

خرازی: اولین‌بار اوباما گفت اسد باید برود

در حاشیه جلسه امروز هیات دولت چه خبر بود؟

سفیر ایران در روسیه: آمریکا مدعی دموکراسی اما مدافع دیکتاتوری در نظام بین‌الملل است

هجوم مردم سوریه به دستگاه‌های خودپرداز پس از 10 روز عدم فعالیت

ویدیویی از تخریب قبور شیعه در زینبیه دمشق

ناتو جای آمریکا را در ارائه کمک‌ نظامی به اوکراین می‌گیرد

اعتراض رئیس‌جمهور اسبق فرانسه به حکم دادگاه

انتقال تجهیزات دفاع هوایی روسیه از سوریه به پایگاه‌هایی در شرق لیبی

ترور ژنرال بلندپایه روسی در مسکو

سایه وحشت پهپادهای مرموز بر آمریکا

آماری عجیب از وضعیت بورس از زبان رضایی کارشناس بازار سرمایه

معاون ستاد ملی جمعیت: پوشک بچه‌ها هم در قانون آمده ولی برای اجرایش پول نیست!

کارشناس اقتصادی: رسیدن به فناوری در اقتصاد نامولد نفتی نیاز جدی پیدا نمی کند

تخصیص بیش از 6 هزار و 800 قطعه انواع سکه در حراج امروز

هدیه 10 سوت طلا بدون قرعه کشی فقط با ثبت نام

کادو برای روز مادر چی بخریم؟

کارشناس اقتصادی دلیل افزایش 8 برابری قیمت مسکن را شرح می‌دهد

چطور تخفیف بیمه ماشین را انتقال دهیم؟

دیدار استاندار اردبیل با خانواده شهید معظم «سردار سرلشکر سید جعفر خراسانی مقدم»

آیا امکان تغییر نذر هست؟

نگاهی از نزدیک به آتشفشان و عظمت آن

شاه کبری درازترین مار زهرآگین جهان

یکی از گرونترین اسب‌های دنیا

قله باشکوه دماوند نماد عظمت ایران

گوناگون/ این کلبه‌ها، بهترین مکان برای رسیدن به آرامش است

قدرتمندتر از هزاران میلیارد بمب‌ هسته‌ای در کمین مردم

کتابی برای بهبود عملکرد رهبران

واکنش وزارت خارجه به تصویب قطعنامه ضدایرانی: کانادا به‌جای اتهام‌زنی به دیگران به اصلاح عملکردهای خود بپردازد

رفتار عجیب پزشکیان پس از دریافت پک هدیه!

پزشکیان وارد مصر شد

جانشین فرمانده کل سپاه: «وعده صادق 3» در زمان مشخص و موقعیت مناسب حتما اجرایی خواهد شد

ایرلند: نتانیاهو سعی در ساکت کردن منتقدان جنایات در غزه دارد

رایزنی سران گروه 7 درباره تشکیل دولت در سوریه

آلمان: حضور اروپایی‌ها در سوریه باید حفظ شود

وزیر خارجه لبنان: فرصتی حقیقی برای بازگرداندن آوارگان سوری وجود دارد

وزیر خارجه فرانسه: باید از شرکای کرد در شمال شرق سوریه محافظت و حقوق آنها تضمین شود

کارگران روزمزد بی‌بی

بر اساس آمار بانک مرکزی: نرخ تورم به 37.3 درصد رسید