ایران پرسمان

آخرين مطالب

از دست رفتن گیاهان دارویی می‌تواند به یک بحران جهانی تبدیل شود اقتصاد روز

از دست رفتن گیاهان دارویی می‌تواند به یک بحران جهانی تبدیل شود
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایسنا /تغییرات آب و هوایی تهدید قابل توجهی برای گیاهان دارویی ایجاد می‌کند و نگرانی‌هایی در مورد در دسترس بودن آنها در آینده و تأثیر آن بر تولید دارو و مراقبت‌های بهداشتی ایجاد شده است.
گیاهان دارویی از دیرباز جزء جدا نشدنی از سیستم‌های مراقبت‌ سلامت و توسعه دارو بوده‌اند. شواهد استفاده از آنها به یک لوح گلی سومری 5000 ساله برمی‌گردد که ریشه‌های باستانی آنها را به نمایش می‌گذارد. در دوران معاصر، ارزش بازار گیاهان دارویی در سال 2023 از حدود 300 میلیارد دلار فراتر رفت که بر اهمیت آنها تاکید دارد.
به نقل از آی‌ای، تغییرات آب و هوایی تهدیدهای قابل توجهی برای این منابع ایجاد می‌کند و نگرانی‌هایی در مورد در دسترس بودن آنها در آینده و تاثیر آن بر تولید دارو و مراقبت‌های بهداشتی ایجاد شده است. از دست دادن این منابع درمانی چه تاثیری خواهد داشت؟ آیا می‌توانیم با این تغییرات سازگار شویم یا جایگزین‌هایی پیدا کنیم؟ این تغییرات چه تاثیری بر هزینه و پایداری تولید دارو خواهد گذاشت؟


فرآیندهای استاندارد کشف دارو شامل جمع‌آوری گونه، استخراج، جداسازی شیمیایی و آزمایش زیستی است. نمونه‌های قابل توجه از این دست عبارتند از داروی پاکلیتاکسل(Paclitaxel) که از گیاه سرخدار غربی(Taxus brevifolia) به دست می‌آید و برای درمان سرطان تخمدان و پستان استفاده می‌شود. همچنین داروی سیلیمارین(silymarin) که از گیاه خار مریم(Silybum marianum) تهیه می‌شود که برای اختلالات کبدی کاربرد دارد و داروی کینین از درخت گنه گنه(cinchona) به دست می‌آید و برای درمان مالاریا ضروری است.


انجمن سرطان آمریکا تقریبا 310 هزار مورد جدید سرطان پستان تهاجمی را در زنان برای سال 2024 پیش‌بینی کرده است که اهمیت پاکلیتاکسل را نشان می‌دهد. انتظار می‌رود بازار جهانی سیلیمارین تا سال 2028 به 110.7 میلیون دلار برسد که نشان دهنده ارتباط اقتصادی داروهای مشتق شده از گیاهان است.
بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، حدود 40 درصد از محصولات دارویی، وابسته به منابع طبیعی هستند و 70 درصد از مردم در سراسر جهان به داروهای سنتی متکی هستند.
تهدیدات تغییر اقلیمی
استفاده از تقریبا 50 تا 80 هزار گونه گیاهی برای اهداف دارویی در سراسر جهان بر اهمیت آنها تاکید دارد و مطالعه‌ای در ماه دسامبر سال 2023 نشان داد که سالانه بیش از پنج میلیون تُن گیاهان دارویی جمع‌آوری و استفاده می‌شود. تغییرات آب و هوایی از طریق نوسانات دما، تغییر ترکیب خاک و آب و هوای نامساعد، زیستگاه این گیاهان را مختل کرده و می‌تواند بر خواص دارویی آنها تأثیر بگذارد. یک مطالعه در ماه ژوئن سال 2024 بیان کرد که تغییرات آب و هوایی، همراه با افزایش تقاضا برای داروهای گیاهی، فشار بیشتری بر این منابع وارد می‌کند.

ایران پرسمان

تانوی شارما(Tanvi Sharma)، نویسنده اصلی این مطالعه از بخش زیست‌فناوری در موسسه فناوری زیست منبع هیمالیا(CSIR-Institute of Himalayan Bioresource Technology)، تاکید کرد که از بین رفتن بالقوه گیاهان بومی و دارویی به دلیل تغییرات آب و هوایی یک نگرانی مهم است. او توضیح داد: تلاش‌ها با کمک بازسازی و زیست ‌فناوری می‌تواند این خسارات را کاهش دهد، اما سازگاری در جوامع طبیعی ممکن است بسیار بیشتر طول بکشد.
تاثیرات بر رشد گیاه و ترکیبات زیست فعال
دکتر اسپیروس تئودوریدیس(Spyros Theodoridis) از موسسه تحقیقاتی سنکنبرگ(Senckenberg) و موزه تاریخ طبیعی می‌گوید که گرمای بیش از حد و کمبود آب، رشد و تولید مثل گیاهان را محدود می‌کند و باعث رقابت آنها با گونه‌های انعطاف‌پذیرتر و تغییر تولید ترکیبات زیست فعال می‌شود.
وی افزود: تغییرات آب و هوایی بر فرآیندهای متابولیک در گیاهان دارویی تأثیر می‌گذارد که این بر تولید ترکیبات زیست فعال در این گیاهان تاثیر می‌گذارد.
دکتر تئودوریدیس بر درک محدودی که در مورد نحوه تاثیر تغییرات آب و هوایی بر تولید ترکیبات دارویی وجود دارد و تلاش‌ها برای پیش‌بینی و محافظت را با مشکل مواجه می‌کند، تاکید کرد. او خاطرنشان کرد: گیاهان دارویی محصول میلیون‌ها سال تکامل هستند و نمی‌توان آنها را به راحتی جایگزین کرد. ما باید واکنش‌های متابولیکی گیاهان دارویی را بیشتر بررسی کنیم و این همان کاری است که در تلاشیم انجام دهیم.
به هر حال، گیاهان دارویی محصول میلیون‌ها سال تکامل هستند و نمی‌توان آن را به راحتی با داروهای مصنوعی جایگزین کرد. بهتر است منابع بیشتری برای مطالعه واکنش ترکیبات شیمیایی به تغییرات آب و هوایی و نظارت بر جمعیت گیاهان دارویی در طول زمان اختصاص داده شود. البته ممکن است گیاهان دارویی و همچنین بسیاری از گیاهان دیگر پتانسیل سازگاری بالایی داشته باشند، اما نمی‌توان مطمئن بود که خواص دارویی آنها حفظ خواهد شد یا خیر.
آیا صنعت داروسازی برای پیامدهای تغییرات آب و هوایی آماده است؟
هزینه‌های توسعه دارو در حال حاضر از 300 میلیون دلار تا چهار میلیارد دلار متغیر است. انقراض بالقوه گیاهان دارویی می‌تواند منجر به از بین رفتن داروهای آینده شود و برآوردها حاکی از آن است که ممکن است هر دو سال یک بار یک داروی مهم به دلیل از دست رفتن تنوع زیستی از بین برود.

ایران پرسمان

 یک مطالعه کانادایی در سال 2021 گزارش داد که 1445 گونه گیاهی دارویی برای محصولات تجاری برداشت می‌شوند که 1217 گونه بومی هستند و این سوالاتی را در مورد آمادگی صنعت برای تاثیرات آب و هوایی بر گیاهان ایجاد می‌کند.
آیا صنعت داروسازی در کانادا به اندازه کافی برای پیامدهای تغییرات آب و هوایی آماده است؟
پروفسور سوزان مورچ(Susan Murch) از دانشگاه بریتیش کلمبیا گفت که این سوال قابل توجه است. اما پاسخ کوتاه به آن «نه» است. ما داده‌های تحقیقاتی گیاه‌شناسی جدید کافی در مورد گیاهان بومی یا وحشی برای بیشتر مناطق کشور نداریم.
ما نمی‌دانیم کدام گونه‌ها در برابر چالش‌های آب و هوایی مقاوم هستند و کدام گونه‌ها آسیب پذیر خواهند بود. گاهی اوقات محصولات تجاری رایج می‌شوند و گیاهان وحشی بیش از حد برداشت می‌شوند.
در مطالعه‌ای که 20 سال پیش منتشر شد، دانشمندان هشدار دادند که تخریب جنگل‌های آمازون برزیل، دسترسی به برخی از گونه‌های گیاهان دارویی را کاهش داده است. محققان هشدار دادند که بسیاری از این گیاهان فاقد جایگزین‌های گیاهی هستند. همانطور که اشاره شد، این ضرر برای صنعت داروسازی و همچنین برای جمعیت روستایی که به این گیاهان متکی هستند، مشکل مهمی ایجاد می‌کند.
گیاهان دارویی سنتی چینی
طب سنتی چینی(TCM) منبع ارزشمندی برای کشف دارو است. از سال 1999 تا 2021، بیش از 3000 کارآزمایی بالینی انجام شد. یک نمونه از این داروها ACT001 است که از بابونه گاوی (Tanacetum parthenium) مشتق شده است و پتانسیل آن در درمان سرطان شناخته شده و به عنوان یک داروی نادر توسط سازمان غذا و دارو تایید شده است.

ایران پرسمان

به گفته لینفانگ هانگ(Linfang Huang)، محقق آزمایشگاه کلیدی حفاظت از منابع پزشکی چین، تغییرات آب و هوایی، گونه‌های حساسی مانند شیرین بیان، مشک، قارچ سرچُماقی‌ و جینسنگ را تهدید می‌کند. این تهدیدها بر اثربخشی، ایمنی و در دسترس بودن منابع طب سنتی چینی تاثیر می‌گذارد و صنعت داروسازی را با چالش‌هایی مواجه می‌کند.
تغییرات آب و هوایی، شمشیری دولبه برای گیاهان دارویی
تغییرات آب و هوایی ممکن است اثرات مثبتی بر روی برخی گیاهان نیز داشته باشد، مانند افزایش دامنه رشد یا افزایش تولید متابولیت‌های ثانویه که ترکیباتی است که برای خواص دارویی حیاتی هستند. پیشرفت‌های فناوری، مانند روش‌های ویرایش ژن CRISPR/Cas، پتانسیل افزایش تولید متابولیت ثانویه را ارائه می‌دهد. با این حال، چالش‌ها، از جمله تنوع در کارایی هدف‌گیری ژن، همچنان باقی می‌مانند.
شارما می‌گوید: با این حال، این تاثیرات مشروط به گونه‌های گیاهی خاص و شرایط محیطی است و انتظار می‌رود تاثیر کلی تغییرات آب و هوایی تا حد زیادی برای تنوع زیستی جهانی مضر باشد.

ایران پرسمان

هوانگ از قوانین محکم‌تری برای حفاظت از گیاهان دارویی وحشی و استانداردسازی شیوه‌های کشت حمایت می‌کند. فناوری‌هایی مانند کشت بافت گیاهی، ویرایش ژن، و سنجش از راه دور می‌توانند به تلاش‌های حفاظتی کمک کنند. رویکردهای بین رشته‌ای که ترکیبی از نوآوری‌های زیست‌فناوری، حفاظت و شیوه‌های پایدار است برای کاهش اثرات تغییرات آب و هوایی و تضمین آینده گیاهان دارویی ضروری است.
بدون انجام اقدامات پیشگیرانه، صنعت داروسازی و سلامت عمومی با چالش‌های مهمی روبرو خواهد شد. از دست رفتن تنوع زیستی می‌تواند در دسترس بودن ترکیبات طبیعی ضروری را محدود کند و نیاز به اقدام فوری برای حفاظت از این منابع ارزشمند را نشان می‌دهد.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1186866/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گلایه سازمان مالیاتی از عدم ارائه اطلاعات دقیق خانه های لوکس

مهاجری: اسامی افرادی که فیلترشکن می فروشند اعلام شود

تداوم واردات برنج به ایران

تسنیم: ادعای بدون سند دبیر انجمن خودروسازان برای افزایش 80 درصدی قیمت خودرو

واکنش وزیر جهاد در مورد از دست رفتن بازار صادراتی پسته

عمر خودروی برقی فقط 7 سال!

آغاز روند کاهشی قیمت مرغ در بازار

به هم ریختن نظم پاساژ توسط موش!

پایان عجیب سلفی مرد چینی با پلیکان غول پیکر

شترها عاشق هویج هستند این هم سندش!

ضرب المثل/ از ماست که بر ماست

تقاطع عجیب جاده ها در استان کیانچون چین

واکنش سریع آهو جانش را نجات داد!

گوسفندی عجیب با چهار شاخ!

شیر گرسنه در حال تغذیه از لاشه شکار

با چنین استادی هرگز نمیشود تقلب کرد!

زنده ماندن معجزه آسای راننده ماشینی که پرس شده است!

اولین رادار 3 بعدی شکار بیگانگان ساخته می‌شود

ساخت ابزاری برای اندازه‌گیری زبری و ضخامت‌ سطوح تا 50 نانومتر

هوش مصنوعی گوگل به یک دانشجو گفت «لطفا بمیر»!

استرس می‌تواند خاطرات را تغییر دهد

شعرخوانی زیبا از دکتر مشایخی

فقط صبور باش ...

چگونه کتاب‌خوان شویم؟

تاریخ به روایت شکست‌خوردگان

روایت کمتر دیده شده آیت‌الله خامنه‌ای از آزادسازی سوسنگرد

ایجاد ناامنی در ایران با سلاح آمریکایی

دست نوشته دستور آیت‌الله خامنه‌ای برای آغاز عملیات سوسنگرد

شباهت نتانیاهو و صدام از نگاه عطاءالله مهاجرانی

معاون رئیس جمهور: نمی‌شود در تهران برای کل ایران نسخه پیچید

آملی لاریجانی: اینکه برخی معتقدند هر چه غربی‌ها گفته‌اند غلط است، سخنی غیرمنصفانه است

نادری: تا به سمت بمب اتم نرویم، تعادل در منطقه برقرار نمی‌شود

اسلامی: فناوری هسته‌ای را به زندگی مردم برده‌ایم

الهه کولایی: درمورد بکارگیری زنان در پست‌های کلان مدیریتی خوش‌بین نیستم

بمباران ضاحیه بیروت همزمان با ارتباط زنده حسینی بای با خبر 14

ادامه حملات رژیم‌ صهیونیستی به بیروت

مقابله اهالی نابلس با حمله شهرک‌نشینان صهیونیست

لغو حضور «بن سلمان» در نشست گروه 20 به‌ علت مشکلات جسمی

اظهارنظر نبیه بری درباره شانس آتش بس میان لبنان و رژیم صهیونیستی

پاشیدن رنگ سیاه به رئیس کمیسیون مرکزی انتخاباتی گرجستان

کوچ اجباری یک میلیون و 900 هزار نفر

نیروهای روسی کنترل دو شهرک در دونتسک را به دست گرفتند

حمله موشکی حزب‌الله به مقر فرماندهی تیپ «گولانی» رژیم صهیونیستی

سرمقاله آرمان ملی/ گزارش گروسی و آینده دیپلماسی

زمزمه دیپلماسی پنهان

واشنگتن پست: ایران چگونه با بازگشت ترامپ روبرو خواهد شد؟

خودروهای بی‌کیفیت عامل ناترازی سوخت

دردسر لغو پروازها و سفرها؛ اگر شکایت شود برخورد انضباطی می‌شود

افتتاح یک کارخانه مهم رفسنجان با حضور اسلامی و نوری

افزایش قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار ثابت ماند