ایران پرسمان

آخرين مطالب

ایران در آستانه پرتاب ماهواره مخابراتی به مدار ژئو تا سال 1405 سیاست روز

ایران در آستانه پرتاب ماهواره مخابراتی به مدار ژئو تا سال 1405
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایسنا / رییس سازمان فضایی ایران، دستیابی به مدار ژئو (36 هزار کیلومتری سطح زمین) را یکی از اهداف بلندمدت برنامه‌ریزی شده برای صنعت فضایی کشور برشمرد و با اشاره به موفقیت‌های اخیر در تثبیت پرتابگرهای لایه لئو و پروژه‌های انتقال مداری، از آغاز پرتاب‌های جدید در سال‌های آتی و ادامه تلاش‌ها برای توسعه پرتابگرهای سنگین و بلوک‌های انتقال مداری خبر داد. به گفته‌ وی، این پروژه‌ها ایران را در مسیر تبدیل شدن به یکی از بازیگران برجسته در عرصه فضایی جهانی قرار خواهد داد. در سال‌های اخیر، صنعت فضایی ایران با پیشرفت‌های چشمگیری در زمینه‌های مختلف، به‌ویژه در حوزه ماهواره‌ها و پرتابگرها، به عنوان یکی از ارکان کلیدی توسعه علمی و تکنولوژیکی کشور مطرح شده است. دستیابی به مدار ژئو (مدار 36 هزار کیلومتری) و توسعه ماهواره‌های مخابراتی در این مدار، یکی از اهداف بلندمدت و مهم سازمان فضایی ایران است.
در این راستا دکتر سالاریه رئیس سازمان فضایی ایران در خصوص برنامه‌های این سازمان برای رسیدن به ماهواره‌های مخابراتی در مدار ژئو (36 هزار کیلومتر از سطح زمین) و پیشرفت‌های چشمگیر در پروژه‌های فضایی ایران سخن گفت.
وی با اشاره به موفقیت‌های اخیر در تثبیت پرتابگرهای لایه لئو و پرتاب بلوک انتقال مداری سامان-1، از شروع پروژه‌های جدید در سال‌های آتی و تأکید بر اهمیت همکاری‌های علمی و صنعتی در این مسیر خبر داد.
به گفته وی، هدف نهایی دستیابی به مدار ژئو تا سال 1405 است و این روند با تمرکز بر توسعه پرتابگرهای جدید و فناوری‌های پیچیده ادامه خواهد یافت.
دکتر حسن سالاریه در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه از سال 87 که ماهواره امید پرتاب شد تا کنون ماهواره‌های متعدد ساخت ایران، در مدار قرار گرفته‌ است، افزود: برخی از این ماهواره‌ها عمر کاری‌شان به پایان رسیده و برخی هم چون عمر مداری آنها هم خاتمه یافته است، به جو بازگشته‌اند. بر این اساس تاکنون بیش از 25 ماهواره ایرانی در مدار قرار گرفته‌اند.
وی یادآور شد: برخی ماهواره‌ها نظیر «مهدا»، «چمران»، «پارس-1»، «هدهد»، «کوثر» و غیره در مدار هستند و ماهواره‌هایی مانند ماهواره مهدا بیش از یک سال است که به طور فعال کار می‌کند.
به گفته وی، با توجه به نوظهور بودن صنعت فضایی در ایران بسیاری از این ماهواره‌ها جنبه تحقیقاتی دارند و با هدف توسعه فناوری و زیر سیستم‌های فضایی، توسعه صنعت پرتابگر و غیره برای اولین بار در کشور ساخته و پرتاب شده‌اند.
رئیس سازمان فضایی افزود: از چند سال گذشته رویکرد طراحی و ساخت ماهواره از رویکرد تحقیق و توسعه به سمت صنعتی شدن در حال تغییر است و بر این اساس عمر ماهواره‌های ساخت داخل و قابلیت‌های آنها در حال گسترش است. این یک مسیر قطعی و حتمی و غیرقابل انکار است که کشور باید طی کند، همچنان که کشورهای پیشرو و موفق در سطح فضایی در دنیا پیش از این طی کرده‌اند.
وی تثبیت فناوری پرتابگرهای ایرانی ‌و متعاقب آن افزایش تعداد پرتاب‌های موفق را از دیگر دستاوردهای صنعت فضایی کشور در سال‌های اخیر دانست.
سالاریه منظومه باریک باند شهید سلیمانی را یکی از مصادیق مهم این تغییر رویکرد برشمرد و گفت: در این پروژه قرار است تعداد زیادی ماهواره در یک برنامه زمانی مشخص و با قابلیت‌های مشابه ساخته و پرتاب شود. که اجرای آن در سایه رویکرد صنعتی، امکان پذیر است.
برنامه‌های آتی سازمان فضایی
رئیس سازمان فضایی با بیان اینکه برخی از ماهواره‌هایی که در دو سال گذشته رونمایی شد، پرتاب شدند و برخی دیگر از آنها آماده پرتاب هستند، گفت: برای سال 1404 پرتاب‌ ماهواره ناهید-2 را در دستور کار داریم.
وی پرتاب‌های آزمایشی منظومه شهید سلیمانی را از دیگر برنامه‌های سازمان فضایی در سال جاری دانست و ادامه داد: پرتاب‌های منظومه شهید سلیمانی با نمونه‌های اصلی در سال جاری شروع می‌شود. علاوه بر آن پرتاب ماهواره‌های «ظفر» و «پایا» را خواهیم داشت. این دو ماهواره باید در سال گذشته 1403 باید پرتاب می‌شد که با توجه به تاخیری که در برنامه پرتاب‌رخ داد، تزریق این دو ماهواره به مدار به سال جاری منتقل ‌شد.
سالاریه از پرتاب نمونه دوم ماهواره کوثر در سال 1404 خبر داد و یادآور شد: برخی از ماهواره‌های مربوط به بخش خصوصی در سال 1404 به پایان می‌رسند و پرتاب آنها نیز پیگیری می‌شود.
وی با تاکید بر اینکه در سال جاری برنامه‌ پرتاب‌های بین‌المللی و پرتاب‌های داخلی پررونق‌تر از سال 1403 دنبال خواهیم شد، گفت: بسیاری از این ماهواره‌هایی که در سال گذشته رونمایی شدند، در سال جاری پرتاب می‌شوند که مهمترین آنها ماهواره‌های «ناهید-2»، «ظفر»، «پایا»، و همچنین اگر برنامه زمانی پرتاب ها اجازه دهد «نمونه دوم ماهواره پارس-1 » است. در کنار آن در صورتی که شرایط مناسبی فراهم شود، پرتاب ماهواره «پارس-2» در دستور کار قرار دارد البته محتمل است که پرتاب پارس 2 در سال 1405 انجام شود.
سالاریه با بیان اینکه اینها ماهواره‌هایی هستند که طراحی و ساخت آن به پایان رسیده و یا به زودی به پایان می‌رسد، گفت: کار طراحی منظومه شهید سلیمانی و ساخت نمونه‌های آزمایشی آن به اتمام رسیده و آماده پرتاب است و در این راستا در سال جاری پرتاب‌های اولیه نمونه‌های آزمایشی منظومه شهید سلیمانی را در دستور کار داریم.
وی تاکید کرد: باید زیر سیستم‌های منظومه شهید سلیمانی تست شوند که تست‌های برخی از زیر سیستم‌ها انجام شده است نمونه آن ماهواره فخر-1 است که در سال 1403 پرتاب شد؛ بخش‌هایی از سیستم‌های این ماهواره در منظومه شهید سلیمانی استفاده می‌شود و این زیر سیستم‌ها و اجزا آن توسط شرکت‌های خصوصی توسعه یافته است. تست‌های اولیه روی این زیر سیستم‌ها در ماهواره فخر-1 انجام شده و در مدار قرار گرفته است.
این مقام مسوول با بیان اینکه از اواخر سال 1404 (نیمه دوم سال در اواخر پاییز و اوایل زمستان سال جاری) پرتاب‌های نمونه‌های اصلی مجموعه شهید سلیمانی انجام خواهد شد، گفت: در پروژه منظومه شهید سلیمانی حدود 20 ماهواره قرار است در مدار قرار گیرد که پرتاب‌های آن چندین ماه طول می‌کشد. این پرتاب‌ها از اواخر 1404 شروع می‌شود و طبق برنامه باید در سال 1405 به پایان برسد.
وی اظهار کرد: پروژه منظومه ماهواره‌ای شهید سلیمانی یکی از مهمترین پروژه‌های کشور در مسیر صنعتی سازی صنعت فضایی است.
خیز ایران برای ثبت ماهواره مخابراتی
رییس سازمان فضایی ایران در خصوص فاصله کشور برای رسیدن به ماهواره‌های مخابراتی در لایه ژئو، با تاکید بر اینکه در این زمینه برنامه بسیار مفصلی در سازمان تعریف شده است، گفت: برای دستیابی به این هدف در گام اول باید پرتابگرهای لایه لئو را تثبیت می‌کردیم که این امر به فضل الهی با موفقیت در حال طی شدن است. در گام بعدی پرتاب‌های ارتفاع‌های بالاتر را از سال 1403 شروع کردیم که اولین پرتاب آن مربوط به بلوک انتقال مداری سامان-1 است که در سال 1403 انجام شد.
وی با بیان اینکه در سال 1404 تلاش بر این است که نمونه اصلاح شده بلوک سامان-1 نیز پرتاب شود، افزود: تست‌های اولیه بر روی پرتابگر سیمرغ ارتقا یافته توسط محققان سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع در حال پیگیری است و در سال 1404 نیز مانند سال 1403 پرتاب‌های آزمایشی از نمونه ارتقا یافته پرتابگر سیمرغ را خواهیم داشت. اجرای این پروژه ها در مسیر نیل به مدارهای 36 هزار کیلومتری زمین آهنگ است.
سالاریه اضافه کرد: همچنین پروژه پرتابگرهای کلاس های "ارتقا یافته سیمرغ" و «سریر» را در دستور کار داریم. این پروژه از سال 1402 شروع شد که تاکنون بخش‌های خوبی از طراحی آن انجام گرفته و با جدیت دنبال می‌شود.
وی تاکید کرد: ما در افق برنامه 10 ساله فضایی کشور دسترسی به مدار ژئو را در برنامه دیدیم و برای رسیدن به ارتفاع بالاتر گام به گام در حال حرکت هستیم؛ توسعه انتقال بلوک انتقال مداری و همچنین توسعه پرتابگرهای سنگین جزء برنامه‌های مهم و اساسی ما در صنعت فضایی برای رسیدن به این هدف تعریف شده است.
سالاریه با بیان اینکه پروژه ماهواره ناهید-3 با رویکرد توسعه ارتباطات در ارتفاعات بالاتر تعریف شده است، افزود: پروژه ماهواره ناهید-2 یک گام میانی در این زمینه است که برای اولین بار برای توسعه زیر سیستم‌های مختلف مخابراتی بر روی باند KU روی این ماهواره در حال تست و آزمایش است.ماهواره ناهید-2 در ارتفاع پایین تزریق می‌شود و این مسیری است که ما را به مدار ارتفاع بالاتر و بهره برداری از مدار ارتفاع بالا و ژئو برساند.
رییس سازمان فضایی تاکید کرد: به لحاظ زمان بندی، مسیر در برنامه 10 ساله فضایی تعریف شده و پرتاب ماهواره مخابراتی ناهید-3 را برای سال 1405 برنامه ریزی کرده‌ایم و برای این منظور تست‌های اولیه پرتابگرهای ارتفاع بالا و ارتقاء یافته و بلوک انتقال مداری سامان در حال انجام است و اگر مشکلی فنی زمان‌بری برای این فناوری‌ها ایجاد نشود و طبق برنامه‌ها پیش برویم، ما در طی سال جاری و سال آتی به تثبیت برخی فناوری های مهم و ضروری در زمینه ماهواره مخابراتی، هم در زمینه پرتابگر سیمرغ ارتقاء یافته و هم در زمینه بلوک انتقال مداری خواهیم رسید.
وی ادامه داد: در سال‌های 1405 و 1406 تمرکز سازمان فضایی بر روی توسعه پرتابگرها در جرم‌های بالاتر و ابعاد بزرگتر است تا بتوانیم جرم‌های بالاتری را در مدار بالاتری تزریق کنیم. از این رو امیدواریم در مدت 3 سال آینده تست‌های عملیاتی ترکیب پرتابگرها و بلوک‌های انتقال مداری برای ارتفاع بالاتر، عملیاتی شود. با اجرای این برنامه می‌توانیم جرمی در حدود چند صد کیلوگرم را در مدار 36 هزار کیلومتری سطح زمین قرار دهیم.
به پیج اینستاگرامی «آخرین خبر» بپیوندید

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1240078/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

معاون اسبق وزیر صمت: مصرف انرژی در ایران 3 برابر ترکیه است

1200 همت منابع سرمایه گذاری شرکت‌های دولتی از کجا تامین می‌شود؟

جزئیات جدید از یک اختلاس برنجی

افزایش بدهی کشورهای جهان

مقایسه ارتفاع پرواز پرندگان

برف جنگل های هیرکانی را سفیدپوش کرد

چگونه بینی فوک ها از ورود آب به ریه های آن جلوگیری می کند؟

تطهیر نفس ناپاک

روش تقلب یک فروشنده در ترکیه برای قرمز نشون دادن هندوانه با کمک چغندر!

نحوه درست استفاده از هوش مصنوعی

عبور مرموز ماهواره استارلینک با رد رنگی در تصویر «گوگل‌مپس»!

«پندهای مولوی»‌ در بازار کتاب

وزیر اطلاعات: ما نباید داستان مذاکره را هیجانی کنیم

وزارت خارجه آمریکا: اظهارات رسانه‌ای بازتاب روند واقعی مذاکرات با ایران نیست

گفتگوی نماینده ترامپ با روسیه درباره اراضی اشغالی در اوکراین

قیمت‌گذاری خودروهای وارداتی‌ دستوری شد

حال و هوای حرم امام رضا (علیه‌السلام)

گیتار ماهی غول پیکر در آبهای گرم اقیانوس

خودنمایی خطرناک در مراسم عروسی؛ بازداشت مرد آویزان از هلیکوپتر

چشم‌انداز زیبای دریاچه سد زرین گل

بخشی از کتاب/ مامان و معنای زندگی

عراقچی درباره پیام کتبی رهبری به پوتین: ایران، روسیه را شریک اصلی و راهبردی خود می‌داند

وزیر خارجه آمریکا خواستار فعال‌شدن «مکانیزم ماشه» علیه ایران شد

ماکرون: آماده همکاری قوی با آمریکا هستیم

ضرب‌الاجل آمریکا: ظرف چندهفته در اوکراین آتش‌بس شود

25 شهید طی کشتارهای اشغالگران در شمال و جنوب غزه

کوه‌های یمن و بلعیده شدن اعتبار آمریکا

امحای 60 هزار دستگاه ماینر غیرمجاز در کشور

جایگاه‌های سوخت ملزم به نصب شارژر برقی شدند

دو سناریوی بازار طلا در روز‌های آینده

غروب زیبای خورشید در فتحیه ترکیه

طبیعت زیبای هزار دره ترکمن‌صحرا

حمام های حرارتی زحل در ایتالیا

پیدا شدن موجودات زنده در سنگ‌های 2 میلیارد ساله

به یادِ یار و دیار آن چنان بِگِریَم زار

ویدئویی از کاروان حفاظت بن‌سلمان، فرزند پادشاه سعودی در تهران

روایتی دیگر از دیدار وزیر دفاع عربستان با رهبر انقلاب

امارات، رادار اسرائیلی در مجاورت سواحل یمن مستقر کرد

حمله موشکی یمن به قلب رژیم صهیونیستی

تامین 65 درصد هزینه‌های جاری دولت از محل مالیات

زمان واریز یارانه نقدی فروردین دهک‌های چهارم تا نهم مشخص شد

امیرالمؤمنین صلوات الله علیه در جنگ اُحُد

نبرد نفس‌گیر میمون و پلنگ

توضیحات شیخ اسماعیل رمضانی در مورد حضرت علی اکبر(ع)

شب و روز من و توی سفری تا نیاید سوار، برعکس است

فرمانده نیروی زمینی ارتش: دست ما روی ماشه است

دیدار ویتکاف با مقامات اسرائیل یک روز قبل از مذاکره با ایران

نامه‌های اعتراضی نظامیان صهیونیست به تیپ گولانی رسید

ترامپ: از زلنسکی راضی نیستم

معاون وزیر صمت: نظام مالیاتی مشوق تولید نیست