ایران پرسمان

آخرين مطالب

گوناگون/ هجرت حضرت معصومه(س) مانع لغزش‌های دوران غیبت در قم شد؟ خواندنی ها

گوناگون/ هجرت حضرت معصومه(س) مانع لغزش‌های دوران غیبت در قم شد؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - خبرآنلاین / پژوهشگر پژوهشکده علامه طباطبایی(ره) گفت: هجرت حضرت معصومه(س) باعث شد که مردم قم و اطراف قم در فاصله زمانی از دوران امام رضا(ع) تا امام زمان(عج) بیشتر به مقوله امامت توجه داشته باشند و پیگیر این مسئله باشند لذا لغزش‌ها و حیرت‌هایی که در بخش‌هایی از جامعه اسلامی در آستانه غیبت رخ داد، برای قم و اطرافش یا رخ نداد یا به شدت، اندک بود.
تمدن طبق تعاریف مطرح‌شده از حیث گستره جغرافیایی و بازه تاریخی متفاوت از فرهنگ است. فرهنگ شامل سنت‌ها، آموزه‌ها و روش‌های محدود و با برد کوتاه‌تر زمانی و مکانی است به‌‎طورمثال، ایران که بخشی از تمدن اسلامی است می‌تواند در جای‌جای خود فرهنگ‌های بسیاری داشته باشد اما ایران با تمام فرهنگ‌ها و آدابش در گستره تاریخی و جغرافیایی، بخشی از تمدن اسلامی یا به تعبیر دیگر، تمدن مسلمین است. 
بنا بر روایت ایکنا،وجود حکومت، زعامت افراد شایسته در حکومت، قانون مداری، پرورش افراد نخبه و شایسته، تأسیس سنن خوب، اصلاح فرهنگ‌های نادرست، محوریت نظر کارشناسان و توجه به ابعاد روحی انسان علاوه بر احتیاجات مادی و جسمی او، از عناصر تکوین تمدن جامع و غیر تک‌بعدی است. به عنوان مثال درباره زعامت جامعه براساس میراث نبوی می‌بینیم که حضرت معصومه(س) در طول زندگی نسبتاً کوتاه خود چه در مدینه و چه در حرکت به سمت خراسان با تقویت جریان امامت در حال توجه دادن مردم به جایگاه حاکم واقعی جامعه و برجسته شدن محور امامت هستند. همچنین یکی از اقدامات حضرت معصومه(س) که حتی از زمان خردسالی ایشان نیز انجام می‌شد یعنی زمانی‌که حضرت موسی بن جعفر(ع) در مدینه بودند، بحث نقل احادیث گهربار اهل‌بیت(ع) توسط حضرت معصومه(س) است.
در راستای بررسی نقش حضرت معصومه(س)، در زمینه تکوین فرهنگ و تمدن اسلامی و ترویج آن ابتدا باید عناصر مهم فرهنگ و تمدن ذکر شود تا ببینیم براساس آموزه‌های مکتب نورانی اهل بیت(ع) چه میزان از این آموزه‌ها در سیره حضرت معصومه(س) وجود دارد، از این رو، با حجت‌الاسلام محمدعلی نجفی کرمانشاهی، پژوهشگر پژوهشکده علامه طباطبایی(ره)، به گفت‌وگو نشستیم. در ادامه از نظر می‌گذرد:
ایکنا - محتوای احادیث مطرح‌شده توسط حضرت معصومه(س) چگونه است و چه ارتباطی با فرهنگ و تمدن دارد؟
برای تقویت فرهنگ یک جامعه و سپس تجمیع این فرهنگ‌ها در راستای تقویت تمدن، وجود دستورهای حکیمانه و حیات‌بخش مهم است و ما در طول تاریخ هیچ شخصیت و گروهی را مانند معصومین نداریم که سخنان حکمت‌آمیز و جان‌بخش داشته باشند. نقل این احادیث و رواج آن در جامعه موجب اصلاح رفتارهای نادرست و ترویج سنت‌ها و رفتارهای صحیح می‌شود و در مجموع بر جامعه اسلامی تأثیرگذار بود. محتوای این احادیث لزوماً احادیث اعتقادی نبود، بلکه بخشی از آن به احادیث رفتاری و احکام و نیز احادیث اخلاقی اختصاص داشت و این سه عنصر (یعنی اعتقاد صحیح، اخلاق درست و احکام دینی برگرفته از مصادر صحیح) برای ترویج یک زندگی با سبک زیست اسلامی مؤثر است.
ایکنا -در رابطه با قضیه مهاجرت حضرت معصومه آیا می‌توان ابعاد تمدنی برای این مهاجرت بر شمرد؟
به نکته خوبی اشاره کردید. این مهاجرت نیز با رویکرد تمدنی می‌تواند تحلیل شود. چون می‌بینیم که مقوله سفر و هجرت در تمدن‌سازی و رشد و پیشرفت تمدن‌ها مؤثر است و برخی عقیده دارند، فارغ از اهمیت شگرف بعثت، مبدأ تمدن اسلامی، هجرت رسول اکرم از مکه به مدینه است. حضرت معصومه(س) نیز با این مهاجرت پربرکت خویش از مدینه به سمت خراسان یک جریان و موج فرهنگی تمدنی را به راه انداخته‌اند. اگرچه این مهاجرت به سرانجام نرسید و در میان راه در قم متوقف شد. نکته بحث بعدی نقش فرهنگی تمدنی اعوان و انصار و همراهانی بود که با حضرت معصومه(س) در این سفر بودند. یا سادات و امامزادگانی که با فاصله کمی پس‌از این هجرت به نقاط مختلف ایران و از جمله شهر قم مهاجرت نمودند و تأثیر این شخصیت‌ها به‌ویژه در شهرهایی، چون قم که می‌توانستند آزادانه حقیقت مذهب شیعه را معرفی کنند، دارای ابعاد فرهنگی تمدنی است. 
درخصوص محدثان مهاجر به قم نیز بفرمایید.
بخشی از همین امامزادگان و سادات در زمره محدثان قرار دارند و عده‌ای دیگر اعم از اعرابی که به قم مهاجرت کرده یا قمی‌های اصیل براثر مراوده با این امامزادگان، خود در رده محدثان قرار گرفتند و بنیان مکتب حدیثی قم را نهادند. ما می‌بینیم که احادیث بسیاری از محدثان قم در کتب اصلی شیعه وجود دارد که سرچشمه تمدن شیعی اسلامی است و می‌توانیم از افرادی، چون اهوازی، یونس بن عبدالرحمن قمی، ابراهیم بن هاشم و پسرش علی بن ابراهیم قمی، برقی و سعد بن عبدالله اشعری یاد کنیم. همین هجرت حضرت معصومه(س) باعث شد که مردم قم و اطراف قم در فاصله زمانی از دوران امام رضا(ع) تا امام زمان(عج) بیشتر به مقوله امامت توجه داشته باشند و پیگیر این مسئله باشند لذا لغزش‌ها و حیرت‌هایی که در بخش‌هایی از جامعه اسلامی در آستانه غیبت رخ داد، برای قم و اطرافش یا رخ نداد یا به شدت، اندک بود.
ایکنا - آیا حوزه علمیه قم را هم می‌توان از فوائد فرهنگی تمدنی حضور حضرت معصومه(س) در ایران و قم یاد کرد؟
تأسیس حوزه علمیه قم از جهتی امتداد همان مکتب حدیثی است. درواقع یکی از ثمرات حضور با برکت حضرت معصومه(س) در قم، از بعد فرهنگی و تمدنی تأسیس حوزه‌ای مبتنی بر معارف اهل بیت(ع) است که در قرن چهارم یک حدیثی کلامی بود و در قرون بعد اگرچه گاهی دچار فترت و رکود می‌شد، اما در مجموع تا زمان حاضر به‌ویژه در دوران باز تأسیس آن یعنی از عصر شیخ عبدالکریم حائری یزدی در صد سال قبل به این‌سو، محل انتشار حقایق، تدوین معارف و انتقال آن به شهرهای دیگر جهان تشیع بلکه جهان اسلام و بلاد غیر مسلمان باشد.
هم‌اکنون به غیر از ده‌ها هزار طلبه ایرانی مشغول به تحصیل و تحقیق علوم اسلامی، شاهد حضور هزاران طلبه و استاد از کشورهای مختلف در حوزه قم هستیم که ظرفیت بزرگی برای شناساندن مکتب تشیع هستند و چنان‌که در احادیث آمده، اهل قم زمینه‌سازان ظهور حضرت مهدی(عج) خواهند بود که کامل‌ترین و مترقی‌ترین تمدن بشر در عصر حضرت صاحب الزمان(عج) و به دستان مبارک ایشان شکل خواهد گرفت.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1246175/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ادعایی درباره پُست جدید همتی

توئیت سخنگوی دولت اصلاحات درباره ارسال پیامک حجاب

حملات آمریکا به شهر «سحار» در صعده یمن

آقای تاج! حاضری استعفا بدهی؟

تاثیر ناامنی بر اقتصاد ملی

توافق موقت ، مهار اسنپ‌بک را ممکن می‌سازد

یاوه گویی بی بی

روایت تحلیلگر آمریکایی از «مسئله اصلی مذاکرات»

سی‌ان‌ان: ترامپ چگونه جهان را تا آستانه بحران پیش برده است؟

تحول در بازار اجاره مسکن؛ آیا تصمیم جدید دولت ناجی مستأجران می‌شود؟

نگهداری عجیب کالاها در بندر شهید رجایی

اظهارات مهم رئیس سازمان بورس

ابهام زدایی از قبض های برق؛ قیمت‌ها چقدر تغییر کرد؟

اهتمام دولت چهاردهم بر بزرگداشت هرچه باشکوه‌تر مراسم سالگرد شهدای دولت

جشن خیابانی مردم اسپانیا به خاطر وصل شدن برق!

برکات وجود مضجع نورانی حضرت فاطمه معصومه (ع)

اقدام خطرناک سرنشینان یک خودروی در حال حرکت!

سرعت بالا و سرعتگیر چنین بلایی سر ماشین میاره!

مدیریت هم‍زمان 50 حساب رسانه اجتماعی ‌توسط هوش مصنوعی

لحظه عجیب واژگونی اتوبوس در آنتالیا

مکانیزم خلاقانه ثانیه‌شمار یک ساعت

ارگ قورتان در اصفهان، دومین بنای عظیم خشتی در ایران

تا حالا تمرینات آتش‌نشانی رو دیده بودید!

«آبشار پتاس»اولین آبشار نمکی دنیا در ایران

استفاده معلمان چینی از هوش مصنوعی برای نمره دادن به تست‌های دانش‌آموزان

شعرخوانی زیبا از دکتر مشایخی

معاون قوه قضائیه برای شرکت در نشست کمیته مشترک مقابله با تروریسم وارد بغداد شد

انصارالله خطاب به آمریکا: بیش از 8 میلیون مبارز ما آماده نبرد هستند

نارضایتی‌ها از عملکرد 100 روزه؛ ترامپ در کاخ سفید می‌ماند؟

هند و پاکستان بر لبه شمشیر

معاون وزیر اقتصاد: پیوستن به FATF گرفتار سوءتفاهم شده است

پیش بینی بورس چهارشنبه 10 اردیبهشت 1404؛ بازار سهام روی خوش نشان می‌دهد؟

زرپاد از کارت‌های هدیه خود رونمایی کرد زرپاد کارت؛ انتخابی متمایز برای هر مناسبت

پیش بینی قیمت طلا و سکه 10 اردیبهشت 1404

قیمت تاکسی برقی‌های جدید تهران

وساطت های قبل تو سوتفاهم بوده!

تصویر روز ناسا؛ حلقه‌های سیاره زحل ناپدید شدند

بی‌تو به سامان نرسم، ای سر و سامان همه تو

فرار دسته جمعی صهیونیست‌ها برای هیچ!

عراقچی همتای الجزایری را از روند گفت‌وگوها با آمریکا مطلع کرد

نماینده آمریکا در اوکراین: ترامپ به‌دنبال یک آتش‌بس سی روزه است

کمیسر حقوق بشر سازمان ملل: حملات عمدی به غیرنظامیان در غزه جنایت جنگی است

وزیر صهیونیست: پیروزی در غزه کلید سازش با عربستان است

لشکرکشی شورشیان جولانی به دمشق برای سرکوب «دروزی‌ها»

یارانه 750 هزار نفر از دهک‌های بالا حذف شد

اطلس در پیج تاخیر؛ سایپا پاسخگو نیست

مدیحه‌سرایی حسن شالبافان در مراسم ولادت حضرت معصومه(س)

نترس واقعی به این میگن!

داستانک/ مگر نگفتید برای خدا ساخته ایم؟

هشدار محققان: داروهای رایجی که کودکان را مستعد آسم و آلرژی می‌کند