ایران پرسمان

آخرين مطالب

فرصت پشت فرصت برای بانک به شدت ناتراز سیاست روز

فرصت پشت فرصت برای بانک به شدت ناتراز
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - خراسان /رئیس کل بانک مرکزی در شرایطی از مهلت 5 ساله به دو بانک ناتراز خبر داده که به احتمال زیاد یکی از آن ها بانک آینده است و مهلت دهی بانک مرکزی به بانک های ناتراز همچنان ادامه دارد.
ضرب الاجل به بانک های ناتراز اگر چه از اردیبهشت سال گذشته آغاز شده، با این حال همچنان شاهد آن هستیم که برخورد جدی با بانک هایی که نقش عمده ای در ناترازی نظام بانکی دارند، نشده است. بانک آینده یکی از این بانک هاست که طبق آمارها، نیمی از رشد پایه پولی (یعنی پول پرقدرت) ایجاد شده در سال گذشته تنها برای پوشش دهی به ترازنامه این بانک بوده است. در این حال دیروز رئیس کل بانک مرکزی وعده جدیدی برای برخورد با دو بانک با ناترازی بالا داده و البته این بار مهلت 5 ساله را برای تعیین تکلیف آن ها مشخص کرده است. 

ایران پرسمان


برخورد با بانک های ناتراز: گذر از «گفتاردرمانی» دولت های قبلی به «هشدار جدی» در دولت سیزدهم
به گزارش خراسان، حافظه تاریخی نظام بانکی کشور، در خود تجربیات تلخی از دو دهه اخیر دارد که در آن بانک های خصوصی با خلق نقدینگی بسیار زیاد و بدون ضابطه و در شرایطی که اقتصاد کشور رشد چندانی نداشت، به تورم های بالا، شکاف های طبقاتی بزرگ در درآمد و ثروت و آسیب های اجتماعی ناشی از آن دامن زدند. در سوی دیگر، شاهد این بودیم که در بهترین حالت، در دولت های گذشته، مقامات بانک مرکزی اقدام چندان موثری برای تقویت نظارت بر نظام بانکی انجام ندادند و خلاصه عملکرد آن ها را می توان در «گفتاردرمانی» نظام بانکی خلاصه کرد. 
با این حال از سال گذشته، شاهد ادبیات جدیدی در نظام بانکی بودیم که همزمان با ابلاغ قانون جدید بانک مرکزی و بازشدن دست این بانک در برخورد با بانک های ناتراز اتفاق افتاد. اردیبهشت سال قبل رئیس کل بانک مرکزی از مهلت به بانک های ناتراز تا شهریور آن سال برای اصلاح اضافه برداشت هایشان خبر داد و گفت: «اگر بانکی همواره ناترازی داشته باشد و در عین حال بخواهد به فعالیت خود ادامه دهد به ناچار باید به سمت تعیین تکلیف و انحلال آن بانک پیش برویم.»
مهلت 6 ماهه ای که فرزین گفته بود در حالی به پایان رسید که تا اواخر سال قبل، تنها سه بانک (نور، توسعه و کاسپین) که به نظر نمی رسد سهم بالایی در ناترازی نظام بانکی داشته باشند، منحل یا ادغام شدند. با این اوصاف فرزین در 29 بهمن سال قبل و در همایش چشم انداز اقتصاد ایران، تاکید کرد: «در سال آینده سیاست های اصلاحی به منظور سالم سازی ترازنامه بانک ها در دستور کار جدی سیاست گذاری پولی و بانکی خواهد بود. امسال بانک مرکزی بعد از آن که جمع بندی شد سه موسسه قادر به ادامه کار نیستند با یک برنامه اطلاع رسانی مشخص انحلال آن ها را به انجام رساند. برای تعدادی از بانک‌ها نیز برنامه اصلاحی ارائه شده و در حال اجرای این برنامه اصلاحی هستند هرچند پیش از این بارها گفته شده که بخشی از ناترازی بانک‌ها ناشی از ناترازی موجود در دولت است و ناترازی به نظام بانکی منتقل شده است. تاکنون به 8 بانک برنامه اصلاحی داده ‌ایم و دایم این برنامه را پیگیری می ‌کنیم تا به نتیجه برسد.»
انتظار برای برخورد قاطع با بانک های به شدت ناتراز ادامه دارد
به این ترتیب انتظار برای تعیین تکلیف بانک های به شدت ناتراز که امروزه نام یکی از آن ها یعنی بانک آینده متواتر شده است، به سال جاری کشید. اما اظهارات مسئولان بانک مرکزی نشان می دهد که هنوز قرار نیست با این بانک و بانک به شدت ناتراز دیگر برخورد جدی شود. 
مهر امسال، محمدپور معاون نظارت بانک مرکزی در اظهاراتی، زمان بندی جدیدی برای برخورد با بانک های ناتراز مطرح کرد و گفت: «بانک‌ها دو ماه فرصت دارند تا برنامه‌های خود را در این زمینه (استانداردسازی کفایت سرمایه و نیز کاهش اضافه برداشت ها از بانک مرکزی) ارائه دهند. بعد از آن، بانک مرکزی دو ماه فرصت دارد تا برنامه را ابلاغ کند و پس از آن بانک ها دو ماه فرصت دارند تا مجمع فوق العاده خود را برگزار کنند و افزایش سرمایه را انجام دهند. بر این اساس همه بانک هایی که کفایت سرمایۀ آن ها زیر 8 درصد است باید برنامه ارائه دهند... چنان چه در مهلت قانونی این برنامه ارائه نشود طبق قانون، بانک مرکزی موظف است تا خود راساً مجمع عمومی بانک را برگزار کند و افزایش سرمایه با روش‌های مختلف صورت گیرد....»
در نهایت نیز دیروز رئیس کل بانک مرکزی سخن از دوره 5 ساله برای رساندن کفایت سرمایه دو بانک به شدت ناتراز به 8 درصد گفت و افزود: این بانک ها اگر در مدت یادشده به این سطح نرسند، باید منحل شوند. 
آمارهای عجیب از ناترازی نجومی بانک آینده
اگر چه رئیس کل بانک مرکزی دیروز نامی از دو بانک به شدت ناتراز نبرده است اما لااقل یکی از آن ها را باید بانک آینده دانست. بانکی که در ماه ها و سال های گذشته نیز اخبار و حواشی زیادی درباره وضعیت آن منتشر شده است. برای همین ضرورت تعیین تکلیف بانک آینده بیش از دیگر بانک ها وجود دارد. در این خصوص به چند واقعیت درباره عملکرد این بانک اشاره می کنیم: 
1-زیان انباشته ای بیش از نیمی از ناترازی نظام بانکی: در شرایطی مهر امسال، معاون نظارتی بانک مرکزی کل ناترازی نظام بانکی را (تا آن زمان) حدود 700 هزار میلیارد تومان اعلام کرده است که صورت های مالی 6 ماهه بانک آینده (در سال جاری) نشان می دهد که زیان انباشته این بانک به بیش از 390 هزار میلیارد تومان رسیده است!
2-پولی که از جیب مردم برای پوشش زیان دهی بانک آینده صرف می شود: اضافه برداشت بانک ها از بانک مرکزی بدون وثیقه و ایجاد تعهد بر بازگشت این اضافه برداشت، نوعی برداشت از جیب مردم به نفع یک بانک خواهد بود. در این زمینه مشاهده می شود که تا انتهای سال گذشته، بدهی بانک آینده به بانک مرکزی به بیش از 183 هزار میلیارد تومان رسیده که اگر آن را با جریمه اضافه برداشت و خط اعتباری این بانک جمع کنیم، به رقمی در حدود 241 هزار میلیارد تومان می رسیم. 
3-دارایی این بانک ماه هاست که دیگر پاسخگوی زیان انباشته نیست: نسبت زیان انباشته بانک آینده به کل دارایی این بانک، از سال 1401، 100 درصد را رد کرده است. این رقم در انتهای سال گذشته به 153 درصد یعنی 1.5 برابر و در 6 ماهه امسال به 180 درصد یعنی 1.8 برابر افزایش یافته است. 
4-تفاوت زمین تا آسمان نرخ کفایت سرمایه بانک با استاندارد بانک مرکزی: طبق استاندارد بانک مرکزی نرخ کفایت سرمایه بانک ها باید 8 درصد باشد. یعنی سرمایه های این بانک، لااقل به میزان 8 درصد دارایی های آن باشد. با این حال بررسی ها نشان می دهد کفایت سرمایه بانک آینده در پایان سال گذشته به منفی 360 درصد رسیده است. 
5-بانک آینده در خدمت اشخاص مرتبط: داده های گزارش مرکز پژوهش های مجلس به شماره 20235 نشان می دهد که تا پایان سال 1401، از مجموع حدود 112.4 هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداختی بانک آینده، حدود 112.3 هزار میلیارد (قریب به 100 درصد) به مقصد اشخاص مرتبط با این بانک و در واقع خود این بانک سرازیر شده است. گویی این بانک صرفاً تاسیس شده تا با اضافه برداشت از بانک مرکزی، به اشخاص مرتبط خودش تسهیلات بدهد! طبق این گزارش، این بانک دارای بیشترین سهم مانده تسهیلات و تعهدات اشخاص مرتبط در شبکه بانکی با وزن 41 درصد بوده است. پس از آن، بانک شهر با اختلاف زیاد و با رقم 14 درصد در رده دوم قرار داشته است. 
6- معوق شدن حدود 90 درصد تسهیلات: یادداشت ماکنالی کارشناس اقتصاد در فضای مجازی نشان می دهد که بر اساس صورت های مالی بیش از 97 درصد تسهیلات کلان بانک آینده که تقریباً همه آن ها تا قبل از سال 99 پرداخت شده، به غیر جاری و معوق تبدیل شده اند. با توجه به سهم بالای تسهیلات به اشخاص مرتبط، به احتمال زیاد، بخش عمده ای از تسهیلات معوق این بانک مربوط به اشخاص مرتبط است. در خور ذکر است بررسی ها نشان می دهند که بدهی شرکت توسعه بین الملل ایران مال به بانک آینده چیزی بیش از 124 هزار میلیارد تومان است.


لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1187164/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تجربه بازدید از بازار مدینه جمیرا و خریدهای لوکس

دستور تعیین تعرفه جدید گاز ابلاغ شد

دلیل اختلاف آمار صادرات مناطق آزاد و گمرک اعلام شد

روایت ربیعی از حضور در تجمع بازنشستگان معترض صنعت نفت

بخشنامه جدید گمرک برای واردات خودرو جانبازان

جولان تلویزیون قاچاق ارزان‌تر از تولید داخلی

مسابقه جهانی برای بیت‌کوین

رئیس‌ سازمان مالیاتی: نباید اقتصاد را به نفت گره زد

بدترین روز‌ها برای طلای جهانی رقم خورد!

اعتراض صنایع غذایی به عارف درباره اساسنامه سازمان غذا و دارو

ناله سوزناک یک بچه شیر دریایی بانمک

ماشین ساخت تونل را دیده اید؟

عجایب پنجگانه معماری ایران از نگاه هوش مصنوعی

ماهی عجیب و غریب در شرق آسیا

موجودات دریایی در عمق 8 هزار متری اقیانوس

فتحعلی شاه در تهران به ساختمان سازی پرداخت

سرنوشت انگشتر حضرت سلیمان که با آن اجنه را کنترل میکرد چه شد؟

چطور گرافن به یک ماده با خواص جالب تبدیل شد؟

نگاهی به زندگی و کارنامه زنده‌کننده فرهنگ و زبان‌های ایران باستان

معاون رئیس جمهور: تابعیت «خود فرد» برای مشاغل حساس شرط قطعی باشد نه «همسر و فرزند»

فرمانده جدید دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین(علیه‌السلام) معرفی شد

مقام سابق آمریکایی: ما در مقابل ایران شکست خواهیم خورد

مخالفت نمایندگان با کلیات طرح برگزاری همزمان انتخابات میان دوره‌ای مجلس دوازدهم و انتخابات شوراها

انتخابات هیأت رئیسه شورای عالی استان‌ها هر 2 سال یک‌بار برگزار می‌شود

تصاویری از عملیات ضد صهیونیستی در فلسطین اشغالی

تاکید بورل بر لزوم افزایش نقش اتحادیه اروپا در عرصه جهانی

اذعان ارتش رژیم صهیونیستی به هلاکت یکی از سربازان خود در شمال غزه

شهادت دست‌کم 50 آواره فلسطینی در حمله جنایتکارانه اسرائیل

هشدار خواهر رهبر کره شمالی به سئول

نبیه بری: پیشنهاد آتش‌بس آمریکا غیرقابل پذیرش است

حملات گسترده موشکی روسیه به شهرهای مهم و کلیدی اوکراین

هراس دموکرات‌ها از عملی‌شدن تهدید ترامپ برای استقرار ارتش در داخل

سرمقاله کیهان/ ترامپ 2024 همان ترامپ 2016 است!

سرمقاله همشهری/ قصه‌سرایی درباره مذاکره با ایلان ماسک

سرمقاله شرق/ خودکشی

سرمقاله جمهوری اسلامی/ سقوط اخلاقی زمامداران

قفل بورس باز شد؟

ماجرای فروش نان 100 هزار تومانی

33 میلیارد تومان پول چایکاران پرداخت شد

کاهش 3 درصدی ورودی آب به سدها؛ پرشدگی 44 درصدی سدهای کشور

صعود شاخص بورس به ارتفاع 2 میلیون و 200 هزار واحد

جزئیات حراج سکه؛ زمان تحویل ربع‌ سکه‌های1403 اعلام شد

تفاوت چشمان شکار و شکارچی در حیوانات

صحنه باورنکردنی از حیات وحش؛ فرار شیر از میمون!

داخل یک زیر دریایی نظامی این شکلی است

درختی عجیب با طعم بستنی وانیلی!

سرنخ‌هایی از فعالیت آتشفشانی سمت دور ماه با ماموریت چانگ ای 6

رباعی زیبای خیام در وصف چیزهای پوچ از زبان دکتر رشید کاکاوند

عزیزی: نباید دلخوش به رفت‌وآمدهای روسای جمهور آمریکا باشیم

وزرای دفاع ایران و سوریه دیدار کردند