ایران پرسمان

آخرين مطالب

موازنه جدید جهان ما

موازنه جدید
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - صبح نو /متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
امضای پیمان‌های همکاری بلندمدت میان کشورها نشان‌دهنده اراده آن‌ها برای تقویت روابط دوجانبه و ایجاد ساختاری پایدار برای همکاری‌های سیاسی، اقتصادی و نظامی است. ایران و روسیه به‌عنوان دو کشور تأثیرگذار در منطقه، طی دو دهه گذشته تجربه همکاری‌های فراوانی در زمینه‌های مختلف داشته‌اند. از امضای پیمان همکاری پنج ساله در سال 2001 تا تصمیم برای تدوین پیمانی 20 ساله در سال 2022، این روابط فراز و نشیب‌های بسیاری را پشت سر گذاشته است.
پیمان جدید ایران و روسیه می‌تواند فصل تازه‌ای را در مناسبات دو کشور رقم بزند و تأثیرات قابل‌توجهی بر همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی آن‌ها داشته باشد. این پیمان علاوه بر ایجاد فرصت‌های اقتصادی و امنیتی جدید، می‌تواند به تقویت جایگاه ایران در منطقه و نظام بین‌الملل کمک کند.
در همین راستا با حسن بهشتی‌پور، کارشناس روابط بین‌الملل گفت‌وگو کردیم که در ادامه می‌خوانید.
انگیزه‌های ایران و روسیه برای امضای پیمان 20 ساله بین دو کشور در حال حاضر چیست؟
ایران و روسیه از مارس 2001 در جریان سفر خاتمی رئیس‌جمهور وقت ایران به مسکو پیمان همکاری پنج ساله امضا کرده بودند. در این پیمان قید شده بود که با توافق دو طرف هر پنج سال اعتبار آن تمدید می‌شود. بر این اساس پیمان مذکور در سال‌های 2006، 2011 ، 2016 و 2021 تمدید اعتبار شد تا آنکه در جریان سفر شهید رئیسی، رئیس‌جمهور وقت ایران به مسکو در ژانویه 2022 توافق شد دو طرف با توجه به تحولات روز پیمان جدیدی به مدت 20 سال امضا کنند که این پیمان رئوس همکاری‌های دو کشور را در 20 سال آینده مشخص کند. روند تدوین این پیمان سه سال طول کشید تا سرانجام برای امضا در جریان سفر مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران به مسکو در ژانویه 2025 آماده شده است.
این توافق چه تأثیری بر روابط منطقه‌ای و بین‌المللی خواهد داشت؟
انتظار می‌رود این توافق زمینه همکاری‌های دو جانبه بین ایران و روسیه را در امور نظامی، امنیتی، اقتصادی به نحو قابل‌توجهی افزایش دهد و این همکاری می‌تواند در سطح مناطق خاورمیانه، آسیای مرکزی و قفقاز جنوبی تأثیرگذار باشد. البته باید منتظر باشیم قراردادهایی که بر اساس این پیمان مشترک در آینده امضا می‌شود در چه موضوع‌هایی خواهد بود و تا چقدر اجرا می‌شود. زیرا توافق‌های متعددی بین ایران و روسیه در سال‌های قبل انجام شد؛ اما در اجرا با چالش‌های جدی روبه‌رو شد.
شکل مورد انتظار روابط منطقه پس از امضای این قرارداد چگونه است و این توافق چه تأثیری بر نفوذ ایران در منطقه خواهد داشت؟
نفوذ ایران در منطقه به دلیل سرمایه‌گذاری معنوی و مادی از سال‌های 1980 تاکنون بوده و ربطی به روسیه نداشته است. البته در یک مقطع مهم بین سال‌های 2015 تا 2022 همکاری ایران و روسیه در مبارزه علیه تروریست‌های داعش و جبهه‌النصره در سوریه بسیار مهم بود و موجب ارتقای همکاری‌های نظامی و دفاعی بین دو کشور شد. امضای این پیمان نقش چندانی بر افزایش نفوذ ایران ندارد، مسکو بیشتر دنبال برقراری موازنه در روابط خود با ایران و اسرائیل است. ضمن آنکه روسیه از نفوذ اسرائیل در آمریکا برای عادی‌سازی مناسبات خود با آمریکا در دوران ترامپ استفاده می‌کند.
همکاری اقتصادی ایران و روسیه پس از امضای این قرارداد چگونه خواهد بود؟
انتظار می‌رود همکاری اقتصادی ایران و روسیه که در حال حاضر نسبت به ظرفیت‌های اقتصادی دو کشور بسیار پایین است و به چهار میلیارد دلار در سال می‌رسد در صورت اجرای توافق‌هایی که قرار این در زیر پیمان بیست ساله امضا شود، طی 20 سال آینده به چهل میلیارد دلار ارتقا یابد. زمینه‌های مختلف اقتصادی از جمله حمل و نقل ریلی، دریایی، زمینی، انرژی شامل نفت و گاز و امور بیمه و بانک، ساخت نیروگاه حرارتی و اتمی را در بر می‌گیرد. زمینه‌سازی برای عضویت کامل ایران در اتحادیه اوراسیا هم فراهم می‌شود.
ارزیابی شما از توافقنامه راهبردی بین ایران و روسیه که مربوط دو دهه گذشته بوده چیست؟ چه فرایندی را توانسته ایجاد کند؟
در سال‌های گذشته روابط ایران و روسیه برای ایران هم فرصت بوده و هم تهدید، ما فرصت‌های مختلفی را داشتیم، مثلا در بخش دفاعی هیچ کشوری به ایران کمک نمی‌کرد و سلاح در اختیار کشور ما نمی‌گذاشت؛ ولی روسیه هم تور ام یک (سلاح دفاعی) را در اختیار ایران گذاشت، هم اس300 را، هواپیمایی میگ 29 و سوخو 23 را به ایران داد، در بحث هسته‌ای هم پروژه‌ای بود که ایران می‌خواست با آلمان انجام دهد؛ اما دوران جنگ آلمانی‌ها انصراف دادند، بعد از آن در سال 1995 روسیه بالاخره قرارداد ساخت نیروگاه اتمی بوشهر را با ایران امضا کرد، قرار بود تا سال 2000 تحویل دهد که تا سال 2013 طول کشید. در واقع ایران فناوری هسته‌ای را از روسیه وارد کشور کرد .
ایران و روسیه همچنین در بخش‌های سیاسی همکاری کردند مثلا در تاجیکستان توافق مهمی انجام دادند و صلح را به تاجیکستان برگرداندند، در سال 1997 قرارداد صلح در تاجیکستان با مشارکت ایران و روسیه تحقق پیدا کرد. بعد از آن در سوریه دو کشور در سال 2016 با هم همکاری خیلی نزدیکی برای نگه داشتن دولت بشار اسد داشتند. چون دولت اسد نزدیک‌ترین رابطه را با روسیه داشت و مهم‌ترین متحده روسیه در خاورمیانه بود. از طرف دیگر ایران، سوریه را پلی برای حمایت از جبهه مقاومت در برابر اسرائیل می‌دانست.
اما در جنبه‌های منفی، روسیه در آسیای مرکزی در قضیه تاجیکستان و صلح تاجیکستان عملا بعد از توافق باید تضمین می‌کرد که حزب نهضت اسلامی تاجیکستان بتواند همکاری‌های خود را با دولت تاجیکستان ادامه دهد، ولی فراموش کردند و متأسفانه نهضت اسلامی را دولت وقت تاجیکستان تروریستی اعلام کرد و عملا موجب شد که خیلی از نیروهایی یک حزب کاملا سیاسی جذب گروه‌های تندر تکفیری مثل گروه داعش و... شدند، متأسفانه این کار اصلا مسیر تحولات را تغییر داد. یا در قفقاز جنوبی روسیه تک‌رویی کرد و قفقاز جنوبی با آذربایجان و ارمنستان بدون توجه به نقشی که ایران و ترکیه داشتند، با خودش به صورت سه‌جانبه یک توافق را امضا کردند و حالا بند 9 آن توافق کلی هم مسأله درست کرده است.
اما وقتی ایران، برجام را امضا کرد، خیلی محکم در حمایت از ایران ایستاد و سه قطعنامه پیشنهادی آمریکا را که علیه ایران داده شد به اتفاق چین وتو کرد. بنابراین کشورها براساس منافعشان عمل می‌کنند همان‌طور که ایران براساس منافعش عمل می‌کند؛ به‌عنوان مثال روسیه خیلی مایل بود که ما تجاوز نظامی روسیه به اوکراین را رسما حمایت کنیم، درحالی‌که ایران موضع بی‌طرفی اتخاذ کرد. یا روسیه مایل بود ایران سرکوب چچنی‌ها را تأیید کند، ولی کشورمان این کار را نکرد، چرا ایران این کارها را کرد؟
چون منافعش ایجاب می‌کرد. روسیه مایل بود ایران جدایی آبخازیا و اوستیای جنوبی از گرجستان را به رسمیت بشناسد؛ اما ایران به تمامیت ارضی گرجستان احترام گذاشت و این جدایی را به رسمیت نشناخت.
در مقابل این رویکرد موافقان این توافق هستند که معتقدند برای اینکه مقابل آمریکا باشیم باید متحد روسیه شویم، شما این گزاره را درست می‌دانید؟
این نظر اصلا درست نیست، ما باید سیاست موازنه‌سازی را در روابط خودمان با قدرت‌های تأثیرگذار حفظ کنیم، ژئوپلیتیک ایران اقتضا می‌کند که بتواند در روابط خودش با قدرت‌های تأثیرگذار موازنه برقرار کند، یعنی تمام تخم‌مرغ‌هایش را در سبد چین، در سبد روسیه یا در سبد اتحادیه اروپا و امریکا نگذارد، بلکه برعکس سعی کند موازنه در روابطش با این کشورها برقرار کند. کاری که ترکیه در حال انجام آن است و عربستان سعودی انجام می‌دهد. این‌ها رقبای منطقه‌ای ایران هستند که هم با روسیه رابطه نزدیکی دارند و هم با آمریکا رابطه دارند، چین هم همین کار را کرده است، هم با روسیه رابطه دارد، هم در حال برقراری ارتباط با امریکا است؛ هند هم همچنین.
به‌ویژه با توجه به موقعیت ژئوپلیتیکی که در آن قرار داریم که قدرت‌های بزرگ همیشه نسبت به ایران طمع داشتند، سیاست صحیح این است که یک موازنه در روابط خودمان با قدرت‌های جهانی برقرار کنیم؛ این موازنه است که می‌تواند دست ما را هم با روسیه و چین و هم اروپا و آمریکا باز کند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1210599/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

صدور چک مشروط شد

پیش بینی قیمت طلا و سکه 1 بهمن 1403

یارانه دی‌ماه واریز شد

شگفتی گیاه گوشتخوار!

بارش سنگین برف در شرق افغانستان

روش جالب و راحت پوست کندن آناناس

ماجرای جالب لطف یک زن به روحانی از زبان استاد قرائتی

«قلعه رودخان» قلعه‌ای که گویند هیچ وقت فتح نشد!

مرکز پخش تلویزیونی «آنهویی» در چین

طبیعت زیبای سوادکوه مازندران

چطوری 15 تا فلافل رو چیدی تو نون!

بهترین سن ازدواج از نظر حمید ماهی صفت!

فیلم بازی کردن به سبک کودکان!

اندازه واقعی خورشید

رقص صدها میلیون ستاره در نزدیک‌ترین همسایه کهکشانی ما

یک کتاب خوب/ کنترل ذهن

شعر انتخابی هادی معراجی در مرحلهٔ سوم

سخنگوی قوه قضاییه: عوامل مرتبط [با ترور دو قاضی] که احیاناً در این خصوص نقش داشتند مورد بررسی دقیق قرار گرفتند

یک خبر، یک تصویر و برداشت مردم؛ قضات شهید خوشنام بودند؟

عارف: معیشت و سلامت مردم دغدغه اصلی دولت است

پیام تسلیت وزیر کشور درپی شهادت حجج اسلام رازینی و مقیسه

شبه‌نظامیان کُرد: سلاح خود را به «جولانی» نمی‌دهیم

گروه‌های مقاومت: دیگر توافقی با رام‌الله در کار نخواهد بود

سه زن اسیر آزاد شده از غزه وارد اسرائیل شدند

تحلیلگر اسراییلی: دیدن صحنه‌های جشن و شادمانی در غزه خیلی سخت است

روایتی از بازی درآوردن رژیم صهیونیستی برای اجرای مفاد آتش‌بس

این قاتل رسمی

5 سرفصل توافق 20 ساله

شوک ترامپ؟

مقایسه تجارت‌نیوز از بازار مسکن ایران و عربستان؛ دوره انتظار خرید مسکن در عربستان فقط 3 سال است!

نفت 84 دلاری در راه است؟

صعود طلا و ارز در روز ریزشی سهام؛ تحلیلی به وضعیت بازارها در روزی که گذشت

مکانیزم جالب یک تستر قدیمی

‌کارخانه تولید نوشیدنی دیده بودین!

آسمان شب از نگاه ایستگاه فضایی بین المللی

نماهنگ «بیانیه پیروزی» به مناسبت پیروزی حماس

بنی امیه حاضر بودند از بین بروند اما پیامبر اکرم(ص) را پایین بکشند!

حمله ناگهانی یک گوسفند به کودک خردسال!

چرا آمریکایی‌ها از مسلمانان خوششان نمی‌‌آید!

راز جوی‌های شگفت‌انگیز ژاپن!

مونتاژ آیفون در چین توسط ربات‌های انسان‌نما انجام می‌شود

شعرخوانی زیبای باران نیکراه

سخنگوی گردان‌های القسام: از برادرانمان در جمهوری اسلامی ایران تشکر می‌کنیم

دیدار هیئت قضایی افغانستان با معاون امنیتی و انتظامی وزارت کشور

تجلیل رهبر انقلاب از شهیدان رازینی و مقیسه بعد از اقامه نماز بر پیکر این دو شهید

روایت «اسکای نیوز» از رونمایی پایگاه دریایی زیرزمینی ایران

سخنگوی قوه قضاییه از بازداشت برخی افراد در پی ترور قضات شهید خبر داد

همزمان با اولین روز آتش بس؛ نتانیاهو چنگ و دندان نشان داد

روایت میدانی از نحوه شهادت سیدحسن نصرالله در محل شهادت ایشان

آتش‌بس در غزه؛ بازگشت مردم به «شهر فاجعه‌زده»