ایران پرسمان

آخرين مطالب

جلایی پور: اصلاح طلب، اصولگرا و عدالتخواه، فهمیده‌اند که اقلیت هستند سیاست روز

جلایی پور: اصلاح طلب، اصولگرا و عدالتخواه، فهمیده‌اند که اقلیت هستند
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایسنا / یک فعال سیاسی اصلاح طلب تاکید کرد:نیروهای سیاسی، اعم از اصولگرا اصلاح طلب و عدالتخواه فهمیدند که اقلیت هستند و باید از دیگران هم برای حکمرانی مشارکتی استفاده کنند. آیین افتتاح اندیشکده حکمرانی مشارکتی ایرانیان با حضور غلامرضا معمارزاده طهران، استاد دانشگاه و عضو هیئت مدیره انجمن مدیریت دولتی تهران، بهاره آروین، استاد دانشگاه و عضو سابق شورای شهر تهران، محمدرضا جلایی‌پور، فعال سیاسی و اجتماعی اصلاح‌طلب و میلاد گودرزی، مؤسس و مدیر اندیشکده حکمرانی مشارکتی ایرانیان پنجشنبه بعد از ظهر، 27 دی ماه 1403 در خانه اندیشه‌ورزان برگزار شد.
برای حل مسئله، مشارکت موثر مردم نیاز است
میلاد گودرزی، رئیس اندیشکده حکمرانی مشارکتی ایرانیان در این مراسم بیان کرد: ما یک تجربه‌ای ذیل گفتمان عدالت‌خواهی داشتیم و می‌توانیم حالا ذیل بلوغ آن گفتمان، شکلی از حکمرانی مشارکتی را پیاده کنیم. حکمرانی مشارکتی یعنی در ساختارهای رسمی و قوانین، جامعه مدنی و بخش خصوصی در تصمیم‌گیری، اجرا و نظارت، مشارکت داشته باشند. طرفین باید حق رای و قدرت تصمیم‌گیری داشته باشند و با تایید قانع شدن آن‌ها، سیاست‌ها ترسیم شود.
وی در ادامه اظهار کرد: نقص‌های دموکراسی نمایندگی، تعارض منافع، نقائص دولت در اجرا و دستیابی به توافقات پایدار میان حاکمیت و جامعه و همچنین تعارضات و شکاف‌ اجتماعی در چنین ساختاری برطرف خواهد شد. اندیشکده ما می‌خواهد میانجی سه بخش حکومت، جامعه مدنی و بخش خصوصی باشد و مسائل بین این سه بخش را حل کند. هدف نهایی ما، حل مشکلات و مسائل عمومی است؛ برای حل مسئله، مشارکت موثر مردم نیاز است و ایده مرکزی ما، حول چند حوزه نظیر حقوق کارگران، فساد و شفاف سازی است؛ همچنین ما می‌خواهیم ذی نفعان حوزه‌های مختلف را تعیین کنیم.
رئیس اندیشکده حکمرانی مشارکتی ایرانیان با اشاره به سطوح مشارکت، بیان کرد: سطحی ترین سطح مشارکت، مطالبه‌گری و شفافیت خواهی است؛ سطح بالاتر مشاوره است. حاکمیت می‌پرسد که برای من شیوه‌ای ترسیم کن که من چه گونه یک مطالبه‌ای را پاسخ بگویم و بالاترین سطح، سطح تصمیم‌گیری است؛ یعنی تشکل‌های مختلف، در جلسات تصمیم‌گیری حضور داشته باشند و در تصمیم‌گیری اثر گذار باشند. مشارکت موثر با حضور در راهپیمایی و صف انتخابات مشخص نمی‌شود، مشارکت یعنی حضور در نظارت و اجرای امور.
وی افزود: اندیشکده ما باید تسهیل‌گر باشد. یعنی باید توانمند سازی کند و بین خرده جمع‌های ملی، شبکه‌سازی انجام دهد و یا برای مثال، با رسانه، و همچنین خرده جوامع کارگری اتصال سازنده داشته باشد و خروجی موثری ارائه دهد. در مواجهه با حکومت هم ما قائل به بستر سازی هستیم. یعنی ارتباط گرفتن با ارکان حکومت برای حل یک مسئله عمومی. همچنین در ارتباط با حاکمیت، ما باید بستر
مشارکت برای جامعه را نیز پدید بیاوریم.
مردم باید هویت سیاسی پیدا کنند
غلامرضا معمار زاده طهران، استاد دانشگاه و عضو هیئت مدیره انجمن مدیریت دولتی تهران در این مراسم اظهار کرد: ساختار اجتماعی ما و به تبع آن نظام سیاسی ما آسیب دیده است و کارایی ندارد. علت آن هم تقلید است. ما در قرن بیستم و با تهاجم مدرنیسم، نظام‌های سنتی خود را از دست دادیم و به جای آن نظام‌هایی را وارد کردیم که برای ما کارکرد مناسب ندارد. مهم‌ترین آن قانون اساسی
مشروطیت است. این قانون از کشوری آمده که اساسش بر وحدت و یک زبانی است. یعنی فرانسه. سپس نهادهای دیگر مثل نهادهای آموزشی، دانشگاهی، قضایی، فرهنگی و اقتصادی و اجتماعی را جایگزین کردیم و چیزی ساختیم که هیچ کس نمی‌تواند آن را مدیریت کند. فقط زبان ما در امان بوده که آن هم با ظهور و تحول تکنولوژی آسیب خواهد دید.
وی در ادامه اظهار کرد: جوامع سنتی که به دنبال مدرنزاسیون بودند، دچار توسعه سیاسی منفی می‌شوند و تبعات چنین چیزی ما را از اهداف توسعه‌ سیاسی خود منحرف خواهد کرد. توسعه سیاسی یعنی تخصیص منابع ملی توسط نمایندگان مردم برای تنظیم برنامه‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی توسط دولت و تایید آن توسط مجلس و تحقق آن برنامه‌ها. پس تخصیص منابع کار نمایندگان است اما برنامه‌ریزی و اجرا وظیفه دولت و این توسعه سیاسی است. رسیدن به توسعه سیاسی چند معیار دارد؛اول، رسیدن به هویت سیاسی است؛ یعنی مردم به سطح خودشان آگاهی سیاسی داشته باشند. روابط قدرت را بفهمند و درکی از منافع ملی داشته باشند.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: د وم اینکه با این هویت سیاسی مشارکت هم داشته باشند، این مشارکت به دولت مشروعیت می‌دهد و این مشروعیت به دولت اجازه می‌دهد تا نفوذ داشته باشد، منابع ملی را برداشت کند و توزیع کند، و با طی شدن چنین فرایندی، عدالت اجتماعی شکل می‌گیرد و مردم آن را درک خواهند کرد. هر چقدر مردم آگاهی سیاسی بیشتری داشته باشند، مشروعیت نظام سیاسی هم بالاتر خواهد بود و فرایند ذکر شده بهتر طی خواهد شد. این یک امر نسبی است و نمی‌توان به آن نگاه صفر و صدی داشت.
وی در ادامه تاکید کرد: وقتی واریانس آگاهی سیاسی بالا باشد، ما به یک جامعه واگرا مواجه خواهیم شد، یعنی با خرده فرهنگ‌های زیادی مواجه می‌شویم که در چنین شرایطی، پیدا کردن فصل مشترک سخت خواهد بود. اگر بخواهیم دولت مشروع داشته باشیم، باید فصول مشترک زیاد و فراگیری در جامعه وجود داشته باشد. هر چقدر فصول مشترک کمتر باشد، خرده فرهنگ‌های بیشتری شکل می‌گیرد و فرهنگ ملی، بسیاری از ظرفیت‌های خود را از دست خواهد داد، پس باید فصول مشترکی را شکل داد.
وی افزود: معنا کردن دموکراسی به رای دادن مردم به فهرستی از نامزدها که آن‌ها را نمی‌شناسند، اشتباه است. اینکه عده‌ای ثروتمند به خاطر قدرت خود امکان نامزد شدن را پیدا کرده باشند، با دموکراسی منافات دارد. آگاهی سیاسی باید از سطح خانواده‌ها شروع شود. نظام مشارکتی ما ایستا است، اما باید آن را به نظام مشارکتی پویا بدل کنیم. باید نمایندگان ما در یک سطح بندی، به سطوح بالاتری برسند که شهروندان، احساس کنند نمایندگانشان، در سطوح بالا، منافع آن‌ها را صیانت می‌کنند.نظام اجتماعی باید از دیالکتیک موجود در جامعه شکل بگیرد و در سطح نمایندگان هویدا باشد. در چنین شرایطی، دیگر نیاز نیست یک حکومت مرکزی مداخله‌گر داشته باشیم و وجود یک حکومت مرکزی نظاره‌گر کافیست. پس باید مشارکت داشته باشیم، نه یک مشارکت خام، بلکه یک مشارکت سلسله مراتبی.
باید به ساختارهایی شکل بگیرد که وابسته به فردی خاص نباشد
بهاره آروین، عضو سابق شورای شهر تهران در این مراسم بیان کرد: اندیشکده‌ها حلقه واسط دانش و سیاست‌گذاری و اجرا هستند. نهاد دانشگاه و نهاد بروکراسی به راحتی متصل نمی‌شوند. نهاد دانشگاه در کشور ما به راحتی نمی‌توانست در مورد مسائل نظر بدهد و این کار به عهده ساختارهای بروکراسی می‌افتاد. سپس این ساختارها انقدر بزرگ شدند که اولین اولویتشان بقای خودشان شد، نه منافع عمومی که برای آن شکل گرفته‌اند.
وی در ادامه اظهار کرد: اندیشکده باید بتواند دانش تخصصی‌ای که در دانشگاه تولید می‌شود را وارد حوزه حکمرانی و ساختار اجرایی کند. اما باید بپرسیم که چه کسی به این شکل، خواهان حکمرانی مشارکتی است. در خصوص مسئله شفافیت، داده‌های زیادی منتشر می‌شد و می‌شود، اما کسی خواهان آن نبود، بسیاری نمی‌دانستند چطور باید از این داده‌ها استفاده کنند. از طرفی، جامعه وقتی خواهان چیزی باشد، روندهای بروکراسی آن را دلسرد می‌کند و از طرف دیگر، ساختار حکمرانی نیز وقتی مطالبه‌ای از جانب جامعه نبیند، میلی به انجام کاری در جهت حکمرانی مشارکتی نخواهد داشت.
این استاد دانشگاه در ادامه تصریح کرد: ما باید زنجیره‌ها و فرآیندهایی شکل دهیم که ساختار حکمرانی مشارکتی به طور پایدار شکل بگیرد و وابسته به اشخاص نباشد و بتواند هم حکومت و هم جامعه را را برای حضور و کنشگری فعال آماده کند. این زنجیره‌سازی، در قالب سمن‌ها و سمن سازی ممکن خواهد شد. باید مراقب اعمال نفوذ گروه‌های ذی نفع باشیم.
آروین در ادامه گفت: برای حکمرانی مشارکتی، باید مراقب باشیم که به بستری برای اعمال نفوذ گروه‌های ذی نفع منجر نشود. چون وقتی چنین بستری فعال شود، گروه‌های ذی نفع می‌آیند و می‌گویند ما مردمیم، اما لزوما با منافع مردم درگیر نیستند، صرفا منافع خود را به عنوان منافع عمومی تعریف می‌کنند. پس باید مراقب باشیم که مشارکت عمومی شکل بگیرد و در دام مشارکت گروه‌های ذی نفع نیافتیم. ما باید تقاضای موثر برای مشارکت در شهروندان ایجاد کنیم تا تا در دام مشارکت گروه‌های ذی نفع نیافتیم. من پیشنهاد می‌کنم که این اندیشکده از پروژه‌های کوچک و که امکان موفقیت بیشتری دارند شروع کنند تا با کیفیت بیشتری از سطوح پایین تا سطوح بالا بالا، حکمرانی مشارکتی رقم بخورد.
اصلاح طلب، اصولگرا و عدالتخواه، فهمیده‌اند که اقلیت هستند
محمدرضا جلایی‌پور، فعال سیاسی و اجتماعی اصلاح‌طلب در این همایش بیان کرد: حکمرانی مشارکتی، تطبیق وسیعی با دموکراسی گفتگویی دارد؛ باید این مسئله را بیشتر در کشورهای هم‌تراز خود بررسی کنیم تا کشورهایی با زمینه‌ها و وضعیت بی‌شباهت به ایران‌. جان مایه دموکراسی، نمایندگی و مشارکت است و نباید این دو را از هم جدا کرد. اگر نهادهای نمایندگی قدرتمند نباشد، پیش‌بردن حکمرانی مشارکتی بسیار مشکل و سخت خواهد بود. باید ساختارهای حزبی و سندیکایی قدرتمند وجود داشته باشد که بتوان از ظرفیت‌هایی موجود برای حکمرانی مشارکتی در عالی‌ترین سطح استفاده کرد.
وی در ادامه اظهار کرد: نیروهای سیاسی، اعم از اصولگرا اصلاح طلب و عدالتخواه فهمیدند که اقلیت هستند و باید از دیگران هم برای حکمرانی مشارکتی استفاده کنند. ما در کشف و حل مسئله به هم نیاز داریم و بجای کارهای رقابتی، باید به تسهیل حل مسئله بپردازیم. من هم موافقم از مسائلی شروع کنیم که ظرفیت حلش را داریم؛ حالا هر چقدر هم کوچک باشد، مهم نیست؛ همین آغاز شکل‌گیری پروژه‌های بزرگ در سطح حکمرانی مشارکتی خواهد شد.
این فعال سیاسی در ادامه اظهار کرد: ما باید از تجربه کشورهای جنوب جهانی استفاده کنیم، نه اینکه چیزی را از کشورهای توسعه یافته وارد کنیم. نتیجه چنین کاری در ایران، به خصولتی سازی و شکل‌گیری رانت منجر شد. بسیاری از مسائل ما در کشورهای توسعه یافته وجود نداشته، اما کشورهای در حال توسعه، بیشتر از کشورهای توسعه یافته، مسائلی شبیه به مسائل ما داشته‌اند. ما باید مواجهه عمیق در بین آحاد جامعه ایجاد کنیم.
وی در ادامه گفت: فقدان حزب فراگیر قوی، فقدان انتخابات با آزادی و مشارکت بالا، فقدان اندیشکده‌های قدرتمند، همه یک دلیل دارد و آن این است که حکومت می‌گوید قدرت متشکل تو را می‌گیرم و چیزهای دیگری به تو می‌دهم. ما نیاز به نهادهایی داریم که حاکمیت و جامعه را ذی نفع یک راه حل مشترک و یک قدرت متشکل کند. حاکمیت فکر می‌کند که قدرت متشکل، بقایش را تهدید می‌کند، در حالی که قدرت متشکل می‌تواند کارکرد معکوسی داشته باشد؛ اتفاقا می‌تواند بقا را تقویت و تضمین کند.
وی افزود: خوب است که در شهرستان‌ها و استان‌ها، به سمت بودجه‌ریزی مشارکتی برویم. لااقل بخشی از بودجه عمرانی می‌تواند مشارکتی تصویب شود. قائل بودن به مذاکرت سه جانبه بین دولت، بخش خصوصی و نهاد عمومی نیز لازم است. مذاکره کافی، می‌تواند تا حدود خوبی مثلا مشکلات حقوق دریافتی کارگران را حل کند . راه اندازی انجمن‌های شهروندی نیز یک راهکار عالی است. در بسیاری از کشورهای مختلف، چنین چیزی کارکرد دارد. در این انجمن‌ها، نمونه تصادفی از شهروندان را انتخاب کرده و این نمونه ساعت‌ها با یک دیگر گفتگو می‌کنند و همین باعث می‌شود یک دیگر را بهتر درک کنند و به راه حل های مشترکی برسند. ما به شدت به چنین چیزی در ایران نیاز داریم. ما باید انواع مواجهه عمیق در راستای حل مسئله‌ را در بین بخش‌های مختلف جامعه ایجاد کنیم. چنین انجمن‌هایی کاری کردند که بسیاری از احزاب و جنبش‌ها نتوانستند انجام دهند.
به پیج اینستاگرامی «آخرین خبر» بپیوندید

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1210080/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عصبانیت مجری شبکه 14 اسرائیل: ما تسلیم شدیم (زیرنویس فارسی)

اعلام ساعت دقیق آغاز آتش‌بس در غزه

تظاهرات مجدد در تل‌آویو علیه کابینه نتانیاهو

نتانیاهو: بایدن و ترامپ حق بازگشت کامل به جنگ را به اسرائیل داده‌اند

اعتراف به شکست

کارشناس مسائل روسیه: ایران باید در مسیر سیاست خارجی چندبُرداری گام بردارد

روز و ساعت دقیق آغاز آتش‌بس در غزه

کفن به‌جای قدردانی

توافق غزه، دولت نتانیاهو را سرنگون می‌کند؟

پرکارترین نویسنده دوره اصلاحات

وبسایت نزدیک به جلیلی نوشت: امان از فراموشی آقای ظریف!

چرایی عدم بازگشت ایرانیان خارج و مساله حاکمیت قانون

سوریه و مرحله جدید رقابت میان ترکیه و مصر

ترامپ واقعاً جنگ جدیدی را آغاز نخواهد کرد؟

روابط راهبردی ایران و روسیه؛ دیپلماسی به توان اقتصاد

سکه امامی 51 میلیونی می‌شود؟ منطقه جذاب قیمتی برای خرید طلا کجاست؟

راز پنهان موفقیت!

صحنه حیرت انگیز پرواز هزاران مرغابی

ویدیویی از برف امروز تهران

عبور قطار مسافری تهران به ساری در منطقه دوگَل سوادکوه

فرود دلهره آور هواپیما در شرایط بد جوی

کار فوق العاده خطرناک پرستار در نگه داشتن آسانسور

اولین تصاویر از فاجعه خونین در اسپانیا؛ واژگونی تله اسکی

حمله آخر الزمانی سوسک ها به نوادا آمریکا

رنگی کردن دزدها در ایتالیا

4 گوشه دنیا/ حبس ابد برای دختر 19 ساله به اتهام قتل غیرعمدی 2 پسر

ربات جالب جاروبرقی

داستانک/ کفش نامناسب

وزیر امور خارجه شهادت قضات دیوان عالی کشور را تسلیت گفت

زیاد النخاله: جمهوری اسلامی ایران حمایت خود را با عملیات وعده صادق به اوج رساند

جزئیاتی از حمله تروریستی امروز؛ افرادی شناسایی، احضار و دستگیر شدند

گفت‌وگوی تلفنی وزرای خارجه ایران و یمن

دعوای صدراعظم آلمان با وزیر خارجه‌؛ عکسی که جنجال درست کرد

بیانیه دولت مصر درباره جزئیات مرحله اول توافق آتش بس غزه

اسرائیل تهدید کرد مجدداً به غزه حمله می‌کند

مقام روس: توافق انگلیس و اوکراین یک نمایش تبلیغاتی است

گریه تلخ از مرگ طناز شیرین

فرهیختگان نوشت: مگر از کار مُلک بی‌خبری؟

سرود مردی که خود را کشته است

پیش بینی قیمت دلار 30 دی 1403

تحرک نامتوازن بازارها؛ آخرین تحلیل از طلا و ارز در روزی که گذشت

پیش بینی قیمت طلا و سکه 30 دی 1403

انسان عاقل نا امید نمی شود

ویدیویی از جدال مرگبار بین مار و عقاب

روایت یکی از اصحاب پیامبر اکرم (ص) در جنگ احد

امیرالمومنین(ع) می‌فرمایند در جنگ احد منتظر مرگ بودم

رکورد طناب زدن در یک دقیقه شکسته شد

تایم لپس زیبا از رقص ابرها در آسمان مشهد

اشتباهاتی که مسلمین در جنگ احد در برابر مشرکان انجام دادند

قلعه دختر بُشرویه در استان خراسان جنوبی