گام 5 میلیارد دلاری برای رفع ناترازی برق
سیاست روز
بزرگنمايي:
ایران پرسمان - خراسان /بانک مرکزی بسته تامین مالی برای احداث 30 هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر را به شبکه بانکی ابلاغ کرد. این در حالی است که مسئولان وزارت نیرو نیز از برنامه ریزی ها برای رفع ناترازی برق در 4 سال آینده با استفاده از روش هایی از جمله انرژی های تجدیدپذیر خبر داده اند.
تازه ترین وضعیت ناترازی برق را دیروز وزیر نیرو و در جریان بازدید مقام معظم رهبری از نمایشگاه «پیشگامان پیشرفت، رویداد ملی توانمندیها و دستاوردهای بخش خصوصی» بیان و آن را 20 هزار مگاوات عنوان کرد. علی آبادی همچنین این وعده را هم داد که تا یک سال آینده با انجام تدابیر اندیشیده شده، ناترازی در حوزه برق برطرف خواهد شد.
هدف گذاری 4 ساله برق تجدیدپذیر، بیش از کل ناترازی کنونی
در این حال رئیس سازمان انرژی های تجدیدپذیر، در توضیحاتی، برنامه تولید 30 هزار مگاوات برق تجدیدپذیر تا 4 سال آینده را تشریح کرد.
به گزارش اقتصاد معاصر، «محمدنژاد» با اشاره به ظرفیت عظیم کشور در حوزه انرژی های تجدیدپذیر گفت: ایران با برخورداری از حدود 300 روز آفتابی و میزان تابش بالا، یکی از بهترین مناطق جهان برای توسعه انرژی خورشیدی است. برای مثال، تابش خورشید در استان فارس بیش از 2000 کیلووات ساعت بر متر مربع است، در حالی که این عدد در کشور آلمان با وجود بهرهگیری گسترده از انرژی خورشیدی، فقط بین 1200 تا 1300 کیلووات ساعت است.
«محمدنژاد» با اشاره به برنامههای کلان وزارت نیرو و ساتبا در این حوزه افزود: برای دولت چهاردهم، هدفگذاری 30 هزار مگاوات ظرفیت تولید برق از منابع تجدیدپذیر تعیین شده است. در این زمینه، ساتبا تاکنون بیش از 14 هزار مگاوات قرارداد در مدلهای مختلف با سرمایهگذاران و متقاضیان منعقد کرده است.
برنامه ریزی برای نصب 550 هزار سامانه خورشیدی 5 کیلوواتی
مدیرکل سامانههای مقیاس کوچک (ساتبا) با بیان این که یکی از برنامههای کلیدی ما، توسعه سامانههای خورشیدی کوچکمقیاس است، ادامه داد: در همین راستا، توافقنامههایی با نهادهای حمایتی برای نصب 550 هزار سامانه خورشیدی 5 کیلوواتی به امضا رسیده است. به گزارش خراسان، یک سامانه 5 کیلوواتی تقریباً معادل یک سامانه خانگی برق خورشیدی است.
«محمدنژاد» در عین حال یکی از اصلیترین موانع پیش روی توسعه انرژیهای تجدیدپذیر را تامین مالی مناسب دانست و گفت: ساتبا تمام زیرساختهای لازم، از جمله هماهنگی با توانیر برای اتصال به شبکه برق، تخصیص زمینهای مناسب با همکاری امور اراضی و شناسایی زمینهای مستعد برای پروژههای بزرگتر از 1500 مگاوات را آماده کرده است.
وی همچنین به ظرفیت بالای ایران در انرژی بادی اشاره کرد و افزود: علاوه بر انرژی خورشیدی، کشور ما از ظرفیت بالایی در انرژی بادی برخوردار است. هماکنون، مجوزهایی برای توسعه نیروگاههای بادی به ظرفیت 3 تا 5 هزار مگاوات صادر شده است. امیدواریم با تامین منابع مالی مناسب، این پروژهها نیز در بازه زمانی تعیینشده محقق شوند.
«محمدنژاد» ابراز امیدواری کرد: با توجه به این زیرساختها و ظرفیتهای موجود، اگر تامین مالی به درستی انجام شود، میتوان در طول چهار سال آینده تحولی بزرگ در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر کشور ایجاد کرد و به اهداف تعیینشده دست یافت.
بانک مرکزی بسته تامین مالی ارزی و ریالی برای توسعه انرژی های تجدیدپذیر را ابلاغ کرد
با این اوصاف دیروز بانک مرکزی بسته تامین مالی ارزی و ریالی برای احداث 30 هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر را به شبکه بانکی ابلاغ کرد. این بسته شامل سه محور تأمین مالی ارزی و ریالی، تسهیل در توثیق وثایق و نحوه تأمین ارز برای بازپرداخت بدهی واردکنندگان تجهیزات نیروگاهی تجدیدپذیر است.
1-تامین مالی ارزی و ریالی: در این راستا بانک مرکزی موظف شده است تا اقدامات لازم را برای تسهیل در معرفی طرح های اولویت دار و دارای مجوز شورای اقتصاد در حوزه نیروگاه های تجدیدپذیر، به منظور دریافت تسهیلات فاینانس خارجی انجام دهد. اما در بندی مهم، این بسته صندوق توسعه ملی را موظف کرده تا اقدامات لازم برای اعطای تسهیلات ریالی و ارزی تا سقف 5 میلیارد دلار را در 4 سال به انجام برساند.
در بخشی دیگر از این بسته، آمده است که اعطای تسهیلات بانکی به سرمایه گذاران طرح های نیروگاه تجدیدپذیر تا انتهای سال 1405، با تایید هیئت عالی بانک مرکزی به طور عام یا موردی موجب خواهد شد بانک های ارائه دهنده از رعایت کلیه مقررات نظارتی (از جمله آیین نامه تسهیلات و تعهدات کلان، آیین نامه اشخاص مرتبط و همچنین آیین نامه کنترل مقداری ترازنامه) مستثنا شوند.
بسته مذکور شبکه بانکی کشور را مجاز می کند تا در صورت توجیه پذیر بودن طرح های نیروگاه های تجدیدپذیر، برای این طرح ها گواهی سپرده سرمایه گذاری خاص نیز صادر شود.
2-تسهیل در وثیقه گذاری: در این رابطه ملاحظه می شود که بانک مرکزی شبکه بانکی را مجاز کرده تا قراردادهای تعهد خرید برق تجدیدپذیر و دارایی های این طرح ها را به عنوان وثیقه قابل قبول طی دوره مشارکت و بهره برداری، برای دریافت تسهیلات متقاضیان پذیرش کند.
3- بازپرداخت بدهی واردکنندگان تجهیزات نیروگاهی تجدیدپذیر: در سومین محور بسته بانک مرکزی با اشاره به این که تسهیلات گیرندگان ارزی موضوع این مصوبه موظفاند اقساط تسهیلات را بهصورت ارزی بازپرداخت کنند، آمده است: تسهیلات گیرندگان موصوف در صورت عدم درآمد صادراتی می توانند به منظور بازپرداخت اقساط تسهیلات ارزی نسبت به تبدیل ریال با نرخ روز مرکز مبادلات ارز و طلای ایران و وفق مقررات ارزی حاکم بر زمان بازپرداخت اقساط تسهیلات اقدام کنند.
به گزارش خراسان، درخور ذکر است بسته تامین مالی فوق را، از آن جایی که کاملاً در راستای تامین اهداف کنونی اقتصاد ایران است، می توان یکی از زمینه های خوب تامین اعتبار در کشور عنوان کرد. بر این اساس، حتی در صورتی که شاهد رشد نقدینگی در نتیجه اجرای این طرح هم باشیم، از آن جا که برخلاف عمده رویه های سابق، این خلق نقدینگی در جهت توسعه زیرساخت های کشور است، دارای منافعی بیش از مضرات آن خواهد بود. البته کماکان لزوم اجرای بسته های مکمل در حوزه صرفه جویی مصرف انرژی در کشور وجود خواهد داشت.
لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1211582/