ایران پرسمان

آخرين مطالب

روایتی از «کتابشویی» اقتصاد روز

روایتی از «کتابشویی»
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایسنا /این کتاب در 202 صفحه با شمارگان 330 نسخه و قیمت 240 هزار تومان در انتشارات مروارید راهی بازار کتاب شده است.
در بخشی از مقدمه درباره این کتاب می‌خوانیم: این مجموعه در پانزده جستار تقدیم خوانندگان گرامی می‌شود. در جُستار نخست با عنوان «تصوف چیست؟ صوفی کیست؟» درباره تعریف تصوف و وجه تسمیه صوفی و ایضاً دوره‌های مختلف صوفی‌گری سخن گفته می‌شود. در جستارهای دوم و سوم با عناوین «کتابشویی صوفیان» و «زینهاری به کتاب شیفتگان»، ضمن مقایسه میان کتابشویی صوفیان و غیرصوفیان، از شیوه‌های مختلف کتابشویی، و افسوس و دریغ صوفیان از نوشتن سخن به میان می‌آید.
جستارهای چهارم و پنجم با عناوین «چرا کتابشویی؟!»، و «علم ظاهر به مثابه سنگ استنجاء!» در پی آن است که دلیل یا دلایل صوفیان را در اقدام به کتابشویی و نیز بی‌ارزش بودن علم ظاهر را با تمامی انواع و اقسام آن مورد بحث و بررسی قرار دهد.
«بیچاره مرده‌دلان!» عنوان جستار ششم را به خود اختصاص می‌دهد. این عنوان در زبان بایزید بسطامی کنایه از کسانی است که علم خود را از مردگان فرا گرفته‌اند. در این جستار خوانده می‌شود: صوفیان حدیث‌گرایی و حدیث‌شناسی و حدیث‌گویی و حدیث‌نویسی را تماماً علم ظاهر و زبان قال و موجب کدورت باطن می‌خواندند. برخوردی که غالباً بر فقها و اهل شرع ناهموار و گران می‌آمد و لاجرم بر جماعت‌شان می‌شوریدند.

در جستار هفتم با عنوان «شمس که نمی‌نوشت» بر این امر تصریح دارد که شمس‌الدین تبریزی در مقام یک صوفی و عارف بزرگ، همچون سقراط، فیلسوف گفت‌وگو هرگز عادت به نوشتن نداشت. اساساً وقعی برای نوشتن قائل نمی‌شد. گفتار شفاهی را طریق خود برگزیده بود. نوعی سرخوردگی از فرهنگ چاپی.
در جستار هشتم با عنوان «تو را با این چه کار؟!» اشاراتی است به گفتار و نظرات تعدادی از مشایخ صوفیه که صوفی را با کتاب و قلم کاری نیست؛ درخور در آب افکندن است. شرط تصوف جدایی از کتاب و دل کندن از مطالعه است.
«دوات به مثابه عورت!» عنوان جستار نهم از مجموعه حاضر را تشکیل می‌دهد. این جستار اشاره‌ای است به تعابیر و تشبیهات زشت صوفیان درباره کتاب و آنچه که با آن می‌نویسند. تعابیری منتقدانه که آشکارا نگرش‌های تند برخی صوفیانه را نسبت به کتاب نشان می‌دهد. نشان از بدبینی مفرط که ریشه در تاریخ تصوف دارد.
سه جستار دهم تا دوازدهم با عناوینی چون: «بر بال حکایات»، «حکایتی خواندنی از یک کتابشویی» و «آن کتابشویان دیگر» حکایت‌هایی را درباره کتابشویی صوفیان از نظر می‌گذراند که از جمله مهم‌ترین آنها عبارتند از: ماجرای کتابشویی ابوسعید ابوالخیر، ابوحیان توحیدی، ابوبکر شبلی، بشر حافی و احمد بن ابی‌الحواری.
جستار سیزدهم با عنوان: «تأملی در عبارت نعم الدلیل انت و...» نگاهی است انتقادی به یک عبارت معروف که در مراسم کتابشویی خطاب به کتاب‌های محکوم به شستن بر زبان یا بر دل صوفی جاری می‌شود. در این جستار پرسیده می‌شود؛ چگونه است این کتاب‌ها در آغاز راه صوفی «نیکو دلیل و راهبر» می‌آید اما برای مریدانی که در آغاز راه به سر می‌برند و هنوز به مقصود راه نائل نیامده‌اند «نیکو دلیل و راهبر» نیست؟
چهاردهمین جستار به «صوفیانی که می‌نوشتند»، اختصاص دارد. اشاره به این مطلب است که شمار قابل توجهی از مشایخ صوفیه، خود اهل علم و تصنیف بودند. آنان برخلاف صوفیان کتابشوی، مروج نوشتن و خواندن هم بودند. کتاب و علم ظاهر را در مواردی حجاب و مانع از وصول به حقیقت نمی‌دانستند که هیچ، سرمایه ایمان و یقین نیز قلمداد می‌کردند. به مقامات عرفانی هم که نائل می‌آمدند کتاب‌ها نمی‌شستند. خواندن و نوشتن، پیش از وصول و پس از وصول برای ایشان یکسان بود.
در پانزدهمین و آخرین جستار از این مجموعه تحت عنوان «کتابشویی؛ دکان مبارزه با علم و فلسفه» چنین می‌خوانیم: بدگمانی نسبت به کتاب و دوات و هر چه نوشتنی است اگرچه در آغاز، برخی صوفیان را اساساً امری شخصی می‌آمد اما بعدها جنبه عمومی پیدا کرد و در دامنه‌ای وسیع تبدیل به دکان مبارزه با علم و فلسفه شد. در نهایت خیلی زود جریانی از ضدیت با فلسفه و فلاسفه شکل گرفت که کسی توان ایستادگی در برابر آن را نداشت.
در نوشته پشت جلد کتاب می‌خوانیم: سنت کتابشویی، هرچند نه به صورت گسترده، دست‌کم در میان شماری از اهل تصوف در ایران کهن رواج داشته است. البته، صوفیان به وقت کتابشویی احساسی یکسان نداشته‌اند. برخی اگر چه این عادت مألوف خود را به قربانگاه می‌برند و رسماً از آن دست می‌شویند، گویی هنوز خود را دلبسته و وابسته به آن نشان می‌دهند و دل کندن از این عادت برایشان سخت است، اما چه کنند که باید فرمان را اجرا کنند و این سنت قربانی را به جا آورند. حتی برخی پس از مراسم کتابشویی، وسوسه می‌شوند، دوباره سراغی از کتاب بگیرند تا مثل گذشته باز هم پای خواندن بنشینند. با این همه، هستند کتابشویانی که به راحتی تن به این سنت می‌دهند و مصمم به اجرای آن می‌شوند، بدون اینکه دوباره وسوسه خواندن در جان‌شان بیفتد و هوس خواندن کنند. کتاب حاضر در پانزده فصل، روایتی بسیار خواندنی از این کتابشویی‌ها به قلم احمد راسخی لنگرودی (متولد 1337) نویسنده شناخته‌شده حوزه فرهنگ، بر اساس منابع معتبر است.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1224190/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برداشت یک میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی برای کالابرگ

افشاگری نماینده مجلس درباره پشت پرده افزایش نرخ ارز

836هزار نفر در صف وام ازدواج و فرزندآوری!

سخنگوی دولت: با محتکران کالاهای اساسی برخورد می‌شود

پیش بینی قیمت دلار 7 اسفند 1403

آماری عجیب از یارانه غیرمستقیم هر ایرانی؛ 116 میلیون تومان در سال!

استارت موتور خودروی بورس

تصاویر شگفت انگیر از مقایسه کودکی و بالغی حیوانات

نبرد سنجاب و مار کبری

بیمار فقط در این صورت می‌تواند روزه نگیرد

گوناگون/ تاریخ دقیق روزهای قمر در عقرب اسفند 1403 مشخص شد

حرکت قشنگ 300 دانش‌آموز برای عید نوروز وایرال شد

مومن آینه مومن است

تفاوتهای اعجاب آور ابوالهول با زمان ساختش

بازی دو خرس قهوه‌ای در ارتفاعات مازندران

پرواز باشکوه همای سعادت بر فراز البرز

آیا واقعا سرعت نور در فضا بالا است؟

خوشه کهکشانی پاندورا

هنر اول ایران شعر است

نگاهی به زندگینامه استاد مظاهر مصفا

تشریح اولویت‌های کلیدی دولت ترامپ به روایت سریع القلم

رای ممتنع ایران در نشست ویژه مجمع عمومی سازمان ملل به قطعنامه‌های مربوط به اوکراین

عیادت «مخبر» دستیار رهبر انقلاب از آیت‌الله جاودان

پیام داماد و محافظ شهید سیدحسن نصر الله به مردم ایران

وزیر خارجه اسرائیل: اجازه نخواهیم داد که به تحریک ایران به ما حمله شود

اویل پرایس: ترامپ تا چه حد فشار‌ها علیه چین را در ماجرای ایران افزایش خواهد داد؟

زمان‌بندی انتخابات تغییر می‌کند؟

رأی ممتنع ایران به قطعنامه ضد روسی در مجمع عمومی سازمان ملل

حال و هوای مرقد شهید نصرالله در اولین روز پس از مراسم تشییع میلیونی

بسته‌شدن حرم مطهر حضرت زینب توسط عوامل تروریستی الجولانی

انگشتر شهید سید حسن نصرالله چقدر ارزش دارد؟

گفت‌وگوی ترامپ و ماکرون در کاخ سفید بر سر اوکراین

پیروز انتخابات آلمان: ناتو بزودی نابود می‌شود

ترامپ: بابت پول‌هایی که به اوکراین دادیم چیزی دریافت نکردیم

ایمیل ماسک تن کارمندان دولت آمریکا را لرزاند

نقش دولتی‌ها در پرونده چاپ پول

پیش بینی بورس سه شنبه 7 اسفند 1403

وزیر جهاد کشاورزی: قیمت حبوبات در ایران پایین‌تر از نرخ های جهانی است

سه خبر بازار دلار و سکه را مردد کرد

مدیرکل توسعه ساتبا: ناترازی 18 هزار مگاواتی در تابستان 1403

پیش بینی قیمت طلا و سکه 7 اسفند 1403

تبلیغات رمزارزها ممنوع شد

چیدمان زیبای گل در گلدان

مقایسه میزان خواب موجودات مختلف

تصاویری دیدنی از لحظه عبور یک قطار از میان برف سنگین

عروس دریایی های شگفت انگیز

دو نما از کهکشان Cartwhee

آئین رونمایی از کتاب مجموعه گزارش های تدابیر حقوقی مقابله با تحریم

پیام پزشکیان به بیست‌ودومین دوره جشنواره ملی کتاب رشد

در جلسه ظریف با سفیر قطر چه گذشت؟