ایران پرسمان

آخرين مطالب

صلح تاریخی یا دگردیسی تاریخی؟ خبر خوب

صلح تاریخی یا دگردیسی تاریخی؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - دیپلماسی ایرانی /متن پیش رو در دیپلماسی ایرانی منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
صابر گل عنبری/ دیروز دونالد ترامپ از صلح تاریخی میان کشور امارات و اسرائیل خبر داد و همین مساله در صدر اخبار جهان و منطقه قرار گرفته و واکنش‌های زیادی را برانگیخته است. در قالب چند نکته می‌توان به شرح ماجرا پرداخت و آن را شکافت: 
نخست این که اطلاق واژه "صلح" بر این توافق درست به نظر نمی‌رسد؛ از آن جهت که هیچ سابقه دشمنی و خصومت و یا تنشی بزرگ میان امارات و اسرائیل وجود ندارد تا پایان آن را با آشتی و صلح اعلام کرد. رصد مواضع ابوظبی و ادبیات آن در قبال منازعه فلسطین در طول نزدیک به چند دهه گذشته به ویژه پس از سال 2004 به دنبال درگذشت بنیانگذار امارات، نشانی از وجود یک خصومت جدی میان آن و تل آویو ندارد و سیاست‌های امارات در قبال این قضیه نیز از چارچوب بیانیه‌ها و مواضع رسمی اتحادیه عرب فراتر نرفته است. 
دوم: توافق اماراتی اسرائیلی صرفا آشکاراتر و رسمی کردن روابط، تاسیس سفارتخانه و اعلان رسمی همپیمانی مشترک میان دو طرف است. این روابط در دو دهه اخیر به صورت پنهانی وجود داشته و در چند سال گذشته شدت گرفت و دیدارهایی در سطوح عالی چه در ابوظبی چه در نقاط دیگری صورت گرفت؛ اما قبح روابط با اسرائیل در جهان عرب در نتیجه واکنش شدیدا منفی افکار عمومی عربی اجازه آشکار شدن به آن را نمی‌داد، که به دنبال گرفتار شدن ملت‌های عربی در بحران‌های داخلی در چند سال اخیر در نتیجه تحولات انقلاب‌های عربی، کارزار و مداخله ویرانگر منطقه‌ای و بین‌المللی در بلاد عربی، تنش‌های منطقه‌ای و جابجایی رخ داده در مفهوم و مصداق دشمنی در سطح منطقه، این قبح کارکرد خود را در سطح رسمی رفته رفته از دست داد و کشورهای عربی یکی پس از دیگری به سمت روابط آشکار و ائتلافی با تل‌آویو حرکت کردند.
سوم: توافق اعلام شده میان امارات و اسرائیل با وجود این که غیرمنتظره و غافلگیر کننده نبود، اما به دلایل متعددی تحولی تاریخی و چشم‌اندازی از نظم آتی منطقه‌ای بوده که برای برقراری آن در منطقه تلاش می‌شود. این تحول از چند جهت است، یکی در موضع عمده کشورهای عربی در قبال مساله فلسطین که از اجماع رسمی عربی تبلور یافته در طرح صلح 2002 و منوط شدن هر نوع روابط و شناسایی اسرائیل به تشکیل کشور فلسطینی در مرزهای اشغالی 1967 عدول کرده و در واقع این روابط بدون این ما به ازا شکل گرفت و قرار نیست هیچ برآیند فلسطینی داشته باشد و برعکس آن هم به طور حتم این رویکرد به تقویت راستگرایان اسرائیل انجامیده و باعث جری‌تر شدن تل‌آویو و به تبع آن پیچیده‌تر شدن و لاینحل ماندن بحران و تضییع باقیمانده حقوق سرزمینی فلسطینی‌ها در همان چارچوب سازمان مللی بر اساس مرزهای 1967 خواهد شد. دوم این که هدف از این تحول مقدمه‌سازی برای تحولاتی ژئوپلیتیک در حوزه خلیج فارس و منطقه در آینده است و به معنای نزدیک‌تر شدن هر چه بیشتر اسرائیل به حوزه امنیتی پیرامونی ایران است و به احتمال زیاد در آینده نزدیک نیز ابتدا بحرین و عمان و سپس عربستان روابط رسمی با اسرائیل را اعلام کنند.
واقعیت این است که تحولات چند سال اخیر منطقه خواسته یا ناخواسته فرصتی طلایی در اختیار اسرائیل قرار داد تا بدون هیچ هزینه‌ای به چیزهایی دست یابد که در گذشته‌ای نه چندان دور تحقق آن یک رویا بود.
چهارم: اعلام این که توافق پیشگفته در قبال توقف اجرای طرح معامله قرن آمریکا بوده است، سخن گزافی بیش نیست و هدف از آن هم صرفا فراهم کردن محملی دو سویه برای دولت امارات و شخص نتانیاهو است؛ از یک طرف برای توجیه این اقدام امارات و از دیگر سو برای اقناع هوداران لیکود و راستگرایان تندرو اسرائیلی به توقف موقت اجرای معامله قرن. واقعیت این است که دولت ترامپ و خود نتانیاهو به دلایلی به این جمع بندی رسیده‌ بودند که اجرای معامله قرن به تعویق بیفتد، اما به دنبال آن بودند تا این مساله در حاشیه یک رخداد بزرگ اعلام شود که تبعاتی انتخاباتی برای ترامپ با توجه به حمایت اونجلیست‌ها از وی، و خود نتانیاهو نداشته باشد. 
این روابط در متن معامله قرن قرار دارد و بخشی لاینفک از آن است. این طرح سه رکن اساسی دارد: رکن نخست سرزمینی و مربوط به اراضی 1967 است و بخش دوم هم ایجاد روابط ائتلافی میان اسرائیل و دول عربی و بخش سوم نیز تضعیف جدی نیروهای مخالف در سطح منطقه. حالا فقط اجرای رکن نخست به تعویق افتاده است و دو بخش دیگر به جد پیگیری می‌شود. 
پنجم: اعلام خبر توافق امارات و اسرائیل از سوی ترامپ و کاربرد القاب تاریخی و غیره برای آن در متن محاسبات انتخاباتی وی قرار دارد و در واقع با هدف اعلام موفقیتی بزرگ در سیاست خاورمیانه‌ای خود صورت گرفت و از این رو، پیش‌بینی می‌شود تا قبل از انتخابات از "صلح‌های تاریخی" دیگری میان اسرائیل و چند کشور دیگر سخن بگوید.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/175754/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

باقی ماندن سکه در میانه کانال 51 میلیون تومانی؛ دلار سبزپوش ماند

تداوم روند صعودی بورس با افزایش 25 هزار واحدی شاخص کل

راه رفتن فلامینگوهای زیبا در نمکزارهای منحصر به فرد بولیوی

بی احتیاطی راننده موقع تخلیه بار

توانایی تنبل در آویزان بودن روی درخت برای 24 ساعت!

گوناگون/ دروازه‌هایی به سوی آسمان و سعادت ابدی

پل وحشت معلق!

هوش مصنوعی برای مشاغل تهدید نیست، بلکه فرصت‌های جدیدی در ایجاد شغل‌ فراهم می‌کند

رونمایی «انویدیا» از یک مدل جدید هوش مصنوعی آهنگساز

روزگار غریبیست نازنین!

رستمی: یکی از دانشگاه‌های تهران میزبان رئیس جمهور در مراسم شانزده آذر خواهد بود

عارف در مراسم یادبود وزیر اسبق دادگستری شرکت کرد

راهکار رسایی برای رفع تابعیت فرزندان ظریف: عضو بسیج مستضعفین شوند، به صورت خودکار تابعیت‌شان باطل می‌شود

توضحیات سخنگوی وزارت خارجه درباره انتصاب سرپرست سفارت ایران در کابل

لیبرمن: بی بی، از چه می‌ترسی؟

ادعای منابع اسرائیلی: آتش‌بس ساعت 6 صبح فردا آغاز می‌شود

طالبان: از 5 هزار ازدواج اجباری جلوگیری کرده‌ایم

سرمقاله جمهوری اسلامی/ استقبال عمومی از مذاکره

سرمقاله ابتکار/ اهمیّت بازگشت ایران و اروپا به گفت‌وگو

جزئیات لایحه بودجه 1404؛ از تعیین حقوق سربازان تا میزان وام ازدواج و فرزندآوری

بیت‌کوین عقب نشینی کرد

در دعا کردن تنگ نظر نباشید

اختراع دستگاهی برای نوشتن تکالیف مدرسه

صحنه دلخراش خفه شدن یک گاو زیر شکم گاو دیگر

چند ترفند جالب برای کار کردن تمیزتر و نظافت بیشتر

حال دلت را این طوری خوب کن

وقتی سختی ها شدّت پیدا کرد...

تلاش مدیران فناوری برای تقلید از «تیم کوک» در ملاقات شخصی با ترامپ

ناسا ربات‌های زیردریایی به اندازه موبایل را برای جستجوی حیات آزمایش می‌کند

شعری زیبا از شهریار

آیین اختتامیه پنجمین کنگره ملی ادبی فخر ایران برگزار شد

تجدید میثاق نیروی دریایی ارتش با بنیانگذار کبیر انقلاب

آمادگی نیروی دریایی ارتش برای اجرای ماموریت مشترک با پدافند غیر عامل

ابطحی: سفر لاریجانی به لبنان را باید بخشی از تغییر استراتژیک دانست

فرمانده نداجا: به تلاشمان خواهیم افزود تا بیگانگان برای همیشه این منطقه را ترک کنند و اگر قرار است بیایند با تعظیم وارد شوند

سرلشکر باقری: پاسخ به اسرائیل ورای تصورات سران رژیم طرح‌ریزی شده است

حضور سرزده پزشکیان در ستاد وزارت بهداشت

سخنان بی سابقه قالیباف؛ یک روزی در مواجهه با تهدیدات دشمنان بستن نفت اهرم تهدید ما بود اما...

شویگو: روند حذف طالبان از فهرست ممنوعه در مراحل نهایی است

تماس تلفنی علی اف با ترامپ

وضعیت فاجعه‌بار آوارگان فلسطینی در غزه

وزیر جنگ رژیم صهیونیستی: یک دیوار حائل در مرز با اردن می‌سازیم

ایلان ماسک این‌بار بریتانیا را «دولت پلیسی ظالم» خواند

سرمقاله همشهری/ رژیم مستأصل صهیونیستی به اهداف خود نرسیده است

25 دستاورد در 100 روز

سرمقاله شرق/ آیا مذاکرات در راه است؟

تا حالا کجا بودید؟

قالیباف: وضعیت تحقق برنامۀ هفتم اصلا قابل قبول نیست

دیوان محاسبات: بودجه پیشنهادی سال 1404 شرکت‌های دولتی نیازمند اصلاح و بازنگری است

قالیباف: بیش از 15 هزار مگاوات ناترازی انرژی در تابستان امسال؛ قطعی برق نخواهیم داشت