ایران پرسمان

آخرين مطالب

«استارشیپ» تا سال 2029 به مریخ می‌رسد؟ اقتصاد روز

«استارشیپ» تا سال 2029 به مریخ می‌رسد؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایسنا /گزارش مهندسان آلمانی حوزه هوافضا این پرسش را مطرح کرده است که آیا موشک «استارشیپ» شرکت «اسپیس‌ایکس» می‌تواند انسان‌ها را پیش از دهه جاری میلادی به مریخ ببرد.
«دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا یک هدف بلندپروازانه را برای آمریکا در نظر گرفته که فرود آوردن فضانوردان روی مریخ تا سال 2029 است. این هدف باعث ایجاد شک و تردید در میان کارشناسان شده؛ به ویژه با توجه به این که ناسا هنوز به ماموریت «آرتمیس 2»(Artemis 2) خود برای فرود آوردن فضانوردان روی ماه دست نیافته است.
به نقل از اسپیس، «فولکر مایوالد»(Volker Maiwald) مهندس هوافضا در «مرکز هوافضای آلمان»(DLR) تاکید کرد که ماموریت مریخ مهم‌ترین چالش بشریت خواهد بود. اگرچه جزئیات درباره طرح مریخ کمیاب هستند اما انتظار می‌رود این طرح، اتکای زیادی به موشک «استارشیپ»(Starship) شرکت «اسپیس‌ایکس»(SpaceX) داشته باشد که هنوز توسط در دست توسعه است. پرواز آزمایشی اخیر استارشیپ، نتایج متفاوتی را به همراه داشت. تقویت‌کننده مرحله اول همان طور که انتظار می‌رفت، عمل کرد اما مرحله بالایی هنگام صعود با شکست روبه‌رو شد.
«ایلان ماسک»(Elon Musk) مدیرعامل اسپیس‌ایکس قصد دارد تا سال 2026 ماموریت‌های بدون سرنشین را به مریخ بفرستد و پروازهای سرنشین‌دار بعدی را برای سال 2028 در نظر گرفته است. با وجود این، نگرانی‌هایی درباره امکان‌سنجی این ماموریت وجود دارد. مایوالد و گروه پژوهشی او در مه 2024 یک مقاله را در مجله «Scientific Reports» منتشر کردند که در آن امکان دوام یک ماموریت سرنشین‌دار به مریخ به وسیله استارشیپ زیر سوال رفت. تحلیل‌های این گروه پژوهشی نشان می‌دهند که محموله لازم برای چنین مأموریتی از جمله فضانوردان، تجهیزات و مواد غذایی، از ظرفیت تک‌پروازی استارشیپ فراتر می‌رود. این نشان می‌دهد که پیش از تلاش برای قرار دادن انسان روی مریخ در جدول زمانی پیشنهادی، باید به چالش‌های مهم پرداخت.
موضوع اصلی که توسط مایوالد برجسته شده، میزان بازیافت مواد مصرفی است که بازیافت غذا، آب و هوا را در سفرهای طولانی شامل می‌شود. افزایش بازیافت این منابع به کاهش منابع لازم در طول ماموریت‌ها منجر می‌شود. گیاهان با تهیه غذا، رشد کردن در ضایعات، تولید اکسیژن و مصرف دی‌اکسید کربن نقش مهمی را بر عهده دارند. با وجود این، به دلیل تلفات اجتناب‌ناپذیر در فرآیندهای بازیافت، دستیابی به میزان بازیافت 100 درصد غیر ممکن تلقی می‌شود. این بدان معناست که جرم محموله ممکن است هنوز الزامات ماموریت را برآورده نکند.
عامل مهم دیگر، سوخت موشک است که می‌توان آن را در مریخ با استفاده از منابع درجا تولید کرد. استارشیپ در حال حاضر برای تامین سوخت به اکسیژن و متان مایع متکی است اما استخراج این منابع از اتمسفر و یخ مریخ، چالش‌های فناورانه را به همراه دارد. آزمایش «MOXIE» روی مریخ‌نورد «استقامت»(Perseverance) تنها آزمایش استفاده از منابع درجاست که دور از زمین انجام شد و با موفقیت اکسیژن را از جو دی‌اکسید کربن مریخ تولید کرد. با وجود این، اگرچه MOXIE تا سال 2023 حدود 122 گرم اکسیژن تولید کرد اما بسیار دور از 7000 کیلوگرم سوخت موشک و 25 هزار کیلوگرم اکسیژن مورد نیاز برای پرتاب چهار فضانورد بود. بنابراین، نیاز به یک راه حل کارآمدتر برای زندگی انسان در مریخ ضروری به نظر می‌رسد.
مایوالد بر پیچیدگی تولید متان از یخ آب و دی‌اکسید کربن اتمسفر مریخ تاکید کرد و اظهار داشت که هیچ کدام از فناوری‌های کنونی برای آزمایش در محیطی شبیه به مریخ آماده نیستند. یک چالش مهم این است که استخراج منابع باید به طور خودکار توسط ربات‌ها انجام شود زیرا پیش از رسیدن فضانوردان، هیچ انسانی برای نظارت بر عملیات وجود نخواهد داشت. این موضوع، نگرانی‌ها را درباره قابلیت اطمینان فناوری آزمایش‌نشده به‌ ویژه بدون دخالت انسان در صورت بروز نقص افزایش می‌دهد.
چالش‌های استفاده از منابع درجا تا ماه گسترش می‌یابد اما تفاوت‌های اساسی وجود دارد. ماه فقط سه روز با ما فاصله دارد و همین موضوع، تامین مجدد را آسان‌تر می‌کند. این در حالی است که مریخ حداقل 6 ماه فاصله دارد و لجستیک را پیچیده می‌کند. یک راه حل احتمالی می‌تواند شامل پرتاب چندین استارشیپ بدون سرنشین با تجهیزات لازم برای فضانوردان آینده باشد که به آنها امکان می‌دهد تا سوخت و اکسیژن خود را تولید کنند. در هر حال، این راه حل در حال حاضر برای ماموریت‌های استارشیپ در نظر گرفته نشده است.
علاوه بر این، فضانوردان با خطر تشعشعات قابل توجه روبه‌رو هستند. سفر به مریخ می‌تواند فضانوردان را در معرض سطوح تشعشع تا 700 برابر بیشتر از سطح زمین قرار دهد. سطح مریخ به دلیل اتمسفر نازک و فقدان میدان مغناطیسی، محافظت کمی را در برابر پرتوهای کیهانی فراهم می‌کند و نگرانی‌های ایمنی را برای ماموریت‌های آینده افزایش می‌دهد.
دانشمندان با انجام دادن آزمایش‌هایی در شتاب‌دهنده‌های ذرات سعی دارند قابلیت محافظتی فضاپیماهای سرنشین‌دار را تقویت ‌کنند. همچنین، آنها در حال آزمایش کردن مواد گوناگون برای اثربخشی محافظ هستند. یافته‌های اولیه نشان می‌دهند که لیتیوم موثرترین ماده محافظ است اما باید بررسی‌های بیشتری درباره آن صورت بگیرد.
نگرانی‌های بهداشتی برای فضانوردان فراتر از قرار گرفتن در معرض تشعشعات است. محیط ریزگرانش فضا به بروز آتروفی عضلانی منجر می‌شود؛ اگرچه برخی داروها می‌توانند اثرات آن را کاهش دهند. علاوه بر این، پژوهش‌های اخیر نشان می‌دهند که ریزگرانش ممکن است بینایی فضانوردان را مختل کند.
علاوه بر این، فضانوردان به دلیل قرار گرفتن در معرض تشعشعات فضایی با افزایش خطر ابتلا به آب‌مروارید زودرس روبه‌رو هستند. همان طور که مأموریت‌های سرنشین‌دار به مریخ در نظر گرفته می‌شوند، نگرانی‌ها درباره سلامتی فضانوردان و آلودگی میکروبی که ممکن است به فضا وارد کنند نیز افزایش می‌یابد و اهمیت حفاظت از سیاره‌ها را در اکتشافات میان‌سیاره‌ای آینده برجسته می‌کند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1217176/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حکمت/ دوست داشتن حضرت علی(ع)

چهار چیز عظیمی که خدا به پیامبر(ص) داد

نمایی زیبا از یک فانوس دریایی

اتوبانی در چین که کامل به زیر آب می‌رود!

پیش‌بینی زرتشت از روز عاشورا!

تعداد ماه‌ها در منظومه شمسی

برگزاری محفل شعر نوزدهمین جشنواره بین المللی فجر در زاهدان

ترامپ: توافق صلح‌آمیز هسته‌ای راستی‌آزمایی‌شده با ایران را ترجیح می‌دهم

لاهوتی: پزشکیان محور تحقق وفاق است

حاجی‌بابایی رئیس فراکسیون فرهنگیان شد

زیدآبادی: ترامپ در مورد ایران به رمز و کنایه، هدف و استراتژی‌اش را آشکار کرد

واکنش سخنگوی قوه‌ قضائیه به صدور پروانه وکالت سعید مرتضوی: باید بررسی کنیم

اظهارات ترامپ در مورد غزه، صدای آلمان را هم درآورد

برنامه های دولت چهاردهم برای رفع محرومیت و توسعه پایدار روستایی

افزایش 75 میلیون متر مکعبی گاز نسبت به سال گذشته

آخرین نرخ پروازهای داخلی تا 20 بهمن اعلام شد

جزئیات بزرگترین قرارداد تاریخ صنعت نفت ایران

پاسخ وزیر نیرو به خبرنگار آخرین خبر درباره وضعیت برق کشور در تابستان و زمستان آینده

نامه جدید قوه قضاییه درباره کروز و ایران‌خودرو

افزایش مهلت انقضای درخواست های تخصیص ارز به 30 روز

مرکز مدیریت دارایی شبکه برق و‌ تجهیزات تهران راه اندازی شد

جمع آوری کالاهای امریکایی از فروشگاه های کانادا

بهترین عبادت در ماه شعبان

پیدا کردن جهت قبله

آیا جهان ما حاصل سفیدچاله است؟

صدا بزن مرا شبی به غربتی که خواستی!

بانوان شاعر از دید بهمن بنی هاشمی

حواشی داغ حیاط دولت؛ وزرا و معاونان رئیس جمهور چه گفتند؟

روحانی: صدام این همه کشتار و جنایت کرد اما امام اجازه مذاکره دادند

جلایی پور قائم مقام ظریف شد

آیت‌الله جنتی: انقلاب اسلامی آغازگر راهی شد که قطعاً به نابودی قدرت‌های استکباری ختم خواهد شد

کرملین: روسیه به روابط نزدیک خود با ایران ادامه می‌دهد

رفیق‌دوست: امام می‌فرمودند که سپاهی باید سیاست را بفهند، اما در سیاست دخالت نکند

گزارش روزنامه خراسان از بحران هویت در پرونده هسته ای ایران

اعضای هیئت رئیسه فراکسیون کارگری مجلس انتخاب شدند

فرانسه: اجبار فلسطینی ها به کوچ نقض قوانین بین‌المللی است

تیراندازی در بلژیک باعث بسته شدن ایستگاه‌های مترو شد

روایت مرکز امنیتی اسرائیل از توهمان صهیونیست ها

تأکید چین بر گفت‌وگوی مبتنی بر احترام متقابل با آمریکا

تاکید اپوزیسیون ترکیه بر انتخابات پیش از موعد

نشریه غربی: ترامپ از اوکراین اخاذی می‌کند

فرصت بازگشت برای بن گویر

سرمقاله فرهیختگان/ شهرت شرقی

تونل وحشت واردات؛ بررسی موانع ورود کالا به کشور

واکنش وزیر ورزش به شایعه حضورش در وزارت راه

دستفروشی در بساط قانون؛ از اجاره میلیونی پیاده‌روها تا سردرگمی در ساماندهی

تامین ارز واردات به مرز 58 میلیارد دلار رسید

هیچ وقت از پشت به اسب نزدیک نشید!

اجرای دوست‌داشتنی عموهای روحانی در حسینیه معلی

سرود نوستالژی «خجسته باد این پیروزی»