ایران پرسمان

آخرين مطالب

آیا بن‌سلمان عربستان را ورشکسته خواهد کرد؟ اقتصاد روز

آیا بن‌سلمان عربستان را ورشکسته خواهد کرد؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - فرارو /متن پیش رو در فرارو منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
با توجه به در پیش بودن رویداد‌های بزرگی نظیر بازی‌های المپیک زمستانی در عربستان و یا اکسپوی جهانی در سال 2030 و برگزاری جام جهانی 2034 در عربستان، این کشور حداقل به مدت یک دهه از توجه تخصصی به حامیان مالی خارجی و البته مردمش دور خواهد بود. درست در همین نقطه است که مردم عربستان امکان دارد با تکانه‌های سختی رو به رو شوند و از خود بپرسند که کشورشان چطور می‌خواهد بهای سنگین پروژه‌های جاه‌طلبانه در خاک خود را بپردازد.
اندرو هاموند؛ استاد دانشگاه ملی استرالیا-میدل ایست آی| مگاپروژه مشهور و میلیون دلاریِ عربستان سعودی که در منطقه شمال غرب این کشور قرار گرفته و نام آن چروژه "نئوم" است، به دلایلی نظیر کمبود منابع مالی لازم برای افتتاح آن و البته طیفی از دیگر موضوعات که چشم انداز‌های مطرح در قالب این پروژه را به خطر انداخته‌اند، به نحو گسترده‌ای مورد توجه قرار گرفته است.
"نظمی النصر"، از مقام‌های سابق شرکت نفتی آرامکوی عربستان که از سال 2018 مسوول پروژه نئوم بوده، به تازگی و در پی موضع گیری خود که گفته بود پروژه لاین (شهری با 170 کیلومتر طول و 500 متر ارتفاع و 200 متر عرض)، تا سال 2030 تنها شاهد افتتاح 5 کیلومتر از کلیت این پروژه خواهد بود، از سِمت خود اخراج شد.
پیشتر گزارش‌های مختلفی در مود فضای نامساعد کارِ کارگران در پروژه لاین و تخصیص حقوق‌های گزاف برای مدیران و مرگ هزاران کارگر در این پروژه، منتشر شده بود. البته که این پروژه همین حالا هم پیشرفت چندانی نداشته و دلیل آن هم نوسان در بازار‌های نفتی و کاهش قیمت نفت در بازار‌های جهانی است. موضوعی که عربستان سعودی را از حیث درآمدی دچار چالش کرده است.
اخراج نظمی النصر اقدامی راحت بود با این حال، جانشین او "ایمن المظفر"، باید سخت کار کند و سرمایه گذاران جهانی به ویژه بانکداران چینی را قانع کند تا در پروژه لاین سرمایه گذاری کنند. پروژه لاین تنها پروژه مجموعه نئوم نیست. مجموعا 12 پروژه تفریحی دیگر در کرانه‌های خلیج فارس نیز در مراحل اولیه ساخت هستند. نام‌هایی نیز برای آن‌ها انتخاب شده که بیشتر تداعی کننده نام‌هایی هستند که در داستان‌های علمی-تخیلی می‌شنویم. پول‌های زیادی نیز به معماران مطرح بین المللی پرداخت شده تا این پروژه‌ها را طراحی کنند. سعودی‌ها امید دارند که این پروژه‌ها میزبان میلیون‌ها گردشگر خارجی باشند.
با این همه، این پروژه شهر لاین است که در چشم انداز 2030 دولت عربستان از جایگاهی محوری برخوردار است و به مثابه سمبل مدرنیزاسیون عربستان شناخته می‌شود. در تاریخ 12 نوامبر گذشته، مدیران جدید نئوم برای گفتگوی برنامه‌ریزی شده در مورد پروژه لاین، در یک نمایشگاه صنعت املاک و مستغلات در ریاض حاضر شدند. آن‌ها آمده بودند تا شهری پیشگام از فناور‌های نوین که جمعیت قابل توجهی خواهد داشت را تبلیغ کنند. با این حال، آنچه در این نمایشگاه مشاهده می‌کردیم تصویرسازی‌های غیرواقعی و تبلیغ نوعی زندگی در داخل شیشه و شرایط حفاظت شده بود.
در طراحی شهر لاین از ایده‌های حاکم بر طراحی منطقه منهتن نیویورک استفاده شده است. ایده عملیاتی‌سازی این شهر به محمد بن سلمان ولیعهد عربستان و همچنین "پیتر کوک" معمار شناخته شده دنیا نسبت داده می‌شود. به گفته "طارق قدومی" مدیر اجرایی طراحی شهر لاین، این شهر بنا دارد تا مشکلات زندگی مدرن را رفع کند. او می‌گوید: "ما همگی تجربه ترافیک، آلودگی و انزوا را در شهر‌های جهان امروز اشته‌ایم. مشکلاتی که بدتر می‌شوند این در حالی است که شهر‌ها قرار بود مردم را به یکدیگر نزدیکتر کنند. اکنون هر آنچه در شهر‌ها می‌بینیم پراکنده‌تر‌کردنِ انسان‌ها است. اکنون ما سعی در برهم زدن این مدل و بازگشت به اصول اولیه و درست داریم".
برخی معتقدند که شهر لاین می‌تواند یک نقطه عطف در حوزه معماری شهری و زندگی انسان‌ها باشد. حامیان این ایده معتقدند که مجموعه‌ای از بهترین‌ها در قالب پروژه لاین گردهم آمده‌اند. در حقیقت، در تئوری هر آنچه در مورد این پروژه گفته شده شگفت انگیز است. با این حال، این سوال مطرح است که قرار است چه کسی در شهر لاین زندگی کند؟ نئوم اعلام کرده که آرمانشهر آن جامعه‌ای برای تمامی اقوام می‌تواند باشد. جامعه‌ای که بر پایه مجموعه‌ای متفاوت از قوانین در عربستان اداره خواهد شد. به عنوان مثال، در این شهر شاهد فروش عادی نوشیدنی‌های الکلی خواهیم بود.
با این همه، دولت عربستان نگرانی‌هایی هم در رابطه با چهره خارجی شهر نئوم و سایر پروژه‌های جاه طلبانه سعودی‌ها و البته غرق کردن عربستان در گردشگران و کارآفرینان خارجی دارد. درست به همین دلیل است که اخیرا شاهد تعیین دستورالعمل‌هایی از سوی دولت عربستان در مورد پوشش مقام‌های دولتی و کارمندان دولت در عربستان بوده‌ایم که در قالب آن‌ها افراد باید از پوشش سنتی عربستان استفاده کنند.
در این میان، برخی معتقدند که خطر ورشکستگی عربستان وجود دارد و این کشور امکان دارد نتواند تعهدات مالی گسترده و قابل توجه خود را در نتیجه پروژه‌های جاه‌طلبانه‌اش پرداخت کند. بر اساس جدیدترین داده ها، هزینه‌های پرداختی مرتبط با کارمندان دولتی در عربستان در سال 2023، به 15.9 میلیارد دلار افزایش یافته که این مساله از افزایش 40 درصدی حکایت دارد.
درست در همین فضا است که دولت عربستان امکان دارد با برخی کسری‌ها رو به رو شود. دولت عربستان هنوز با تکیه بر ذخایره ارزی خود به مدیریت شرایط مالی اش می‌پردازد. بر اساس آخرین داده‌ها، این کشور تا ماه سپتامبر گذشته، ذخیره ارزی به اندازه 411 میلیارد دلار داشته است. بدهی دولت عربستان نیز در سال جاری 28.3 درصد تولید ناخالص داخلی این کشور بوده که در محدوده استاندارد جهانی است و این کشور هنوز برای بازیگران اقتصادی بین المللی، جذاب و معتبر است.
با این همه، به نظر می‌رسد که دولت عربستان روی ولخرجی‌های مالی خود تا حدی نیز چشم بسته است. به عنوان مثال، آرامکو اقدام به قرض گرفتن پول از نهاد‌های مالی عربستان کرده تا سهامدارانش را از سوددهی خود مطمئن کند. در این میان، قیمت نفت خیلی مهم است. قیمت‌های نفت اگرچه به سختی سقوط می‌کنند با این حال، اکنون چندان هم بالا نیستند، زیرا سعودی‌ها برخلاف پیش بینی‌های خود هر بشکه نفت را کمتر از 80 دلار می‌فروشند. این میزان کمتر از 96 دلاری است که توسط صندوق بین المللی پول پیش‌بینی شده بود و سعودی‌ها روی آن حساب کرده بودند و طرح و برنامه‌های اقتصادی خود را بر پایه آن چیده بودند. 
با توجه به در پیش بودن رویداد‌های بزرگی نظیر بازی‌های المپیک زمستانی در عربستان و یا اکسپوی جهانی در سال 2030 و برگزاری جام جهانی 2034 در عربستان، این کشور حداقل به مدت یک دهه از توجه تخصصی به حامیان مالی خارجی و البته مردمش دور خواهد بود. درست در همین نقطه است که مردم عربستان امکان دارد با تکانه‌های سختی رو به رو شوند و از خود بپرسند که کشورشان چطور می‌خواهد بهای سنگین پروژه‌های جاه‌طلبانه در خاک خود را بپردازد.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1204280/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پشت پرده ترور شخصیت عراقچی

ساعدی و شاملو و سلطنت‌طلبان

پنجره نیمه باز تهران و فرصتی که به نفع ترامپ نیست

تماس دفتر کارتر با بهزاد نبوی

مهاجرانی: دولت مخالف تنوع نرخ ارز است

حواشی بازدید رئیس‌جمهور از آخرین دستاوردهای دانشگاه امام حسین(ع)

ترامپ درخواست پیوستن کانادا به آمریکا را باز هم تکرار کرد

کنگره آمریکا بطور رسمی پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری 2024 را تایید کرد

افزایش قربانیان ترور ماگدبورگ آلمان به 6 نفر

مجوز عمومی آمریکا به سوریه برای انجام برخی از تراکنش‌ها

رئیس جمهور اتریش حزب افراطی را مامور تشکیل دولت کرد

سال‌های وبایی عشق

مرزبندی با دولت

راه ناگزیر واشنگتن

اروپا علیه ماسک

تا دیر نشده گفت وگو کنیم

ارز و نقدینگی نسخه گرانی دارو نوشتند

موج‌سواری ترامپ در جامعه دو قطبی

سایه حمله تهران بر تل‌آویو

جلسه مشترک 4 نهاد مسئول برای تامین مالی نهضت ملی مسکن

تخصیص 10 هزار قطعه انواع سکه ضرب 1386 به متقاضیان

400 هزار متقاضی در انتظار وام نهضت ملی مسکن

افزایش 25 درصدی تحویل سوخت مایع نیروگاهی

قیمت روغن تا پایان سال تغییر نمی‌کند

تولید نفت و گاز افزایش یافت

همتی: آزادسازی معادن منجمد را در دستورکار قرار می‌دهیم

دریافت 10 واحد سهام هدیه با 31٫7٪ سود سالانه

گوزن حرف گوش کن دیده بودید؟

انگل زدایی به سبک بزها

چرخ‌های هواپیما اینطوری باز میشه!

صید بی‌رحمانه ماهی با شوک الکتریکی در کنتاکی آمریکا

خونسردی عجیب یک میمون در مواجه با مار کبری

دریاچه‌ای که روی نفت شناور است!

تکنیکی خاص برای صید ماهی‌های بزرگ

گوناگون/ 290 میلیون سال زنده ماند و هنوز زنده است؛ پیرترین جاندار زمین

گوناگون/ تست بینایی و هوش؛ دختر داخل جنگل را پیدا کنید!

به تصویر کشیدنِ صحنه جرم با هدست واقعیت مجازی برای یک قاضی!

گوناگون/ بزم اجنه در حمام تاریخی فرحزاد تا فرار از مشت‌ومال مش‌لطف‌الله

ببینید چطور این گله شیر موفق به شکار زرافه می شوند

جنازه خرس قهوه ایِ یک ساله در برف!

دلهره آورترین لحظه در تاریخ کاوشِ مریخ

حسگر نوار قلب در یک حلقه هوشمند جدید گنجانده شد

آشنایی با کتابی که تاریکی را به شکل یک شخص جالب به کودکان نشان می‌دهد

مشاعره نجف‌زاده و دانشمند با موضوع ریا!

خواندن قسمتی از کتاب عاشورایی منظومه ظهر روز دهم

معرفی یک کتاب نوجوان که حال خوب تزریق می‌کند

مجموعه‌ای از کتاب‌های فرانکلین درباره ترس

خواندن قسمتی از کتاب نوجوانه از قیصر امین پور

نگاهی به زندگی شاعر معاصر کشورمان قیصر امین پور

واکنش رئیس صداوسیما به شایعه بازداشتش برای استخراج رمزارز