ایران پرسمان

آخرين مطالب

کارت‌ برنده بن‌سلمان در مذاکره با تهران چیست؟ جهان ما

کارت‌ برنده بن‌سلمان در مذاکره با تهران چیست؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - اکو ایران /متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
روی کاغذ، عربستان می‌تواند پیشنهادهایی به ایران ارائه دهد که میانجی‌های سنتی مانند عمان و قطر قادر به ارائه‌ آن‌ها نیستند.
 شبکه‌ سی‌ان‌ان که برای نخستین بار این خبر را منتشر کرد، می‌نویسد که هنوز مشخص نیست آیا عربستان به‌طور رسمی پیشنهاد میانجی‌گری داده است یا خیر؛ بااین‌حال، تحلیل‌گران معتقدند که ریاض انگیزه‌های قوی برای تسهیل این مذاکرات دارد و ممکن است نسبت به میانجی‌های سنتی، در موقعیت بهتری برای کشاندن جمهوری اسلامی ایران و آمریکا به میز مذاکره باشد.
بر اساس گزارش رادیو اروپای آزاد، گریگوری برو، تحلیل‌گر ارشد گروه اوراسیا مستقر در ایالات متحده، در این‌باره مدعی است: «ریاض به‌دنبال راهی برای رسیدگی به نگرانی‌های مربوط به برنامه‌ هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران، فعالیت‌های منطقه‌ای این کشور و ادعای حمایت از گروه‌های غیردولتی در منطقه است.»
او افزود: «با توجه به تمایل عربستان برای جلوگیری از تشدید تنش‌ها در خلیج فارس، احتمالاً این کشور دیپلماسی را راهی مؤثرتر برای حل این مسائل می‌بیند، نه اقدام نظامی.»
عربستان سعودی در سال 2016، پس از حمله‌ به اماکن دیپلماتیک این کشور در ایران در واکنش به اعدام یک روحانی برجسته‌ی شیعه توسط ریاض، روابط خود را با تهران قطع کرد. 2 سال بعد، زمانی که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری وقت آمریکا، ایالات متحده را از توافق هسته‌ای 2015 با ایران خارج کرد، عربستان که یکی از منتقدان سرسخت تهران بود از این اقدام استقبال کرد.
در سال 2019، حوثی‌های یمن حمله‌ گسترده‌ای را با پهپادها و موشک‌ها علیه تأسیسات نفتی عربستان انجام دادند و تولید نفت این کشور را به‌شدت مختل کردند. از آن زمان تاکنون، تحولات مهمی رخ داده است؛ از جمله توافقی که در مارس 2023 با میانجی‌گری چین به احیای روابط دیپلماتیک میان تهران و ریاض منجر شد.
محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان مدت‌هاست که در چارچوب برنامه‌ «چشم‌انداز 2030» تلاش دارد کشورش را به قدرتی اقتصادی و دیپلماتیک جهانی تبدیل کند. هدف این برنامه، تنوع‌بخشی به اقتصاد عربستان و کاهش وابستگی آن به نفت است.
اما برای دستیابی به این هدف، عربستان نیازمند ثبات در خاورمیانه است. در واقع، تمایل ریاض به میانجی‌گری میان تهران و واشنگتن، در خلأ سیاسی شکل نگرفته است. ریاض با عادی‌سازی دیپلماتیک روابط خود با تهران، و با حفظ ارتباط استراتژیک با غرب، امیدوار است که خود را از درگیر شدن در یک درگیری منطقه‌ای گسترده‌تر مصون نگه دارد.
در حالی‌که جمهوری اسلامی ایران به‌طور رسمی اصرار دارد که به‌دنبال ساخت سلاح هسته‌ای نیست، بحث‌ها در ایران درباره‌ تسلیحاتی کردن برنامه‌ی هسته‌ای افزایش یافته است، به‌ویژه با تحولات اخیر در منطقه.
عبدالعزیز ساغر، رئیس مرکز تحقیقات خلیج مستقر در عربستان سعودی، می‌گوید، ریاض به‌صراحت اعلام کرده که این به خود جمهوری اسلامی ایران بستگی دارد که آیا می‌خواهد برنامه‌ هسته‌ای خود را در مسیر صلح‌آمیز حفظ کند یا نه. او ادعا کرد، با این حال، گسترش برنامه‌ی هسته‌ای ایران پس از خروج ترامپ از توافق هسته‌ای، این اطمینان را نمی‌دهد که این برنامه صرفاً صلح‌آمیز باقی خواهد ماند.
اخیرا در تهران احتمال مذاکرات مستقیم با ترامپ برای دستیابی به یک توافق هسته‌ای جدید را رد شده و تأکید می‌شود که نمی‌توان به رئیس‌جمهوری آمریکا اعتماد کرد. اینجاست که کارشناسان معتقدند عربستان‌سعودی می‌تواند نقشی تعیین‌کننده ایفا کند و قدرت دیپلماتیک خود را به نمایش بگذارد.
گریگوری برو می‌گوید: «روی کاغذ، عربستان می‌تواند پیشنهادهایی به ایران ارائه دهد که میانجی‌های سنتی مانند عمان و قطر قادر به ارائه‌ آن‌ها نیستند.»
از دید برخی تحلیل‌گران، ریاض بیشتر از تهران از توافق عادی‌سازی روابط در سال 2023 سود برده است، و بسیاری در ایران معتقدند که تهران از احیای روابط با این قدرت سنی، دستاورد اقتصادی چندانی نداشته است.
برو افزود: «جمهوری اسلامی ایران به‌دنبال راه‌هایی برای اطمینان از کسب منافع اقتصادی از یک توافق احتمالی است و عربستان گزینه‌ مناسبی برای تحقق این هدف محسوب می‌شود، البته اگر سعودی‌ها بتوانند پیشنهادهایی در زمینه‌ی سرمایه‌گذاری، تجارت و دیگر مزایا ارائه دهند.»
یکی دیگر از انگیزه‌های ایران برای پذیرش میانجی‌گری عربستان این است که همان‌طور که باراک اوباما، رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا، نمی‌توانست تضمین کند که دولت ترامپ به برجام پایبند بماند، ترامپ نیز نمی‌تواند نگرانی‌های جمهوری اسلامی ایران درباره‌ دولت بعدی آمریکا را برطرف کند.
برو در این‌باره گفت: «در مقابل، محمد بن‌سلمان مدت زیادی در قدرت خواهد ماند و این احتمال وجود دارد که پیشنهادهای عربستان، توافق را برای ایران جذاب‌تر کند.»
طبق گزارش‌ها، جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده در ابتدا مذاکراتی را در سال 2013 آغاز کردند که در نهایت به مذاکرات علنی و امضای توافق هسته‌ای در سال 2015 منجر شد. بدین ترتیب، ممکن است تهران وارد مذاکره شود، به‌ویژه اگر این مذاکرات محرمانه باشند، و از این فرصت برای امتیازگیری استفاده خواهد کرد، حتی اگر این امتیازات صرفاً برای باقی ماندن در میز مذاکره یا متوقف کردن فعالیت‌هایی باشد که در هر زمان دلخواه می‌تواند آن‌ها را از سر بگیرد.

منیژه موذن

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1223123/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

همتی: از نیازمندان یارانه نباید مالیات بگیریم

پزشکیان: باید از افراد پولدار بگیرند و به کسانی که زندگی شان نمی چرخد بدهند تا بچرخد

اخذ مالیات از املاک اجاره‌ای در سال جاری

داستانک/ مردی در سردخانه!

احکام استفاده از طلا برای مردان

«کلون آلفا» رباتی انسان نما با سیستم عضلانی مصنوعی

ربات پله نورد چینی رکورد گینس را شکست

فضانوردان با لباس‌های کثیف خود چه کار می‌کنند؟

صحبت های دلنشین از دکتر کاکاوند

رهبر انقلاب در دیدار وزیر و مدیران وزارت اطلاعات: تنها راه‌حل مشکلات، پایبندی به مبانی انقلاب است

جواد لاریجانی: ترامپ نمی‌تواند فروش نفت ایران را صفر کند

شهاب مرادی: اگر مسئولی فکر می‌کند می‌توان با آمریکا کنار آمد، بی شعور و احمق است

خودروهای صلیب سرخ وارد محل تحویل اسرای اسرائیلی شدند

تشییع نمادین پیکر شهید سید حسن نصرالله در بحرین

همتی: دو چیز گریز ناپذیر است، یکی مرگ است و یکی مالیات!

پزشکیان: شفافیت مالیاتی راهی برای کنترل فساد است

احتکار برنج عامل اصلی نوسان بازار

تیک آف و پرواز سوخو 57 در بندرعباس

الحق ملیکه همه عالم رقیه است...

کوچک کردن تومورهای پروستات بدون نیاز به جراحی ممکن شد

معرفی نامزدهای «ادبیات» جایزه کتاب سال

توصیه آذری جهرمی به پزشکیان و قالیباف: سیاسی بازی را کنار بگذارید

پیاده روی برای حضور در مراسم تشییع سید حسن نصرالله

یورش صهیونیست‌ها به شهر نابلس

فرستاده ترامپ: اختلاف با کره‌شمالی باید با گفتمان حل شود

هند در رقابت با چین در حال بازسازی روابط با طالبان است

ترامپ: هرچی اعدام بیشتر، مشکلات کمتر!

اره برقی در دستان «ماسک»

اینگونه سقوط می‌کند

حمله هکری بی‌سابقه به یک صرافی رمزارز

آغاز به کار نخستین خط اتوبوس برقی چینی در تهران

وزیر نیرو: 10هزار ماینر قاچاق در کشور کشف کردیم

بحران جدی تعطیلی جایگاه‌های CNG در آستانه نوروز

دیدار مدیرکل بنیاد شهرستان‌های استان تهران با ایثارگران جنوب غرب استان

ای سه ساله بزرگ خاندان رقیه جان...

تلاش دیدنی چند زنبور برای نجات رفیق‌شان از غرق شدن در آب

خوراکی‌های نوستالژی دهه شصت!

یک تابلوی رنگارنگ از سطح ماه

صفحات خورشیدی قدیمی به کفش تبدیل می‌شوند

داستانک/ تاکسی سواری

وزیر کشور وارد عراق شد

پنج وزیر به کمیسیون‌های تخصصی مجلس می‌روند

چرا پیکر سیدحسن نصرالله در ایران تشییع نشد؟

جزئیاتی در خصوص رزمایش مشترک ذوالفقار 1403 ارتش

فرستاده ویژه ایران در مراسم تشییع شهید نصرالله اعلام شد

پیاده رویی برای حضور در مراسم تشیع سید حسن نصرالله

تلاش وزیر خارجه آمریکا برای درز گرفتن صحبت‌های ترامپ علیه کانادا

ترامپ: خرابی‌های اوکراین تقصیر پوتین نیست

استقرار صدها تن از نیروهای قسام در جنوب غزه

آیا برای حضور در مراسم تشییع شهید نصرالله آماده هستید؟