ایران پرسمان

آخرين مطالب

چرا چشم‌انداز مذاکرات مثبت است؟ سیاست روز

چرا چشم‌انداز مذاکرات مثبت است؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
به‌رغم انتقادات و فشارها به دولت آمریکا و شخص ترامپ در موضوع راه‌اندازی جنگ تعرفه‌ها، مواضع داخلی نسبت به مذاکرات ایران و آمریکا، مثبت ارزیابی می‌شود.
 علیرضا سلطانی| ایران و آمریکا چنانکه قابل پیش‌بینی بود از دور اول مذاکرات هر دو برنده و راضی بیرون آمدند. این رضایت فقط محدود به دولت‌های ایران و آمریکا نبود و در عمل بازارهای داخلی ایران به مذاکرات و آنچه از فحوای این دور از مذاکرات بیرون آمده روی خوش نشان دادند.
بازارهای بین‌المللی مانند بازار نفت نیز واکنش منفی نسبت به این مذاکرات نشان ندادند و همین واکنش خود نشان از رضایت این بازارها دارد. کشورهای مختلف از جمله کشورهای منطقه از رضایت ایران و آمریکا و اراده طرفین برای ادامه مذاکرات استقبال کرده‌اند. دولت، رسانه‌ها و محافل سیاسی اسرائیل تقریباً موضع سکوت و انفعال در این مرحله از مذاکرات در پیش گرفته‌اند که این خود حکایت از رویکرد نظارت و صبر اسرائیل است.
اروپا و قدرت‌های بزرگی مانند چین و روسیه نیز در ظاهر از مذاکرات و تداوم آن حمایت کرده‌اند. در این زمینه اما مواضع اتحادیه اروپا و کشورهای انگلیس، فرانسه و آلمان کمی مبهم و نگران‌کننده به نظر می‌رسد. کشورهایی که در جریان مذاکرات برجام حلقه وصل و مشوق و مقوم مذاکرات ایران و آمریکا بودند در این دور از مذاکرات هنوز در مسیر حمایت از مذاکرات قرار نگرفته‌اند.
نگرانی از توافق ایران و آمریکا بدون در نظر گرفتن ملاحظات و مصالح سیاسی، امنیتی و حتی اقتصادی اروپا در قبال ایران و توافقات گذشته ایران و اروپا در قالب برجام و بیرون از آن، مهمترین عاملی است که کشورهای سه‌گانه اروپا را وادار به سکوت و مواضع محتاطانه در این زمینه واداشته است؛ مواضعی که ممکن است در آینده حتی با مخالفت هم مواجه شود اما این مخالفت در مسیر مذاکره و توافق ایران و آمریکا نمی‌تواند تاثیرگذار باشد.
هرچند اروپا در حال حاضر با توجه به در جریان بودن برجام از یک سو و خروج آمریکا از آن از سوی دیگر، ابزار قابل تأملی به نام اسنپ‌بک یا مکانیسم ماشه در اختیار دارند و می‌توانند از این ابزار تا قبل از موعد مقرر 10 ساله (پایان سال 2025) قانوناً علیه ایران استفاده کنند. در داخل آمریکا، شرایط متفاوت از دوره مذاکراتی برجام است.
به نظر می‌رسد در حال حاضر نظام سیاسی آمریکا فعلاً پشت سر ترامپ در مسیر مذاکره قرار دارند. تندروهای مخالف ایران مانند معاون رئیس‌جمهور و وزیر امور خارجه فعلاً مخالفت یا اخلالی در روند مذاکرات ایجاد نکرده‌اند. افراد شاخصی مانند ماسک نیز نقش موثری ایفا می‌کنند.
در مجالس سنا و نمایندگان آمریکا نیز ساز مخالفت جدی تاکنون کوک نشده و به نظر می‌رسد هماهنگی‌های لازم به‌خصوص با جناح جمهوری‌خواه و نمایندگان تندرو در هر دو مجلس صورت گرفته است. در این میان فضای عمومی حاکم بر رسانه‌های شاخص و تاثیرگذار آمریکا مانند فاکس‌نیوز در همراهی با مذاکرات است.
علاوه بر این در شرایطی که لابی اسرائیلی و عربی در زمان فعلی در فضای سیاسی پشت پرده آمریکا، منفعل است، طرح‌های ابتکاری برای رسیدن به توافق و تضمین توافق از سوی برخی نخبگان و فعالان سیاسی آمریکا مانند جان کری و وندی شرمن (اعضای تیم مذاکره‌کننده برجام) ارائه می‌شود که بازتاب زیادی نیز دارد. در این راستا جان کری به ترامپ پیشنهاد داده که توافق احتمالی با ایران را برای دادن تضمین اجرایی به ایران به تصویب سنای آمریکا برساند؛ به‌طور کلی به‌رغم انتقادات و فشارها به دولت آمریکا و شخص ترامپ در موضوع راه‌اندازی جنگ تعرفه‌ها، مواضع داخلی نسبت به مذاکرات ایران و آمریکا، مثبت ارزیابی می‌شود.
در داخل ایران نیز با وجود مخالفت‌های جسته گریخته برخی جریان‌ها و افراد تندرو آن‌هم با شکل مذاکره، مخالفت هدفمند و برنامه‌ریزی‌شده‌ای در فضای سیاسی رسمی و غیررسمی با اصل مذاکرات صورت نگرفت و به نظر می‌رسد مخالفت‌های اندک نیز در روزهای آینده کاملاً به حاشیه رود. واکنش مثبت بازارها به مذاکرات یکی از مهمترین عوامل خنثی‌سازی تحرکات مخالفین با مذاکرات ارزیابی می‌گردد. 
شرایط داخلی ایران و آمریکا، منطقه‌ای و بین‌المللی به‌طور کلی در راستای تداوم مذاکرات و تقویت روند رسیدن به توافق دوجانبه است. این مهم از مواضع اخیر دولتمردان دو کشور کاملاً مشهود است. بنابراین می‌توان انتظار داشت در مراحل بعدی به تدریج پیشرفت‌هایی در مذاکرات و نزدیک شدن به توافق صورت گیرد.
سازوکار مذاکره و توافق هم به نظر می‌رسد در شکل ذخیره کردن (SAVE ) دستاوردها در هر مرحله از مذاکره است. در این زمینه حتی می‌توان به یک توافق اولیه زودهنگام نیز امیدوار بود و آن توقف غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران و تحت نظارت آژانس بین‌المللی هسته‌ای از یک سو و تمدید معافیت‌های تحریمی و حتی آزادسازی بخشی از منابع مالی ایران در خارج (به‌طور خاص قطر) از سوی دیگر می‌باشد. سفر مدیرکل آژانس به تهران در این راستا و برای ارائه سازوکاری مشخص با تایید آژانس صورت می‌گیرد. 
جدای از این مباحث متغیری که مقوم جدی مذاکرات ایران و آمریکا می‌باشد، جنگ است. برای ترامپ آنچه اهمیت و اولویت دارد عدم ورود به جنگ با ایران و نه تسلیح ایران به سلاح هسته‌ای است.
درست است که سیاست اعلامی ترامپ برای مذاکره، عدم تسلیح ایران به سلاح هسته‌ای است اما این تاکید به خاطر این است که دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای به‌طور واقعی ایران را در موقعیت جنگ و رویارویی با آمریکا قرار می‌دهد.
شرایطی که برای ترامپ اصلاً خوشایند نیست. ترامپ به دنبال آن است که از خود یک برند صلح‌جو بسازد. این موضوع تقویت‌کننده مذاکرات باید مدنظر مذاکره‌کنندگان ایرانی قرار گیرد. 
بازار

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1241914/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گاردین: پوتین مانع فروپاشی مذاکرات ایران و آمریکا می‌شود؟

لایحه کاهش مالیات ارزش افزوده کالاهای اساسی چه می گوید؟

اختلاف نتانیاهو با رئیس شاباک بالا گرفت

چرا گوشت گوسفند از دامداری تا بازار دو برابر می‌شود؟

تلاوت دلنشین سوره «تین» توسط رهبر انقلاب

آمادگی سوئیس برای هرگونه مساعدت در مورد گفت‌وگوهای ایران و آمریکا

درخواست اوکراین از روسیه برای توقف 30 روزه جنگ

دور جدید حملات آمریکا به یمن

استاد دانشگاه شیراز: هسته سخت باید پوست‏‌اندازی کند

ماشین تولید اخبار جعلی درباره مذاکرات چطور کار می‌کند؟

مذاکره کننده سابق ایران: توافق ممکن است

خسارت 800 میلیون دلاری ناوگان MQ-9 آمریکا در یمن

کارنامه مشترک کسری بودجه دو دولت

سیاست‌های ارزی و پولی، کلید رشد پایدار بازار سرمایه

پیش بینی قیمت طلا و سکه یک اردیبهشت

پهلوانی که برای شادی دل مادرِ رقیب خود باخت!

4گوشه دنیا/ قتل های سریالی یک زوج آمریکایی را شوکه کرد!

دوقطبی شدن جامعه امیرالمومنین علی(ع)!

کسی که طمع را شعار خود قرار دهد، خود را ارزان فروخته!

اگر مانع شکستن حیله معاویه توسط امیرالمؤمنین(ع) نشده بودند...

چتر رئیس‌جمهور لیتوانی و باران انتقادات!

بمب غیرهسته‌ای چین، دنیا را شوکه کرد

دستگاهی که زلزله را از فضا پیش‌بینی می‌کند

نگاه دانشمندان و بزرگان جهان به شاهنامه حکیم ابوالقاسم فردوسی

اولین بخشش خدا

معرفی مدنی‌زاده برای وزارت اقتصاد قوت گرفت

پیش‌نویس فرمان اجرایی ترامپ برای بازسازمان‌دهی وزارت خارجه آمریکا؛ سمت فرستاده ویژه در امور ایران حذف خواهد شد

گاردین: روسیه ممکن است نقشی کلیدی در توافق هسته‌ای ایران ایفا کند

یمن، شکارچی پرنده های 30میلیون دلاری آمریکا

کاربران آمریکایی جنبش 50501 را در فضای مجازی داغ کردند

المشاط خطاب به ترامپ: نه تو و نه پدر تو نمی‌تواند ما را از حمایت غزه منصرف کند

روبیو: گزارش تعطیلی برخی سفارت‌های آمریکا جعلی است

تبلیغات اغواکننده ارتش روسیه برای جلب جنگجویان چینی

کمپین معلولان تعطیل شد

زور هیچکس به مافیای خودروسازی نمی‌رسد

روایت تجارت نیوز از بی‌توجهی به سرمایه‌گذاری در بهینه‌سازی مصرف انرژی

نماینده مجلس: 6 میلیون مستأجرند و 2 میلیون خانه خالی داریم که باید بین مردم تقسیم شوند

پیش بینی بورس دوشنبه یک اردیبهشت 1404

تدوین برنامه تامین مسکن برای 6 دهک جامعه

پردرآمدها 3 برابر کم‌درآمدها لبنیات مصرف می‌کنند

معاون رییس جمهور به دیدار خانواده شهید امیرعبداللهیان رفت

ریختن سقف هواپیمای آمریکایی در پرواز آتلانتا به شیکاگو!

گران‌ترین آثار هنری تاریخ در حراجی‌ها

آیا هوش مصنوعی راز جوانی ابدی را فاش کرده است؟

جنجال تازه خالق «هری پاتر»

گروسی: توافق ایران و آمریکا ممکن است طی هفته‌های آینده حاصل شود

فلاحت‌پیشه: توافق بر سر «مذاکرات فنی» بین ایران و آمریکا یعنی دوری از تنش

عارف: دولت وفاق ملی اجازه نمی‌دهد دسیسه‌ها برای برهم زدن آرامش بازار اجرایی شود

ابراز امیدواری قطر به حصول توافق در مذاکرات تهران-واشنگتن

تبریک متفاوت ترامپ برای «عید پاک»