ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله جوان/ سرانجام دموکراسی‌خواهی نیابتی غرب برای ما تحلیل روز

سرمقاله جوان/ سرانجام دموکراسی‌خواهی نیابتی غرب برای ما
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - روزنامه جوان / «سرانجام دموکراسی‌خواهی نیابتی غرب برای ما» عنوان یادداشت روز در روزنامه جوان به قلم جعفر حسن‌خانی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
دموکراسی یا دیکتاتوری؟ غرب و امریکا کدام یک را برای ما می‌پسندد؟ در رسانه‌های فارسی‌زبان که از سوی دولت‌های غربی تأمین مالی می‌شوند، نوید آن داده می‌شود که خواست و پسند غربی‌ها برای ما دموکراسی است و برای آن در تلاش هستند. اما آیا این تصویر دموکراسی‌خواهی نیابتی غرب با واقعیت مطابقت دارد؟ برای پاسخ به این سؤال باید به سراغ زمین واقعیت رفت، چراکه سیاست‌های اعمالی با سیاست‌های اعلامی یکی نیست. در سیاست‌خارجی کشور‌ها آنچه اعلام می‌شود با آنچه اعمال می‌شود گاهی متضاد است. خوش خیالی است که سیاست‌های اعلامی را درباره عملکرد یک کشور مبنای قضاوت قرار داد، لذا برای پاسخ به این سؤال مهم که «آیا این تصویر دموکراسی‌خواهی نیابتی غرب با واقعیت مطابقت دارد یا نه» باید به تاریخ عملکرد‌ها رجوع کرد. 
تاریخ ایران چه می‌گوید
در تاریخ ایران غرب یک بار برای ما انتخاب کرد، اما انتخاب او برای ما دموکراسی نبود؟ انتخاب غرب برای ایران همان انتخابی بود که برای دیگر کشور‌های منطقه نظیر ترکیه و مصر کرده بود. انتخاب غرب برای ما و دیگر کشور‌های هم‌سرنوشت با ما، حکومت‌های خودکامه بود. در ابتدای قرن قبلی جایی که حکومت ایران یعنی حکومت قاجار ضعیف و قدرت و حضور غربی‌ها در ایران نیز فزاینده شده بود، آنها از سرنگونی «حکومت مشروطه» در ایران حمایت و «حکومت دیکتاتوری» را در این سرزمین بر قرار کردند. برخی روشنفکران غرب‌زده هم در مدح و فواید دیکتاتوری و منور بودن آن شروع به نوشتن و گفتن کردند. این‌گونه بود که دیکتاتوری رضا شاه در ایران شروع به کار کرد. در آن دوران غربی‌ها با حمایت خود، حکومتی در ایران برقرار کردند که تا خصوصی‌ترین حوزه‌ها دخالت می‌کرد. به عنوان مثال در دوران ریاست رکن‌الدین مختاری بر شهربانی، نامه‌های شهروندان قبل از ارسال جلوی صندوق پست خوانده می‌شد، و حتی سفر بین شهری نیازمند اجازه از حکومت بود، مخالف و موافق منتقد در آن به سرعت کشته می‌شدند و فرقی نمی‎کرد آن فرد چه کسی باشد: مرگ یا زندان برای مخالف و منتقد تنها کالای اهدایی حکومت بود. میرزاده عشقی شاعر نوگرا، تقی آرانی نظریه پرداز مارکسیسم، علی‌اکبر اسدی داماد اولین نخست وزیر حکومت و بسیار نفرات دیگر از عمق جان و به قیمت جان نتیجه انتخاب غربی‌ها برای مردم ایران را درک کردند. سؤال همچنان باقی است چرا در آن دوران که غرب در ایران قدرت داشت از دموکراسی در ایران حمایت نکرد و دیکتاتوری چکمه پوش بر سر کار آورد؟ طرح جمهوری‌خواهی رضاخانی هم دموکراسی نبود بلکه همان ریاست جمهوری‌های مادام عمری بود که امروزه در برخی کشو‌های عربی متداول است. 
تاریخ منطقه چه می‌گوید

در منطقه هم تاریخ به ما می‌گوید بعد از فروپاشی عثمانی همه حکومت‌های عربی شکل گرفته، حاصل انتخاب غربی‌ها بود. انتخاب غربی‌ها برای هیچ یک از این حکومت‌ها دموکراسی نبود. از سواحل غربی شمال آفریقا تا سواحل شرقی شبه جزیره عرب، غربی‌ها هیچ دموکراسی تأسیس نکردند. البته دموکراسی سرنگون کردند، نظیر آنچه در برخی کشور‌های اسلامی در جریان بیداری اسلامی و بهار عربی رخ داد. 
تجربه سوریه چه می‌گوید
این روز‌ها در سوریه «حکومت سکولار فردسالار تک حزبی» که مخالف غرب بود از میان رفته است. اما امریکا و اروپا در سیاست‌های اعمالی خود، از یک عضو القاعده را که خود و اطرافیانش سویه‌های فکری ارتجاعی و تکفیری دارند، مورد حمایت قرار داده و از فهرست تروریست‌ها حذف کرده‎ است. هیچ نشانه واقعی از حمایت غرب از دموکراسی در سوریه دیده نمی‌شود. آخرین روز حکومت سکولار فردسالار تک حربی، اولین روز حمله نظامی امریکا و اسرائیل به زیرساخت‌های سوریه بود. برای حفظ ظاهر هم که شده هدیه بمب به مردم سوریه را به تعویق نینداختند و از فردای سقوط حکومت سوریه بمباران را آغاز کردند. سوریه امروز در میانه حمله نظامی، اشغال خارجی در شمال و جنوب و حضور نیرو‌های غیر دموکراتیک تکفیری قرار گرفته است. چه بسیار روشنفکران غربگرای سوری که در سال‌های قبل از 2011 میلادی، بر این تصور بودند که فردای حکومت بعث در سوریه، زیبا و دموکراتیک خواهد بود. اما امروز ارمغان فرستادگان امریکا به سوریه دیدار و توافق با فردی است که هیچ نسبتی با تصویرسازی‌های رؤیایی آن روشنفکران در آن سال‌ها ندارد. 
فرجام سخن
تاریخ یک سده سیاست اعمالی غرب شامل انگلیس و امریکا در منطقه غرب آسیا که تجربه سوریه آخرین نمونه آن بود، نشان می‌دهد که ارمغان غربی‌ها برای ما انتخاب میان دو چیز است: هرج و مرج یا دیکتاتوری. آنان زمین سوخته می‌خواهند، زمینی که هیچ توانی برای عرض اندام دربرابرشان نداشته باشد. زمینی که فاقد امکان پیشرفت و توسعه باشد تا احتمال مخالفت با غرب در آینده این منطقه منتفی شود. مردم‌سالاری دینی ما با ضعف‌ها و قوت‌هایش انتخاب مردم این سرزمین برای خود است. اساساً مردم‌سالاری را نمی‌توان با دستور و فرمایش خارجی و به شکل نیابت از مردم برقرار کرد. غربی‌ها دغدغه توانمندسازی مردم‌سالاری ما را ندارند. خواب و سیاست اعمالی و نه اعلامی آنها برای آینده ایران یا هرج مرج است یا بازسازی یک دیکتاتوری وابسته. این دموکراسی‌خواهی نیابتی غرب برای ایرانیان، زرورقی بیش نیست که سیاست اعمالی خود را در آن شکلات‌پیچ کرده است.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1203247/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رشد 18 هزار واحدی شاخص کل بورس

خالص ارزش دارایی صندوق‌های طلا به 100 همت رسید

وزیر نیرو: وضعیت سوخت نیروگاهی مناسب است؛ خاموشی‌ها کم شد

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان «میعادی»

گوناگون/ ماهی که در آن همه دعاها مستجاب می‌شود

سرسره بازی شگفت‌انگیز کلاغ روی سقف برفی با در سطل ماست!

گوناگون/ فرهنگ اسپند دود کردن و قربانی کردن ریشه در روایات دارد؟

کمپ جالب در زمستان

کاش جای سوسک حمام با این سوسک‌ها مواجه می‌شدیم!

غیبت شرکت‌های بزرگ چینی در نمایشگاه CES 2025

دل همدیگر رو نشکونید!

لاهوتی: استیضاح را برای وزرای دولت پزشکیان زود می‌دانم

واکنش واعظی به شایعه استعفای رئیس‌جمهور و ماجرای استیضاح وزرا

بالاترین سطح آماده‌باش در واشنگتن‌

پنتاگون: ما از جنگ اوکراین سود کردیم

سرمقاله همشهری/ کالابرگ؛ سپر موقت در برابر تورم

سرمقاله شرق/ سناریوی «آخرین رمق» و «سرمایه‌داری ملی»

آغاز عرضه ارز پتروشیمی‌ها در بازار ارز تجاری از فردا

8 همت تسهیلات برای تعویض موتور کولرهای آبی

نتایج قرعه کشی ایران‌خودرو اعلام شد

ساز مخالف نرخ سکه در بازار طلا؛ دلار در کانال 79 هزار تومان ماند

پیام تبریک مدیرعامل صندوق قرض‌الحسنه شاهدبه مناسبت فرارسیدن ماه رجب و آغاز سال میلادی 2025

از روانپزشک‌ها می پرسند تا حالا چند بیمار را درمان کردید؟

مهربانی عجیب امام هادی (ع) در کلام استاد فاطمی نیا

سال 2024؛ زنگ خطر تغییرات اقلیمی به صدا درآمد

چین 5 موتور موشک را در یک روز آزمایش کرد

حتما نباید مرده باشی تا به تو مرده بگویند!

حضور زهیر توکلی در سرزمین شعر

دستیار پزشکیان: سیاست‌هایی که رفع تحریم را به تعویق انداخت، منجر به فقر گسترده شد

قالیباف: 12 هزار قانون فعلی به 3500 قانون تبدیل می‌شود

ابطحی خطاب به ظریف: وفاق خودمونی‌های حکومتی تاثیری ندارد و نامش وفاق ملی نیست

حضور فرزند شهید سلیمانی در یادواره شهدای انفجار تروریستی گلزار شهدای کرمان

وزیر خارجه دولت انتقالی سوریه وارد قطر شد

المیادین: اسرائیل 40 درصد از منابع آب سوریه را اشغال کرده است

سرمقاله کیهان/ رسانه و فرهنگ کلید پیروزی در جنگ

نقش بازار سرمایه در جبران کسری بودجه 1404

تورم ماهانه مناطق روستایی و شهری در آذر 1403؛ تب سفره روستاییان فروکش کرد

شاخص دلاری چه برآوردی از قیمت مسکن دارد؟

حذف صفر از پول ملی؛ تحول در اقتصاد یا بحران؟

چالش‌های کارگران با بی‌مسکنی

دیدار استاندار سمنان با یکی از جانبازان شهرستان مهدیشهر

بهترین بنده خدا از نظر امام رضا علیه السلام

تصویر سازی ساده از یک تصویر

زیباترین و حیرت‌انگیز ترین بنای زیرزمینی جهان

7 فناوری هوش مصنوعی که از سال 2024 جا ماندند

احترام نظامی سردار رادان به رئیس جمهور

پزشکیان در مراسم دانش‌آموختگی دانشگاه علوم انتظامی: با وجود شما خیانتکاران جرات ترک‌تازی در جامعه نخواهند داشت

فرمانده تیپ صابرین: نیروی زمینی سپاه در مقابل هرگونه تجاوز سریع و قاطع واکنش نشان خواهد داد

ادعاهای رئیس دفتر رسانه‌ای اسد درباره سقوط دولت پیشین سوریه و ایران

عراقچی: خواب راحت شبها به برکت مقاومت و مجاهدت نیروهای مسلح است