ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله جوان/ حرف تازه از تصادفات چه دارید؟! تحلیل روز

سرمقاله جوان/ حرف تازه از تصادفات چه دارید؟!
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - روزنامه جوان / «حرف تازه از تصادفات چه دارید؟!» عنوان یادداشت روز در روزنامه جوان به قلم غلامرضا صادقیان است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
هر تصادفی خطای انسانی است. خطای انسانی فقط از سر تعمد در قانون‌شکنی نیست که با جریمه بیشتر جلوگیری شود. اینکه گفته می‌شود 55 درصد تصادفات خطای انسانی است، خودش یک خطا در فهمیدن واقعیت ماجرای تصادف‌هاست. اگر درصدی از سهم تصادف را به جاده و خودرو بدهیم، آن‌هم اولاً خطای خودروساز و جاده‌ساز است که انسانی است و ثانیاً در همان مناطق پرخطر جاده‌ها نیز بسیاری با دقت بیشتر به سلامت عبور می‌کنند و چه‌بسا کسی سال‌ها با یک پیکان بدون تصادف باشد و دیگری در نخستین باری که یک خودروی گران‌قیمت شاسی‌بلند را سوار می‌شود تصادف منجر به فوت کند. پس تصادفات حتی آنهایی که به جاده و خودرو و پلیس و بلایای طبیعی نسبت می‌دهیم، بهره‌ای از خطای راننده را در خود پنهان دارد. علاوه‌بر جاده‌ها که نقاط حادثه‌خیز دارد (خطای وزارت راه) و خودرو‌ها که مشکل فنی دارند یا خودرو بدنه ضعیف و آسیب‌پذیر نسبت به تصادفات دارد (خطا و کم‌کاری یا سهل‌انگاری خودروساز) و رانندگان که حتی خواب‌رفتن‌شان همیشه به دلیل تعمد در رانندگی بدون استراحت و خواب‌آلودگی نیست بلکه گاهی به دلایلی مثل گرم‌شدن تدریجی خودرو به خواب می‌روند، پلیس نیز خطا دارد. پلیس در جاده‌ها اغلب در کمین می‌نشیند و کمتر در نقاطی است که به راهنمایی راننده منجر شود. استقرار پلیس در انتهای سراشیبی‌ها که ناخواسته سرعت خودرو زیاد می‌شود یا در پیچ‌های خطرناک یعنی نشستن به امید خطای راننده تا پس از آن خودرو متوقف و جریمه شود، با آنکه تضمینی نیست که راننده از این خطا جان سالم به‌در ببرد!
در ایران جزو مردمانی هستیم که ناگهان «ماشین‌سوار» شدیم! یعنی یک نسل از مردم مناطقی که هر سال حتی یک ماشین عبوری را هم از نزدیک نمی‌دیدند، به‌یک‌باره و با تغییر روزگار هر کدام‌شان صاحب ماشین شدند و این خیلی سریع اتفاق افتاد. در کشور‌هایی که مخترع خودرو بودند، ماشین‌سواری مردم در چند نسل و با فرهنگ‌سازی و فرهنگ‌پذیری تدریجی رخ داد. چند سال 
بازار
پیش یکی از نمایندگان مجلس پیشنهاد داد که سقف سرعت مجاز در بزرگراه‌ها افزایش پیدا کند، چون خودرو‌ها با کیفیت شده است! همین‌قدر موهن! معلوم بود، چون خودش خودرو با کیفیت سوار می‌شود و می‌خواهد زیاد به شهرستان اخذ رأی سر بزند، برای مردم و جاده‌ها نقشه کشیده است. با آنکه روال معمول در دنیا و کشور‌هایی که خودرو‌های باکیفیت دارند، برعکس است و دنبال کاهش سقف مجاز هستند. سرعت در جاده‌ها هیچ منطقی ندارد، نه می‌توان با آن کمبود وقت یا تعجیل مردم را توجیه کرد و نه هیچ استاندارد یا نیاز بشری دیگر را.
سال‌ها پیش نیز یکی از مسئولان در جلسه‌ای تعریف می‌کرد که در جاده با سرعت غیرمجاز می‌رانده است که یک افسر پلیس او را متوقف و جریمه می‌کند. بعد به مسیر ادامه می‌دهد، اما بازهم با سرعت بالا و دوباره آن افسر خودش را به او می‌رساند و جریمه مجدد می‌کند! این آقای مسئول با افتخار از روش خود در تماس با فرماندهی پلیس سخن می‌گفت که منجر به تبعید آن افسر پلیس شده است تا درسی شود برای پلیس راهور در جاده‌ها تا به قول آن مسئول بدانند با چه کسی طرف هستند!
یک خاطره هم از خودم دارم! یک‌بار در پیچ معروف 180 درجه‌ای ابتدای جاده چالوس به‌خاطر سبقت‌غیرمجاز متوقف شدم. مطابق قانون از ماشین خارج نشدم، چون این مأمور پلیس است که باید به کنار خودرو بیاید نه برعکس. عادت نهادینه آن است که مردم پس از توقف به سمت خودروی پلیس می‌دوند و شروع به التماس و عذرخواهی می‌کنند. من در خودرو ماندم. 
سرباز وظیفه عرض خطرناک جاده را طی کرد و گفت جناب سروان میگه بیا! گفتم اگر کاری دارند، تشریف بیاورند، چون اگر من هنگام عبور از عرض جاده به دیار باقی شتافتم چه کسی پاسخگو است؟! سرباز رفت و برگه جریمه که بالاترین سقف آن زمان را داشت آورد و به دستم داد. چهار بار عبور یک سرباز از عرض جاده و نشستن سروان در خودروی روشن پلیس مقابل کولر. این سه داستان نشان می‌دهد که ما در محل تصادفات فقط گرفتار کم‌بودن جریمه‌ها یا نواقص جاده‌ها و خودرو‌های غیرفنی نیستیم، اصل مطلب در این است که خیلی زود و سریع و ناگهانی چند ده‌میلیون خودروی سبک و سنگین در جاده‌ها روان شد و با آنکه می‌طلبید که بیشترین کار انسانی و فرهنگی انجام شود و قوانین فرهنگ‌ساز و فرهنگ‌های قانون‌ساز به جای قوانین جریمه‌ساز و جریمه‌های بی‌تفاوت‌ساز یا لجبازساز داشته باشیم، و کار را بسیار جدی بگیریم و پیوسته و مستمر مرگ جاده‌ها را در خارج از جاده‌ها و در اندیشه‌ها دنبال کنیم، چنین نکردیم.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1229570/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

افزایش عرضه حبوبات در بازار برای تنظیم قیمت‌ها

کاهش مالیات بر ارزش افزوده کالاهای اساسی و نهاده‌ها از 10به 1درصد

اتحادیه قنادان: شیرینی شب عید تغییر نرخ نخواهد داشت

فکر آینه خوبی است!

حکمت/ ثواب افطاری دادن

تلفیق فیزیک و هندسه در معماری

حفاری در دل جهنم زمین برای رسیدن به انرژی پاک!

یک سال محافظت در برابر HIV تنها با تزریق یک دوز واکسن

هیچ سروده‌ای در دیوان نظامی جز زبان پارسی نیست

محمد بُشرا در بیمارستان بستری شد

نگاهداری: مذاکره با آمریکا عواید اقتصادی زیادی به همراه ندارد

پاسخ سفارت ایران به شایعه لغو روادید اتباع کویت

پیام فرمانده نیروی دریایی ارتش به دشمن: ما منزوی نخواهیم شد

رژه دریایی یگان‌های شرکت کننده از مقابل ناوشکن «جماران»؛ رزمایش مرکب کمربند دریایی 2025 پایان یافت

روایت زیباکلام از پیوند ناگسستنی اسرائیل و آمریکا

نیویورک تایمز: آقای ترامپ! این راهش نیست

شمار شهدای نوار غزه به 48 هزار و 515 نفر رسید

فریاد نتانیاهو بر سر قضات در دادگاه

سرمقاله جوان/ آشفته‌بازار شرکت‌های دولتی

سرمقاله قدس/ هشدارهای سریال «معاویه» برای سیما و سینمای ما

ترامپ حریف همسویی ایران و شیخ‌نشین‌ها می‌شود؟

بیش از بانک سود کنید، با اطمینان بیشتر!

پورمحمدی: یارانه این ماه زودتر از موعد پرداخت می‌شود

جزئیات شارژ کالابرگ الکترونیکی برای دهک‌های چهارم تا هفتم

دیدار مشاور و دستیار رهبری با خانواده شهیدان عبداللهی

به خلوتی ببر مرا به آسمان زیارت ماه...

تخریب گسترده جاده بر اثر رانش زمین در پرو

هشدار زودهنگام ابتلا به آلزایمر در چشم نمایان شد

جراحی دندان برای احیای بینایی فراگیر می‌شود

این سوسک رباتیک کاری را انجام می‌دهد که انسان قادر به انجام آن نیست

بهینه‌سازی انواع ساختارهای هندسی گرافن‌اکسید و آب

چاپ هشتم «هزار سال شعر فارسی»، مناسب کودکان و نوجوانان منتشر شد

داستانک/ هدیه ای برای سال نو

روایت قائم‌پناه از واکنش پزشکیان به توهین‌ها: هرکس آزاد است هر حرفی به من بزند، ثبت شکایت نکنید

روایت خانعلی زاده از فرستنده نامه ترامپ به ایران

سرمقاله شرق/ کابینه ناساز با امید ملت

ناراستار، روایتی از خلاقیت و امید به آینده بازی‌سازی ایران در گفت‌وگو با علی نظری

نرخ طلا و سکه گارد صعود به خود گرفتند

گودرزی: افزایش حقوق به میزان تورم تحقق یافتنی نیست

رشد 6 هزار واحدی شاخص بورس

معاون پارلمانی رئیس‌جمهور: تلاش می کنیم دستمزد کارگران متناسب با نرخ تورم باشد

سخنگوی هیات رئیسه مجلس: احتمال افزایش حقوق کارگران بالای 30درصد زیاد است

تقویت فرهنگ اسلامی با ترویج فرهنگ ایثار و شهادت

پرخوری جان یک فودبلاگر را گرفت!

شکار ناگهانی گورخر توسط شیر ماده گرسنه

آبگرفتگی خیابان‌ها در عراق به‌دلیل بارش شدید

تأثیر متفاوت زمان استرس در بارداری بر فرزندان دختر و پسر

پلاسما پزشکی؛ انقلاب در استریلیزاسیون و درمان عفونت‌های مقاوم

اگر سال کبیسه نباشد چه اتفاقی می‌افتد؟

کهکشان کمانچه‌سر !