ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله فرهیختگان/ بی‌بی‌سی در لبنان چه می‌کند؟ تحلیل روز

سرمقاله فرهیختگان/ بی‌بی‌سی در لبنان چه می‌کند؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - فرهیختگان / « بی‌بی‌سی در لبنان چه می‌کند؟ » عنوان یادداشت سردبیر روزنامه فرهیختگان، محمد زعیم‌زاده است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
رسانه یا ابزار پروپاگاندا؟ معمولاً در شرایط جنگ یا شبه جنگ، باد به پرچم پروپاگاندیست‌ها می‌وزد و آنها راحت‌تر می‌توانند عملکردشان را توجیه کنند، اصلاً فرق این دو چیست؟
توضیح تک‌خطی‌اش شاید این باشد که رسانه باید بتواند در نظام محاسباتی و ادراکی مخاطب تغییرات تدریجی و ماندگار ایجاد کند‌؛ اما پروپاگاندا هدفش تثبیت و تقویت موضع مخاطب در همان نقطه‌ای است که قرار دارد. اثر رسانه عمیق است و تأثیر پروپاگاندا سطحی؛ رسانه نیاز به کار استدلالی و دراز‌مدت دارد؛ اما کار پروپاگاندا با تولیدات پرحجم و تهییجی راه می‌افتد. مخاطب رسانه عموماً نخبگانی‌تر است و مشتری پروپاگاندا عمومی‌تر و توده‌ای‌تر. رسانه در دراز‌مدت برای صاحبانش تولید فرصت و قدرت می‌کند؛ اما پروپاگاندا ابزار مصرف قدرت است.
قاعده بر این است که در شرایط بحران و شبه جنگ، مجموعه‌هایی که در طول زمان کار رسانه‌ای کرده‌اند با شیب ملایمی به نفع ذی‌نفعان اقتصادی و سیاسی خود پروپاگاندا می‌کنند، یعنی بحران و شبه بحران از جمله نقاط عطفی است که رسانه دست در جیب خود می‌کند و از اعتبار خود برای عبور ذی‌نفعان از بحران هزینه می‌کند. البته در این شیب ملایم چرخاندن فرمان خود آداب و اصولی دارد. حال این وسط تکلیف مجموعه‌هایی که در شرایط قبل از بحران پروپاگاندا محور بوده‌اند، تقریباً مشخص است. هیچ عدد صحیحی از صفر بزرگ‌تر نیست. وقتی اعتباری در جیب نداریم، هزینه‌کردن بی‌معنا می‌شود. موضوع این یادداشت کوتاه، آسیب‌شناسی رسانه‌های داخلی به‌خصوص رسانه ملی نیست؛ اخیرا یکی از مدیران این دستگاه معظم گفته است مخاطب ما بیش از 70 درصد است. ما این گزاره را هم به‌حساب همان پروپاگاندا در شبه‌جنگ می‌گذاریم و فقط امیدواریم دوستان مثل ماجرای جناب نصرالدین این‌قدر محکم این گزاره را نگویند که خودشان هم باورشان بشود و در صف آش خیالی بایستند. عدد مخاطب امروز هرچه باشد ریشه‌اش در نسبت رعایت رسانه‌بودن و ابزار پروپاگاندا‌بودن است و خب وضعیت تقریباً روشن است.
همان‌طور که اشاره شد بحث ما امروز رسانه ملی نیست. بنگاه خبرپراکنی بی‌بی‌سی طبعاً در اتفاق‌های اخیر نمی‌تواند خارج از دستورالعمل‌های وزارت خارجه انگلستان عمل کند. آنها در وقایع یک سال اخیر و خصوصاً در شیب تند تحولات از زمان آغاز جنایت‌های اسرائیل در لبنان چه کرده‌اند؟

در وقایع اخیر، خط خبری بی‌بی‌سی انگلیسی با بی‌بی‌سی فارسی متفاوت است. جهت رسانه وزارت خارجه انگلستان برای مخاطب غیرفارسی‌زبان دقیقاً با رسانه‌های اسرائیلی هم‌راستاست؛ کوچک‌کردن خسارت‌های اسرائیل، بزرگ‌نمایی از اقدامات نظامی صهیونیست‌ها، سانسور حداکثری کشتار غیر‌نظامیان توسط اسرائیل، ورود نکردن به ابهاماتی که ممکن است به ضرر اسرائیل باشد، پررنگ‌کردن خط شایعه علیه ایران و... به یک معنا ایده‌بخش غیر‌فارسی بی‌بی‌سی به شکل کامل پروپاگاندا‌شدن و تبدیل‌شدن به یک رسانه جنگی علیه مقاومت است. در بخش فارسی اما وضع تا حدودی متفاوت است. کوهنورد و ناجی دو خبرنگار پرسابقه بی‌بی‌سی حاضر در میدانند، راویانی که تلاش می‌کنند وانمود کنند بخشی از دستگاه پروپاگاندای رژیم‌صهیونیستی نیستند. بی‌بی‌سی در این قسمت تلاش می‌کند وجوه رسانه‌ای خود را تا حدی حفظ کند؛ اما پشت‌صحنه این تصمیم چیست؟
برای این برساخت احتمالاً سه دلیل متصور است:
اول: بی‌بی‌سی فارسی در وقایع 1401 با برآوردی غلط از فرجام کار، تبدیل به چیزی شبیه ایران‌‌‌اینترنشنال شده بود و همان‌قدر تند و رادیکال عمل می‌کرد. در‌واقع آنها هم دچار مارپیچ صف آش شدند، این اتفاق سبب شد در آن مقطع بی‌بی‌سی مهم‌ترین مزیت خود یعنی نمایش رسانه‌بودن را از دست بدهد و تبدیل به یک شبه‌پروپاگاندیست شود. در دو سال اخیر و با فروکش کردن آن التهابات، آنها سعی کردند به نقش قبلی برگردند و حالا برای تثبیت این نقش چه فرصتی بهتر از بحران اخیر که گوش‌ها نسبت به اخبار سیاسی تیزتر است.
دوم: به‌وضوح یک تقسیم کار جدی میان بلوک بی‌بی‌سی و رسانه‌ای‌تر‌ها با بلوک ایران‌اینترنشنال و بقیه رسانه‌های رادیکال صورت‌گرفته است؛ هم از جنبه شکلی و هم از لحاظ مستقیم‌گویی و رادیکالیسم. اینترنشنال بخش توده‌ای‌تر جامعه را هدف گرفته است و بی‌بی‌سی فارسی بخش نخبگانی‌تر را. طبیعتاً برای ارتباط با بخش نخبگانی باید با لحن و ادبیات و نظام استدلالی متفاوتی تولید پیام کرد.
سوم: بی‌بی‌سی فارسی با یک طراحی روشن، مدتی است لایه ایدئولوژیک و هسته سخت نظام را هم مخاطب خود قرار داده است. انتخاب موضوع‌های خاص‌گرایانه با موضوعاتی مثل تاریخ جنگ، آینده قدرت در ایران و... نشانه‌های روشنی از این هدف‌گذاری است. طبعاً لازمه پیشبرد چنین ایده‌ای ایجاد سمپاتی خبری نسبی با این طیف است. بخش‌های گرایه! شده از گزارش‌های این دو خبرنگار در شبکه‌های اجتماعی عموماً مذهبی را باید نشانه‌ای از کارکرد این سیاست دانست. بی‌بی‌سی خوب می‌داند با ایجاد این هم‌سخنی می‌تواند در بزنگاه‌های سیاسی هر چقدر که ممکن شد، نظام ادراکی این طیف را تحت‌تأثیر قرار دهد، در واقع کوهنورد و ناجی در تل‌آویو هستند؛ اما برای آینده تهران میکروفن در دست گرفته‌اند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1175785/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قیمت دستوری چهار محصول لبنی با مجوز سازمان حمایت برداشته شد

کاهش محدود قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار عقب‌نشینی کرد

تداوم ریزش‌های بورس؛ افت 21 هزار واحدی شاخص کل

سوال خبرنگار آخرین خبر از سخنگوی دولت: از ابتدای سال چه مقدار ارز برای واردات نیازهای کشور پرداخت شده است؟

تصاویری زیبا از طاق بستان در کرمانشاه

گوناگون/ ماجرای مرد مسیحی پولدرای که دو شب، خوابی عجیب دید

گله بز وحشی در قزوین

حادثه خنده دار و عجیب یک روز عادی در کشور هند

تولید ژاکت نانویی با قابلیت مدیریت حرارت

غزل زیبای عماد خراسانی

حضور سردار قاآنی در بین مردم پایتخت

شوخی سخنگوی دولت با خبرنگار صداوسیما: دلمون براتون تنگ میشه

پخش سرود «ای ایران ای مرز پر گهر» در پایان نشست خبری سخنگوی دولت

سردار فدوی: کل منطقه تبدیل به جبهه مقاومت شده است

مخبر: شهادت حق آقای نیلفروشان بود

هریس: ترامپ هر روز بی‌ثبات‌تر و دیوانه‌تر می‌شود!

پرچم لبنان بر روی برج خلیفه امارات

پرداخت ارز مسافرتی در فرودگاه امام خمینی ازسرگرفته شد

اهمیت کلاه ایمنی در موتور سواری

خورده شدن یک عروس دریایی توسط لاکپشت گرسنه

درمان انسداد عروق با تزریق نانوذرات بدون عوارض جانبی

مردمان را چون قضاوت می کنی!

تشییع باشکوه پیکر شهید نیلفروشان در پایتخت؛ پزشکیان و سردار قاآنی در مراسم حاضر شدند

سفیر سابق ایران در قطر: هدف قرار دادن مراکز هسته‌ای ایران برای اسرائیل کار آسانی نیست

واکنش ترامپ به فیلم کارگردان ایرانی

واکنش سخنگوی دولت به تهدیدات رژیم صهیونیستی: این دم شیر است، آن را به بازی نگیرید

افزایش موارد تیراندازی مرگبار در اراضی اشغالی

استرالیا خطاب به اتباع خود در اراضی اشغالی: فورا منطقه را ترک کنید

هریس در مخمصه

سهم مسکن در هزینه‌های زندگی شهری رکورد جدید زد

معرفی خطرناک ترین عقرب ها

پرواز جالب «تویوتا یاریس» در مسابقات رالی قهرمانی جهان

آرامش جالب این پسر در غذا دادن به تمساح گرسنه!

فریاد مرال‌ها در طبیعت پارک ملی گلستان

بزرگترین آینه طبیعی جهان

تنها قمر زمین ممکن است از جایی دیگر ربوده شده باشد

ما دل به غم تو بسته داریم ای دوست

حضور خانواده سردار نیلفروشان در مراسم تشییع پیکر شهید

ادعای واشنگتن‌پست: نتانیاهو گفته به مراکز نظامی ایران حمله خواهد کرد نه تاسیسات هسته‌ای و نفتی

نشست خبری خانم سخنگو؛ از موضع دولت درخصوص فیلترینگ تا رویکرد رئیس جمهور درباره حجاب

علی ربیعی: قرار نیست در وفاق، دولت تقسیم شود

ترامپ: سلیمانی یک ژنرال بزرگ ایرانی بود

نتانیاهو: به حملات بی‌رحمانه خود علیه لبنان ادامه خواهیم داد

گشت‌زنی 153 جنگنده چینی در اطراف تایوان

ضرب‌وشتم پناهجویان افغان در مراکز اخراج ترکیه

امیر قطر: تجاوزهای رژیم صهیونیستی دامن کشورهای منطقه را می‌گیرد

FATF بهانه دولت برای توجیه ناکارآمدی خود است

افزایش فشار بر تهران

اختلال دریافت ارز مسافرتی و سرگردانی مردم در فرودگاه امام خمینی

مذاکره همتی با فرزین درباره بازارهای پول و سرمایه