ایران پرسمان

آخرين مطالب

گوناگون/ چرا بزرگترین تمدن‌های جهان 3177 سال پیش ناگهان فروپاشیدند؟ اقتصاد روز

گوناگون/ چرا بزرگترین تمدن‌های جهان 3177 سال پیش ناگهان فروپاشیدند؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - فرادید / بیش از 3200 سال پیش، اینطور احساس می‌شد که بشریت در حال رسیدن به اوج‌هایی است که قبلاً هرگز ندیده بود. در سرتاسر مدیترانه شرقی، شمال آفریقا و خاور نزدیک، مجموعه‌ای از تمدن‌های پیچیده و بسیار سازمان‌یافته از طریق دیپلماسی، تجارت و مبادلات به هم متصل شده بودند. فرهنگ‌ها رونق گرفته و شهرها ترقی کرده بودند. سپس ناگهان همه چیز از بین رفت و هیچ کس دلیل آن را نمی‌داند! 
برخی از جوامع متأثر از «فروپاشی عصر برنز» عبارتند از امپراتوری آشور میانه در بین‌النهرین، پادشاهی جدید مصر، بابلی‌ها، امپراتوری هیتی آناتولی، تروی‌ها، میسنی‌ها در سرزمین اصلی یونان و مینوان‌ها در کرت بودند. برای بیشتر این جوامع، در پی این فروپاشی تا حدودی «عصر تاریک» حاکم شد، همراه با پیشرفت فن‌آوری یا فرهنگی ناچیز و همچنین رکود اجتماعی. 
این جوامع در طول عصر برنز به شکوفایی رسیدند؛ دوره‌ای که از حدود 3300 سال پیش از میلاد آغاز شد و نشانه‌ی آن استفاده از ابزار برنزی بود که از ذوب مس و آلیاژ کردن آن با قلع، آرسنیک یا سایر فلزات تولید میشد. این پیشرفت تکنولوژیکی مواد قوی‌تر و بادوام‌تری را نسبت به فلزات موجود ایجاد کرد و به این جوامع، برتری قابل‌توجهی در سلاح‌سازی، ابزارسازی، مهندسی و هنر داد.
این انقلاب پایه و اساس توسعه مراکز شهری بزرگتر، ایجاد سلسله‌مراتب پیچیده اجتماعی و اختراع سیستم‌های نوشتاری مختلف مانند خط میخی شد. به دلایلی که روشن نیست، این شبکه پررونق حدود قرن دوازدهم پیش از میلاد از بین رفت. 
اریک کلاین، باستان‌شناس آمریکایی، در کتاب سال 2014 خود درباره فروپاشی اواخر عصر برنز، سال 1177 پیش از میلاد را به عنوان لحظه‌ای سرنوشت‌ساز معرفی می‌کند که در آن اوضاع به شکل قابل‌توجهی بدتر شد. با این حال، همانطور که او اشاره می‌کند، آشکار شدن سیستم‌های پیچیده زمان‌بر است. با گذشت چند دهه، شورش‌ها شدید شدند، جنگ‌ها درگرفتند، شهرها به ویرانه تبدیل شدند، سیستم‌های نوشتاری از بین رفتند و فرهنگ‌ها از روی زمین محو شدند. 
مورخان توضیحات مختلفی برای این مرگ ارائه کرده‌اند. یک توضیح دیرینه، ورود یک نیروی مسلط جدید است: «مردم دریا». این گروه فرضی از فاتحان غارتگر هیچ بنای یادبود یا سوابق مکتوبی از خود برجای نگذاشتند، بنابراین هویت آن‌ها کاملاً روشن نیست و وجودشان هنوز موضوع بحث است. شاید آن‌ها یک فرهنگ واحد نبودند، بلکه یک اصطلاح جامع وجود داشته که برای مردم دریایی از جاهای دیگری از مدیترانه بکار می‌بردند. 

هویت آن‌ها هرچه که باشد، ورود آن‌ها ممکن است دلیل رهاسازی (متروک شدن) گسترده شهرهای آناتولی، سوریه، فنیقیه، کنعان، قبرس و مصر بین قرن‌های 13 و 12 قبل از میلاد باشد. 
همچنین این احتمال وجود دارد که برخی تمدن‌ها از طریق فروپاشی یک سیستم عمومی از درون پوسیده شده باشند. محققان می‌گویند بسیاری از جوامع دوره برنز متأخر ساختارهای سیاسی متمرکز، پیچیده و بسیار سنگینی داشتند که آن‌ها را در برابر نابرابری و استثمار آسیب‌پذیر می‌کرد و منجر به بی‌ثباتی اجتماعی می‌شد. 
توضیح دیگر این است که یک فاجعه زیست‌محیطی در کار بوده است. مطالعه‌ای در سال 2013 به دانه‌های گرده‌ای از رسوبات یک دریاچه باستانی در منطقه پرداخت و شواهدی از تغییرات آب و هوایی آن زمان یافت. نویسندگان مطالعه استدلال کردند این تغییر محیطی منجر به خشکسالی‌های گسترده، کمبود مواد غذایی و قحطی شد. پیامد این تغییر، مهاجرت دسته‌جمعی، تحولات اجتماعی و آسیب‌پذیری این تمدن‌ها در برابر مهاجمانی شد که شاید مردم دریا بودند. 
به همین ترتیب، مطالعات دیگر شیوع طاعون در کرت در پایان هزاره سوم پیش از میلاد را عامل این فروپاشی می‌دانند، اگرچه شواهد محدودی وجود دارد که نشان دهد این بیماری بر جوامع دیگر هم اثر گذاشته است. 
همانطور که کلاین در کتاب خود اشاره می‌کند، بعید است فروپاشی عصر برنز را بتوان با یک عامل توضیح داد. پیشنهاد او این است که این فروپاشی «طوفان کاملی از بلایا» بوده است، از جمله بسیاری از موضوعات ذکر شده در اینجا. 
کمتر کسی می‌توانست پیش‌بینی کند این شهرهای بزرگ و ایده‌های بزرگ‌تر آن‌ها در نهایت از صحنه روزگار محو خواهند شد. با این حال، با ترکیب مناسبی از تغییرات اقلیمی، درگیری‌های داخلی و تغییرات تکنولوژیکی، حتی قدرتمندترین جوامع هم ممکن است به راحتی دچار تزلزل و سقوط شوند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1190811/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وزیر جهاد کشاورزی از تثبیت قیمت کالاهای اساسی خبر داد

توضیحات مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی درباره روند تأمین سوخت

رقم عجیب گردش مالی دخانیات در ایران

مسئولیت نعمت ها از زبان آیت الله جوادی آملی

مقابله با باکتری‌ها به کمک داکسی‌سایکلین و نانوذرات نقره

سنجاقک ناسا با موشک شرکت «اسپیس‌ایکس» پرتاب خواهد شد

تاسیس جایزه ادبی به نام برنده نوبل ادبیات

شعرخوانی زیبا از سوگل مشایخی

خطیب نماز جمعه این هفته تهران مشخص شد

وزیر خارجه بوسنی و هرزگوین با عراقچی دیدار کرد

حضور عراقچی در اجلاس مجمع جهانی ائتلاف تمدن‌های ملل متحد

لاریجانی: شورای نگهبان گفت مدیر و مدبّر نیستم

حملات شدید رژیم صهیونیستی به جنوب بیروت

اخراج دیپلمات انگلیسی از روسیه

زمان نشست کابینه لبنان برای توافق آتش‌بس

نظرسنجی گالوپ: 50 درصد اوکراینی‌ها خواهان توقف فوری جنگ هستند

تلاش‌های نتانیاهو برای دور زدن توافق تبادل اسرا

عملیات ضدصهیونیستی در کرانه باختری

پرونده انتخابات 2020 ترامپ مختومه شد

اولین نشست تخصصی مزد 1404 برگزار شد

جزئیات تغییر تعرفه برق برای مشترکان

حالت عجیب معلق ماندن ماهی مرکب در اقیانوس

واکنش جالب آلمانی‌ها به عطسه کردن

بهره‌گیری گلخانه‌ها و تصفیه‌خانه‌های 6 کشور از دستگاه نانوحباب‌ساز ایرانی

«فردان» منتشر شد

اینفوگرافیک/ 31 نماینده‌ای که پس از استعفاء راهی پاستور شدند

تصویری از دو بازیگر سینما در بیت رهبری

مهاجری: آقای قالیباف! کمی پنبه تهیه فرمایید و هنگام غرغرها در گوش مبارک فرو کنید

پزشکیان: اگر قرار است یارانه‌ای بدهیم، بر اساس عدالت توزیع خواهیم کرد

جایگزین سوئیفت چیست؟

ثبت رکورد جدید در ارزش معاملات خرد

یک زن معاون روابط کار وزارت تعاون شد

تحلیلگر اقتصادی: بیش از 10 سال از کلنگ‌زنی بیش از 80 درصد طرح‌های عمرانی می‌گذرد

سر خوردن با فرغون!

قتل دو نفر به‌ خاطر یک سطل ماست!

4 گوشه دنیا/ چرا «آناکوندا» برای ساکنان آمازون، یک اسطوره است؟

حکمت/ قرآن را براى پند گرفتن آسان کردیم

نردبان آسمان؛ تجربه محبوب گردشگری چین در ارتفاع 1500 متری

کشف «تار عنکبوت» در سطح مریخ

عشق یک جفت النگوعه

روایت ظهره‌وند از دیدار با پزشکیان درخصوص انتصاب ظریف

31 نماینده‌ای که پس از استعفاء راهی پاستور شدند

واکنش عبدی به قتل خاخام یهودی: چه بسا خودشان کشته باشند تا آشوب راه بیندازند

بورل: بیایید به اسرائیل فشار بیاوریم تا امروز آتش‌بس را تایید کند

فرایند انتقال سهام متوفیان به وراث

چهلمین حراج سکه فردا آغاز می شود

بانک مرکزی: کارت‌های بانکی به موبایل‌ شما می‌آیند

مداحی "منو صدا بزن به جای گریه‌هام"

حوزه‌اش محل رفت و آمد مردم بود!

آبشارهای شگفت انگیز ترکیه