ایران پرسمان

آخرين مطالب

کشور برای مصرف خانگی باید برق را جایگزین گاز کند سیاست روز

کشور برای مصرف خانگی باید برق را جایگزین گاز کند
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
عبدالله باباخانی، کارشناس بین‌المللی انرژی معتقد است که کشور با کسری گاز مواجه است و نه ناترازی آن. این کارشناس بین‌المللی این ایده را چنین توضیح می‌دهد: اجازه بدهید که بحث را با اصلاح واژه ناترازی شروع کنم. ما ناترازی نداریم. ما با کسری گاز مواجه هستیم. اینکه مدیران انرژی شرم دارند بگویند ایران کسری گاز دارد، از لغت ناترازی استفاده می‌کنند.
او ادامه می‌دهد: ما به دلیل مدیریت اشتباه انرژی در سیزده دولت قبل و ادامه آن در همین دولت، با کسری گسترده انرژی روبه‌رو هستیم که بخش بزرگی با کسری گاز شروع می‌شود. مدیران انرژی در این 46 سال از سر ناآگاهی 75 درصد انرژی کشور، 100 درصد گرمایش، 100 درصد پخت و پز را به گاز وابسته کردند. اگر با هم نگاهی به چهار وزارتخانه بیشتر مرتبط با گاز بیاندازیم متوجه این امر می‌شویم.
باباخانی عملکرد وزارت نفت را چنین توضیح می‌دهد: این وزارت‌خانه حداکثر تولید ممکن در بخش نفت و گاز را با توجه به شرایط کشور تقریباً داشته است، پس وزیران عملکرد تولیدی بدی نداشته‌اند. اما همزمان بیشترین اشتباهات هم داشته‌اند و این امر چند دلیل دارد؛ نخست اینکه به دلیل اینکه سیاسی انتخاب شده‌اند و از نمایندگان مجلس بابت عملکرد خود ترس داشته‌اند، حدود 500 هزار کیلومتر لوله‌کشی گاز انجام داده‌اند و هنوز هم ادامه دارد.
«فکر می‌کردم که نخستین دستور وزیر نفت دولت چهاردهم انحلال شرکت توسعه مهندسی گاز بابت خساراتی که لوله‌کشی گاز به انرژی کشور زده است، خواهد بود و همزمان دستور توقف هر گونه انشعاب در طرح‌های توسعه را می‌دادم»، اما در کمال تعجب در روز رای‌گیری ادامه لوله‌کشی را وعده دادند. در همین وزارتخانه تاکنون مجوز حدود 150 پتروشیمی (برای آدم‌های خاص) صادر شده است و حدود 90 پتروشیمی در مدار هستند بدون تکمیل زنجیره و گاهی حتی ضررده، در عین حال گاز به اندازه کافی برای 50 پتروشیمی هم نداریم.
او در بررسی عملکرد وزارت نیرو یادآوری می‌کند: این وزارتخانه با مدیریت اشتباه در انحصاری کردن برق کشور به تولیدات یک شرکت داخلی خاص و حذف رقبا، عدم اصلاح به‌موقع شبکه برق کشور و عدم بسترسازی برای گسترش انرژی‌های تجدیدپذیر در عمل یکی از صدمه‌زنندگان واقعی گاز کشور و عامل مستقیم کسری برق کشور است.
وی که وزارت مسکن را هم یکی از مسببان وضع موجود می‌داند، ادامه می‌دهد: با عدم اجرای ماده 19 که از سال 1370 معلق مانده و طبق گزارش انجمن مهندسین ساختمان، 94 درصد ساخت و ساز جدید از این ماده به کمک شهرداری‌ها از اجرای قانون فرار کرده‌اند، به همین دلیل انرژی مصرف‌شده در یک متر مکعب مسکونی در ایران چهار برابر استاندارد جهانی است. باباخانی همچنین وزارت صنعت، معدن و تجارت را هم مقصر کسری گاز دانسته و بیان می‌کند: وزارت صمت هم به دلیل عدم بهینه‌سازی صنایع سنگین، گاز را به سهم خودش هدر می‌دهد.
ناترازی در شش ماهه دوم سال جاری
باباخانی که معتقد است کشور میانگین حدود 250 میلیون مترمکعب کسری گاز دارد، اضافه می‌کند: در پاییز و زمستان میانگین کسری به 300 میلیون مترمکعب هم می‌رسد و در پیک زمستان ما به 400 میلیون مترمکعب و حتی اگر سرما یک هفته پی در پی ادامه یابد به کسری 450 میلیون مترمکعب هم خواهیم رسید.
او همچنین تحلیل می‌کند: کسری گاز با این طرحی که برای انرژی کشور صورت گرفته است، حل‌شدنی نیست. ما اگر بخواهیم مشکل کشور در مورد ابربحران انرژی را حل کنیم، باید سیستم مدیریت جدید را در انرژی اعمال کنیم.
الان فقط تولید نفت و گاز داریم و کشور را با آن جلو می‌بریم و 27 درصد آن را هم بعد از تولید و قبل از مصرف هدر می‌دهیم. این عدد حدود 50 میلیارد دلار می‌شود که معنی دیگر آن این است که حدود 2 برابر صادرات نفت و گاز کشور، ما هدررفت انرژی در کشور داریم. پس باید ابتدا مدیریت انرژی را پیاده کنیم و این هدررفت را طی یک دهه به استاندارد جهانی برسانیم و همزمان مثل بقیه دنیا 90 درصد انرژی‌های جدید مورد نیاز را به سوی تجدیدپذیرها ببریم.
 این کارشناس بین‌المللی درباره ضرر صنایع از محل کسری گاز می‌گوید: عدد مستقیم به‌دلیل تنوع صنایع قابل محاسبه نیست اما عددهای بزرگ به ما می‌گویند که کمتر از ده میلیارد دلار هم نخواهد بود، از طرفی اگر گاز تعهد شده به صنایع تامین شود یعنی کسری گاز نداشته باشیم، نیاز به خرید گاز داریم. هزینه خرید گاز برای روزانه 250 میلیون مترمکعب با قیمت 25 سنت، سالیانه 23 میلیارد دلار می‌شود که چنین پولی هم وجود ندارد.
آیا همه مشترکان خانگی می‌توانند به گاز دسترسی داشته باشند؟
باباخانی درباره نگرانی کمبود گاز برای برخی از استان‌ها توضیح می‌دهد: این فکر اشتباهی است که همه مردم به گاز دسترسی داشته باشند. کجای دنیا اینگونه است که ایران باشد. خیلی از کشورها حتی مردم متقاضی پس دادن انشعاب گاز هستند چون که استفاده نمی‌کنند و هزینه انشعاب می‌دهند. این همان تفکر غلط مصرف انرژی در ایران است که عده‌ای غیرکارشناس در گوش مردم خوانده‌اند. کشور باید برق را جایگزین گاز کند.
رویکردهای قیمتی و مسئله ناترازی گاز
با وجود اینکه بسیاری از کارشناسان معتقدند که رویکردهای قیمتی تنها راه مقابله با کسری حامل‌های انرژی است اما پرواضح است که کشور تاب و توان این هزینه را ندارد و مردم قادر به پرداخت پول بیشتر برای انرژی نیستد. باباخانی، با تاکید بر همین موضوع خاطرنشان می‌کند: رویکردهای قیمتی مناسب کشور نیست؛ به دلیل ساختار بیمار اقتصادی کشور ما، گران کردن دیگر حتی درمان خوبی برای شش ماه هم نمی‌شود.
ما مشکل هدررفت انرژی و ریل‌گذاری اشتباه در مصرف انرژی را داریم. نه مردم توان اضافه پرداخت جدید را دارند و نه آن اعداد می‌تواند هزینه اشتباهات مدیریت انرژی را جبران کند. ما نیاز به فکر نو به جای فکر سنتی موجود در انرژی کشور داریم. آن فکر نو می‌تواند به مرور بدون صدمه زدن به مردم، اشتباهات را اصلاح کند اگرچه بعضی‌ها معتقدند که دیر شده است، اما من هنوز امیدوارم. برای فردای ایران باید امیدوار بود.

مریم رحیمی

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1187730/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رد ادعای دخالت ایران در طراحی اقدامات ایذائی علیه یک کانادایی

لاریجانی: ظرف 24 ساعت می‌توانیم به بازدارندگی نظامی هسته‌ای برسیم

حملات موشکی گسترده حزب‌الله به قلب فلسطین اشغالی؛ فرودگاه بن‌گوریون تعطیل شد

دولت بایدن: در حال دستیابی به پیشرفت در مذاکرات آتش‌بس لبنان هستیم

قتل بیش از 5 زن در جهان در هر ساعت

رد پای تلافی‌جویی انتخاباتی

شگفتی‌های ترامپ در راه است

جایی برای سابق‌‏ها نیست؟

چگونه ایران به نقطه‌ای اختلافی در اردوگاه ترامپ تبدیل شد؟

ورق جنگ اوکراین بر می‌گردد؟

گزارشی درباره افزایش قیمت محصولات ایران خودرو و سایپا

با 100 هزارتومان طلای بدون اجرت بخرید

لغو رسمی تمام پروازهای ایران ایر به لندن

تصویر برداری زیبا از کوه‌های آتشفشانی ایسلند بوسیله پهپادها

گربه ای که توله‌ تازه به دنیا آمده را به اورژانس آورد!

تصاویر یک قلاده یوزپلنگ در توران شاهرود

ویدئو بامزه از صحبت کردن دو طوطی با هم

تابلو‌یی متحرک و خلاقانه

تلاش ستودنی مهندسان چینی در ساخت پل‌های شناور

ساخت یک ساختمان 10 طبقه در 28 ساعت!

شرکت کردن این ربات در نیمه ماراتن پکن!

دعای حضرت زهرا (س) در حق شیعیان!

گوناگون/ عجیب‌ترین آیین‌های جفت‌گیری در دنیای حیوانات

ویدیویی حیرت انگیز از ایستگاه فضایی بین المللی

یک تایم لپسِ زیبا از یکپارچه سازی فضاپیمای Starship

شعر انتخابی محمدرضا نوری در مرحله نیمه‌نهایی رقابت شاعران

شعرخوانی زیبا در برنامه شعر

صفات مدیر مسئول کیهان از زبان همکار سابقش

ادعایی درباره انتصاب فامیلی در دولت

سفرای جدید کنیا، هلند و موریتانی با عراقچی دیدار کردند

وزیر خارجه سوریه به ایران سفر خواهد کرد

روایت ظریف از توییتی که منتشر کرد و مانع جنگ شد

سفیر ایران: تجاوزات رژیم اسرائیل بر ضرورت ایجاد منطقه عاری از سلاح کُشتار جمعی تاکید دارد

دیدار خداحافظی سفرای ویتنام، اسلواکی، نیوزیلند و کویت با وزیر خارجه ایران

تظاهرات علیه اسرائیل در محل اجلاس گروه 20

وقتی خبرنگار المیادین در اعتراض به ترور همکارانش کلاه از سر برداشت و جلیقه در آورد!

از پان‌تورانیسم تا پان‌ترکیسم

رئیس سازمان بورس با اشاره به وضعیت رشد اقتصادی: نرخ تشکیل سرمایه در کشور منفی است

واکنش مدیرعامل اتحادیه مرکزی مرغ‌داران مرغ تخم‌گذار به افزایش قیمت تخم‌مرغ

9100 سکه در حراج امروز فروش رفت/ ربع‌ سکه1403 چند قیمت خورد؟

توضیحات معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی درباره اختلال اخیر سامانه به پرداخت بانک ملت

دنیای جذاب و خیره کننده زیر آب

پدیده «سوراخ‌های پانچ ابری» چیست؟

گوناگون/ ثروتمندی که سرزمینی به وسعت سوئیس را وقف فرهنگ کرد

روایت جالبی از دیزی سنگی‌های مشهد

رقص و حرکات جالب پرنده نر برای جلب توجه جفت خود

منطقه‌ی زیبای هوتووان در چین

ترکیب موتورسیکلت و حرکات نمایشی

تخلیه الکتریکی از موها و روشن کردن گاز!

لحظه روشن شدن موتورهای رپتور بوستر