ایران پرسمان

آخرين مطالب

همه آنچه لازم است، درباره بازار جدید ارز بدانید اقتصاد روز

همه آنچه لازم است، درباره بازار جدید ارز بدانید
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - فارس / از چند هفته پیش مسئولان بانک مرکزی و کارشناسان در خصوص بازار ارز تجاری صحبت کرده و اطلاعاتی در خصوص آن منتشر کرده‌اند، از هدف از ایجاد این بازار تا تاثیر آن بر روی تورم که بسته کاملی را تشکیل می‌دهد.
بازار ارز توافقی که روز گذشته رسماً با ورود صادرکنندگان و وارد کنندگان ارز غیر نیمایی آغاز به کارکرد یک بازار ارز رسمی است که توسط بانک مرکزی ایجاد و قرار است توسعه پیدا کند.


پیش از این رئیس کل بانک مرکزی در یک گفتگوی تلویزیونی گفته بود که در تلاش هستیم کل ارز صادرات و واردات کالا در بازار ارز تجاری وارد شود و در قالب حراج کشف نرخ صورت بگیرد علاوه بر این نرخ آن به نرخ حاکم در بازار ایران تبدیل شود و علامت بدهد. او گفته بود که بازار ارز توافقی بازاری بزرگتر از بازار ارز آزاد خواهد بود با این حال یک رابطه متقابل بین این دو بازار وجود خواهد داشت.
به اعتقاد رئیس کل بانک مرکزی در حال حاضر نرخی که در اقتصاد کشور علامت‌دهی می‌کند نرخ ارز آزاد است‌ و بانک مرکزی به دنبال آن است که به جای اینکه نرخ ارز در خارج کشور و همچنین بازار غیررسمی مرجعیت داشته باشند، مرجعیت با نرخ ارز توافقی باشد.
همچنین یکی از اهداف بانک مرکزی این بوده است که تعدد نرخ ارز در کشور کاهش پیدا کرده در نهایت ارز در کشور تک نرخی شود، چنانکه محمد آرام، معاون ارزی بانک مرکزی در نشست معرفی و آشنایی فعالان اقتصادی با سامانه ارز تجاری گفته بود کی بازار ارز تجاری با هدف تک نرخی شدن ارز از 26 آذر ماه عملیاتی می‌شود.
با این حال بسیاری از کارشناسان معتقدند تک نرخی شدن نرخ ارز در کشور ما که کسری تراز پرداخت بین المللی دارد و منابع و مصارف ارزی در آن همخوانی ندارند، عملاً نشدنی است.


بانک مرکزی از یک سال و نیم پیش بر روی سامانه ارز تجاری کار کرده است و تقریباً از 5 6 ماه پیش به صورت آزمایشی آن را راه اندازی کرد که با عنوان تالار ارز اشخاص شناخته می‌شد. تا پیش از رسمی شدن بازار ارز توافقی حدود 25 درصد از معاملات ارز در تالار ارز اشخاص و مابقی معاملات 50 درصد در سامانه نیما و 25 درصد مربوط به معاملات ارز ترجیحی بود.
طبق اولین اطلاعیه بانک مرکزی از 26 آذرماه تمامی صادرکنندگان و واردکنندگان به جز صادرکنندگان محصولات پتروشیمی، پالایشی، فولادی، فلزات اساسی رنگین و فرآورده‌های نفتی ملزم به انجام معاملات ارز در سامانه ارز تجاری شدند و گروه‌های یاد شده از اول بهمن ماه وارد این سامانه خواهند شد.
با وجود این رئیس کل بانک مرکزی در 10 آبان‌ماه امسال در خصوص ارز حاصل از صادرات محصولات فولادی گفت که در حال حاضر ‌ تنها پتروشیمی‌ها و پالایشی‌ها ارز خود را در سامانه نیما عرضه می‌کنند و البته نرخ خوراک ‎آنها نیز بر اساس نرخ نیما تعیین می‌‎شود و ارز هیچ صنعت دیگری در نیما عرضه نمی‌‎شود؛ حتی عرضه ارز صنایع فولادی هم به دلیل بروز اشکال در صادرات از سامانه نیما حذف و به بازار توافقی منتقل شده است.
روز گذشته علی سعیدی رئیس مرکز مبادله گفت که گروه‌هایی که در حال حاضر در بازار نیما هستند تا آخر دی ماه می‌توانند معاملات خود را در سامانه نیما انجام دهند. از ابتدای بهمن ماه تمامی معاملات به بازار ارز تجاری منتقل خواهد شد. بنابراین عملاً حذف از نیما از اول بهمن ماه خواهد بود.
به گفته رئیس کل بانک مرکزی این بانک نقش ناظر را در این بازار ایفا خواهد کرد و تنها در صورت نیاز، اقدامات سیاستی خود را با ورود به بازار به عنوان عرضه‌‎کننده ارز در این بازار اجرا خواهد کرد.
نحوه کشف نرخ در بازار ارز توافقی نیز اینگونه است که پس از عرضه توسط صادرکنندگان و تقاضا توسط واردکنندگان، جورسازی یا مچینگ بین این دو بر اساس یک الگوریتم ماشینی بدون دخالت افراد بر اساس بالاترین قیمت خرید و کمترین قیمت فروش اتفاق می‌افتد.

ایران پرسمان

در پایان معاملات نرخی با عنوان نرخ میانگین موزون معاملات کشف و از سوی بانک مرکزی اعلام می‌شود و مبنای معاملات در روز بعد از آن قرار می‌گیرد.در حال حاضر ابهاماتی در خصوص این کشف نرخ وجود دارد اول اینکه بانک مرکزی تنها معادل دلاری نرخ کشف شده را اعلام می‌کند و در خصوص سایر ارزها اطلاعاتی نمی‌دهد.
از طرف دیگر تاکنون بانک مرکزی به صورت شفاف مکانیسم این کشف نرخ را اعلام نکرده است.
یکی از مباحث مهمی که برخی کارشناسان در مورد ایجاد ارز بازار ارز تجاری عنوان می‌کنند و اختلافات زیادی نیز در خصوص آن وجود دارد، تاثیر حذف ارز نیما بر قیمت ارز آزاد است.
برخی معتقدند تغییراتی که در نرخ ارز آزاد در چند روز گذشته اتفاق افتاده است به خاطر شرایط منطقه است و ارتباطی به حذف ارز نیما ندارد و به گفته معاون اداره پایش بازار ارز بانک مرکزی با توجه به سازوکار جدید، هیچ‌گونه جهش قابل‌توجهی در قیمت نرخ ارز اتفاق نخواهد افتاد.
برخی کارشناسان نیز معتقدند که از حذف ارز نیما باعث جهش ارزی می‌شود و موجب می‌شود که در نهایت بانک مرکزی بار دیگر مجبور شود ارز نیما را با قیمت بالاتر به اقتصاد کشور برگرداند.

ایران پرسمان

تاثیر حذف ارز نیما بر روی تورم نیز از دیگر موضوعات مورد مناقشه و بحث کارشناسان در چند روز گذشته بوده است.
برخی کارشناسان اعتقاد دارند با توجه اینکه ارز نیما با هزینه‌های جانبی عملاً به قیمت بازار آزاد نزدیک بود، بنابراین قیمت کالاهای وارداتی تغییر قیمت چندانی نخواهند داشت و حذف نیما باعث تورم نمی‌شود.
در حالی که برخی دیگر از کارشناسان معتقدند بخش زیادی از کالاهای وارداتی را کالاهای واسطه‌ای تولید تشکیل می‌دهند؛ بنابراین علاوه بر اینکه افزایش قیمت نیما باعث افزایش هزینه تولیدکنندگان و در نتیجه تورم می‌شود بار روانی آن نیز به انتظارات تورمی دامن می‌زند و باعث افزایش تورم می‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1198211/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بررسی راهکارهای رفع ناترازی برق با حضور رئیس‌جمهور

پیری به ناوگان هوایی کشور رسید

وحدت عالمانه از زبان آیت الله جوادی آملی

غروب خورشید دماوند از ارتفاعات درازنو گرگان

نیمکره شمالی با شب چلّه به استقبال انقلاب زمستانی می‌رود

چهار راهبرد کلیدی برای عبور از بحران تنهایی

واکنش قائم مقام دبیر شورای نگهبان به حواشی قانون عفاف و حجاب

معاون عراقچی جواب گروسی را داد

واکنش پنتاگون به ترور فرمانده ارشد روس در مسکو

سرمقاله دنیای اقتصاد/ مراحل و عواقب صنعت‏‏‌زدایی

سرمقاله هم میهن/ سه شرط حل مسائل

توضیحات فرزین درباره سیاست جدید ارزی

تفال/ رواق منظر چشم من آشیانه توست

حکمت/ خودکشی نکنید

تقویم تاریخ/ درگذشت شاعر معاصر «عباس یمینی شریف»

چاپ کتاب یک‌جراح سرطان درباره علم و هنر افزایش طول عمر

نماینده سازمان‌ ملل در عراق با ظریف و عراقچی دیدار کرد

تصویب قطعنامه ضدایرانی در مجمع عمومی سازمان ملل

جزئیات نشست شورای امنیت درباره قطعنامه 2231؛ ایران برای استفاده از اسنپ‌بک هشدار داد

اتهام‌زنی تکراری تروئیکای اروپایی درباره برنامه هسته‌ای ایران

ناتو مسئولیت هماهنگی کمک‌های نظامی به اوکراین را بر عهده گرفت

سرمقاله خراسان/ 3 سکانس از بشار اسد

خودانتقادی صریح پزشکیان درباره قاچاق سوخت

«پسته ایرانی»؛ طلای سبز اقتصاد کشاورزی ایران

نماینده سازمان‌ ملل در عراق با ظریف دیدار کرد

هشدار ایروانی در نشست شورای امنیت: سوء استفاده از مکانیسم ماشه با پاسخ قاطع ایران مواجه خواهد شد

ادامه توحش گسترده صهیونیست‌ها در غزه

کوبا برای گفت‌وگو با ترامپ اعلام آمادگی کرد

قانونگذاران آمریکایی خطاب به دولت بایدن: ارسال سلاح به اسرائیل را متوقف کنید

هشت فلسطینی در بمباران بیت لاهیا در شمال نوار غزه شهید شدند

آمریکا دخالت در ترور مقام ارشد روس را رد کرد

نظر رژیم صهیونیستی درباره الجولانی

کمپین فشار حداکثری زیر تیغ؟

ترامپ تیم انتقام گیرندگان را گردهم آورده است

فارن پالیسی: آیا «ری برندینگ» جولانی واقعی است؟

مظنه شب‌نشینی شب یلدا 1403 چقدر می‌شود؟

رئیس بانک مرکزی: گروهی تلاش می کنند با پخش شایعه دل مردم را خالی کنند

واکنش تامل برانگیز «مرشد چلویی» پس از آتش گرفتن مغازه اش!

دردسرهای قطعی برق!

سخن بزرگان/ در مقابل فحاشان چه باید ‌کرد؟

پادگان که نیست!

ظاهراً کافر نداریم ولی منافق داریم...

ماهواره GPS 3 با قدرت 8 برابری به فضا پرتاب شد

از ترس تنها ماندنت سربار این و آن مشو

رئیس‌جمهور فردا به مصر می‌رود

ناطق نوری به دیدار کروبی رفت

نماینده چین: اسرائیل باید به حاکمیت سوریه احترام بگذارد و از جولان خارج شود

انصارالله: تجاوزات غرب، مانع حمایت ما از غزه نخواهد شد

به مسوولان دستور می‌دهیم که تل‌آویو و حیفا را با خاک یکسان کنند!

واریز مرحله سوم سود سهام عدالت از فردا آغاز می شود