ایران پرسمان

آخرين مطالب

گردشگری/ شهری با 6000 خانه تاریخی اقتصاد روز

گردشگری/ شهری با 6000 خانه تاریخی
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایسنا/ تبریز که به تعبیر عارف جان سوخته، شهر آفتاب پر حرارتی چون شمس است و اگر از حرارت بسوزد هم جای تعجبی ندارد، مکانی مناسب و دنج، به دور از شلوغی‌های عید برای کسانی است که می‌خواهند به تاریخ از زاویه‌ای دیگر نگاه کنند.
در میان ساختمان‌های پر افاده مدرن و رومی که در بافت تاریخی هم سبز شده‌اند، هنوز هم می‌توان به تاریخ این شهر نگریست و جای تعجبی ندارد که شما بلافاصله بعد از کلی شلوغی و مغازه و آپارتمان‌های چند طبقه به بافتی تاریخی برسید مثل حیدرتکیه‌سی در سرخاب تبریز و یا خانه شربت اوغلو و هزار و یک خانه دیگر که هویت تاریخی این شهر را نمایان می‌کنند.
تبریز به دلیل موقعیت جغرافیایی و اقتصادی ویژه خود از زمان مادها تا سلجوقیان، آل مظفر، ایلخانیان و قاجار همواره مورد توجه، پایتخت یا ولیعهد نشین بوده است و هر چند 19 زمین لرزه و 16 حمله قوم های متعدد از مغولان تا عثمانی‌ها بسیاری از آثار تاریخی این شهر را از بین برده است؛ اما آثار مشهوری مانند مسجد کبود و جامع، بازار سرپوشیده، ارک تبریز و خانه‌های تاریخی آن روایت‌های بسیاری از سرگذشت تاریخی این شهر به دل دارند.
بازار تبریز
مجموعه بازار سنتی و مسقف تبریز که قدمت آن به قرن چهارم هجری قمری می‌رسد یکی از بزرگترین بازارهای به هم پیوسته و بزرگترین مجموعه سرپوشیده جهان بوده که گواهی زنده از اصالت تجارت در مشرق زمین و همواره در گذر تاریخ یکی از کانون‌های مهم تجارت بازرگانی بوده که در امتداد جاده ابریشم قرار داشته و از اهمیت خاصی برخوردار بوده است. آرایش مغازه‌ها، تیمچه‌ها، کاروانسراها، دالان‌ها و راسته‌ها، انواع مشاغل و وجود تعدادی مدرسه و مسجد که پیشینه تاریخی دارند، بازار تبریز را به نمونه‌ای عالی از یک محیط تجاری و معماری اسلامی و شرقی تبدیل کرده است و این مجموعه در طول تاریخ، همواره مورد توجه جهانگردان معروفی همچون ابن بطوطه، حمد اله مستوفی و مارکوپولو بوده است. 
مسجد کبود
ساخت این مجموعه که به فیروزه جهان اسلام معروف است به همت همسر بلند همت و خیر جهانشاه و یا به روایت مورخان با مساعدت صالحه خاتون، دختر جهانشاه (قره قویونلوها) در سال 872 هجری قمری، شروع شده و در سال 878 به پایان رسید. این مسجد در خیابان امام خمینی تبریز قرار دارد و در ساخت آن از انواع کاشی‌های لاجوردی و فیروزه‌ای با اجرای دقیق و هنرمندانه استفاده شده است.
ارک علیشاه
این ارگ عظیم و باشکوه متعلق به سده 8 هجری قمری و باقیمانده مسجدی است که توسط تاج‌الدین علیشاه تبریزی، وزیر وقت ایلخانان مغول، غازان خان، بین سال‌های 716 تا 724 ساخته شده و در خیابان امام خمینی واقع است. این مجموعه به نوعی دروازه ورود به تبریز و نماد این شهر بوده است.
ساختمان شهرداری
این مجموعه هر چند جزو آثار تاریخی به شمار نمی‌آید، اما بنایی پرشکوه و محبوب است که هر مسافری، یک عکس یادگاری در مقابل آن دارد. این بنا در سال 1314 بر روی گورستان متروکه نوبر تبریز در فضای 6500 متری ساخته شده است و ساعت‌های منصوب به چهار طرف بنا، این برج را به ساختمان ساعت مشهور کرده است. ارتفاع این برج 30.4 متر مربع بوده و داخل آن موزه‌ای از فرش و اشیای قدیمی در معرض دید عموم به نمایش گذاشته شده است.
خانه مشروطه
این بنا یادگاری از معماری دوران قاجار بوده که تاریخ ساخت آن به ساا 1274 ه.ش بازمی ‌گردد. خانه مشروطه که در خیابان شهید مطهری تبریز واقع است، متعلق به میرزا مهدی کوزه کنانی و میعادگاه سران و مبارزان نهضت مشروطه بوده و در سال 1375 به موزه تبدیل شده است.
مقبره‌الشعرا
خیابان ثقه‌الاسلام تبریز یا محله سرخاب، نمودی از ارزش والا و تعدد شعرا در این شهر بوده و مقبره‌الشعرای این محله، مدفن 400 تن از شاعران برجسته و عرفا و شعرای معاصری همچون سید محمد حسین بهجت تبریزی (شهریار) است.
پارک ائل گلی
این مجموعه که به نوعی بزرگ‌ترین و محبوب‌ترین و تنها مجموعه دارای فضای سبز بسیار وسیع تبریز است، در سال 800 ه.ق با استخری به مساحت 54675 متر مربع در عصر آق قویونلوها احداث شده و عمارت کلاه فرهنگی آن در دوره پسر هشتم عباس میرزای قاجار، بازسازی و در سال 1349 تجدید بنا گردیده است‌. 
خانه‌های تاریخی دانشگاه هنر اسلامی تبریز
این دانشگاه، سه خانه تاریخی قدکی، بهنام و گنجه‌ای متعلق به اواخر دوران زندیه و اویل دوران قاجاریه را در محله مقصودیه تبریز در خود جا داده و مجموعه‌ای بی‌نظیر از انواع طرح‌های آجرکاری، گچ‌بری، آیینه‌کاری، کاربندی‌های آجری، تزیینی، حوض و باغچه را گرد هم آورده است.
خانه حریری
خانه حریری متعلق به تاجر و بازرگان مشروطه خواه تبریزی است که برای نشان دادن ثروت خود، تصمیم گرفت این خانه را با معماری خاص و نقش و نگارهای داستانی و با مفهوم بسازد و به نمایش مردم درآورد. خانه‌ای که در کوچه پس کوچه‌های سنگفرش تربیت تبریز با دنیایی از رنگ و نقاشی‌های شگفت‌انگیز، منتظر علاقه‌مندان به تاریخ و هنر در کنار هم است. از عمارت ساعت تا این خانه تاریخی و سایر آثار معرفی شده، راه چندانی نبوده و بافت تاریخی تبریز گویی صمیمانه به هم مرتبط است.
لازم به ذکر است که تنها تعداد بسیار کمی از خانه‌های تاریخی تبریز که متعلق به ولیعهدان و تجار و افراد سرشناس بوده‌اند، مرمت شده و قابل بازدید هستند. 
تبریز با وسعت 1942/81 کیلومتر مربع در ارتفاع 1361 متری از سطح دریا در 17 و 46 طول شرقی و 5 و 38 عرض شمالی از نصف النهار گرینویچ قرار دارد. این شهر با قدمت 4000 ساله خود مانند ستاره تابناکی بر آسمان تاریخ و فرهنگ ایران درخشیده و مهد آزادی، مدنیت، علم و هنر، شعر و شاعری و شهر اولین‌ها، خاستگاه اولین دانشگاه بین‌المللی، تراموای شهری، شهرداری، مدرسه به سبک نوین، چاپخانه، روزنامه محلی و ده‌ها اولین دیگر است. مجال معرفی تمام آثار تاریخی این شهر در گزارشی اجمالی از تاریخ این شهر، فراهم نبوده و سفر به تبریز، خود راهنمای گردشگران روشن بین خواهد بود.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1235595/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تامین‌کنندگان اصلی مرغ کشور؛ امارات اول شد

ابراز همدردی و دلجویی مدیرکل بنیاد مازندران با دو خانواده شهید در آمل و فریدونکنار

سیل شوخی بردار نیست

جوهری سیاه که سازوکار دفاعی اختاپوس است

اینجا ایران است لرستان، اشترانکوه زیبا

تماس نزدیک با تمساح‌های غول پیکر از آکواریومی شیشه‌ای

ماهی های آبپاش گونه ای خاصی از آبزیان

تبدیل امواج مغزی به کلمات با کمک هوش مصنوعی

صحبت های شنیدنی دکتر شکوری

فائزه هاشمی: در مورد حوادث سال 67، هیچ سندی از بابا نبود

عارف درباره سلاح هسته‌ای چه گفته بود؟

واکنش طالبان به تعلیق ممنوعیت فعالیت آنها توسط روسیه

دبیر کل ناتو: با تهدیداتی از جانب روسیه و چین روبرو هستیم

ترامپ می‌خواهد با ایران معامله کند؟

سامانه املاک و اسکان چشم انتظار اتصال دستگاه‌ها

سهم اجزای هزینه‌ای از کیک اقتصاد با تحریم و بدون تحریم

طبیعت زیبای مازندران

این دنیا گذراست

طبیعت کلاردشت زیبا

اشکورات در گیلان

بومی‌سازی کلاستر دیجیتال خودرو به دست محققان ایرانی

یک رمان امنیتی در بازار نشر

احتمال وضع مقررات جدید برای سفرهای خارجی اعضای کابینه دولت

آمریکا: با اعمال فشار حداکثری، دسترسی ایران به منابع مالی را مختل می‌کنیم

حماس: یورش بن گویر به مسجدالاقصی اقدامی خطرناک است

پولیتیکو: ایلان ماسک از دولت ترامپ کناره‌گیری می‌کند

تحریم جدید خزانه‌داری آمریکا علیه انصار الله یمن

بیش از نیمی از آمریکایی‌ها: سیاست‌های تعرفه‌ای ترامپ به اقتصاد آسیب می‌زند

درخشش بانکی‌ها و سکوت حقیقی‌ها در صنعت شیمیایی

مکانی زیبا در سوئیس

“سد گلال" در ایلام

تله کابین میثاق کرمان بر فراز کوه های شیوشگان

صخره های اندج قزوین

خشک کردن زعفران با فناوری جدید؛ کیفیتی بهتر با هزینه کمتر

دو خط کتاب/ ‏زمانی که یک اثر هنری بودم

آمریکا، 3 شهروند روسیه و 3 نهاد را در ارتباط با ایران تحریم کرد

جلسه کم‌سابقه کابینه دولت فرانسه درباره ایران

تخت‌روانچی به روسیه می‌رود

واکنش آذری جهرمی به برداشت‌ها از اظهاراتش: موافق بمب هسته‌ای نیستم

فرانسه: در صورت عدم دستیابی به توافق جدید هسته‌ای با ایران، رویارویی نظامی اجتناب‌ناپذیر به‌نظر می‌رسد

ناتو در سال جاری 20 میلیارد یورو به اوکراین اختصاص داده‌ است

درخواست عربستان و مصر از جامعه بین‌المللی برای جلوگیری از تخلفات رژیم صهیونیستی

الجولانی: شام قوی، منطقه را قوی می‌کند

آرامش پیش از طوفان؛ آیا خط قرمزهای در حال ذوب شدن هستند؟

تشکیل 287 پرونده به ارزش 880 میلیارد تومان برای مجرمان اقتصادی

نردبان عشق در چین

تاثیر نفَس های پاک مثل باد بهاری است

پنگوئن های بازیگوش

شهر قدیم جیرفت، عظمت دوران اسلامی

گوگل چگونه از دریا نیرو می‌گیرد؟