ایران پرسمان

آخرين مطالب

عوارض مخرب ترور سیاست روز

عوارض مخرب ترور
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
کشف سیاسی یا شخصی بودن انگیزۀ ضارب هم بسیار مهم است. اگر انگیزۀ ترور سیاسی بوده باشد، علاوه بر چالشِ نحوۀ نفوذ او به دیوان عالی، جای این پرسش مطرح است که او چرا دو قاضی کم و بیش متفاوت را هدف قرار داده است؟
 احمد زیدآبادی| در سال‌های نخست پس از انقلاب، به‌رغم فضای داغ و پرتنش سیاسی، دسترسی به مسئولان بلندپایۀ رسمی امری ساده بود. اغلب چهره‌های رسمی در میان مردم کوچه و بازار حضور پیدا می‌کردند و گفت‌وگو و حتی انتقاد رو در رو از آنها، امری معمول بود. واضح است که حضور بدونِ تشریفاتِ تصمیم‌گیران در متن جامعه، به طور طبیعی آنان را نسبت به مشکلات و مطالبات تودۀ مردم آگاه می‌کند و این آگاهی خواه‌ناخواه در رفتار و تصمیم آنان اثر می‌گذارد.
متأسفانه موج تروری که بعد از 30 خرداد سال 1360 سرتاسر کشور را فرا گرفت، حفاظت امنیتی از مسئولان کشور را چندان تشدید کرد که دسترسی مردم عادی به تصمیم‌گیران بسیار سخت و دشوار شد. تشدید حفاظت گرچه پیامد بلافصل و گریزناپذیر ناامنی و ترور است اما دو خطر نیز در بطن خود دارد.
خطر اول همان منزوی شدن تصمیم‌گیران و قطع رابطۀ عادی و طبیعی آنان با جامعه است. شرایط انزوا، واقع‌بینی را تضعیف و به تدریج مضمحل می‌کند و بین نگاه مسئولان و نیازهای عینی مردم فاصله می‌اندازد و این به نوبۀ خود، مسبب ناکارآمدی و بی‌اعتمادی متقابل می‌شود.
در عین حال، «حفاظت» که در ابتدای امر بنا به ضرورتِ حفظ جان افراد در برابر ترور، خود را عملاً «تحمیل» می‌کند، با گذشت زمان، به صورت پدیده‌ای سخت تشریفاتی درمی‌آید و به رغم امن شدن فضا همچنان استمرار می‌یابد و به یکی از ارکانِ بوروکراسی و فضاسازی‌های کاذب پیرامون چهره‌های دولتی تبدیل می‌شود و بالطبع «اقتصاد» و «منفعت‌رسانی» خاص خود را هم به دنبال می‌آورد.
از همین رو، افرادی که بنا به شعارها و ضرورتِ حرفۀ خود، باید در دسترس آحاد مردم قرار داشته باشند، خواسته یا ناخواسته برج عاج‌نشین و در میان تدابیر شدید حفاظتی و امنیتی، دسترس‌ناپذیر می‌شوند؛ به‌طوری‌که مردم عادی از نزدیک شدن به آنان می‌هراسند. در واقع دود این وضعیت به طور کامل به چشم افراد جامعه می‌رود و این دومین خطر نهفته در وضعیت ترور است.
 گاه ورود به یک نهاد و سازمان و یا دیدار با یک مسئول و مقام رسمی، متضمن چنان شرایط سخت و بعضاً تحقیرآمیزی از انواع بازرسی‌های بدنی و غیربدنی است که یک شهروند صاحب کرامت، عطای آن را به لقایش می‌بخشد!
شهروندی که از مراجعه به دوایر دولتی و یا دیدار با مسئولان امور برای طرح یک مشکل می‌پرهیزد و یا برای انجام کار خود متحمل حس حقارت و رفتاری وهن‌آلود می‌شود، طبیعی است که از شرایط حاکم کینه به دل بگیرد و به مرور زمان، امید خود را به بهبود و اصلاح وضعیت از دست بدهد.
با این اوصاف، تروریسم برای یک جامعه سرشار از آفت است و سر از افزایش رنج و فلاکت در می‌آورد.
در بین نهادهای حاکم، دستگاه قضا بنا به سرشت و ماهیت خود جایی است که باید از هر لحاظ امن و دسترسی به قضات و کارکنان دادگاه‌ها از هر جهت آسان باشد. اینک در کشور ما در محل دیوان عالی کشور، عملیات مسلحانه‌ای انجام گرفته است که دو قاضی دیوان بر اثر آن جان خود را از دست داده‌اند.
گرچه هنوز ابعاد این حادثه روشن نشده است و نمی‌توان به سیاسی یا شخصی بودن انگیزۀ ضارب مطمئن بود، اما کاملاً قابل پیش‌بینی است که برخی محافل، آن را دستمایۀ تشدید سختگیری برای ورود شهروندان به نهادهای قضایی و دسترسی به قضات قرار دهند و زمینه‌ساز افزایش نارضایتی مردم از دستگاه قضایی شوند. در این میان، کشف سیاسی یا شخصی بودن انگیزۀ ضارب هم بسیار مهم است. اگر انگیزۀ ترور سیاسی بوده باشد، علاوه بر چالشِ نحوۀ نفوذ او به دیوان عالی، جای این پرسش مطرح است که او چرا دو قاضی کم و بیش متفاوت را هدف قرار داده است؟
چگونگی برخورد قاضی مقیسه با متهمان اعتقادی و امنیتی خود، زبانزد خاص و عام است، اما واقعیت این است که شیخ علی رازینی در سال‌های اخیر رویکردی به نسبت ملایم در پیش گرفته بود. آقای رازینی پس از ترورش توسط گروه مهدویت، در برابر حکم اعدام رضا عاملی ضارب خود، خویشتن‌داری نشان داد و اسیر کینه و نفرت نشد. در مقام رئیس شعبۀ 29 دیوان عالی کشور نیز آقای رازینی بسیاری از احکام مربوط به پرونده‌های سیاسی را شکست و آنها را نقض کرد.
از این جهت او دیگر به عنوان یک «قاضی سختگیر» و یا «تندرو» مطرح نبود و تندروها نیز ظاهراً دل خوشی از او نداشتند؛ به‌طوری‌که هیچ‌کدام از احزاب و گروه‌های این طیف، از نامزدی او برای ورود به مجلس خبرگان حمایت نکردند.
با این حال، این احتمال وجود دارد که انگیزۀ قتل، شخصی بوده باشد زیرا ضارب «آبدارچی» شاغل در دیوان عالی معرفی شده است. در صورت صحت چنین گمانه‌ای، به‌خصوص باید کاشف به عمل آید که آیا وضعیت معیشتی ضارب در انگیزۀ ارتکاب قتل دخالت داشته است یا خیر. کشف این مسئله بسیار حائز اهمیت است و شکافتن آن نیاز به یادداشت دیگری دارد.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1210601/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

صدور چک مشروط شد

پیش بینی قیمت طلا و سکه 1 بهمن 1403

یارانه دی‌ماه واریز شد

شگفتی گیاه گوشتخوار!

بارش سنگین برف در شرق افغانستان

روش جالب و راحت پوست کندن آناناس

ماجرای جالب لطف یک زن به روحانی از زبان استاد قرائتی

«قلعه رودخان» قلعه‌ای که گویند هیچ وقت فتح نشد!

مرکز پخش تلویزیونی «آنهویی» در چین

طبیعت زیبای سوادکوه مازندران

چطوری 15 تا فلافل رو چیدی تو نون!

بهترین سن ازدواج از نظر حمید ماهی صفت!

فیلم بازی کردن به سبک کودکان!

اندازه واقعی خورشید

رقص صدها میلیون ستاره در نزدیک‌ترین همسایه کهکشانی ما

یک کتاب خوب/ کنترل ذهن

شعر انتخابی هادی معراجی در مرحلهٔ سوم

سخنگوی قوه قضاییه: عوامل مرتبط [با ترور دو قاضی] که احیاناً در این خصوص نقش داشتند مورد بررسی دقیق قرار گرفتند

یک خبر، یک تصویر و برداشت مردم؛ قضات شهید خوشنام بودند؟

عارف: معیشت و سلامت مردم دغدغه اصلی دولت است

پیام تسلیت وزیر کشور درپی شهادت حجج اسلام رازینی و مقیسه

شبه‌نظامیان کُرد: سلاح خود را به «جولانی» نمی‌دهیم

گروه‌های مقاومت: دیگر توافقی با رام‌الله در کار نخواهد بود

سه زن اسیر آزاد شده از غزه وارد اسرائیل شدند

تحلیلگر اسراییلی: دیدن صحنه‌های جشن و شادمانی در غزه خیلی سخت است

روایتی از بازی درآوردن رژیم صهیونیستی برای اجرای مفاد آتش‌بس

این قاتل رسمی

5 سرفصل توافق 20 ساله

شوک ترامپ؟

مقایسه تجارت‌نیوز از بازار مسکن ایران و عربستان؛ دوره انتظار خرید مسکن در عربستان فقط 3 سال است!

نفت 84 دلاری در راه است؟

صعود طلا و ارز در روز ریزشی سهام؛ تحلیلی به وضعیت بازارها در روزی که گذشت

مکانیزم جالب یک تستر قدیمی

‌کارخانه تولید نوشیدنی دیده بودین!

آسمان شب از نگاه ایستگاه فضایی بین المللی

نماهنگ «بیانیه پیروزی» به مناسبت پیروزی حماس

بنی امیه حاضر بودند از بین بروند اما پیامبر اکرم(ص) را پایین بکشند!

حمله ناگهانی یک گوسفند به کودک خردسال!

چرا آمریکایی‌ها از مسلمانان خوششان نمی‌‌آید!

راز جوی‌های شگفت‌انگیز ژاپن!

مونتاژ آیفون در چین توسط ربات‌های انسان‌نما انجام می‌شود

شعرخوانی زیبای باران نیکراه

سخنگوی گردان‌های القسام: از برادرانمان در جمهوری اسلامی ایران تشکر می‌کنیم

دیدار هیئت قضایی افغانستان با معاون امنیتی و انتظامی وزارت کشور

تجلیل رهبر انقلاب از شهیدان رازینی و مقیسه بعد از اقامه نماز بر پیکر این دو شهید

روایت «اسکای نیوز» از رونمایی پایگاه دریایی زیرزمینی ایران

سخنگوی قوه قضاییه از بازداشت برخی افراد در پی ترور قضات شهید خبر داد

همزمان با اولین روز آتش بس؛ نتانیاهو چنگ و دندان نشان داد

روایت میدانی از نحوه شهادت سیدحسن نصرالله در محل شهادت ایشان

آتش‌بس در غزه؛ بازگشت مردم به «شهر فاجعه‌زده»