ایران پرسمان

آخرين مطالب

پدر تحریم‌های ایران جهان ما

پدر تحریم‌های ایران
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - روزنامه سازندگی /متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
“جیمی کارتر” پس از 100 سال زندگی درگذشت. او اولین رئیس‌جمهور آمریکا بود که تحریم‌ها علیه ایران را پایه‌گذاری کرد. تحریم‌هایی که زندگی مردم را مختل کرده است

جیمی کارتر به صورت کلی در میان مردم آمریکا به ‌عنوان یک انسان خوب شهرت داشته اما باید توجه داشت که انسان خوب با رئیس‌جمهور خوب فرق دارد و در نهایت می‌تواند رئیس‌جمهور خوبی هم شود. شکست او در انتخابات ریاست‌جمهوری 1980 ناشی از سیاست و برخورد وی با جمهوری اسلامی ایران و موضوع گروگان‌گیری بود و هنوز هم معلوم نشده که این موضوع چگونه به انقلاب ایران وارد شد. بر هر ترتیب کارتر به دلیل آنکه نتوانست گروگان‌ها را آزاد کند، در انتخابات شکست خورد اما فکر می‌کنم همین موضوع برای رعایت منافع ایالات‌متحده به حاشیه رفت؛ حتی در آن موقع ناو هواپیمابر آمریکا به خلیج‌فارس آمد اما هیچ اقدامی علیه ایران صورت نگرفت. در مقابل، کارتر در آن موقع 13 میلیارد دلار از پول ایران را به ‌عنوان غرامت برداشت و بهای گروگان‌گیری اعلام شد و در محاکم لاهه هم رای به نفع آنها صادر شد.‌ کارتر اگرچه بعدها در مصاحبه‌های خود گفته بود که می‌توانستم به ایران حمله کنم اما به خاطر غیرنظامیان این اقدام را انجام ندادم اما به نظرم این صرفاً یک بهانه بود؛ چراکه او می‌دانست تبعات این اقدام از حیث انسانی بسیار زیاد خواهد بود و در عوض صرفاً بحث بلوکه شدن 13 میلیارد دلار از بودجه ایران را عملیاتی کرد. این درحالی است که گروگان‌ها هم از این رقم منتفع شدند و یک معامله‌ای انجام شد که هر کدام از آنها 3-4 میلیون دلار دریافت کردند که در آن موقع این اعداد و ارقام بسیار بالا و قابل توجه بود اما برای ایران زیان‌بار بود.
او در این خصوص چندان توضیح خاصی نمی‌دهد؛ اگرچه از خودش در مورد بحث گروگان‌ها دفاع می‌کند اما خروجی او در سپهر سیاسی آمریکا به این سمت رفت که وی در انتخابات مغلوب شد.‌
یکی دیگر از شکست‌های کارتر که به او و حیثیت سیاسی‌اش لطمه زد، عملیات نیروهای دلتای نیروی زمینی ارتش آمریکا تحت عنوان «عملیات پنجه عقاب» در طبس بود که به شکست منجر شد و در آن موقع کارتر با انتقادهای گسترده‌ای روبه‌رو شد. در مورد عملیات طبس برخی‌ها اعلام می‌کنند که شوروی، آمریکایی‌ها را با موشک هدف قرار دادند که این تفسیر درست نیست و اساساً آن موقع روس‌ها در افغانستان نبودند، بلکه آمریکایی‌ها درحال پایه‌گذاری سازمان القاعده در افغانستان بودند و صرفاً شکست ارتش آمریکا در طبس، آن هم در زمان کارتر را باید خطای محاسباتی نظامی بدانیم که به حیثیت وی لطمه زد.
از سوی دیگر، باید توجه داشت که کارتر و تیم او در مورد ایران یک اشتباه شاخص انجام داد و آن این بود که فکر می‌کردند حکومت جدید در تهران به دلیل مذهبی بودنش، از کمونیسم فاصله خواهد گرفت و اساساً آنها در مورد تحولات اجتماعی ایران خطای محاسباتی و تحلیلی داشتند. حتی بر این عقیده بودند که افکار عمومی ایران صرفاً به دلیل انعقاد کمپ دیوید از کارتر عصبانی هستند اما همان موقع در ایران شعار می‌دادند «مرگ بر سه‌مفسدین – کارتر و سادات و بگین». آنها فکر می‌کردند که روحانیت پس از رژیم پهلوی همان روحانیت هماهنگ با دربار است اما این هم یک خطای محاسباتی بود.‌
نکته دیگر که نباید از قلم بیفتد این است که تحریم ایران در زمان کارتر پایه‌گذاری شد و باید گفت که یکسری از تحریم‌های کلی بود که هر سال هم تمدید می‌شود، اما تحریم‌هایی نبود که به نظام بانکی سرایت کند. به‌عنوان مثال، یکی از تحریم‌ها این بود که موادی که خاصیت استفاده در صنایع نظامی داشت را تحریم کردند و از سوی دیگر، منع تجارت با ایران هم در این راستا پایه‌گذاری شد که تدریجاً مانع تجارت ژاپن و کره‌جنوبی با ایران شد و اصولاً تحریم‌های یکجانبه آمریکا بود.
پس از آن و کمی قبل از سال 1359 سختگیری شدیدتری از سوی آمریکا شد که کشورها به صورت داوطلبانه تحریم‌هایی را علیه ما اعمال کردند. در آن زمان شرکت‌های آمریکایی و آنچه که منافع آمریکا بود در دوران جیمی کارتر منع شدند.
در اوضاع‌واحوال شخصی کارتر هم باید توجه کرد که او به تجارت مشغول بود و بعد از آن هم فعالیت‌های عام‌المنفعه داشت و خدمات اجتماعی را دنبال می‌کرد. نکته مهم این بود که جیمی کارتر نزد روشنفکران آمریکا چندان مقبولیت نداشت؛ چراکه گرایش‌های مذهبی او بیش از حد بود و همین موضوع باعث شد تا بخش آزاداندیش حزب دموکرات به وی رای ندهد و با مشکل در درون اردوگاه لیبرال‌ها مواجه شود.‌‌
در این میان و با فوت جیمی کارتر شاهد گردش و تغییر موضع دونالد ترامپ در مورد وی هستیم. اینکه ترامپ بلافاصله پس از فوت کارتر از او تعریف و تمجید می‌کند، به‌نوعی ریشه در جایگاه وی دارد. به عبارت دیگر، این مقام و جایگاه ریاست‌جمهوری است که او را مجاب می‌کند چنین موضعی اتخاذ کند و حتی انتظار دارد چند سال دیگر که فوت می‌کند، همانند سایر رؤسای‌جمهور آمریکا برای او هم عزای عمومی اعلام شده و پرچم‌های آمریکا نیمه برافراشته شود و در مراسم ترحیم او تمام رؤسای‌جمهور سابق آمریکا شرکت کنند. این دقیقاً همان سنتی است که هم‌اکنون هم اجرا می‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1203406/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پشت پرده ترور شخصیت عراقچی

ساعدی و شاملو و سلطنت‌طلبان

پنجره نیمه باز تهران و فرصتی که به نفع ترامپ نیست

تماس دفتر کارتر با بهزاد نبوی

مهاجرانی: دولت مخالف تنوع نرخ ارز است

حواشی بازدید رئیس‌جمهور از آخرین دستاوردهای دانشگاه امام حسین(ع)

ترامپ درخواست پیوستن کانادا به آمریکا را باز هم تکرار کرد

کنگره آمریکا بطور رسمی پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری 2024 را تایید کرد

افزایش قربانیان ترور ماگدبورگ آلمان به 6 نفر

مجوز عمومی آمریکا به سوریه برای انجام برخی از تراکنش‌ها

رئیس جمهور اتریش حزب افراطی را مامور تشکیل دولت کرد

سال‌های وبایی عشق

مرزبندی با دولت

راه ناگزیر واشنگتن

اروپا علیه ماسک

تا دیر نشده گفت وگو کنیم

ارز و نقدینگی نسخه گرانی دارو نوشتند

موج‌سواری ترامپ در جامعه دو قطبی

سایه حمله تهران بر تل‌آویو

جلسه مشترک 4 نهاد مسئول برای تامین مالی نهضت ملی مسکن

تخصیص 10 هزار قطعه انواع سکه ضرب 1386 به متقاضیان

400 هزار متقاضی در انتظار وام نهضت ملی مسکن

افزایش 25 درصدی تحویل سوخت مایع نیروگاهی

قیمت روغن تا پایان سال تغییر نمی‌کند

تولید نفت و گاز افزایش یافت

همتی: آزادسازی معادن منجمد را در دستورکار قرار می‌دهیم

دریافت 10 واحد سهام هدیه با 31٫7٪ سود سالانه

گوزن حرف گوش کن دیده بودید؟

انگل زدایی به سبک بزها

چرخ‌های هواپیما اینطوری باز میشه!

صید بی‌رحمانه ماهی با شوک الکتریکی در کنتاکی آمریکا

خونسردی عجیب یک میمون در مواجه با مار کبری

دریاچه‌ای که روی نفت شناور است!

تکنیکی خاص برای صید ماهی‌های بزرگ

گوناگون/ 290 میلیون سال زنده ماند و هنوز زنده است؛ پیرترین جاندار زمین

گوناگون/ تست بینایی و هوش؛ دختر داخل جنگل را پیدا کنید!

به تصویر کشیدنِ صحنه جرم با هدست واقعیت مجازی برای یک قاضی!

گوناگون/ بزم اجنه در حمام تاریخی فرحزاد تا فرار از مشت‌ومال مش‌لطف‌الله

ببینید چطور این گله شیر موفق به شکار زرافه می شوند

جنازه خرس قهوه ایِ یک ساله در برف!

دلهره آورترین لحظه در تاریخ کاوشِ مریخ

حسگر نوار قلب در یک حلقه هوشمند جدید گنجانده شد

آشنایی با کتابی که تاریکی را به شکل یک شخص جالب به کودکان نشان می‌دهد

مشاعره نجف‌زاده و دانشمند با موضوع ریا!

خواندن قسمتی از کتاب عاشورایی منظومه ظهر روز دهم

معرفی یک کتاب نوجوان که حال خوب تزریق می‌کند

مجموعه‌ای از کتاب‌های فرانکلین درباره ترس

خواندن قسمتی از کتاب نوجوانه از قیصر امین پور

نگاهی به زندگی شاعر معاصر کشورمان قیصر امین پور

واکنش رئیس صداوسیما به شایعه بازداشتش برای استخراج رمزارز