ایران پرسمان

آخرين مطالب

راز جوانی دوباره یک ستاره فاش شد اقتصاد روز

راز جوانی دوباره یک ستاره فاش شد
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایسنا / اسرار فاش‌شده درباره یک ستاره نادر که دوباره جوان شده، نشان می‌دهند که این ستاره از ادغام دو ستاره شکل گرفته است.
پژوهش یک گروه بین‌المللی از پژوهشگران، جزئیات جالبی را درباره ستاره «HD 65907» نشان داده است که نسبت به سن خود جوان‌تر و داغ‌تر از حد انتظار به نظر می‌رسد. ستاره‌شناسان دریافته‌اند که این ستاره نادر ممکن است از ادغام دو ستاره قدیمی‌تر شکل گرفته باشد.
به نقل از ادونسد ساینس نیوز، گروهی از ستاره‌شناسان با تحلیل ترکیب شیمیایی این ستاره که از نوع نادر ستاره‌های موسوم به «سرگردان‌های آبی»(Blue Stragglers) است، شواهد قانع‌کننده‌ای را برای این رویداد ارائه داده‌اند. یافته‌های این پژوهش، اطلاعات جدیدی را درباره چگونگی تکامل سرگردان‌های آبی ارائه می‌دهد و راه‌های جدیدی را برای بررسی این جمعیت مرموز از ستاره‌ها فراهم می‌کند.
نوع نادر سرگردان‌های آبی که «Field blue stragglers» نام دارند، یک گروه عجیب از ستاره‌ها هستند. برخلاف سرگردان‌های آبی معمولی که در خوشه‌های ستاره‌ای متراکم یافت می‌شوند، ستاره‌های Field blue stragglers در انزوای نسبی و دور از ستاره‌های دیگر وجود دارند. آنها گیج‌کننده هستند زیرا از قوانین معمول تکامل ستاره پیروی نمی‌کنند و داغ‌تر، درخشان‌تر و جوان‌تر از آنچه باید باشند، به نظر می‌رسند.
ستاره HD 65907 که در فاصله تقریبی 307 سال نوری از زمین در صورت فلکی «شاه‌تخته»(Carina) قرار دارد، یک نمونه شناخته‌شده از ستاره‌های Field blue stragglers است.
با توجه به دمای سطح و روشنایی ذاتی HD 65907 به نظر می‌رسد که این ستاره حدود پنج میلیارد ساله باشد، اما ترکیب شیمیایی آن نشان می‌دهد که ستاره به طور قابل توجهی پیرتر است. این یک تناقض قابل توجه است. تعیین این سن بالاتر ناشی از کمبود عناصر سنگین یا فلزات در جو ستاره است.
اندکی پس از انفجار بزرگ، جهان تقریبا به طور کامل از هیدروژن و هلیوم تشکیل شده بود. عناصری که هسته‌های پیچیده‌تر و سنگین‌تری داشتند، بعدا از طریق هم‌جوشی هسته‌ای در هسته ستاره‌ای پرجرم شروع به شکل‌گیری کردند. این عناصر سنگین طی انفجارهای ابرنواختر در کیهان رها شدند و مواد موجود را برای تشکیل ستاره‌های جدید غنی‌سازی کردند. ستاره‌هایی که پیش از این شکل گرفته بودند، حاوی فلزات کمتری هستند، زیرا در جهانی پدید آمدند که هنوز غنی‌سازی شیمیایی قابل توجهی نداشته است.
دانشمندان با تحلیل طیف HD 65907، ترکیب فلزی ضعیف آن را شناسایی کردند که با سن حدود 11 میلیارد سال هم‌خوانی دارد. این اختلاف بین دو تخمین سن، پژوهشگران را بر آن داشت تا مشخصات شیمیایی غیر معمول ستاره را با دقت بیشتری بررسی کنند.
پژوهشگران برای حل کردن این معما به دو عنصر لیتیوم و بریلیوم روی آوردند. این عناصر به ویژه به دمای بالای درون یک ستاره حساس هستند، زیرا به راحتی در دمای بالا طی تکامل ستاره از بین می‌روند. همان طور که ستاره‌ها تکامل می‌یابند، این عناصر به تدریج تخلیه می‌شوند و همین امر، آنها را به شاخص‌های ارزشمندی در تاریخچه حرارتی ستاره تبدیل می‌کند.
پژوهشگران امیدوار بودند با تحلیل مقادیر لیتیوم و بریلیوم در HD 65907 بتوانند شواهدی را از فرآیندهایی کشف کنند که ویژگی‌های متناقض آن را توضیح دهند. عناصر دیگر مورد استفاده قرار نگرفتند، زیرا حساسیت کمتری نسبت به شرایط دمایی خاص دارند که چنین اطلاعاتی را آشکار می‌کند.
پژوهشگران برای اندازه‌گیری لیتیوم، از داده‌های طیف‌نگار «جستجوگر سرعت شعاعی سیارات با دقت بالا» یا «هارپس»(HARPS) در «رصدخانه جنوبی اروپا»(ESO) استفاده کردند. طیف‌نگار، نور ساطع‌شده یا جذب‌شده توسط عناصر خاص را در طول موج‌های خاص تشخیص می‌دهد. از آنجا که هر عنصر دارای یک اثر انگشت منحصربه‌فرد در طیف است، ستاره‌شناسان می‌توانند فراوانی آن را با بررسی این الگوها تعیین کنند.
نتایج به‌دست‌آمده درباره HD 65907 قابل توجه بودند. نتایج نشان دادند که این ستاره دارای لیتیوم 6 برابر کمتر از خورشید و پنجاه برابر کمتر از ستاره‌ها با سن و نوع مشابه است. این گروه پژوهشی در مقاله خود نوشتند: این ستاره دارای فراوانی لیتیوم کمی است. فراوانی کم لیتیوم را نمی‌توان بدون توجه به در نظر گرفتن آن به عنوان یک ستاره جوان یا مسن‌تر توضیح داد.
به عبارت ساده‌تر، سطح لیتیوم ستاره در هر یک از جمعیت‌های ستاره‌ای اصلی بسیار پایین است. این کاهش شدید، حکایت از یک رویداد فوق‌العاده در گذشته دارد که ستاره را گرم کرده و لیتیوم آن را سوزانده است.
یک توضیح احتمالی این است که ستاره، مواد را از ابر متشکل از گاز میان‌ستاره‌ای منتقل کرده است. احتمال دیگر این است که یک ستاره همراه داشته تا مواد را از آن منتقل کند یا به طور کامل با آن ادغام شده است. این پدیده‌ها دمای ستاره را افزایش می‌دهند و آن را قادر می‌سازند تا لیتیوم خود را بسوزاند. ادغام به افزایش بسیار قابل توجه‌ دما نیز منجر می‌شود و احتمالا به ستاره امکان می‌دهد تا بریلیوم را نیز بسوزاند.
پژوهشگران برای این که بفهمند چه اتفاقی افتاده است، طیف فرابنفش HD 65907 را با استفاده از «طیف‌نگار فرابنفش و بصری اشل»(UVES) رصدخانه جنوبی اروپا بررسی کردند و دریافتند که سطح بریلیوم ستاره در مقایسه با خورشید حداقل 15 برابر شده است.
کاهش شدید لیتیوم و بریلیوم فقط یک توضیح قابل قبول باقی گذاشت و آن توضیح این بود که HD 65907 نتیجه یک ادغام ستاره‌ای است. در چنین رویدادی، دو ستاره با یکدیگر برخورد می‌کنند و به یک ستاره تبدیل می‌شوند. انرژی آزادشده در طول ادغام، مواد ستاره را تا دمای شدید گرم می‌کند و عناصر خاصی مانند لیتیوم و بریلیوم را در این فرآیند از بین می‌برد.
شواهد بیشتر، این سناریو را تایید می‌کنند. پژوهشگران، سرعت HD 65907 را تحلیل کردند و تغییرات کوچکی را در حرکت ستاره مورد بررسی قرار دادند که می‌تواند کشش گرانشی ستاره همراه را نشان دهد. هیچ مدرکی از همراهی پیدا نشد و مشاهدات فروسرخ، وجود یک صفحه خنک را در اطراف HD 65907 نشان داد. این صفحه با دمای منفی 243 درجه سلسیوس احتمالا بقایای یک ستاره دیگر است که پیشتر در آن ادغام شده بود. چنین ادغام‌هایی نادر هستند و حکایت از برخورد شدید بین اجرام آسمانی دارند.
پژوهشگران نتیجه گرفتند: فراوانی کم لیتیوم و بریلیوم علاوه بر فقدان شواهد برای وجود یک همراه، یک دلیل قوی به نفع سناریوی ادغام ستاره‌هاست.
این پژوهش در مجله «Astronomy and Astrophysics» به چاپ رسید.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1211779/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تحلیل اکوایران از گرانی ها و خطر فقر بیشتر

بیانیه خصوصی‌سازی درباره اتهام به رییس این سازمان

پیش بینی قیمت طلا و سکه 4 بهمن 1403

سبزی رکورددار تورم خوراکی‌ها در دی ماه شد

قیمت آب افزایش می‌یابد؟

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت پدر شهیدان والامقام «بیدمال»

زیباترین صحنه در یخبندان با بازدید فراوان

واکنش باور نکردنی راکون به چیپس

عبور هواپیما با سرعت 800 کیلومتر از جلوی بالون هواشناسی

مراحل دیدنی ساخت دستبند بدلی به روش یک استاد ماهر

تصاویر از تصادفات شدید و عجیب رانندگی در جهان!

نجات گاو از غرق شدن با مهارت راننده بیل مکانیکی

خط تولید غیربهداشتی کیک برنجی!

زمستان خیره کننده در کوه های یاماگاتو ژاپن

لحظاتی عجیب و دلهره آور از گاز گرفتن دم تمساح توسط دلفین

ویدیویی از لحظات آخرالزمانی وقوع بهمن

هوش مصنوعی کنترل میکروسکوپ‌ها را به‌عهده می‌گیرد

خواندن شعری زیبا که تشبیه در آن بکار رفته است

آخرین وضعیت دستگیرشدگان پرونده ترور قضات دیوان عالی

پیام تسلیت پزشکیان به اردوغان و مردم ترکیه

درخواست ویژه عرب سرخی از محسنی اژه‌ای در خصوص قرارداد کرسنت

فعالان اقتصادی، از دغدغه‌ها و مشکلاتشان به رهبر انقلاب گفتند

نشست مشورتی ایران و روسیه درباره رسانه و اطلاع‌رسانی برگزار شد

وزیر خارجه ارمنستان: تقریباً روزانه با تهران و مسکو در ارتباط هستیم

میدل‌ایست‌آی: روحیه خوب مردم غزه پس از 15 ماه کشتار نماد شکست‌ناپذیری است

آمریکا هزاران نیروی دیگر به مرز با مکزیک اعزام می‌کند

شولتز: ترامپ چالشی برای اروپا به شمار می‌آید

وزارت کار فلسطین: اسراییل 80 درصد شمال غزه را کرده است

انتصابات جدید اتحادیه اروپا؛ جانشین «مورا» تعیین شد

روسیه: ترامپ توانایی توقف سیاست بدخواهانه آمریکا در اوکراین را دارد

رسانه صهیونیستی: خواست اسرائیل از ترامپ برای ماندن در جنوب لبنان

شریعتمداری در دادگاه

ربایش استاد دانشگاه منتقد تکفیری‌ها در سوریه

پیش بینی قیمت دلار 4 بهمن 1403

خورشیدماهی تنها از دیدن تماشاچیان مصنوعی شاد شد

ثبت لحظه برخورد شهاب‌سنگ به زمین برای اولین بار در تاریخ

لحظه وحشتناکی که مرد انتقام‌جو با بیل به سر مدیر فروشگاه کوبید

پرندگان مهاجر سیبری، مهمان دریاچه هنر تهران

کوه نوردی بز های کوهی در برف

شاهکار تلسکوپ هابل را ببینید

شاعرانه/ نمی‌شه غصّه ما رو یه لحظه تنها بذاره

مهاجری: نظرات پزشکیان با رهبری هماهنگ شده است

اشاره رهبر انقلاب به حضور سال گذشته شهید رئیسی در نمایشگاه توانمندی‌های تولید داخلی

ادعای وکیل پخشان عزیزی: دیوان عالی کشور با درخواست توقف اجرای حکم موافقت کرد

ماجرای اخلال در سخنرانی رئیس‌جمهور چه بود؟

گزارش صداوسیما از سفر رئیس‌جمهور به خوزستان و دیدار با مردم

تنش دوباره در سخنرانی رئیس‌جمهور؛ پزشکیان: دعوا نکن، شلوغی هم راه ننداز!

روسیه درگیر کوکائین

غافلگیری اسراییلی‌ها بعد از رؤیت یک فرمانده قسام که مدعی ترورش شده بودند

دفاع مالزی از پکن در خصوص تنش‌های دریای جنوبی چین