ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ نوبل برای اقتصاد سیاسی جدید تحلیل روز

سرمقاله دنیای اقتصاد/ نوبل برای اقتصاد سیاسی جدید
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - دنیای اقتصاد / « نوبل برای اقتصاد سیاسی جدید » عنوان سرمقاله روزنامه دنیای اقتصاد به قلم نوید رئیسی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
 پس از گمانه‌‌‌زنی‌‌‌های چندین‌‌‌ساله، آکادمی سلطنتی علوم سوئد پنجاه‌وششمین جایزه نوبل اقتصاد را به دارون عجم‌‌‌اوغلو، اقتصاددان 56‌‌‌ساله ترک‌تبار و استاد دانشگاه MIT؛ جیمز رابینسون، اقتصاددان 64ساله انگلیسی و استاد دانشگاه شیکاگو و سایمون جانسون، اقتصاددان 61ساله انگلیسی و استاد دانشگاه MIT اعطا کرد. گرچه پیش از این، جیمز بوکانان (1986)، داگلاس نورث (1990) و الینور اوستروم (2009) این جایزه را برای پژوهش‌‌‌های مرتبط با تصمیم‌‌‌گیری‌‌‌های سیاسی دریافت کرده بودند، اما اولین بار است اقتصاددانانی که زمینه تحقیقاتشان بر «اقتصاد سیاسی جدید» متمرکز است، شایسته دریافت جایزه نوبل شناخته می‌‌‌شوند.
به‌طور تاریخی، رابطه بین اقتصاد سیاسی و اقتصاد متعارف، رابطه‌‌‌ای ویژه بوده است. کارل مارکس زیرعنوان «انتقادی بر اقتصاد سیاسی» را برای کتاب شناخته‌‌‌شده خود «سرمایه» برگزید و بر همین سیاق، بسیاری از چپ‌‌‌گرایان نیز از این برچسب برای به چالش کشیدن اقتصاد متعارف استفاده کرده و می‌‌‌کنند. در همین حال، اقتصاد سیاسی یکی از موضوعاتی است که اقتصاددانان کلاسیکی مانند آدام اسمیت نیز آن را به‌طور سیستماتیک بررسی کرده‌‌‌اند. دلیل چنین عمومیتی آن است که اقتصاد سیاسی به‌طور تاریخی آن شاخه‌‌‌ای از علوم اجتماعی بوده که به پرسش «چگونه سیاست بر اقتصاد تاثیر می‌‌‌گذارد» ‌‌‌پرداخته است.
 با این حال، آنچه امروز «اقتصاد سیاسی جدید» نامیده می‌‌‌شود، یک رشته دانشگاهی نسبتا جوان است که نه‌تنها براساس پرسش مرکزی خود بلکه بیش از آن با شیوه پاسخ‌‌‌گویی به این پرسش و استفاده از ابزارهای رسمی و فنی تحلیل اقتصادی مدرن در تحلیل رابطه متقابل سیاست و اقتصاد تعریف می‌‌‌شود. در واقع، اقتصاد سیاسی جدید انگشت تاکید را بر جایی می‌‌‌گذارد که اغلب به‌عنوان نقطه کور نظریه اقتصادی مدرن در نظر گرفته می‌‌‌شود: فقدان یک چارچوب نظری برای شیوه تصمیم‌‌‌گیری‌‌‌های غیربازاری. تا پیش از نیمه دوم قرن بیستم، دولت در نزد اقتصاددانان به‌عنوان یک دیکتاتور خیرخواه، یعنی نگهبان افلاطونی بهروزی عمومی، در نظر گرفته می‌‌‌شد. این نگاه، مساله رشد اقتصادی را به یک مشکل فنی یا محاسباتی فرومی‌‌‌کاست؛ چراکه فرض می‌‌‌کرد سیاست‌‌‌های خوب به‌‌‌محض یافته‌شدن، اجرا می‌‌‌شوند.

 اقتصاد سیاسی جدید با نقد این نگرش به سیاستگذاری و با تمرکز بر مسائل کلان اقتصادی، مانند چرخه‌‌‌های تجاری سیاسی، در دوره پس از جنگ جهانی دوم پدیدار شد و در ادامه، راه خود را به سوی تحلیل طیف گسترده‌‌‌ای از مسائل اقتصادی از جمله مساله کانونی توسعه گشود. نیمه دوم قرن بیستم همچنین شاهد گرایش فزاینده علوم اجتماعی و به‌ویژه اقتصاد به مدل‌‌‌های انتزاعی و رسمی مانند نظریه بازی بود که ابزارهای موثری را برای تحلیل‌‌‌های اقتصاد سیاسی فراهم می‌‌‌آورد. به‌طور خلاصه، اقتصاد سیاسی جدید با مدل‌‌‌سازی رسمی انتخاب‌‌‌های جوامع به‌عنوان پیامدهای تعادلی تعامل استراتژیک افراد عقلانی، چارچوب نظری پرباری را برای درک پویایی‌‌‌های ملت‌‌‌ها فراهم آورد. پنجاه‌وششمین جایزه نوبل اقتصاد، بزرگداشت این رهیافت به علل موفقیت و شکست ملت‌‌‌هاست.
دارون عجم‌‌‌اوغلو، سایمون جانسون و جیمز رابینسون، در دو مقاله اثرگذار خود، «خاستگاه‌‌‌های استعماری توسعه تطبیقی: یک بررسی تجربی» (2001) و «واژگونی اقبال: [نقش] جغرافیا و نهادها در توزیع درآمد در جهان مدرن» (2002) بر این پرسش تمرکز می‌‌‌کنند که چرا کشورهای غیراروپایی که در سال 1500 ثروتمندترین بودند، 500سال بعد به فقیرترین کشورهای جهان تبدیل شدند. این واژگونی نشان می‌‌‌دهد که موفقیت اقتصادی بلندمدت را نمی‌‌‌توان به‌‌‌عنوان نمونه به مواهب ناشی از جغرافیا تقلیل داد، بلکه مسیرهای کامیابی یا پریشانی را باید در جایی دیگر جست‌وجو کرد. عجم‌‌‌اوغلو و همکارانش ادعا می‌‌‌کنند، روند واژگونی اقبال در 500سال گذشته ناشی از نهادهای متفاوتی بوده که توسط اروپایی‌‌‌ها در این کشورهای مستعمره تاسیس شده بودند. این نهادها خود تفاوت شرایط اولیه کشورها را منعکس و در همین حال، مسیر آتی کشورها را تعیین کرده‌‌‌اند.
منظور از نهادها در اینجا، قواعد و محدودیت‌‌‌های رسمی و غیررسمی است که به تعاملات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی در سطح جوامع شکل می‌‌‌دهند. عجم‌‌‌اوغلو و همکاران استدلال می‌‌‌کنند که اروپاییان در مناطق ثروتمند و پرجمعیت که عمدتا با شیوع گسترده بیماری‌‌‌های واگیردار دست به گریبان بودند، «نهادهای بهره‌‌‌کش» را برای انتقال دستاوردهای اقتصادی بومیان به خود طراحی کردند. این نهادهای بهره‌‌‌کش طی زمان به نظام‌‌‌های فاسد و دزدسالاری تبدیل شدند که امروزه کشورهای بسیاری را در آفریقا، آسیا و آمریکای لاتین در دام فقر گرفتار کرده‌‌‌اند. در نقطه مقابل، اروپایی‌‌‌ها در مهاجرت به نقاط کم‌‌‌جمعیت و کمتر ثروتمند، «نهادهای فراگیر» را که برای رشد اقتصادی بلندمدت مفید بودند، تاسیس کردند. نتیجه، شکل‌گیری نهادهای حامی مالکیت خصوصی و حاکمیت نظم و قانون در آمریکای شمالی و استرالیای کم‌‌‌جمعیت بود که مسیر بهروزی آتی این کشورها را تضمین کردند. این همان روایت جذاب و تاثیرگذاری است که از دیدگاه آکادمی سلطنتی علوم سوئد شایسته در‌‌‌یافت جایزه نوبل شمرده شده است.
اعطای جایزه نوبل به یک شاخه خاص از دانش اغلب موجب می‌‌‌شود تا توجه نه‌تنها پژوهشگران بلکه عامه مردم به موضوع جذب شود. در همین حال، افزایش محبوبیت عمومی یک شاخه خاص از دانش با این مخاطره مواجه است که مفاهیم اصلی طی فرآیند عمومی‌‌‌سازی و ساده‌سازی با اعوجاج مواجه شوند. این خطر در جامعه ایرانی که در آن تحلیل‌‌‌های اقتصاد سیاسی تا پیش از این هم با بد‌‌‌فهمی همراه بوده، بیش از پیش احساس می‌‌‌شود. اقتصاد سیاسی جدید، هیچ‌‌‌گاه یک پارادایم علمی در مقابل دانش اقتصاد متعارف نبوده و نیست. نقطه تمایز اقتصاد سیاسی با اقتصاد متعارف آنجاست که سیاست نه به‌عنوان یک جعبه‌سیاه، بلکه به‌عنوان مجموعه‌‌‌ای از بازیگران با اهداف و انگیزه‌‌‌های فردی در نظر گرفته می‌‌‌شود. استفاده از برند «اقتصاد سیاسی» برای زیر سوال بردن نظریه اقتصاد متعارف، در بهترین حالت نوعی شارلاتانیسم علمی است.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1175781/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قیمت دستوری چهار محصول لبنی با مجوز سازمان حمایت برداشته شد

کاهش محدود قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار عقب‌نشینی کرد

تداوم ریزش‌های بورس؛ افت 21 هزار واحدی شاخص کل

سوال خبرنگار آخرین خبر از سخنگوی دولت: از ابتدای سال چه مقدار ارز برای واردات نیازهای کشور پرداخت شده است؟

تصاویری زیبا از طاق بستان در کرمانشاه

گوناگون/ ماجرای مرد مسیحی پولدرای که دو شب، خوابی عجیب دید

گله بز وحشی در قزوین

حادثه خنده دار و عجیب یک روز عادی در کشور هند

تولید ژاکت نانویی با قابلیت مدیریت حرارت

غزل زیبای عماد خراسانی

حضور سردار قاآنی در بین مردم پایتخت

شوخی سخنگوی دولت با خبرنگار صداوسیما: دلمون براتون تنگ میشه

پخش سرود «ای ایران ای مرز پر گهر» در پایان نشست خبری سخنگوی دولت

سردار فدوی: کل منطقه تبدیل به جبهه مقاومت شده است

مخبر: شهادت حق آقای نیلفروشان بود

هریس: ترامپ هر روز بی‌ثبات‌تر و دیوانه‌تر می‌شود!

پرچم لبنان بر روی برج خلیفه امارات

پرداخت ارز مسافرتی در فرودگاه امام خمینی ازسرگرفته شد

اهمیت کلاه ایمنی در موتور سواری

خورده شدن یک عروس دریایی توسط لاکپشت گرسنه

درمان انسداد عروق با تزریق نانوذرات بدون عوارض جانبی

مردمان را چون قضاوت می کنی!

تشییع باشکوه پیکر شهید نیلفروشان در پایتخت؛ پزشکیان و سردار قاآنی در مراسم حاضر شدند

سفیر سابق ایران در قطر: هدف قرار دادن مراکز هسته‌ای ایران برای اسرائیل کار آسانی نیست

واکنش ترامپ به فیلم کارگردان ایرانی

واکنش سخنگوی دولت به تهدیدات رژیم صهیونیستی: این دم شیر است، آن را به بازی نگیرید

افزایش موارد تیراندازی مرگبار در اراضی اشغالی

استرالیا خطاب به اتباع خود در اراضی اشغالی: فورا منطقه را ترک کنید

هریس در مخمصه

سهم مسکن در هزینه‌های زندگی شهری رکورد جدید زد

معرفی خطرناک ترین عقرب ها

پرواز جالب «تویوتا یاریس» در مسابقات رالی قهرمانی جهان

آرامش جالب این پسر در غذا دادن به تمساح گرسنه!

فریاد مرال‌ها در طبیعت پارک ملی گلستان

بزرگترین آینه طبیعی جهان

تنها قمر زمین ممکن است از جایی دیگر ربوده شده باشد

ما دل به غم تو بسته داریم ای دوست

حضور خانواده سردار نیلفروشان در مراسم تشییع پیکر شهید

ادعای واشنگتن‌پست: نتانیاهو گفته به مراکز نظامی ایران حمله خواهد کرد نه تاسیسات هسته‌ای و نفتی

نشست خبری خانم سخنگو؛ از موضع دولت درخصوص فیلترینگ تا رویکرد رئیس جمهور درباره حجاب

علی ربیعی: قرار نیست در وفاق، دولت تقسیم شود

ترامپ: سلیمانی یک ژنرال بزرگ ایرانی بود

نتانیاهو: به حملات بی‌رحمانه خود علیه لبنان ادامه خواهیم داد

گشت‌زنی 153 جنگنده چینی در اطراف تایوان

ضرب‌وشتم پناهجویان افغان در مراکز اخراج ترکیه

امیر قطر: تجاوزهای رژیم صهیونیستی دامن کشورهای منطقه را می‌گیرد

FATF بهانه دولت برای توجیه ناکارآمدی خود است

افزایش فشار بر تهران

اختلال دریافت ارز مسافرتی و سرگردانی مردم در فرودگاه امام خمینی

مذاکره همتی با فرزین درباره بازارهای پول و سرمایه