ایران پرسمان

آخرين مطالب

تاخیر هر ساله پرداخت مطالبات گندمکاران؛ گره کار کجاست؟ اقتصاد روز

تاخیر هر ساله پرداخت مطالبات گندمکاران؛ گره کار کجاست؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایسنا /رئیس بنیاد ملی گندم کاران ایران ضمن بیان اینکه یکی از مشکلات اساسی و مهم در تاخیر پرداخت مطالبات گندمکاران، این است که اعتبار مورد نظر در قانون بودجه از محل مطمئن پیش‌بینی نمی‌شود، اظهار کرد: در هر دو بند بودجه 1404 درباره بودجه گندم، تنها گندم خبازی در نظر گرفته شده و این درحالیست که باید تمام گندم خریداری شده را شامل شود.
گندم کالای استراتژیکی است که نقش مهمی در اقتصاد و سیاست هر کشور داشته و تولید و خودکفایی آن برای کشورها به نوعی مزیت محسوب می‌شود. ناگفته نیست که گندم از جمله محصولاتی است که با وجود اهمیت بالایی که دارد از مرحله تولید تا خرید با چالش‌های بسیاری مواجه است.
سالانه حدود 250 تا 220 میلیون هکتار گندم در دنیا کشت و از این سطح به طور متوسط سالانه 800 میلیون تن گندم برداشت می‌شود. این محصول بالاترین و بیشترین سطح زیر کشت و تولید محصولات کشاورزی در جهان را به خود اختصاص داده است. گندم در جهان به طور متوسط حدود 20 درصد از انرژی و پروتئین مردم جهان را تامین می‌کند.
در ایران نیز به طور متوسط طی 30 سال گذشته سطح زیر کشت گندم حدود 2 میلیون هکتار گندم آبی و 4 میلیون هکتار گندم دیم بوده است و از این سطح بین 12 تا 15 میلیون تن تولید گندم انجام می‌شود. در ایران به طور میانگین 40 درصد انرژی و 44 درصد از پروتئین مردم از گندم تامین می شود و به همین دلیل برنامه‌های خودکفایی گندم همیشه سرلوحه برنامه ‌های وزارت جهادکشاورزی بوده است.

قانون خرید تضمینی با هدف حمایت از نظام تولید و ترغیب کشاورزان به کشت محصولات استراتژیک (گندم، برنج، جو، ذرت، چغندرقند، پنبه، دانه‌های روغنی، چای، سیب‌زمینی، پیاز و حبوبات) در دهه 60 به تصویب رسید و بر اساس آن در صورتی که کشاورز نتوانست محصول خود را در بازار آزاد با قیمت مناسب بفروشد، در این صورت دولت با نرخ تضمینی، خریدار این محصولات خواهد بود. از میان محصولاتی که مشمول خرید تضمینی می‌شوند شرایط گندم و چغندرقند متفاوت‌تر است، زیرا خریدار و عرضه‌کننده اصلی این دو محصول دولت است اما کم‌توجهی به اجرای سیاست‌های حمایتی از خرید گندم در سال‌های نخست دهه 90 موجب شد قیمت خرید گندم در دو سال ثابت بماند و در سال‌های بعدی این دهه قیمت این محصول به صورت جزئی افزایش پیدا کند. در سال زراعی 1400- 1399 با اینکه میزان تولید گندم قابل توجه بود، اما قیمت خرید کیلویی 5000 تومان در نظر گرفته شد و دولت فقط توانست چهار میلیون و 300 هزار تن گندم از گندم‌کاران تحویل بگیرد.
اما در سال زراعی 1401-1400 ورق برگشت و سیاست‌های حمایتی مدنظر شورای قیمت‌گذاری قرار گرفت و این شورا قیمت تضمینی خرید گندم را کیلویی 11 هزار و 500 تومان اعلام کرد؛ این موضوع گندم‌کاران را تشویق کرد که محصول خود را به دولت بفروشند و در نتیجه خرید تضمینی در آن سال از مرز هفت میلیون تن عبور کرد که جهش 55 درصدی را نسبت به مشابه سال گذشته تجربه کرد.
با توجه به اینکه شهریور، آغاز فصل زراعی جدید است و نخستین محموله گندم تولیدی از اوایل فروردین به سیلوها تحویل داده شده هم نرخ خرید تضمینی گندم دیر اعلام شد و هم پرداخت کامل مطالبات گندمکاران با تاخیر اتفاق افتاد که به گفته وزیر جهاد کشاورزی دلیل این تاخیر در پرداخت مطالبات افزایش خرید و ناترازی بودجه بود.
این تاخیر در اعلام نرخ خرید تضمینی و پرداخت مطالبات گندمکاران می‌تواند آسیب جدی به کشاورزی وارد کند و ما دوباره به یک کشور واردکننده گندم تبدیل شویم. کشاورزان باید در فصل کشت از نرخ خرید تضمینی اطلاع داشته باشند و مطالبات خود را دریافت کنند تا اهرم انگیزه‌ای باشد برای کشت محصولاتشان نه اینکه به دلیل بی اطلاعی از نرخ خرید تضمینی دچار بی انگیزگی شوند و دست به تغییر کاربری زمین‌های خود زنند و محصولاتی بکارند که برای آن‌ها صرفه اقتصادی بیشتری داشته باشد ولی ما با کمبود گندم مواجه و به کشوری وارد کننده تبدیل شویم. در ادامه این مطلب به چرایی مشکل چندین و چندساله تاخیر در پرداخت مطالبات گندمکاران پرداخته شده است.
علت تاخیر در پرداخت مطالبات گندمکاران چیست؟
عطاالله هاشمی- رئیس بنیاد ملی گندم کاران ایران-در گفت‌وگو با ایسنا، درباره گره هر ساله تاخیر پرداخت مطالبات گندمکاران اظهار کرد: متاسفانه یکی از مشکلات اساسی و مهم در تاخیر پرداخت مطالبات گندمکاران، این است که اعتبار مورد نظر در قانون بودجه در محل مطمئن پیش‌بینی نمی‌شود. به این معنا که یک بند مطمئن و یک محل اعتباری مطمئن برای پرداخت مطالبات گندمکاران در نظر گرفته نمی‌شود. دومین مورد نیز این است که در برخی سال‌ها اعتبار کمی در نظر گرفته می‌شود. به طور مثال در سال جاری در کل 160 همت در نظر گرفته شده بود و این درحالیست که بودجه مورد نیاز ما 211 همت بود و این معنی کسری 51 همتی بودجه است.
وی ادامه داد: در برخی مواقع همچون امسال، بودجه به سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها گره زده شده بود و این‌ها مواردی هستند که تامین بودجه را دچار مشکل می‌کنند و سال‌ها است که بنا بر این دلایل، دچار کشمکش هستیم. اما مسئله تنها نیست. در برخی مواقع نیز درگیر بی توجهی هستیم. گندم یک محصول استراتژیک است و باید از یک سال قبل در قانون بودجه سال آینده برنامه‌ریزی شود که این عدم توجه موجب شده است که هر ساله پرداخت مطالبات با فراز و نشیب‌هایی همراه باشد و گلایه کشاورزان را به همراه داشته باشد. در سال جاری افزایش تولید و خرید تضمینی گندم داشتیم اما این تاخیر در پرداخت مطالبات موجب کاهش تولیدات و تغییر کاربری زمین‌های کشاورزی می‌شود.
هاشمی ادامه داد: کشاورزی که با اعتماد محصول خود را کشت می‌کند، محصول خود را پرورش می‌دهد و سرمایه‌گذاری می‌کند به این امید دارد که محصولات خود را به فروش برساند و سود آن را به دست آورد تا زندگی خود را بچرخاند و معیشت خانواد را تامین کند اما با این تاخیر در پرداخت‌ها کشاورز دیگر اعتمادی ندارد و می‌رود سمت کاشت محصولاتی که هم پرسود هستند و هم می‌تواند آن ها را به‌صورت نقدی بفروشد. با وجود تلاشی که ما در این زمینه داریم، اثرات منفی به هر حال وجود دارند.
بودجه در نظر گرفته شده برای گندم در لایحه بودجه 1404
وی درباره بودجه پیش‌بینی شده در لایحه بودجه 1404 برای گندم اظهار کرد: در بند (7109) «الف» و «ب» لایحه بودجه درباره گندم ذکر شده است که برای گندم 250 همت پیش‌بینی شده است. این روند مثبتی است و می‌تواند با توجه به قیمت 25 هزار تومانی که برای گندم در نظر گرفته شده است طی سال آینده به راحتی 12 میلیون تن را پوشش دهد اما در نحوه تخصیص این بودجه در بند «الف» و «ب» شناسته 7109 نکاتی ذکر شده است که حتما درباره آن پیشنهاداتی خواهیم داشت. از جمله این نکات نیز این است که در هر دو بند بودجه تنها گندم خبازی در نظر گرفته شده است و این درحالیست که باید تمام گندم خریداری شده را شامل شود. بخش صنف و صنعت جرئی از امنیت غذایی کشور است و تامین و شارژ به موقع اهمیت بالایی دارد و تنخواه سه درصدی که در لایحه بودجه ذکر شده است، پیشنهاد ما این است که درصد سهم گندم از سایر محصولات مشخص و به صورت شفافی اعلام شود و به موقع نیز تثبیت شود.
رئیس بنیاد ملی گندم کاران ایران ادامه داد: این تاخیرهای یک ماهه در پرداخت و عدم هماهنگی و برنامه‌ریزی مناسب در پرداخت گندم، حاصل برنامه‌ریزی نامطمئن سازمان برنامه و بودجه در سال گذشته بود که در قانون بودجه به‌صورت علمی، کارشناسی و واقعی پیش‌بینی نشده بود. در مصوبه شورای قیمت‌گذاری و اتخاذ سیاست‌های حمایتی سال گذشته، قیمت خرید تضمینی گندم 19 هزار تومان در نظر گرفته شد؛ اما در نهایت سازمان برنامه و بودجه وزارت امور اقتصادی و دارایی دولت سیزدهم در سال گذشته، قیمت را شکستند و به 15 هزار تومان رساندند و به ازای هر کیلو 150 تومان کرایه حمل و نقل در نظر گرفته شد که تخصیص ندادند و امیدواریم که در دولت جدید برنامه‌ریزی مناسبی در زمینه پیش‌بینی و تخصیص اعتبار صورت گیرد.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1182498/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نرخ طلا و سکه بر مدار کاهش قیمت؛ دلار در کانال 68 هزار تومان معامله شد

رشد 7 هزار واحدی شاخص کل بورس

دستورالعمل اسقاط وسائط نقلیه فرسوده منتشر شد

وزیر راه و شهرسازی: رونق سرزمینی در جزیره بوموسی شکل می گیرد

بازار موبایل پس از آزادی آی‌فون

زرافه توسط کروکدیل شکار شد

شکارچی صیدِ شکارش شد!

این پنیر خطرناک‌ترین پنیر دنیاست!

آزمایشِ اولین مسلسل دنیا در سال 1897

کوچکترین پول دنیا که نه اسکناس است نه سکه!

بدن این قبیله عجیب برای زندگی در زیر آب تکامل یافته است!

چالش‌های فناوری در برابر طوفان‌های خورشیدی

ورود رسمی هوش مصنوعی به حوزه ادبیات ترجمه

حکایتی درباره احترام به والدین از زبان بهروز اتونی ادیب و اسطوره شناس

سخنگوی قوه قضائیه: جمشید شارمهد قبل از اجرای حکم اعدام فوت کرده بود

تعهد الهه محمدی و نیلوفر حامدی به رئیس دستگاه قضا؛ نامه به کمیسیون عفو ارجاع شد

لاریجانی: دنبال وسعت جنگ نیستیم اما مقابل تجاوز محکم می‌ایستیم

عراقچی: به شکلی حساب شده و دقیق به تجاوز رژیم صهیونیستی پاسخ خواهیم داد

سخنگوی شورای نگهبان: پیروزی، انتهای مسیر مقاومت است

محکومیت زن فرانسوی به 3 سال حبس به دلیل حمایت از فلسطین

دفاع روسیه از آزمایش‌های موشکی کره شمالی

حمله موشکی حزب‌الله به تجمع نظامیان رژیم صهیونیستی

سرمقاله جوان/ ما و انتخابات آمریکا

سرمقاله رسالت/ شب‌های تاریک رژیم غاصب

سرمقاله وطن امروز/ آنارشی ساختاری تا آنارشی اجرایی

3000 تن گاز مایع گم شده، بالاخره پیدا شد!

نامه فرزین به وزیر راه؛ بدعت طرح مسائل غیرکارشناسی در شورای مسکن حذف شود

پرداخت یارانه نقدی به پردرآمدها در ایستگاه پایانی

توقف مصوبه افزایش 300 درصدی تعرفه‌ نگهداری کالا در بنادر و گمرکات

عزل مدیران ارشد مبارزه با پولشویی سه بانک کشور

ساخت آکواریوم شگفت انگیز با سیمان و کارتن

این میوه شیرین ترین عصاره جهان را دارد

حیوان کوچکی که مثل آب خوردن مار کبرا شکار می کند

تصاویری دیدنی از یک آکواریوم زیبا در ژاپن

ثبت لحظه غذا خوردن بامزه سفره ماهی

اروپا خونه دوم انسان‌ها

«اسپیس‌ایکس» 2700 کیلوگرم محموله را به فضا پرتاب کرد

شرکت در انتخابات آمریکا چگونه از فضا انجام می‌شود؟

تاج ادبیات جهان

حکایت شنیدنی از بوستان سعدی

حکایت‌هایی زیبا برای قانع بودن به داشته‌هایمان در تاریخ

سخنگوی قوه قضائیه: در پرونده ترور شهید فخری‌زاده تاکنون 3 نفر در مرحله بدوی به اعدام محکوم شده‌اند

درخواست آمریکا از رهبر انقلاب برای پاسخ‌ ندادن به شرارت صهیونیست‌ها

اظهارات عراقچی درخصوص انتخابات آمریکا

پاسخ رسایی به چراییِ حضور مسئولان در توئیتر: ما برای پاسخگویی هستیم

رایزنی عراقچی با وزیر خارجه پاکستان

سخنگوی قوه قضائیه: جمشید شارمهد قبل از اجرای حکم اعدام درگذشته است

هفت ایالت سرنوشت‌ساز انتخابات 2024 آمریکا

پوتین: ارتش روسیه کورسک را به صورت کامل آزاد خواهد کرد

واکنش حماس به تجاوز صهیونیست‌ها به کرانه باختری